'Ernst Jansen Steur zette aan tot euthanasie'

De omstreden neuroloog Ernst Jansen Steur heeft patiënten aangezet tot euthanasie. Dat stelt letselschadespecialist Yme Drost, die tweehonderd slachtoffers van de neuroloog bijstaat, donderdag in De Telegraaf.

Drost zegt in de krant sterke aanwijzingen te hebben dat Jansen Steur patiënten aanmoedigde tot euthanasie. Het ziekenhuis spreekt volgens hem over palliatieve sedatie, het met verdoving verzachten van de pijn van iemand die niet lang meer te leven heeft. "Dat is echter een relatief begrip. Je kunt de dosis morfine immers zo opschroeven dat iemand binnen enkele uren overlijdt. En dat is euthanasie, waarvoor justitie strikte richtlijnen kent."

Jansen Steur zou herhaaldelijk tegen patiënten 'dit is toch geen kwaliteit van leven meer' hebben gezegd. Nabestaanden klagen volgens Drost dat de morfinepomp soms al zonder hun toestemming was aangezet voor zij bij het ziekenhuis arriveerden.

De letselschadespecialist suggereert in de krant dat de neuroloog dit deed omdat hij graag autopsies wilde uitvoeren voor onderzoek. "Hij was op zoek naar wetenschappelijke erkenning: hunkerend naar eeuwige roem als neuroloog. In deze specifieke gevallen kon hij de lijkschouwingen plannen."

Jansen Steur wordt in Nederland vervolgd omdat hij in het Medisch Spectrum Twente jarenlang opzettelijk verkeerde diagnoses van ziektes als alzheimer en parkinson stelde. Ook werden mogelijk onnodig hersenoperaties uitgevoerd als gevolg van zijn diagnoses. Hij werd in 2003 ontslagen vanwege een medicijnverslaving. Jansen Steur kwam recent weer in opspraak toen bleek dat hij sinds 2011 werkzaam was in Duitsland.