FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 10 december 2010

Iraanse tv zendt weer 'bekentenis' Ashtiani uit

De Iraanse staatstelevisie heeft vrijdag weer een bekentenis van de wegens overspel tot steniging veroordeelde Sakineh Mohammedi Ashtiani uitgezonden. In een reconstructie in haar woning bekent Ashtiani hoe zij een man geholpen heeft haar echtgenoot om te brengen, aldus de Engelstalige zender Press TV.

Ashtiani werd in eerste instantie ter dood door steniging veroordeeld wegens overspel. Nadat daar internationaal ophef om was ontstaan, verlegde Iran de nadruk naar het feit dat zij ook schuldig zou zijn aan moord. Mogelijk zal de 43-jarige vrouw, moeder van twee kinderen, daarom niet worden gestenigd, maar opgehangen.

De advocaat van Ashtiani, inmiddels zelf gearresteerd, zegt dat zij nooit formeel voor moord is berecht en dat haar 'bekentenis' door marteling is afgedwongen. De autoriteiten hebben niet gezegd of Ashtiani voor moord is veroordeeld.

Iran beschuldigt het Westen ervan de controverse aan te grijpen om het islamitisch regime in het land in een kwaad daglicht te stellen. Twee Duitse journalisten die probeerden met de familie van Ashtiani in contact te komen werden opgepakt.

In de reconstructie in haar woning in Tabriz beschrijft Ashtiani hoe zij een verhouding begon met een andere man, Isa Taheri. Zij zegt haar echtgenoot een injectie te hebben gegeven waardoor hij bewusteloos raakte, waarna Taheri kwam om hem te elektrocuteren. Pas na de zevende schok was haar man dood, zei zij.

Volgens Amnesty International is het tegen alle internationale normen voor een eerlijke procesvoering om verklaringen uit te zenden waarin een verdachte zichzelf belast. "Als de autoriteiten deze 'bekentenis' willen gebruiken om een nieuwe zaak tegen haar op te zetten, voor een misdrijf waar zij al voor is berecht en veroordeeld, keuren wij dat in de sterkste termen af", zei Philip Luther, plaatsvervangend directeur van Amnesty voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika.


Iraanse tv zendt weer 'bekentenis' Ashtiani uit (Foto: Novum)

Geukers: "Schade moeilijk te repareren"

De voorzitter van de Nederlandse turnbond KNGU Jos Geukers vindt dat Yuri van Gelder nog veel moet doen om het vertrouwen van de bond terug te winnen en weer in wedstrijdverband uit te mogen komen. The Lord of the Rings bekende voorafgaand aan het WK in Rotterdam cocaïne te hebben gebruikt om niet in actie te hoeven komen.

Twee weken geleden sprak Van Gelder voor het eerst met de bond. Volgens Geukers is dit gesprek goed verlopen, maar er moet nog veel gebeuren. "Er is van beide kanten gezegd dat er een vertrouwensbreuk was. Dat maakt het natuurlijk moeilijk om die schade te repareren. We hebben vanaf het begin gezegd hem te willen bijstaan. Als mens en ook als topsporter," zei de voorzitter van de KNGU die Van Gelder wel wil helpen.

Besluit politiemissie Afghanistan vertraagd

De gesprekken die het kabinet voert met oppositiepartijen om steun te verwerven voor een politiemissie in Afghanistan duren langer dan verwacht. Premier Mark Rutte (VVD) verwacht pas in januari een voorstel te kunnen presenteren, zei hij vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie.

Aanvankelijk dacht Rutte al voor de kerst een besluit te kunnen nemen. De premier voert 'zorgvuldigheid' aan als reden voor de vertraging. "Zorgvuldigheid dwingt soms tot meer tijd dan je aanvankelijk nodig zou hebben."

Het minderheidskabinet van VVD en CDA wil politietrainers naar Afghanistan sturen. Omdat gedoogpartner PVV tegen zo'n missie is, moet Rutte steun zien te verwerven bij de oppositie. Die gesprekken vinden plaats achter de schermen. Rutte doet er dan ook geen mededelingen over.

Ex-premier van KroatiŽ opgepakt in Oostenrijk

De van corruptie verdachte Kroatische ex-premier Ivo Sanader is vrijdag op een internationaal arrestatiebevel opgepakt in Oostenrijk. Dat heeft de Kroatische politie meegedeeld.

Sanader werd rond 15.50 uur aangehouden in de omgeving van Salzburg. Hij was donderdagochtend uit Kroatië vertrokken toen duidelijk werd dat justitie hem wilde aanklagen wegens corruptie. Omdat er toen nog geen arrestatiebevel lag, kon hij het land ongehinderd verlaten.

Zeventien maanden geleden trad Sanader onverwachts af als premier. Onlangs keerde hij terug in het parlement. Hij genoot daardoor onschendbaarheid, maar die werd donderdagmiddag door het parlement opgeheven.

'BlÝf-zanger Paskal Jakobsen geniet van aandacht'

Bløf-frontman Paskal Jakobsen geniet erg van de aandacht die hij krijgt als bekendste gezicht van de band. Dat ontdekte presentator Frank Evenblij toen hij alle bandleden van Bløf individueel interviewde voor zijn tv-programma. Tot nu toe gaf de band alleen interviews samen, omdat hun voormalig manager dat zo wilde.

Evenblij ontdekte onder meer dat zanger Paskal Jakobsen lijdt aan de zogeheten Lead Singer Disease. "Paskal krijg als leadzanger toch heel andere aandacht dan de andere jongens. In de individuele gesprekken schrijven zij Paskal de Lead Singer Disease toe, omdat hij wel erg geniet van alle aandacht", vertelt Evenblij in het AD.

Bijna tien jaar geleden kwam Bløf -drummer Chris Götte om het leven bij een motorongeluk. Norman Bonink volgde hem al snel op, maar draagt nog steeds het stempel van nieuweling. "Dat is toch heel raar. Zo heeft ieder bandlid wel iets", zegt Evenblij.

Jakhals Frank denkt dat zelfs de mannen nieuwe dingen over elkaar te weten komen door zijn uitzending. "Zo'n portret is bijna therapeutisch, ze zitten de hele dag op elkaars lip en daardoor blijft er juist heel veel onbesproken." Evenblij Met... wordt vrijdagavond uitgezonden op Nederland 3.


' Paskal jacobsen geniet van aandacht' (Foto: Novum)

Schultz blij met geste ProRail-directeur

Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz (VVD) vindt het 'heel goed' dat de topman van ProRail Bert Klerk dit jaar afziet van een eventuele bonus. Dat zei de bewindsvrouw vrijdag na afloop van de ministerraad.

Schultz is blij met het signaal dat Klerk hiermee afgeeft aan gedupeerde reizigers. Zijn spoorbedrijf lag afgelopen tijd onder vuur nadat een brand in een verkeersleidingscentrum en het winterweer kort na elkaar een groot deel van het spoorvervoer hadden ontregeld.

Na de chaos die het winterweer afgelopen zaterdag veroorzaakte, ging ook de directeur van de NS diep door het stof. Of ook hij zijn bonus zou moeten inleveren, daarvoor is het nog te vroeg. "Van ProRail is het duidelijk dat zij hun doelstellingen niet halen, bij de NS is nog niet duidelijk of zij daar aan voldoen of niet", aldus Schultz.

Uitslag Heracles Almelo - VVV-Venlo

Vanavond stond in de Eredivisie het duel tussen Heracles Almelo en VVV-Venlo op het programma. Hieronder vind je de uitslag van deze wedstrijd.

Heracles Almelo

2 - 2

VVV-Venlo

 37' Everton
 42' Armenteros
   62' Boymans
 90+2' Uchebo
 
 Gele kaart: Armenteros, Rendla, (Heracles Almelo), Van Kouwen, Musa, Tóth, Paauwe, Uchebo, (VVV-Venlo)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 8.406
Arbiter: Winter
 
Opstelling:   Opstelling:
Pasveer
Breukers
Maertens
Van der Linden (Ter Horst/73)
Looms
Quansah
Overtoom
Fledderus
Douglas (Cairo/89)
Armenteros (Rendla/84)
Everton
  Begois
Timisela
Yoshida
Paauwe
Fleuren
Ahahoui (Uchebo/55)
Van Kouwen (De Regt/90)
Tóth
Nkume (Chula/81)
Musa
Boymans

FIA stelt nieuw Formule 3-kampioenschap in

De World Motor Sport Council van de FIA heeft vandaag besloten om een nieuw Formule 3-kampioenschap in het leven te roepen. In de International Formula 3 Trophy staan zes races op het programma, waaronder de Masters in Zandvoort en de race in Macau.

Het kampioenschap telt in totaal zes races en zal de puntentelling van de Formule 1 hebben. Er zal naast Zandvoort en Macau weer gereden gaan worden op Pau, Hockenheim, Spa-Francorchamps en het nieuwe Yeongam-circuit in Zuid-Korea.

Alleen rijders die een volledig seizoen deelnemen aan een nationaal Formule 3-kampioenschap komen in aanmerking voor de punten. De beste drie uit het internationale seizoen verdienen een superlicentie die benodigd is voor de Formule 1. Hiermee wordt de raceklasse op gelijke hoogte met de Formule 2 gezet.

De kalender:

Nnb. - Hockenheim (Duitsland)
22 mei - Pau (Frankrijk)
31 juli - Spa-Francorchamps (België)
14 augustus - Zandvoort (Nederland)
20 november - Macau (China)
27 november - Yeongam (Zuid-Korea)

Rutte: nulmeting oppositie onverstandig

Premier Mark Rutte (VVD) vindt het onverstandig dat de voltallige oppositie met een waslijst aan vragen inzicht probeert te krijgen in de hervormingsagenda van het kabinet. Dat zei Rutte vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie.

D66-leider Alexander Pechtold vraagt al langer om een zogeheten nulmeting, waarmee de Kamer kan bijhouden of de nieuwe regering vaart maakt met het doorvoeren van de aangekondigde hervormingen. Rutte stuurde onlangs wel een brief met de zeventien belangrijkste hervormingen van het kabinet naar de Kamer, maar dat vindt de oppositie te karig.

"Mensen hebben allemaal beloftes gehoord van het kabinet, zoals drieduizend extra agenten, maar het kabinet geeft niet thuis als we vragen hoeveel agenten er nu zijn", stelt Pechtold. "Voor het vertrouwen in de democratie is het belangrijk dat het kabinet beloftes nakomt."

In een tientallen pagina's tellende brief vragen PvdA, SP, GroenLinks, D66, ChristenUnie, SGP en PvdD het kabinet het hemd van het lijf over tal van zaken. Zo kan de oppositie over 48 onderwerpen zelf de doelen van het kabinet 'meetbaar en controleerbaar' maken.

Rutte ziet hier niets in. "Het kabinet is net begonnen. Om nu halsoverkop met allerlei nulmetingen te komen, vind ik onverstandig." Het zou alleen maar voor extra bureaucratie zorgen in de vorm van een 'hele hoop papier' die richting het parlement gaat.

De premier wil vasthouden aan de normale 'verantwoordingssystematiek'. Dat betekent dat pas in mei een overzicht naar de Kamer wordt gestuurd met de vorderingen van het kabinet.

