'ABN ontslaat topbankiers om corruptie'

ABN AMRO heeft twee topbankiers ontslagen op verdenking van corruptie. De twee bankiers die gespecialiseerd zijn in de energiesector, zouden een oliehandelaar die zaken deed met Iran hebben gechanteerd. Dat meldt Het Financieele Dagblad donderdag.

De Arabische oliehandelaar OMTI werd er door de bankiers van verdacht het handelsembargo met Iran te hebben geschonden. Daarop zetten zij de financiering van de bank aan OMTI eigenhandig stil. OMTI stelt dat de bankiers op een diner in november vorig jaar aanboden om de financiering te hervatten, als zij daarvoor een vergoeding zouden krijgen.

De twee bankiers, Bruno G. en Samir K. ontkennen tegenover de krant de beschuldigingen. Zij stellen dat de topman van OMTI wraak wil nemen. OMTI zou volgens de krant een opname van het diner in november hebben overhandigd aan ABN AMRO, om de klacht tegen de bankiers bij te zetten.

Bruno G. was bij ABN in Amsterdam Global Head Energy Commodities, zijn collega was gestationeerd in Dubai als Head Energy Commodities Middle East, North Africa, East Africa en Indian Sub-Continent.