KNVB gaat gesprek met speelsteden EK 2020 aan

De KNVB zal de komende tijd gaan praten met verschillende steden, die in aanmerking willen komen als speelstad voor het EK 2020, dat over dertien steden verspreid zal zijn.

"We gaan in gesprek met de steden en beslissen dan", aldus woordvoerster Renske Bruinsma namens de KNVB. De grote favorieten zijn Amsterdam en Rotterdam, niet in de laatste plaats omdat dat de enige steden zijn met een stadion met een capaciteit van boven de gewenste 50.000. Er zal tijdens het EK slechts ruimte zijn voor twee wildcards, stadions die meer dan 30.000 man kwijt kunnen.

Elke aangwezen speelstad krijgt drie groepswedstrijden en een duel uit de achtste- of kwartfinales. Een stad krijgt de eer om het decor te vormen voor de halve finales en de eindstrijd. Het is geen vereiste dat je als land alleen mee mag doen als je gekwalificeerd bent voor de eindronde.

De UEFA heeft toegezegd rekening te houden met reistijden. Ieder land speelt in principe dicht bij het thuisland. Wanneer je als gekwalificeerd land een speelstad hebt zal je daar mininmaal twee duels spelen. Steden die deelname aan de speciale editie van het EK overwegen hebben tot september 2013 om zich kandidaat te stellen. Een jaar later wordt bekend gemaakt welke dertien stadions gezamenlijk gastheer van het EK 2020 zullen zijn.