Of de poging van de oppositie slaagt om op deze manier een nulmeting op te stellen, is nog maar de vraag. Het is namelijk niet zo dat iedere Kamervraag 'per se gedetailleerd' moet worden beantwoord, aldus Rutte.

Rutten laat Amrabat buiten selectie

Er lijkt voor Nordin Amrabat geen toekomst meer weggelegd in Eindhoven. De aanvaller komt dit weekeinde wederom niet in actie voor PSV.

Trainer Fred Rutten liet Amrabat buiten de selectie voor het duel met De Graafschap van morgenavond. Daarmee lijkt de rol van de buitenspeler bij PSV uitgespeeld.

Amrabat liet een paar weken geleden al zijn onvrede blijken over de situatie. "Mijn geduld begint een beetje op te raken. Het is niet fijn om anderhalf jaar op de bank te zitten. Ik denk dat ik daar met Marcel Brands en de trainer over ga praten. Zo kan het niet langer", waren destijds de woorden van Amrabat.

Agent veroorzaakt ongeval met twee gewonden

Een 53-jarige agent heeft donderdagavond in Almelo een ongeval veroorzaakt doordat hij een inschattingsfout maakte bij een inhaalmanoeuvre terwijl hij onderweg was naar een spoedmelding. Twee mensen raakten hierbij gewond, meldt de politie vrijdag.

Zowel de politiewagen als de auto die de agent aan het inhalen was gleed op de Weezebeeksingel door de inschattingsfout van de rijbaan. De politieauto kreeg een klapband, waardoor het voertuig onbestuurbaar werd. De wagen kwam uiteindelijk in de berm tot stilstand. De agent en een politiehond, die ook in de wagen zat, kwamen ongeschonden uit het voertuig.

De andere auto, met daarin een 68-jarige bestuurder uit Hengelo en zijn 57-jarige vrouw, klapte in de berm op een boom. De man en vrouw zijn met onbekend letsel naar een ziekenhuis gebracht.

De melding waar de agent naar onderweg was ging over huiselijk geweld. Een 58-jarige man had zijn partner ernstig bedreigd en was vervolgens onder invloed van drank weggereden vanaf zijn woning. De politie heeft nog naar de man uitgekeken, maar kon hem in eerste instantie niet meer vinden.

Later op de avond kwam een melding binnen dat inzittenden van twee auto's ruzie hadden op de Dikkensweg in Almelo. Kort daarop zou een persoon op de Plesmanweg de auto's aan de kant hebben geprobeerd te zetten. Bij de Plesmanweg troffen agenten de 58-jarige man aan. Hij was door meerdere mensen achtervolgd, nadat hij verschillende aanrijdingen had veroorzaakt en verder was gereden.

De man is met een wond aan zijn hand naar een ziekenhuis gebracht. Tegen de man wordt proces-verbaal opgemaakt.

Vrouw gewond bij keukenbrand in Amsterdam

Een vrouw is vrijdagavond gewond geraakt bij een brand in een woning in Amsterdam. Het slachtoffer probeerde de brand, die ontstond doordat in de keuken de vlam in een pan sloeg, zelf te blussen en ademde daarbij rook in. Ze is naar een ziekenhuis gebracht, meldt de brandweer.

De vlam sloeg omstreeks 19.30 uur in de pan in de woning aan de Waldeck Pyrmontlaan. De brandweer wist het vuur snel te blussen.

Verlichting grootste 'kerstboom' weer aan

De kerstverlichting op de zendmast van Lopik, die bekendstaat als 's werelds grootste kerstboom, brandt weer. Zangeres Do ontstak de verlichting van de 'kerstboom' van bijna 367 meter hoog iets voor 20.30 uur.

Het Guinness Book of Records noteerde de mast in 1998 als 'grootste kerstboom ter wereld'. Volgens initiatiefnemer Ton Westland heeft de Gerbrandytoren die status nog steeds. Westland kwam in 1992 samen met zijn broer Martin op het idee de zendmast rond Kerstmis in het licht te zetten.

Bij helder weer is de verlichte zendmast, die dit jaar 120 lampjes telt, in de wijde omtrek te zien: van Driebergen tot Den Bosch, van Breukelen tot Tilburg. Piloten kunnen de kerstboom zelfs al zien als ze boven de Waddeneilanden vliegen.

Het spande er nog wel even om of de zendmast dit jaar zou worden opgetuigd met kerstverlichting. Eerder meldde de organisatie dat het niet was gelukt genoeg sponsorgeld te regelen, maar op het laatste moment bleek een kabelbedrijf bereid een groot deel van de kosten op zich te nemen.

De VerkeersInformatieDienst (VID) waarschuwt weggebruikers overigens dat er op de A2 bij IJsselstein door de verlichte zendmast een grotere kans is op vertraging. Automobilisten op de A2 rijden volgens de VID in deze periode iets langzamer om goed te kunnen kijken naar de verlichte toren.

De verlichting blijft tot en met 6 januari aan.

Hispania Racing ontkent verkoop renstal

Hispania Racing heeft laten weten dat de renstal niet te koop staat. In de Spaanse media doken verhalen op dat José Ramon Carabante het team wel kwijt wil, maar via een woordvoerster ontkent hij dat.

"Het team staat niet te koop, we werken hard aan 2011. Carabante is juist op zoek naar sponsors en investeerders. Er is een Spaanse partij zeer geïnteresseerd in samenwerking, maar het valt tegenwoordig niet mee om zaken snel te regelen," zei de woordvoerster.

Zonder problemen is het team zeker niet, want er zijn voor 2011 weliswaar een motor van Cosworth en een versnellingsbak van Williams geregeld, maar een chassis is er nog niet.

Atleet Tergat 'aan dood ontsnapt'

Paul Tergat is gisteren bij een auto-ongeluk aan de dood ontsnapt. De Keniaanse atleet liep lichte verwondingen op toen hij met zijn Mercedes een vrachtwagen inhaalde en geconfronteerd werd met nog een vrachtwagen die aan de andere kant van de weg op hem afkwam. Zijn Mercedes werd hard geraakt.

"Het is een wonder dat ik het overleefd heb. Ik dank de doktoren die me na het ongeval hebben behandeld. Ze waren onvermoeibaar,” aldus de Keniaan, vijfvoudig wereldkampioen op de cross en voormalig wereldrecordhouder op de marathon, die verwondingen opliep aan zijn hoofd en rechterbeen.

Golfer Sluiter naar Europese Tour

Golfer Tim Sluiter heeft zich vandaag verzekerd van een kaart voor de Europese Tour. De 21-jarige Nederlander eindigde na de zesde en laatste ronde in Girona op -12, waarmee hij als elfde eindigde. Een plaats bij de eerste dertig was genoeg voor de tourkaart.

"Dit was mijn doel aan het begin van het jaar en dat heb ik gehaald. Ik wist ook dat ik met de druk om kon gaan en dat ik er klaar voor was om het te halen," zei Sluiter die op 6 januari in het Africa Open begint aan de Europese Tour.

Prost: "Verkoop van Renault jammer"

Alain Prost vindt het jammer dat Renault haar Formule 1-team aan Genii Capital en Groep Lotus over heeft gedragen. De Fransman vindt het een groot verlies voor zijn land.

"Ik begrijp dat Renault moet bezuinigen, maar het is ontzettend jammer dat ze weg zijn. Dat Renault nog wel als motorleverancier doorgaat is slechts een schrale troost, want hun Formule 1-team was een deel van onze geschiedenis en ons erfgoed en het is moeilijk om zoiets weer terug te krijgen als het eenmaal weg is," zei Prost tegen Auto Hebdo.

Prost reed van 1981 tot en met 1983 zelf voor Renault en werd in 1993 wereldkampioen met Williams-Renault. "De feiten liegen er niet om. We zitten aan de grond," zei hij over Frankrijk als autosportland. "Franse bedrijven en automerken hebben totaal geen interesse in de Formule 1, terwijl er voor het Franse publiek ook weinig te juichen valt. Onze Grand Prix is immers van de kalender verdwenen en er doen ook al geen Franse coureurs meer mee."

"En het was ook niet onvermijdelijk, maar het enige dat we nu nog kunnen doen is hopen dat de mensen inzien dat dit een slechte zaak is voor een autoland als Frankrijk en er maatregelen genomen worden. Als dat gebeurt is het best mogelijk dat we er sterker uit komen, maar voorlopig gaan we een zware tijd tegemoet," zei de 55-jarige oud-F1-coureur.

Nederlandse handbalsters onderuit tegen Zweden

De Nederlandse handbalvrouwen hebben hun laatste groepsduel op het Europees kampioenschap verloren. Zweden bleek met 25-18 in de Noorse stad Larvik een maatje te groot. Oranje was al verzekerd van deelname aan de volgende ronde.

Door de nederlagen tegen de nummers een en twee uit de poule Zweden en Duitsland neemt Nederland geen punten mee. Daardoor lijken de kansen in het verdere toernooi niet al te groot.

Van Gelder: "Ik verzon gebruik cocaÔne"

Yuri van Gelder heeft een zeer opvallende uitspraak gedaan. De turner werd aan de vooravond van het WK turnen, dat in oktober in Rotterdam werd gehouden, weggestuurd. Volgens Jos Geukers, voorzitter van de Nederlandse turnbond (KNGU), zou de ringspecialist twee maanden geleden weer aan de cocaïne hebben gesnuffeld.

Van Gelder heeft nu toegegeven inderdaad een uitspraak in die trend te hebben gedaan, maar dat had een reden. De 'Lord of the Rings' wilde namelijk weg van het WK turnen, omdat de druk te groot werd. "Het was voor mij, met mijn achtergrond, de makkelijkste manier om onder dat WK uit te komen. Stress, zenuwen, de druk. een WK in eigen land, iedereen kijkt naar je. Ik trok het niet, was er mentaal en fysiek niet klaar voor. Ik wilde weg."

Van Gelder geeft toe dat hij niet erg slim heeft gehandeld, maar is ook niet blij met de handelswijze van de Nederlandse turnbond. "Alles wat in Rotterdam was besproken was vertrouwelijk, Dat was de afspraak. Ik heb de volgende dag nog een dopingtest ingeleverd en deze was negatief. Dan is het toch een beetje stom dat de turnbond die uitslag niet heeft afgewacht en allemaal persoonlijke gegevens naar buiten bracht. Dat was een trap na."

Door een haartest kan Van Gelder aan alle speculaties een einde maken. De turner hierover: "Ik heb me altijd aan de dopingregels gehouden. Ik ben wekelijks gecontroleerd en alle testen zijn negatief geweest. Dus waarom zou ik een haartest doen?"

Mag Yuri van jou weer voor Nederland uitkomen? Stem in de poll!

Video blowende Miley Cyrus uitgelekt

De VS is in rep en roer. Op internet is namelijk een filmpje opgedoken waarin Miley Cyrus aan een waterpijp lurkt. Het bewuste filmpje is geschoten op een feestje bij Miley thuis, slechts vijf dagen na haar achttiende verjaardag.

