'Meerderheid decanen VU vertrouwt bestuur niet'

Een meerderheid van de decanen van de Vrije Universiteit heeft geen vertrouwen meer in het college van bestuur onder leiding van René Smit. Dat hebben de decanen, die leiding geven aan de twaalf faculteiten, dinsdag laten weten in een brandbrief aan de raad van toezicht, schrijft NRC Handelsblad donderdag.

De decanen hebben in een mail hun zorgen geuit over de uitvoering van de onderwijsagenda, bevestigt een woordvoerder van de Vrije Universiteit. "Maar daar staat niet letterlijk in dat zij geen vertrouwen meer hebben in het bestuur." Zij wilde de brief niet doorsturen.

De aanleiding voor de mail is onder meer een onderzoek dat is uitgevoerd op verzoek van Smit. Externe onderzoekers concludeerden enkele maanden geleden dat de VU zou zakken voor de zogenoemde instellingstoets. Universiteiten die voor die toets slagen tonen daarmee aan dat ze in staat zijn de kwaliteit van hun eigen opleidingen te waarborgen. Een universiteit die de toets niet haalt, krijgt intensiever toezicht.

De woordvoerder benadrukt dat het om een proefaudit gaat. "Het is net zoiets als een oefententamen om na te gaan op welke punten nog verbetering nodig is. We hebben al veel verbeteringen doorgevoerd en wilden weten waar we nu staan. De toets heeft dus perfect aan de doelstelling voldaan." Dat een gefaald oefententamen bij een student doorgaans reden is tot zorg, wil er bij de woordvoerder niet in. "Het hangt er vanaf hoeveel tijd er nog is tot het echte tentamen."

De komende maand overlegt de VU met de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie over wanneer de echte toets moet plaatsvinden. Dat zou uiterlijk in het voorjaar zijn.

Het beleid was te lang gericht was op groei, citeert de krant uit het onderzoeksrapport. De onderwijsvisie is 'onvoldoende concreet' en er is weinig aandacht voor informele contacten, 'vooral niet tussen de leiding en de werkvloer'.

Hoewel een meerderheid van de decanen geen vertrouwen meer heeft in het bestuur, zegt voorzitter van de raad van toezicht Cees Veerman de brief niet als een motie van wantrouwen te zien. Hij spreekt in de krant van een 'belangrijk signaal'. "Daarover zijn wij in gesprek met het bestuur."

Veerman benadrukt in de krant dat de raad van toezicht wel vertrouwen in het bestuur heeft. "Ik heb de collegeleden opgeroepen met de verbetering van het onderwijs aan de slag te gaan. Elke dag die we verspillen, is zonde."

Het college van bestuur overlegt donderdagmiddag met de decanen. De woordvoerder verwacht dat daarna meer over de situatie kan worden gezegd.