'Tweeduizend onnodige doden in ziekenhuizen'

In Nederlandse ziekenhuizen sterven jaarlijks zeker tweeduizend mensen onnodig. Dat komt doordat ziekenhuizen hun sterftecijfers slecht bijhouden. Als ziekenhuizen dat beter zouden doen, wordt veel sneller duidelijk op welke afdelingen meer mensen sterven dan verwacht en waar dus verbeteringen moeten worden doorgevoerd, schrijft het AD donderdag op basis van deskundigen.

In Engeland zouden sterftecijfers wel minutieus worden bijgehouden via een speciaal systeem, waardoor de afgelopen tien jaar de sterfte in Britse ziekenhuizen met twintig procent zou zijn gedaald.

De invoering van dit HSMR-systeem zou in Nederland heel traag verlopen. HSMR-deskundige André van der Veen en oud-ziekenhuisdirecteur Laurens Touwen stellen dat veel ziekenhuizen het sterftecijfer niet serieus nemen. Ook zouden ze zich verschuilen achter het argument dat hun cijfers niet betrouwbaar genoeg zijn.

Afgelopen weekend meldde RTL Nieuws, dat om de cijfers had gevraagd, dat zes ziekenhuizen hun sterftecijfers per aandoening openbaar hebben gemaakt. 65 ziekenhuizen publiceerden hun algemene sterftecijfer over 2011. Van de 93 ziekenhuizen was er ook een aanzienlijk deel dat de cijfers niet wenste te openbaren.