De Amerikanen kunnen echter gerust zijn. Volgens een bron is de waterpijp niet gevuld met marihuana maar met salie. Hoewel het roken hiervan psychedelische effecten teweegbrengt, is het gebruiken van dit natuurlijke kruid legaal in de staat Californië.

Het bewuste filmpje is volgens TMZ's bron geschoten door een van haar vrienden. Iemand zou het filmpje hebben gestolen en doen uitlekken naar de roddelpers.

Benieuwd naar het filmpje? Deze is te zien op TMZ

'Aanval op website OM is onacceptabel'

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) vindt het 'onacceptabel dat hackers erin zijn geslaagd om de website van het Openbaar Ministerie en van de politie tijdelijk plat te leggen'. Dat zei de bewindsman vrijdag na afloop van de ministerraad.

Hij wees erop dat het aanvallen van deze websites strafbaar is. De daders moeten daarom worden opgepakt, zei Opstelten, die de zaak op de voet volgt. "Ze moeten worden opgespoord en voor de rechter worden gebracht."

De cyberactiegroep Anonymous zegt verantwoordelijk te zijn voor de actie. Die is volgens de groep een reactie op de arrestatie van een 16-jarige jongen in Den Haag. De jongen werd woensdagnacht aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij digitale aanvallen op websites van MasterCard en PayPal door sympathisanten van WikiLeaks. WikiLeaks zelf zegt overigens op geen enkele manier samen te werken met de groepering. Kristinn Hrafnsson, woordvoerder van WikiLeaks, geeft aan de DDoS-aanvallen 'niet te veroordelen, maar ook niet te steunen'.

Het OM meldde vrijdagmiddag dat het onderzoek naar de sympathisanten van WikiLeaks is uitgebreid met de aanvallen op OM.nl en Politie.nl. Opstelten zei verder dat cybercriminaliteit, cyberveiligheid en cyberverdediging een 'topprioriteit van het kabinetsbeleid' zijn. De overheid heeft voldoende middelen om zich te verweren tegen dergelijke aanvallen. "We moeten hier een antwoord op hebben."

Piquet jr.: "Spijt over crashgate"

Nelson Piquet jr. heeft voor het eerst sinds crashgate uitgebreid met de media over het incident gepraat. De Braziliaan parkeerde in 2008 zijn Renault-bolide in Singapore in de muur, waardoor teamgenoot Fernando Alonso uiteindelijk de wedstrijd kon winnen. Hij heeft spijt, maar beseft ook dat het altijd aan hem vast blijft kleven.

"Flavio (Briatore, red.) vroeg me of ik het team wilde helpen door op het juiste moment te crashen. Ze wilden dat ik het in de veertiende ronde deed. Ik kreeg enorm veel kritiek van het team, dus het voelde goed om een keer iets voor het team te doen. Ik dacht totaal niet aan de morele consequenties," zei Piquet over het incident tegen The Times.

"Naarmate de race vorderde, werd ik steeds nerveuzer, en toen de veertiende ronde kwam, kon ik niet geloven wat ik ging doen. Ik was echt bang en het voelde als een droom. Ik raakte de muur met mijn achterwiel en gaf gas om de auto in de andere muur te parkeren. Ik voelde geen pijn, maar zat wel voor adrenaline. Tijdens de hele crash had ik de auto volledig onder controle."

De actie leverde Piquet contractverlenging op, maar halverwege 2009 werd hij toch ontslagen door Renault. Uit wraak biechtte hij crashgate aan de FIA op, waarna teambaas Flavio Briatore en technisch directeur Pat Symonds flinke straffen opgelegd kregen.

"Ik wil mijn excuses aanbieden voor wat ik heb gedaan, maar ik besef dat deze schaduw altijd over me zal blijven hangen. Ik hoop dat mensen begrijpen hoe erg ik onder druk stond. Het is geen excuus, maar ik was bijzonder ongelukkig. Ik ben nu een veel sterker persoon en als me nu gevraagd zou worden hetzelfde te doen, zou ik nee zeggen," zei Piquet die eerder deze week nog een zaak wegens laster van het Renault-team won.

Navratilova opgenomen in ziekenhuis

Tennislegende Martina Navratilova is opgenomen in een ziekenhuis na haar poging de berg Kilimanjaro te beklimmen. De 54-jarige winnares van achttien grandslamtitels ligt in Kenia in het ziekenhuis met vocht in haar longen. Navratilova kampt met long-oedeem op grote hoogte, liet dokter David Silverstein weten.

"Het is gevaarlijk wanneer iemand op grote hoogte is, maar eenmaal beneden gaat het herstel snel", zei Silverstein. Navratilova, die door dragers naar beneden werd gebracht, moest op de vierde dag opgeven op een hoogte van 4.500 meter. De top van de Kilimanjaro ligt op bijna 5.900 meter.

"Ik ben teleurgesteld dat ik niet in staat ben om deze geweldige reis af te maken", liet Navratilova in een verklaring weten. "Dit is iets wat ik al zo lang wilde." De oud-tennisster maakte deel uit van een groep van 27 klimmers die met de beklimming geld in wil zamelen voor goededoelenfonds Laureus. De overige klimmers hebben de beklimming voortgezet en bereiken naar verwachting morgen de top.

Dronkenlap verkracht meisje achter stuur

Een Australische rechter heeft deze week uitspraak gedaan in een uiterst schokkende en bizarre zaak. Een man heeft een destijds tienjarig meisje verkracht terwijl hij rondjes reed in de stad Brisbane. Daarnaast bleek de man ook nog eens dronken achter het stuur te zitten.

De man reed vijf jaar geleden met drie kinderen op de achterbank en een klein meisje op zijn schoot twee rondjes door een buitenwijk van Brisbane. De man bleek een flink stuk in de kraag te hebben. Om zijn handen vrij te hebben voor de verkrachting, liet hij het tienjarige meisje op zijn schoot het stuur hanteren. Terwijl het meisje stuurde, werd ze verkracht door de dronken kerel.

De man werd drie jaar geleden door een jury al schuldig bevonden aan twee gevallen van verkrachting van en vier gevallen van onzedelijke omgang met een kind. De rechter heeft hem deze week twee jaar cel opgelegd, waarvan de verkrachter waarschijnlijk slechts de helft hoeft uit te zitten. Daarnaast moet de verkrachter omgerekend bijna 14.000 euro smartengeld betalen aan het meisje.

[WvdW] Voorbeschouwing NAC Breda - FC Utrecht

Het weekend is weer van start gegaan, dus het is hoog tijd voor een voorbeschouwing op de Wedstrijd van de Week! De redactie heeft dit weekend voor het treffen tussen NAC Breda en FC Utrecht gekozen.

NAC Breda

NAC Breda bevindt zich momenteel in de middenmoot van de Eredivisie. De ploeg staat op de tiende plaats, nadat het voorafgaand aan het huidige seizoen één punt in mindering kreeg. De aanleiding hiervoor was het feit dat de Bredanaars in januari en februari te laat waren met het afdragen van de premies aan pensioenfonds CFK. Toch heeft deze straf nauwelijks effect op de positie op de ranglijst gehad.

Veel ploegen hebben moeite om NAC Breda dit seizoen in eigen huis te verslaan. Roda JC (1-2) is tot op heden de enige formatie, die er in slaagde om de drie punten mee naar huis te nemen. VVV-Venlo, Feyenoord, Willem II, N.E.C. Nijmegen, De Graafschap en FC Twente liepen allen tegen tegen een nederlaag aan. AZ kwam, naast de ploeg uit Kerkrade, het dichtst bij een zege, maar moest de punten uiteindelijk delen (1-1).


Weer geen basisplaats voor Tim Gilissen

Trainer John Karelse maakte vandaag overigens bekend dat hij hij zeer waarschijnlijk niets aan zijn basisploeg zal wijzigen. Dat houdt in dat onder andere Jens Janse en Tim Gilissen weer op de bank zullen starten. Daarnaast is Ferne Snoyl afwezig. "Soms zijn keuzes moeilijk, soms niet. We kiezen nu voor de ploeg die twee weken geleden van PSV heeft gewonnen. Die jongens hebben het toen goed gedaan, maar wij denken ook dat het de elf zijn die tegen FC Utrecht het best tot hun recht komen", aldus de trainer.

FC Utrecht

FC Utrecht kan zich vanaf nu volledig op de Eredivisie en de KNVB beker gaan richten. De ploeg uit de Domstad nam tot afgelopen donderdag deel aan de groepsfase aan de Europa League. De formatie was al uitgeschakeld, maar slaagde er in om het Napoli nog flink lastig te maken. Uiteindelijk stond er 3-3 op het scorebord, waardoor de Domstedelingen met opgeheven hoofd afscheid namen van de opvolger van de UEFA Cup.

Ton du Chatinier, trainer van FC Utrecht, kan aanstaande zaterdag mogelijk niet beschikken over Frank Demouge. Dat zou goed nieuws kunnen zijn voor Ricky van Wolfswinkel, die vorig weekend werd gepasseerd, vanwege het missen van een strafschop en een enorme kans in het duel tegen Heracles Almelo (1-2). De oefenmeester van de Domstedelingen gaf de voorkeur vervolgens aan de voormalig speler van Willem II, waardoor de jongeling op de bank belandde.


Van Wolfswinkel staat mogelijk in de basis

Naast de mogelijke afwezigheid van Demouge kan Du Chatinier ook niet beschikken over Leon de Kogel (buikgriep), Mihai Nesu (schorsing) en de langdurig geblesseerden Michael Zullo en Jacob Mulenga. Overigens was de trainer van FC Utrecht vol lof over de aanvallers van NAC Breda. "Tegen FC Twente en PSV heeft NAC het erg goed gedaan. Ze hebben laten zien dat ze zeer snel en effectief zijn in de omschakeling met spelers als Lurling, Amoah, Leonardo en Boussaboun."

Historie

Komend weekend staat het duel tussen NAC Breda en FC Utrecht voor de 61e keer op het programma. De formatie uit de Domstad won de meeste wedstrijden (23), maar dat betreft er slechts één meer dan NAC Breda, dat 22 keer de beste was. Daarnaast werd er ook nog vijftien keer gelijk gespeeld.

NAC Breda boekte zijn grootste thuiszege op FC Utrecht op 15 februari 1995. De doelpunten van Graham Arnold (2), Jan Gaasbeek en John Lammers zorgden destijds voor een overtuigende 4-0 zege. FC Utrecht won aan het begin van dit jaar de wedstrijd in Breda en trof tweemaal doel. Nana Asare en Dries Mertens zorgden toen voor de goals.

Laatste vijf wedstrijden in Breda:

Datum Competitie Thuis Uit Uitslag
20/02/2010 Eredivisie NAC Breda FC Utrecht 0-2
17/01/2009 Eredivisie NAC Breda FC Utrecht 1-1
09/02/2008 Eredivisie NAC Breda FC Utrecht 1-0
26/10/2006 Eredivisie NAC Breda FC Utrecht 2-1
19/11/2005 Eredivisie NAC Breda FC Utrecht 0-1


Wedstrijdinformatie

Het duel tussen NAC Breda en FC Utrecht staat zaterdagavond onder leiding van de Belgische arbiter Dierick. De wedstrijd tussen de twee ploegen, die voor 18:45 uur op het programma staat, wordt in het Rat Verlegh-stadion in Breda gespeeld.

