Plaspas tegen gezeik

Redactie

De gemeente Amsterdam zet een nieuw wapen in in de strijd tegen wildplassers: de plaspas. De pas biedt de houder toegang tot toiletten in openbare instellingen en horecazaken in de hoofdstad, schrijft het Parool. Daarnaast wordt een heuse 'wildplasbrigade' in het leven geroepen, die de notoire zeikers op heterdaad moet betrappen.

Het pasje, dat één maand geldig is, kost 2,50 euro en is te koop bij postkantoren, loketten Burgerzaken van de stadsdeelkantoren en openbare instellingen in Amsterdam. Het gaat niet om een 1 aprilgrap, bezweert persvoorlichter Jan-Jaap Eikelboom. "Per jaar hebben we 300.000 euro te besteden om het urineprobleem aan te pakken. Op dit moment willen we voor 30 april het meeste geregeld hebben."

Het wildplassen is een groot probleem in de hoofdstad. Met name langs de looproutes tussen de grote uitgaanspleinen en het Centraal Station levert het fenomeen een boel overlast. Bewoners klagen over 'plasterreur' en monumenten lopen schade op. In vijf jaar tijd zijn er al 12.600 wildplassers op de bon geslingerd, goed voor een boetebedrag van 1,1 miljoen euro.

Naast de invoering van de plaspas worden ook ongeveer vijftig verzinkbare plaspalen in het centrum van Amsterdam geplaatst.