Robert M. komt nog één keer aan het woord

Redactie

Op de negende en laatste dag van het hoger beroep in de Amsterdamse zedenzaak komt hoofdverdachte Robert M. donderdag nog één keer aan het woord. Het zou wel eens het laatste kunnen zijn wat M. zelf in het openbaar zegt over de zaak. Hij beloofde dinsdag via zijn advocaten om niet mee te werken aan toekomstige publicaties over de grootste zedenzaak in de Nederlandse geschiedenis.

M. gaf aan ongeveer een halfuur nodig te hebben voor zijn laatste woord. De 29-jarige geboren Let vroeg en kreeg bij de behandeling van het beroep, net als vorig jaar voor de rechtbank, veelvuldig het woord. Bij vlagen hooghartig en sarcastisch, en steeds weer benadrukkend hoe hij in zijn visie geen andere keuze had dan tot misbruik over te gaan.

Dat uitspraken van M. in de media komen, valt bij de ouders van de slachtoffers niet goed. "Ik wil de woorden niet horen, maar er is geen ontsnappen aan. Na de arrestatie in een depressie geraakt. Wij ook, Robert. Dood willen zijn. Wij ook, Robert. Ik heb zelfs gewenst dat ik nooit een kindje had gekregen", zo verwoordde een van hen dat volgens advocaat Richard Korver, die de ouders bijstaat.

De toezegging om niet mee te werken aan interviews of boeken die in de toekomst aan de zedenzaak worden gewijd kwam niet zonder slag of stoot. Aanvankelijk stelde M. dat dat afhing van de uitspraak van het hof. Later zei hij zich niet te kunnen voorstellen dat hij zou meewerken, maar wilde daar geen concrete belofte aan verbinden. Advocaat Wim Anker bracht de toezegging van zijn cliënt uiteindelijk over toen hij sprak over de coöperatieve houding van M., die volgens hem zou moeten leiden tot strafvermindering.

De media-aandacht voor de zaak is volgens het Openbaar Ministerie geen reden voor strafvermindering. Die aandacht riep M. over zichzelf af met zijn daden. "Ten minste iedere ouder in Nederland zal zich zorgen hebben gemaakt over deze zaak", aldus advocaat-generaal Ineke van Beuningen. Dat de media daar dan over schrijven is volgens justitie logisch.

Het OM eist ook voor het hof dat M. wordt veroordeeld tot twintig jaar cel en tbs met dwangverpleging. Twintig jaar is de maximale straf die in deze zaak kan worden geëist. De rechtbank in Amsterdam veroordeelde hem vorig jaar uiteindelijk tot achttien jaar en tbs voor het misbruiken van 67 baby's en peuters op Amsterdamse crèches, op oppasadressen en bij hem thuis.