Discussieer hieronder alvast over het verloop van de wedstrijd en de uitslag!

Preud'homme: "Interesse in Janssen neemt toe"

De belangstelling van VFL Wolfsburg in Theo Janssen is serieus te noemen. Dat verklaarde Michel Preud'homme op de persconferentie van FC Twente.

"De belangstelling voor Theo Janssen schijnt serieus te zijn", aldus Preud'homme vrijdagmiddag. Vorige week werd duidelijk dat het Duitse Wolfsburg Janssen graag in de winterstop ziet komen.

Preud'homme snapt dat Janssen toe is aan een nieuwe uitdaging. Janssen maakt er geen geheim van dat hij na dit seizoen maar al te graag in het buitenland wil voetballen. Preud'homme: "We willen graag snel duidelijkheid, zodat we met een oplossing kunnen komen."

De trainer van Twente maakt zich geen zorgen om het feit dat bepaalde spelers in zijn selectie op het verlanglijstje van buitenlandse clubs staan. "Of ik me zorgen maak over de winterstop? Nee, ik ga op vakantie. Maar ik ga ervan uit dat de telefoon vaak zal gaan.''

TP Mazembe naar laatste vier WK clubteams

TP Mazembe heeft zich geplaatst voor de halve finale van het WK voor clubteams. De afgevaardigde uit de Democratische Republiek Congo versloeg het Mexicaanse Pachuca met 1-0. De enige treffer van de wedstrijd viel na ruim twintig minuten spelen en kwam van de voet van Mbenza Bedi.

In de halve eindstrijd treft Mazembe de Zuid-Amerikaanse kampioen Internacional, dat pas instroomt bij de laatste vier. De andere kwartfinale gaat zaterdag tussen de kampioen van de Verenigde Arabische Emiraten Al Wahda en de Aziatisch kampioen Seongnam Ilhwa FC uit Zuid-Korea. De winnaar van dat duel neemt het op tegen Champions League-winnaar Internazionale.


(Foto: Novum)

Toch startbewijs voor Angenent en Hulzebosch

De Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden past haar regels aan voor voormalige winnaars. Daardoor kan de deze winter uitgelote Henk Angenent, die de laatste Tocht der Tochten in 1997 won, alsnog meedoen. Ook de uitgelote nummer twee van dat jaar, Erik Hulzebosch, krijgt een startbewijs.

Dat maakte het bestuur vandaag bekend tijdens de Algemene Ledenvergadering. Bij de volgende tocht geldt dat de eerste elf mannen die over de finish komen, altijd mee mogen doen. Bij de vrouwen geldt dat voor de eerste vijf.

De Elfstedenvereniging heeft 30.000 leden. Ongeveer twee derde van de leden kan meedoen aan de tocht. Een gedeelte van de leden is ieder jaar verzekerd van een rugnummer, omdat zij voor 1985 al lid waren. De rest, onder wie Angenent en Hulzebosch, moet hopen ingeloot te worden.

Toch startbewijs voor Angenent en Hulzebosch
Toch startbewijs voor Angenent en Hulzebosch (Foto: ANP)

Twee bankrovers doodgeschoten in Karlsruhe

Twee bankrovers zijn vrijdagmiddag bij een schotenwisseling met de politie in het centrum van de Duitse stad Karlsruhe doodgeschoten. Een agente is zwaargewond geraakt, maar is niet in levensgevaar, zei de politie tegen het Duitse persbureau DAPD.

De gedode bankrovers zijn een man en een vrouw. De politie was tegen 16.00 uur door bankmedewerkers gealarmeerd. Bij het verlaten van de bank hadden de overvallers meteen het vuur geopend op de politie, die terugschoot. De man en vrouw overleden ter plaatse aan hun verwondingen.

In de bank bevonden zich ten tijde van de overval drie medewerkers, die allen ongedeerd zijn. Wat zich in de bank precies had afgespeeld en of de overvallers geld hadden buitgemaakt, kon de politie nog niet zeggen.

'Senaat stemt niet tegen belastingplan'

Premier Mark Rutte (VVD) verwacht niet dat de Eerste Kamer tegen het belastingplan van het kabinet zal stemmen, omdat dit leidt tot een lastenverzwaring. Dat zei Rutte vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie.

Tijdens de algemene beschouwingen in de senaat bleek dinsdag dat een meerderheid de geplande btw-verhoging voor theaterkaartjes wil terugdraaien. Deze maatregel is een onderdeel van het belastingplan voor volgend jaar, waarmee de Tweede Kamer al heeft ingestemd.

Rutte ziet niets in de motie, waarover de Eerste Kamer dinsdag stemt. Hij waarschuwde dinsdag voor een patstelling als de senaat voet bij stuk zou houden, omdat de Tweede Kamer vasthoudt aan het hogere tarief.

De Eerste Kamer velt alleen een oordeel over de kwaliteit van de plannen die het kabinet indient, maar kan er geen wijzigingen in aanbrengen. Fractievoorzitter van de PvdA Han Noten waarschuwde daarom dat de senaat het hele belastingplan wel eens zou kunnen afkeuren, als het kabinet de motie niet uitvoert.

Rutte wilde hier vrijdag niet op vooruitlopen, hij wil eerst de stemming over de motie 'rustig' afwachten. Tegelijkertijd zei hij dat het afschieten van het belastingplan leidt tot een lastenverzwaring voor burgers. "Ik kan me niet voorstellen dat de Eerste Kamer dat wil doen."

Blokland treedt toe tot RvC Feyenoord

Pim Blokland treedt per direct toe tot de raad van commissarissen van Feyenoord. De 61-jarige Blokland is vrijdag benoemd op de algemene vergadering van aandeelhouders op voordracht van de Vrienden van Feyenoord, de groep investeerders waar Blokland het gezicht van is.

Blokland vult binnen de raad van commissarissen een al bestaande vacature op. Binnen de raad zijn enkele plaatsen gereserveerd voor de groep investeerders. Blokland toonde zich tevreden met zijn nieuwe rol. "In gezamenlijkheid gaan we er nu nog harder aan werken om Feyenoord zo snel mogelijk gezond te krijgen."

Opnieuw Japanner op proef bij VVV

VVV-Venlo heeft opnieuw een testspeler op bezoek. Japanner Robert Cullen krijgt volgende week de kans om een contract af te dwingen bij de Limburgse club.

Cullen zegde deze week zijn contract op bij de Japanse tweedeklasser Roasso Kumamoto. Na de inmiddels vertrokken Keisuka Honda en Maya Yoshida zou hij de derde Japanner zijn in de selectie van VVV-Venlo.

Cullen, zoon van een Noord-Ierse vader, speelde op het WK Onder-20 namens zijn moederland Japan tegen Nederland.

Ritmisch gamen voor het goede doel

Gamen voor het goede doel is nu voor iedereen mogelijk. Door het gratis iPhone-spel Winta te spelen en extra muziek voor in het ritmische spel te kopen, kunnen gamers samen met uitgever Onebiggame minderbedeelde kinderen steunen. Een deel van de opbrengst van Winta gaat naar dit goede doel.

Winta is de tweede game die wordt uitgegeven door Onebiggame, deze keer in samenwerking met uitgever Ngmoco. Onebiggame is een non-profitorganisatie die onder andere liefdadigheidsinstelling Save The Children steunt. De uitgever bracht eerder het muzikale puzzelspel Chime op de markt voor de Xbox 360 en pc.

In Winta moeten gamers in de maat van de muziek knoppen indrukken. Hoe ritmischer dit gebeurt des te beter klinkt de muziek. Het spel is ontworpen door Masaya Matsuura, de bedenker van de eerste ritmegame Parappa the Rapper uit 1996, en gemaakt door de Nederlandse gamestudio Triangle Studios. De game is verkrijgbaar voor iPhone, iPod Touch en iPad.


Geen play-offs meer in Belgische competitie

Vanaf volgend seizoen worden de play-offs in de Belgische Jupiler Pro League weer afgeschaft. Ook gaat de competitie terug naar achttien ploegen. Dat hebben de zestien Belgische clubs die op het hoogste niveau acteren vandaag besloten. Daarmee wordt na twee jaar een einde gemaakt aan de vernieuwing van de voormalige Eerste Klasse. De praktische gevolgen van de beslissing zijn nog onduidelijk.

De Belgische play-offs werden afgelopen seizoen voor het eerst gehouden en kregen kritiek door het onduidelijke systeem. Na driekwart van de competitie werden alle puntentotalen gehalveerd en naar boven afgerond waarna de nummers een tot en met zes en de nummers zeven tot en met veertien in aparte poules verder streden.

De nummer vijftien moest het tegen de nummers twee, drie en vier uit de Tweede Klasse opnemen om één promotie- of degradatieplaats.

De nummer zestien degradeerde direct. Omdat de nummer vijftien afgelopen seizoen zeven weken moest wachten tot ook de Tweede Klasse klaar was, is dat systeem dit seizoen al veranderd. De nummers vijftien en zestien maken nu in vijf onderlinge duels uit wie er direct degradeert en wie er in de nacompetitie uitkomt.

'Ontwikkelaars moeten op consument letten'

Ontwikkelaars moeten beter op consumenten letten die veel geld uitgeven aan virtuele goederen in games. Dat zei Kristian Sergestrale, eigenaar van gamestudio Playfish, op een online gamebeurs in London, schrijft website gamesindustry.biz.

Hoewel Sergestrale toegeeft dat het moeilijk is om een melkkoe als stevig spenderende gamers aan te pakken, vindt hij het zeer belangrijk voor het imago van de game-industrie om het consumptiegedrag van spelers aan banden te leggen. "Het is voor niemand goed als een tiener duizend euro in je game uitgeeft om uiteindelijk op de voorpagina van een Britse roddelkrant te eindigen", aldus de baas van één van de grootste online spelaanbieders.

Sergestrale raadt ontwikkelaars van online spelletjes aan hun spelers goed in de gaten te houden en buitensporig gedrag zoveel mogelijk in de kiem te smoren. "Alleen als we de neiging weerstaan om spelers uit te buiten, zal onze industrie kunnen groeien", aldus Sergestrale.

Staande ovatie voor Nobelprijswinnaar Liu Xiaobo

De Chinese dissident Liu Xiaobo, die vastzit in een Chinese gevangenis, heeft vrijdag bij de uitreiking van de Nobelprijs voor de Vrede in Oslo een staande ovatie gekregen. Omdat niemand de prijs voor Liu in ontvangst kon nemen, lag de oorkonde voor de dissident op een lege stoel. Hoogwaardigheidsbekleders hebben China opgeroepen Liu vrij te laten.

Het was de eerste keer in 74 jaar dat de prestigieuze prijs niet kon worden uitgereikt. Liu zit een gevangenisstraf van elf jaar uit voor het oproepen tot grote hervormingen van het politieke systeem in China. Beijing was furieus over de toekenning van de prijs aan Liu en heeft aanhangers van Liu onder huisarrest geplaatst, om te voorkomen dat iemand de oorkonde in ontvangst kon nemen.

