PTSS bij politiemensen opnieuw beoordeeld

Medewerkers van de politie die de diagnose posttraumatische stressstoornis (PTSS) hebben, maar bij wie de ziekte niet is erkend als beroepsziekte, kunnen zich melden voor een nieuwe beoordeling. Een onafhankelijke commissie buigt zich vanaf juli over de meldingen, laat de politie donderdag weten.

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) kondigde vorig jaar al aan met een richtlijn te komen die ervoor moet zorgen dat agenten met PTSS beter worden gesteund door hun werkgever. Tot de komst van de nationale politie gingen de 26 korpsen verschillend om met de beoordeling van de meldingen.

De nieuwe regels zijn van toepassing op medewerkers van de politie die sinds 2007 een afwijzing hebben gekregen op hun verzoek voor erkenning van de ziekte PTSS als beroepsziekte. Ook oud-medewerkers van de politie kunnen zich melden.

Als 'overduidelijk' blijkt dat de ziekte 'oorzakelijk verband houdt' met het werk of de werkomstandigheden, zal PTSS worden erkend als beroepsziekte. De politie ondersteunt de werknemer in dat geval bij verwerking en herstel.

Maandag bepaalde de Centrale Raad van Beroep nog dat een ex-Dutchbatter die psychische schade opliep tijdens de val van de Srebrenica-enclave, recht heeft op een schadevergoeding van het ministerie van Defensie. Hij liep door de missie PTSS op, maar kreeg onvoldoende nazorg.