De voorzitter van het Nobel-comité Thorbjørn Jagland riep in zijn toespraak bij de uitreiking op tot de vrijlating van Liu. Hij merkte op dat noch Liu noch naaste familieleden in staat waren de ceremonie bij te wonen. "Dit feit alleen al laat zien dat de prijs nodig en gepast was", aldus Jagland. Jagland zei tevens dat de prijs voor Liu geen 'prijs tegen China is' en hij riep Beijing op 'gewend te raken' aan kritiek en debat. Hij legde de oorkonde van Liu op een lege stoel. Na de toespraak van Jagland las de Noorse actrice Liv Ullman een verklaring van Liu voor. De verklaring, 'Ik heb geen vijanden', sprak Liu uit voor een Chinese rechtbank die hem in 2009 veroordeelde tot de celstraf van elf jaar die hij nu uitzit.

Vanuit Washington zei de Amerikaanse president Barack Obama, die de prijs vorig jaar won, bedroefd te zijn dat Liu en zijn vrouw niet bij de ceremonie konden zijn. Hij voegde daaraan toe dat Liu de Nobelprijs meer verdient dan hijzelf.

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken noemde de prijs een 'politieke farce'. Volgens China is de prijs een weerspiegeling van een Koude Oorlog-mentaliteit en maakt hij inbreuk op de Chinese soevereiniteit. "Het vertegenwoordigt niet de wens van de meerderheid van de wereldbevolking, in het bijzonder die van de ontwikkelingslanden", aldus woordvoerder Jiang Yu.

In China gingen om acht uur lokale tijd tv-zenders BBC en CNN een uur op zwart, precies op het moment dat de ceremonie in Oslo plaatsvond. Buiten het appartement van Liu in Beijing had zich een tiental journalisten verzameld. Zij werden echter door de politie naar een afgeschermd gebied gebracht.

De Chinese regering had voorafgaand aan de ceremonie landen gevraagd om de prijsuitreiking te boycotten. Zeventien landen, waaronder Rusland, Pakistan, Iran, Venezuela en Cuba, gaven gehoor aan deze oproep.

In de Zweedse hoofdstad Stockholm werden tijdens een aparte ceremonie de andere Nobelprijswinnaars geëerd. Zij kregen hun oorkondes uitgereikt van de Zweedse koning Carl XVI Gustaf.


Staande ovatie voor Nobelprijswinnaar Liu Xiaobo (Foto: Novum)

Vakbond bezorgd over fusie Veolia en Connexxion

CNV Vakmensen is erg bezorgd over de gevolgen van de fusie tussen Veolia en Connexxion. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) gaf vrijdag groen licht voor het samengaan van de twee openbaarvervoersbedrijven. De vakbond heeft vooral zorgen over de gevolgen voor de werkgelegenheid en voor de cultuur in de nieuwe organisatie.

Beide bedrijven zijn onderdeel van een Frans moederconcern. Veolia is volledig in handen van Veolia Transport uit Frankrijk en Connexxion is voor twee derde van het Franse Transdev. Het resterende deel is nog in handen van de Nederlandse staat.

"Door deze fusie raakt de Nederlandse markt van het openbaar vervoer wel erg Frans getint", reageert CNV-bestuurder Wyb Kusters. Hij wil dat de werkgelegenheid bij eventuele reorganisaties wordt gegarandeerd. Volgens hem zijn de betrokken bedrijven al enorm uitgekleed en zijn de werknemers 'reorganisatie-moe'. Hij hoopt dat de cultuur van Transdev/Connexxion overheersend zal zijn, omdat dat bedrijf zich minder dan Veolia primair op winst zou richten.

Veolia en Connexxion verzorgen in meerdere regio's het bus- en treinvervoer, maar ze bieden ook taxidiensten aan voor onder meer leerlingenvervoer. De NMa had aanvankelijk bezwaar tegen de fusie, omdat de nieuwe onderneming te machtig zou worden. Dit zou kunnen leiden tot hogere tarieven of slechtere kwaliteit voor bus-, trein- en taxivervoer. Uit onderzoek is echter gebleken dat er bij het aanbesteden van bus- en treinvervoer genoeg concurrentie is om ervoor te zorgen dat aanbiedingen scherp blijven.

De PvdA is er echter ook niet gerust op. De partij gaat een spoeddebat over de kwestie aanvragen, liet Kamerlid Jacques Monasch weten.

New Kids Turbo! breekt openingsrecord

De speelfilm New Kids Turbo! heeft donderdag het omzetrecord op de premièredag verbroken van alle ooit in de bioscoop uitgebrachte Nederlandse films. Dat heeft distributeur Benelux Film vrijdag gemeld.

New Kids heeft volgens een zegsvrouw het record gebroken van Komt een vrouw bij de dokter (KEVBDD), die vorig jaar op de premièredag een omzetrecord vestigde. De komedie over een groep Brabantse aso’s bracht de eerste dag 249.500 euro op. De teller voor de verfilming van het boek van Kluun stond vorig jaar na één dag op 243.950 euro.

Bovendien draait New Kids in minder zalen dan KEVBDD. De Brabanders zijn te zien in negentig bioscoopzalen, terwijl de verfilming van Kluun in 118 zalen draaide. Donderdag meldden bioscopen door heel Nederland al een stormloop op de kaartverkoop voor New Kids Turbo!.

New Kids Turbo! breekt openingsrecord
New Kids Turbo! breekt openingsrecord (Foto: ANP)

Del Toro richt digitale effectenstudio op

Guillermo del Toro heeft samen met een aantal gelijkgestemden uit de filmwereld een digitale effectenstudio opgericht. Mirada moet een plek worden waar 'verhalenvertellers gezamenlijk aan digitale projecten werken voor producties in film, televisie, reclame en interactieve media', zegt de Hellboy-regisseur in een persbericht.

Mirada is gehuisvest in de Marina el Rey-studio in Los Angeles, waar eerder legendarische films als Blade Runner en Close Encounters of the Third Kind werden opgenomen. De studio wordt volgens Del Toro 'een entiteit die constant in beweging is om een nieuw creatief perspectief te creëren dat je ziet in films als Pan's Labyrinth en Hellboy'.

De Mexicaanse regisseur kwam op het idee tijdens de samenwerking met Peter Jackson aan de Hobbit-films, vertelde hij aan de Amerikaanse filmwebsite Deadline. Del Toro zou deze film regisseren, maar na eindeloze vertraging van de opnames wegens financiële misstanden bij filmstudio MGM trok hij zich terug en besloot een eigen studio op te richten.


Guillermo del Toro richt digitale effectenstudio op (Foto: Novum)

Tarieven drinkwater inzichtelijker

Drinkwaterbedrijven moeten consumenten meer duidelijkheid verschaffen over de kosten van het drinkwater. Het kabinet heeft vrijdag ingestemd met een voorstel hiertoe van staatssecretaris van Milieu Joop Atsma (CDA).

De bewindsman voert hiermee een motie van de Tweede Kamer uit. Drinkwaterbedrijven moeten voortaan elk jaar een overzicht publiceren van de tarieven voor drinkwater, waarbij onderscheid wordt gemaakt in de aansluitkosten, het zogeheten vastrecht, en de prijs per kubieke meter. Ook moeten consumenten kunnen zien hoe de tarieven zijn afgeleid uit de gemaakte kosten.

De Nederlandse Mededingingsautoriteit krijgt een adviserende taak over de tarieven. Verder vindt het kabinet dat drinkwaterbedrijven voortaan maximaal 1 procent van de jaarlijkse omzet mogen besteden aan ontwikkelingssamenwerking.

Ministers in het paars tegen homohaat

Tal van ministers hadden vrijdag paarse accenten aangebracht in hun kleding. Zo was minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Marja van Bijsterveldt (CDA) geheel in het paars gekleed, droeg premier Mark Rutte (VVD) een paarse das en hield minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) het op een paars polsbandje met de tekst 'stop homofobie!'.

Het kabinet deed mee aan de Paarse Vrijdag tegen homofobie, legde Rutte uit tijdens zijn wekelijkse persconferentie. "Het is niet zo dat ik spijt heb van politieke keuzes van enkele maanden geleden", grapte hij met een verwijzing naar het stuklopen van de formatiebesprekingen over een paars kabinet.

Homobelangenorganisatie COC Nederland laat weten dat tienduizenden leerlingen op 130 scholen vrijdag paarse kleding, polsbandjes en buttons droegen, om te laten zien dat het afgelopen moet zijn met homofobie op school. Rutte valt hen bij. Ook het kabinet vindt dat homohaat niet mag worden geaccepteerd. Scholen moeten een veilige plek zijn waar leerlingen zichzelf moeten kunnen zijn.

Dat er een Paarse Vrijdag nodig is om dit statement te maken, toont aan dat er nog te veel kinderen zijn die op een of andere manier angstig zijn om voor hun geaardheid uit te komen, aldus Rutte.

Stalorders Formule 1 toegestaan in 2011

De regel die stalorders verbiedt in de Formule 1, verdwijnt vanaf volgend seizoen uit de reglementen. Dat maakte de internationale autosportfederatie FIA vandaag bekend na het World Motor Sport Council (WMSC)-overleg. De FIA blijft er wel op toezien dat de sport niet in diskrediet wordt gebracht door bepaalde acties.

De coureurs krijgen daardoor geen vrijbrief om teamgenoten voorrang te verlenen. In het afgelopen seizoen kreeg Ferrari nog een boete van 100 duizend dollar na het geven van orders aan Felipe Massa om ruim baan te maken voor Fernando Alonso.

Het aantal versnellingsbakken moeten vanaf het nieuwe seizoen vijf races meegaan in plaats van vier. Ook maakte de FIA bekend dat de communicatie tussen coureurs en teamleiding vanaf 2012 beschikbaar wordt gesteld aan televisiezenders.

De WMSC keurde verder een nieuwe motorformule goed. De bolides in de koningsklasse stappen in 2013 over van 2,4 liter V8-motoren op 1,6 liter viercilinder turbomotoren. Deze zullen begrensd zijn op 12.000 toeren. Dit om het brandstofgebruik te verminderen en het milieu te sparen. Om diezelfde reden mogen coureurs vanaf 2014 nog maar vier motoren gebruikten in plaats van acht nu.

'Laagdrempelige games geen tijdelijke hype'

Games die geschikt zijn voor een breed publiek en gratis gespeeld kunnen worden, blijven nog lange tijd bestaan. Het in Hilversum gevestigde Spil Games ziet de markt voor mobiele apparaten en de opkomst van de HTML5-programmeertaal als nieuwe mogelijkheden om de markt van gratis, sociale games te doen groeien.

Spil Games is met een geschatte omzet van dertig miljoen euro wereldwijd een van de grootste bedrijven op het gebied van webgames. Dergelijke spellen zijn niet erg complex, maar worden wel steeds vernieuwd. "Het spelen van webgames is zijn piek nog niet voorbij. De opkomst van HTML5 gaat vooral voor gratis webgames op bijvoorbeeld mobiele telefoons veel betekenen", voorspelt een woordvoerder van Spil Games. In oktober organiseerde Spil Games en samenwerking met internetgigant Google een brainstormweekend rond HTML5 voor ontwikkelaars. Binnen 36 uur werden dertien spelletjes verzonnen en gemaakt.

De populariteit van laagdrempelige games is ook bekend bij Google. Het bedrijf opende woensdag in de Verenigde Staten de Chrome-webwinkel. Hierin biedt het bedrijf software, browseruitbreidingen en meer dan tweehonderd games aan. Ook op de iPhone en sociale netwerken als Hyves en Facebook zijn games gratis te spelen. Ontwikkelaars verdienen hierbij geld door sterkere wapens of extra levels tegen betaling aan te bieden. Ook wordt er geld verdiend met advertenties.

Studenten mogen maximaal 2 jaar uitlopen

Studenten die een bachelor en een master doen, mogen in totaal twee extra jaren tegen het normale collegegeld studeren. Dat is één jaar langer dan in het aanvankelijke plan de bedoeling was. Dat zei minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) vrijdag na afloop van de wekelijkse ministerraad.

"Als het wetsvoorstel op niet al te veel oppositie stuit, wordt de regel per 1 augustus ingevoerd", aldus Van Bijsterveldt. Dat betekent dat langstudeerders per 1 augustus elk vertragingsjaar 3000 euro extra collegegeld moeten betalen. Dit jaar bedroeg het normale collegegeld 1.713 euro. "Op een bepaald moment zeggen we: nu is het je eigen verantwoordelijkheid", aldus Van Bijsterveldt.

Studenten met een beperking worden ontzien; zij mogen nog een extra jaar voor het wettelijke collegegeld studeren.

Vijftien miljoen euro aan btw-fraude opgespoord

De fiscale opsporingsdienst FIOD heeft een btw-fraude van vijftien miljoen euro opgespoord. Donderdag zijn in het kader van het onderzoek elf doorzoekingen verricht in Nederland, België en Spanje, meldt het Ministerie van Financiën vrijdag.

Vermoed wordt dat een criminele organisatie vrij nieuwe en dure personenauto's in Duitsland kocht om deze te verhandelen. De afgelopen jaren zou de organisatie voor ruim tachtig miljoen euro aan personenauto's hebben verhandeld, waarbij in rekening gebrachte omzetbelasting niet werd afgedragen. Hierbij zou gebruik zijn gemaakt van bedrijven die de verschuldigde btw niet afdroegen en vervolgens onvindbaar waren.

De Belastingdienst kreeg lucht van de fraude via internationale samenwerking. De doorzoekingen in Nederland vonden plaats in de provincies Noord-Brabant en Utrecht. Bij de doorzoekingen zijn computers, administratie en contant geld in beslag genomen. Ook heeft de Belastingdienst beslag gelegd op auto's en sieraden. Bij de actie in binnen- en buitenland zijn zo'n 150 opsporingsambtenaren ingezet.

Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) vindt dat tegen btw-fraude hard moet worden opgetreden. "Dit is diefstal van de belastingbetaler, dit kan niet hard genoeg worden aangepakt."

Zutphenaar loog over brandende vloeistof in gezicht

Een man uit Zutphen die afgelopen zomer zei te zijn bespoten met een brandende vloeistof, blijkt dat verhaal te hebben verzonnen. Hij blijkt met twee vrienden een auto van een van hen in brand te hebben gestoken, zo gaf hij volgens de politie toe in een verhoor.

Het destijds 18-jarige slachtoffer verklaarde in het ziekenhuis tegen agenten dat hij over straat liep en de brandende vloeistof plotseling in zijn gezicht gespoten kreeg. De vlammen bezorgden hem brandwonden aan zijn gezicht en armen. Het incident in de nacht van 1 juli zorgde voor veel onrust in Zutphen.

Tijdens het politieonderzoek ontstond het vermoeden dat de man betrokken was bij brandstichting, waarbij hij de brandwonden opliep.

De Zutphenaar en een 23-jarige plaatsgenoot bekenden in een verhoor dat ze de auto aan de Zadelmakersdonk in brand hadden gestoken. Het voertuig brandde volledig uit. De auto was van een 32-jarige man uit Apeldoorn, die eerder onvindbaar was maar vorige week werd aangehouden.

Tegen de drie is proces-verbaal opgemaakt.

PSV krijgt ook van CAS gelijk in zaak-Robert

PSV heeft recht op een vergoeding van Real Betis in de zaak rond de Braziliaanse spits Robert. Dat stelde het internationaal sporttribunaal CAS vandaag, dat daarmee een eerdere uitspraak van de FIFA bevestigde. De Spaanse club is contractueel in gebreke gebleven na het vastleggen van Robert, meldt PSV.

De wereldvoetbalbond stelde PSV eerder al in het gelijk, waarna Betis naar het CAS stapte. Begin december stelde het sporttribunaal de uitspraak nog uit, vermoedelijk omdat de noodlijdende Spaanse club op dat moment een interim-bestuur had. Nu heeft het CAS alsnog de Eindhovenaren in het gelijk gesteld.

PSV wacht naar verluidt nog op 3,5 miljoen van Real Betis, dat Robert in 2007 huurde van PSV en de speler definitief zou overnemen als hij een bepaald aantal wedstrijden zou spelen. De Brabanders gaan nu actie ondernemen om het geld zo snel mogelijk te incasseren. Mocht Betis niet betalen dan zal PSV de Spaanse voetbalbond en de FIFA vragen sportieve sancties en disciplinaire maatregelen te nemen.

Games domineren entertainmentmarkt

Games waren in november het bestverkopende entertainmentproduct in Nederland. Bijna 60 procent van de totale entertainmentomzet komt uit de verkoop van games en spelcomputers. Op de tweede plaats staat film met bijna 23 procent, gevolgd door muziek. Dat blijkt uit cijfers van marktonderzoeksbureau GfK.

Ten opzichte van vorig jaar is de omzet in de branche met ruim 10 procent gedaald naar 113 miljoen euro. Alle drie de takken van de entertainmentindustrie hebben te maken met een dalende omzet, al presteert de gameindustrie nog het beste. Ten opzichte van november vorig jaar is de omzet met 2,5 procent gedaald naar 67 miljoen euro.

Alleen games voor de Xbox 360, Wii en PlayStation 3, verkochten goed. Vooral het schietspel Call of Duty: Black Ops heeft ervoor gezorgd dat de omzet met 5,4 procent is gestegen tot bijna veertig miljoen euro.

Pegasus Sports nog in ongewisse

Pegasus Sports heeft nog altijd geen zekerheid over de status volgend seizoen. De Australische wielerploeg liep al een Protour-licentie mis en kreeg van de UCI nog geen licentie voor de Procontinental-klasse.

De wielerunie heeft nog niet alle benodigde documenten gekregen en geeft de Australiërs, die nog altijd geen sponsor hebben gepresenteerd, tot 15 december de tijd om die aan te leveren.

De UCI kende na vergaderingen van de licentiecommissie zeven teams een Procontinental-licentie toe, waaronder het Italiaanse Acqua & Sapone en Verandas Willems uit België.

Al eerder kregen drie ploegen die geen startbewijs voor de Protour kregen, Geox, Cofidis en FDJ, een licentie op het tweede internationale niveau. Ook dertien andere ploegen, waaronder het Nederlandse Skil-Shimano, kregen een Procontinental-licentie.

Winters weer zorgt voor vertragingen in Duitsland

Winterse buien en een tekort aan de vloeistof die nodig is om ijsafzetting op vliegtuigen te voorkomen hebben ervoor gezorgd dat in Duitsland tientallen vluchten zijn geannuleerd. Ook kwamen zeker drie mensen om bij ongelukken op de spekgladde wegen.

De luchthaven van Frankfurt moest vrijdagochtend 55 vluchten annuleren en Easyjet hield op Berlijn Schönefeld alle vliegtuigen aan de grond. Hoewel het over het algemeen niet meer sneeuwt, heeft de plotselinge winterse kou in Europa gezorgd voor een tekort aan de vloeistof die nodig is om de vliegtuigen ijsvrij te maken.

Verwacht wordt dat de situatie aan het einde van de dag weer normaal is.

Sauerbreij zevende in Limone Piemonte

Nicolien Sauerbreij is bij wereldbekerwedstrijden in het Italiaanse Limone Piemonte zevende geworden op de parallelreuzenslalom. De zege ging naar de Russin Jekaterina Toedegesjeva.

Sauerbreij was in de achtste finales de Duitse Isabella Laböck de baas. In de kwartfinales verloor de olympisch kampioene echter van de Russin Svetlana Boldikova. Boldikova was in de eerste run een halve seconde sneller dan Sauerbreij en vergrootte die voorsprong in de tweede race.

Downloadsite Mininova schikt met Brein

De Nederlandse downloadsite Mininova heeft een langslepende rechtszaak met de stichting Brein, internetwaakhond voor auteursrechten, geschikt. Mininova trekt het hoger beroep tegen een vonnis van de rechtbank Utrecht in en betaalt de auteursrechtenorganisatie een bedrag waarvan de hoogte niet bekend is gemaakt. Dit heeft de stichting Brein vrijdag bekendgemaakt.

De rechtbank in Utrecht bepaalde vorig jaar dat Mininova geen torrentlinks meer mag aanbieden die kunnen verwijzen naar illegale kopieën van muziek, films en games waar auteursrechten op rusten. Mininova gaf gevolg aan de uitspraak maar ging wel in hoger beroep bij het gerechtshof in Amsterdam.

Brein, de stichting die opkomt voor de belangen van de entertainmentindustrie, bereidde intussen naar eigen zeggen een schadeclaim voor.

De werkwijze van Brein, het dreigen met enorme schadeclaims, blijkt vooralsnog redelijk doeltreffend in het neerhalen van websites, hoewel het effect op de downloadgemeenschap zelf nihil blijft. Voor elke website die wordt gesloten door Brein staan er vele nieuwen op. Op deze manier wordt het delen van bestanden als films en muziek niet alleen effectief niet tegengegaan, maar het constant opstaan van nieuwe sites zorgt ervoor dat Brein op die manier altijd werk zal hebben.

Op 29 december doet de rechter overigens nog uitspraak in de zaak die usenetcommunity FTD aanspande tegen Brein. Hierin eist FTD niet alleen dat de rechter verklaart dat FTD legaal opereert, maar eist FTD tevens publieke rectificatie. Tim Kuik, directeur van Brein, heeft FTD meerdere malen beticht van illegaal handelen. Dat schiet FTD in het verkeerde keelgat.

Onlangs bevestigde een rechter in de zaak van Eyeworks tegen FTD in ieder geval al dat downloaden van films en muziek, ook uit illegale bron, volkomen legaal is in Nederland.

Downloadsite Mininova schikt met Brein
Downloadsite Mininova schikt met Brein (Foto: ANP)

Update 16.53 uur

Bericht aangevuld.

SGP: PowNed heeft geen stijl

"Omroep PowNed moet zich beter kleden.” Dat is het motto waarmee SGP-Tweede Kamerlid Elbert Dijkgraaf maandag in de Tweede Kamer de begrotingsbehandeling Media ingaat. Dat liet hij vrijdag weten.

PowNed komt voort uit het populaire weblog GeenStijl. Met zijn motto verwijst de volksvertegenwoordiger naar de in zijn optiek stijlloze wijze van radio en tv maken. Hij wil dat mediaminister Marja van Bijsterveldt tijdens de begrotingsbehandeling voorhouden. "Wat deze omroep momenteel presenteert is nog geen stijl. Hard, rauw en brutaal optreden is te mager om met belastinggeld gefinancierd te worden. Is een nieuwe stijl te hoog gegrepen, dan zal dat de omroep aan het eind van deze proefperiode de das om moeten doen."

Eerder kwam PowNed bij veel mensen in negatief daglicht te staan toen verslaggever Rutger Castricum ten overstaan van een groep jonge kinderen de baard van Sinterklaas aftrok. Gisteren werd bekend dat PowNed onder speciaal toezicht komt te staan van het commissariaat voor de media. Zij zouden de mediawet wellicht overtreden door subsidies door te sluizen naar onder andere GeenStijl.


Rutger ontmaskert Sinterklaas.

Ferrer: "Aantal spelers mag vertrekken"

Een aantal spelers van Vitesse mogen de club in de winterstop gaan verlaten. Dit heeft de trainer van de Arnhemmers, Albert Ferrer, vandaag bekend gemaakt. De oefenmeester wilde niet ingaan op namen.

"Ik heb min of meer de namen in mijn hoofd van de spelers die kunnen blijven, en de spelers die mogen vertrekken," lichtte Ferrer toe. "Voor de meeste staat het vast, bij sommige spelers in het nog niet duidelijk."

Vitesse wil zich in de winter, hoe dan ook, op een aantal posities versterken.

KNVB wil beterschap van Willem II zien

Willem II is door de aanklager betaald voetbal van de KNVB in staat van beschuldiging gesteld voor ongeregeldheden tijdens het duel tegen VVV. De Tilburgers moeten een plan van aanpak opstellen om herhaling van de incidenten te voorkomen. Als de club in gebreke blijft, hangt Willem II een boete van 7.500 euro boven het hoofd.

Tijdens de wedstrijd van 5 november, die de bezoekers uit Limburg met 4-1 wonnen, werden spreekkoren geuit tegen de scheidsrechter. Daarnaast kreeg de arbitrage voorwerpen naar zich toe geworpen en werd een fakkel op het veld gegooid. De voetbalbond verwacht dat Willem II alles in het werk stelt om de daders op te sporen en te bestraffen.

Album Michael Jackson krijgt goud

Het nieuwste album van Michael Jackson heeft na zijn release meteen al de gouden status bereikt. De plaat Michael, die vrijdag uitkwam, is in Nederland al meer dan dertigduizend keer over de toonbank gegaan, laat platenmaatschappij Sony weten.

Voor een gouden plaat moet een album meer dan 25 duizend keer worden verkocht. Michael bevat nummers van Michael Jackson die nooit eerder zijn uitgebracht. De plaat is de eerste release van nieuw materiaal van de King of Pop in negen jaar. Jackson stierf vorig jaar aan een overdosis medicijnen.

Deze week verscheen ook de volledige muziekvideo van Michael Jacksons duet met Akon, Hold My Hand, op internet. Het nummer lekte twee jaar geleden al uit, maar toen was het nog niet af. Naast het duet met Akon zijn op Michael samenwerkingen te horen met Lenny Kravitz en 50 Cent.


Nieuwste album Michael Jackson meteen goud (Foto: Novum)

Russische rechter spreekt journalist vrij

Een Russische rechtbank heeft vrijdag een veroordeling van journalist Michael Beketov wegens smaad ongeldig verklaard. Afgelopen november veroordeelden rechters Beketov nog voor smaad tot een boete van vijfduizend roebel (ongeveer honderdtwintig euro).

Beketov beschuldigde in 2008 de burgemeester van Chimki van het opblazen van zijn auto en werd vervolgens ernstig mishandeld. Beketov overleefde de mishandeling, die plaatsvond in Chimki, ternauwernood en kan nog steeds niet praten.

Aanhangers van Beketov beschuldigen de lokale autoriteiten van de mishandeling en menen dat het te maken had met een onderzoek van Beketov naar plannen om een bos te rooien voor de aanleg van een snelweg.

Vorige maand werd eveneens een journalist mishandeld. Sommigen denken dat ook deze mishandeling voortkomt uit berichten over de plannen voor de snelweg.


Russische rechter spreekt journalist vrij (Foto: Novum)

Postbodes staken komende week weer

Postbodes en -sorteerders van TNT leggen vanaf dinsdagavond elf uur opnieuw voor 24 uur het werk neer. Dat meldde vakbond Abvakabo FNV vrijdag.

De staking valt samen met een debat in de Tweede Kamer over de liberalisering van de postmarkt. "We willen druk op de politiek leggen omdat zij de liberalisering hebben doorgezet ondanks protesten van ons en van TNT", aldus een woordvoerster van de vakbond.

De afgelopen drie dagen werd er ook al gestaakt bij TNT. De vakbonden eisen dat het postbedrijf meer maatregelen neemt om het aantal gedwongen ontslagen bij de komende reorganisatie te beperken.

Postbodes staken komende week weer
Postbodes staken komende week weer (Foto: ANP)

Studenten willen vrije dag voor demonstratie

Studentenorganisaties willen op 21 januari een collegevrije dag, omdat ze dan willen demonstreren op het Malieveld in Den Haag. Vrijdag waren al duizenden studenten op de been in Amsterdam, Utrecht, Wageningen en Nijmegen. Dat het protest plaatsvindt op de verjaardag van staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD) is ludiek bedoeld.

De Landelijke Kamer van Verenigingen, Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) en het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) hebben onder de naam Kenniscrisis hun krachten gebundeld en organiseren het landelijke protest tegen de bezuinigingen op het hoger onderwijs.

De studentenkoepels zijn boos dat het kabinet de studiefinanciering voor de masterfase alleen nog als lening wil verstrekken. Ook zijn ze tegen de stijging van het collegegeld per 1 september met drieduizend euro als de studie meer dan een jaar uitloopt. Deze langstudeerders raken mogelijk ook hun OV-studentenkaart kwijt.

De 'Halbeheffing' treft volgens de studentenkoepels zowel studenten als instellingen, wat de kwaliteit van het onderwijs niet ten goede komt. Om een zo sterk mogelijk geluid uit te dragen, is het volgens hen wenselijk dat studenten ook roostertechnisch de kans krijgen zich aan te sluiten bij de manifestatie op 21 januari. Tot die tijd worden nog wel lokale acties georganiseerd.

Rutten: "De Graafschap is fysiek sterk"

PSV gaat dit weekend bij De Graafschap op bezoek. Trainer Fred Rutten verwacht niet dat het zo makkelijk wordt als de laatste thuiswedstrijd tegen de Superboeren (6-0 winst).

"Die wedstrijd werd snel beïnvloed door een vroege rode kaart", weet Rutten zich nog te herinneren. De trainer is in de aanloop naar het duel met De Graafschap benieuwd naar de staat van het veld. "Ik weet niet in welke staat het veld daar is, tegen Vitesse was een gedeelte nog bevroren. Het is even afwachten hoe het er morgenavond uit ziet."

Orlando Engelaar is in ieder geval fit. Hij had de laatste weken wat last van zijn scheenbeen. "Dat betekent dat je keuzes kunt maken", aldus Rutten.

Rutten is goed voorbereid op de tegenstander. "Met thuis een goede balans, ze maken daar de meeste doelpunten en krijgen er niet al te veel tegen. Ze zijn fysiek sterk en hebben een paar jongens die een tegenstander pijn kunnen doen. Daarbij gaat het daar om mouwen opstropen, spierballenvoetbal. Hun trainer heeft een goede mix gevonden van een goede organisatie en die mentaliteit."

Van der Vaart niet tegen Chelsea

Rafael van der Vaart mist komend weekend de kraker tegen Chelsea. De international van het Nederlands elftal, die voor Tottenham Hotspur speelt, is nog niet hersteld van een hamstringblessure.

Eerder deze week bracht Van der Vaart een bezoek aan Dick van Toorn, die eerder ook Arjen Robben onder zijn hoede had. Met de hulp van de Nederlandse arts hoopte de middenvelder sneller te herstellen, maar dat is dus niet het geval. Het is nog niet bekend wanneer The Spurs weer over de speler kunnen beschikken.

Naast het ontbreken van Van der Vaart kan trainer Harry Redknapp ook geen beroep doen op Jermaine Jenas, Niko Kranjcar, Ledley King, Jamie O'Hara en Jonathan Woodgate.

Gameverslavingstherapeut Keith Bakker beschuldigd

Het programma Family Matters van verslavingsgoeroe Keith Bakker is door de NCRV per direct van de buis gehaald. Aanleiding is een onthullende reportage van misdaadverslaggever John van den Heuvel in De Telegraaf waarin Bakker wordt beschuldigd van misbruik.

In de reportage stellen ex-patiënten en een oud-collega van Bakker onder andere dat hij niet van jonge vrouwelijke patiënten kon afblijven. "Meerdere cliënten laten zich zeer kritisch uit over de werkwijze van Keith Bakker als therapeut. Een therapeut kan alleen werken vanuit een absolute vertrouwensbasis. Die vertrouwensbasis is in deze situatie weggevallen. We zijn zeer geschokt over de aantijgingen tegen Keith Bakker," aldus woordvoerder Jan Hilbers van de NCRV.

Met hem mee naar huis
De verslavingstherapeut nam soms cliënten mee naar zijn huis. Naar eigen zeggen paste dat binnen zijn 'onconventionele aanpak'. Een ex-patiënte vertelt dat ze bij Bakker thuis een film zou gaan kijken, waarna de therapeut herhaaldelijk naar pornozenders zou hebben gezapt. Bakker wuifde dit weg als zijnde toeval. "Ik heb een satelliet-tv met vierhonderd zenders, dan kun je bij het zappen wel eens op een pornozender terechtkomen."

De ex-patiënte stelt bovendien dat Bakker vond dat ze maar beter bij hem kon blijven slapen die nacht. Ze moest ook seksuele handelingen ondergaan. "Ik was op dat moment gewoon niet in staat nee te zeggen. Hij was mijn therapeut en ik gehoorzaamde. Pas later besefte ik wat er was gebeurd." Een oud-collega van Bakker bevestigt het verhaal min of meer. "Hij neemt geestelijk labiele meisjes vanuit de kliniek mee naar huis, laat ze bij hem slapen en niemand weet wat er dan met hen gebeurt."

Het derde seizoen van Family Matters zou vanaf dinsdag 14 december worden uitgezonden. In de serie staat de behandeling van gamesverslaving en eetstroornissen centraal. Bakker reisde voor de opnames met vijf gezinnen naar Andalusië.

Acties bij distributiecentra AH

Werknemers van de distributiecentra van Albert Heijn gaan staken. De actiebereidheid onder de werknemers is groot, meldt CNV Dienstenbond. Het ultimatum dat de vakbonden hadden gesteld liep vrijdag om 14.00 af, waarna de eerste werkonderbreking in het distributiecentrum in Pijnacker van start ging. Op andere centra gingen werknemers naar buiten, zegt bondsbestuurder Wessel Breunesse.

De werknemers willen 2,5 procent meer loon, terwijl de grootgrutter 1,3 procent biedt. Dit gat is veel te groot, vinden de bonden. Wanneer en waar de werkonderbrekingen precies gaan plaatsvinden, blijft nog een verrassing. "Als Albert Heijn doof blijft voor de zorgen en wensen van zijn medewerkers, dan wacht het concern een kerst om nooit te vergeten", dreigt Breunesse.

Albert Heijn wil het vaste personeel flexibeler kunnen inzetten. CNV Dienstenbond, FNV Bondgenoten en hun leden willen in ruil daarvoor meer werkzekerheid en driehonderd vaste banen erbij. Bij de acht distributiecentra werken 3300 mensen, van wie er 1500 op flexibele basis of als uitzendkracht werken.

Veel vaste werknemers zijn bang op de langere termijn hun baan te verliezen en vrezen verslechtering van de arbeidsvoorwaarden. Door flexibilisering en uitbesteding komt steeds meer vast werk onder druk te staan. Momenteel wordt op een aantal van de zes distributiecentra van Albert Heijn meer dan de helft van het werk uitgevoerd door uitzendkrachten, zegt Breunesse.

Albert Heijn wil niet reageren op de eisen. "We zijn bezig met een reactie en streven naar een voor alle partijen aanvaardbare cao", zegt een woordvoerder. Als het bedrijf niet met een goed bod komt, worden de werkonderbrekingen geïntensiveerd, zegt Breunesse. FNV Bondgenoten meldt dat AH vanaf volgende week acties kan verwachten.

Albert Heijn heeft distributiecentra in De Meern, Geldermalsen, Nieuwegein, Pijnacker, Rotterdam, Tilburg, Zaandam en Zwolle. De acht centra bevoorraden in totaal zo'n achthonderd AH-winkels.

Win een leuke iPad gadget

In samenwerking met iPadparts.eu mag FOK! twee luxe iPad gadgets weggeven.

 • Een beschermhoes met een geintegreerd bluetooth toetsenbord(zonder iPad)Een kunstlederen beschermhoes die je iPad een professionele uitstraling geeft en je iPad omtovert naar een kleine computer! Handig als je veel moet typen op het FOK!forum!
 • Een standaard in de stijl van Apple die je iPad op een comfortabele manier presenteert en je iPad omtovert naar een fantastische digitale fotolijst wanneer je hem niet gebruikt!(ook zonder iPad)

Wil jij kans maken op één van deze twee iPad gadgets geef dan het antwoord op de volgende vraag:

 • iPadparts.eu verkoopt hoezen in allerlei soorten en maten, wat is de prijs van de duurste beschermhoes die je kan vinden op iPadparts.eu ?

Je kunt je antwoord tot en met 15 december inzenden via deze link.

Geef het aantal euro's zonder euroteken, komma's of het woordje euro. Dus bijvoorbeeld 12 en niet 12,00 of 12 euro.

'Instabiliteit bedreigt Rusland'

Antidemocratische tendensen bedreigen de stabiliteit in Rusland. Dat heeft de voormalige Sovjetleider Michail Gorbatsjov vrijdag gezegd.

Gorbatsjov stelt in een artikel dat vrijdag werd gepubliceerd in de krant Novaya Gazeta dat het gebrek aan politieke strijd, betwiste verkiezingen, afnemende persvrijheid en een enorme corruptie de ontwikkeling van Rusland afremmen.

Zonder dat hij premier Vladimir Poetin noemde, zei Gorbatsjov dat de negatieve tendensen op het nationale politieke toneel vooral zichtbaar werden in 2005-2006, toen Poetin aan zijn tweede termijn als president bezig was.

Gorbatsjov zei dat president Dmitri Medvedev in zijn blog vorige maand terecht waarschuwde dat het land symptomen van stagnatie vertoont, maar hij bekritiseerde hem omdat hij niet laat zien hoe de situatie kan worden verbeterd.

Bruins terug in basis Feyenoord

Luigi Bruins zal komende zondag, in de stadsderby tegen Excelsior, terugkeren in de basis bij Feyenoord. De middenvelder is de vervanger van Kamohelo Mokotjo. Mokotjo is nog niet volledig hersteld van een enkelblessure.

Mario Been kan vanwege blessures (nog steeds) niet beschikken Jon Dahl Tomasson, Sekou Cissé, Leroy Fer, Dani Fernández, Stefan de Vrij en Bart Schenkeveld. Ruben Schaken is geschorst terwijl André Bahia weer terug is na een schorsing.

Jongen (14) zwaargewond na aanrijding met tram

Een 14-jarige jongen is vrijdagmiddag zwaargewond geraakt door een aanrijding met een tram op het Leideseplein in Amsterdam. Het slachtoffer is gereanimeerd en onder politiebegeleiding naar een ziekenhuis vervoerd, meldt een woordvoerder.

Hoe het ongeluk rond 13.30 uur kon gebeuren is nog niet duidelijk. Technisch onderzoek en getuigenverklaringen moeten hier meer licht op werpen. De jongen zou op de fiets hebben gezeten.

UEFA wil ook vijf scheidsrechters op EK 2012

De UEFA wil tijdens het EK van 2012 vijf scheidsrechters per duel inzetten. Daarmee wordt momenteel al in het Europese clubvoetbal geëxperimenteerd. Het uitvoerend comité van de Europese voetbalbond zal een verzoek bij het internationale spelregelcomité IFAB neerleggen. Dat moet toestemming geven om het experiment naar het EK in Oekraïne en Polen uit te kunnen breiden.

Het idee om scheidsrechters naast de beide goals te posteren om zo tot betere beslissingen in het strafschopgebied te komen, wordt aan UEFA-voorzitter Michel Platini toegeschreven. Dat gebeurde vorig seizoen al in de Europa League en wordt dit jaar uitgebreid naar de Champions League. Platini gelooft dat het systeem met extra leidsmannen de roep om het gebruik van videobeelden kan doen verstommen.

Kleinere borsten voor nieuwe Lara Croft

Grote borsten en ronde billen zijn verleden tijd voor Lara Croft, volgens de makers van het nieuwe spel. Ze willen meer laten zien dat Lara kwetsbaar is. In het vervolg zal Lara wonden krijgen en zullen kledingstukken gescheurd kunnen worden door gevechten. Maar volgens art director Brian Horton zal dit niet onthullend zijn.

"We wanted to make a girl that was somewhat familiar, yet had a special quality about her – something in the way her eyes look and her expression in her face that makes you want to care for her," aldus Brian Horton.

"Her skin is still bare on the arms and there are going to be rips and tears on her clothes, but it won't be about being revealing. It's a way of saying that through these tough situations, there is a beauty and vulnerability coming through. I think that is sexy in its own way."

De tijd dat Lara Croft een sekssymbool was, is geweest. De makers willen haar ook niet meer uitbeelden als een Amazone vrouw, ze zal daarom ook ongeveer een kop korter zijn dan de mannen waar ze door omringd wordt.

Dus helaas mannen...

Lara Croft

Duffy vindt zichzelf ouderwets

Duffy heeft een voorliefde voor nostalgie. De zangeres uit Wales staat bekend om haar jaren vijftig-geluid. Als mensen haar vragen hoe ze dat geluid voor elkaar krijgt, antwoordt Duffy dat ze gewoon ouderwets is.

"Ik word altijd vergeleken met een nostalgisch geluid. Mij wordt altijd gevraagd of ik retro ben of probeer te zijn, maar ik ben altijd ouderwets geweest", zegt de zangeres. "Ik heb iets met romantiek, idealisme en de jaren vijftig."

Hoewel Duffy pas 26 jaar is, heeft ze een duidelijk beeld van de jaren vijftig. "Dingen waren toen een stuk veiliger. Ik denk dat het voor artiesten toen makkelijker was om hun kwaliteit te bewaken. Ik denk niet dat mensen foto's probeerden te maken van Marilyn Monroe als ze aan het winkelen was."


Duffy vindt zichzelf ouderwets (Foto: Novum)

Voicemails leveren providers miljoenen op

Telecomaanbieders strijken jaarlijks 663 miljoen euro op aan voicemailsystemen. Dat blijkt uit onderzoek van GSM Helpdesk Nederland. Mobiele bellers zijn gemiddeld bijna 36 euro per jaar kwijt aan voicemails.

Volgens het onderzoek krijgt de gemiddelde mobiele beller bijna vijf keer per week een voicemail van een onbereikbaar persoon te horen. Met een gemiddeld minuuttarief van vijftien cent levert dit de providers door de afronding van gesprekken op hele minuten bijna 70 cent per week per klant op. Op jaarbasis is dat bijna 36 euro.

Driekwart van de respondenten geeft aan nooit voicemails in te spreken en direct de verbinding te verbreken als ze worden verbonden met een voicemail. Bij de meeste providers wordt dan toch een hele belminuut in rekening gebracht.

KPN is volgens de online helpdesk de provider die voicemailsystemen het meeste uitmelkt. Begin oktober paste KPN het systeem aan zodat bellers als er niet wordt opgenomen altijd een boodschap te horen krijgen, ook al heeft de gebruiker zijn voicemail uitgeschakeld. Daardoor wordt een verbinding geactiveerd en meteen een volle minuut in rekening gebracht.

Cippolini mist machismo in wielersport

Mario Cipollini mist machismo in het wielrennen. De Italiaan, die onlangs als consultant bij Katusha tekende, zei dat vandaag in de Franse sportkrant l'Équipe. "Ik heb de wielersport heel anders beleefd. Aan het begin van de sprint voelde ik me als een gladiator, bereid om alles te doen om mijn plaats te behouden. Als ik verloor, kon ik het niet opbrengen om de winnaar te gaan feliciteren."

Met die laatste opmerking verwijst Cipollini naar Andy Schleck die deze Tour de France op de Tourmalet Alberto Contador feliciteerde. "Schleck zou woedend moeten zijn, hij had net de Tour verloren", steekt de Italiaanse sprinter zijn verbazing niet onder stoelen of banken. "Na het kettingincident op de Port de Balès had Schleck dag in dag uit Contador aan moeten vallen, voor de microfoon en op de weg, zonder hem ruimte te geven om te piesen."

Ook in Alberto Contador herkent Cipo, die zich graag door mooie vrouwen liet omringen, weinig mannelijkheid. "Machismo sterft uit. Ik zie het in Contador niet. Hij heeft een anoniem gezicht als dat van een accountant."

Ook Filippo Pozzato kreeg nog een veeg uit de pan. De Italiaanse kopman werd bij het WK in Australië vierde. "Hij is net geklopt voor een podiumplek en een seconde later wil hij alleen maar de winnaar feliciteren. Wat kan er in zijn hoofd omgaan?", vraagt Cipollini zich vol ongeloof af. "Is winnen zo onbelangrijk geworden dat er geen vreugde of teleurstelling meer is? Zijn wielrenners alleen nog maar werknemers?"

[Gerucht] Aankondiging Mass Effect 3 waarschijnlijk op VGA

BioWare is al een tijdje bezig kleine hints naar buiten te brengen over hun nieuwe game met als voorlopig hoogtepunt de teaser clip die ze vorige maand over het internet verspreidden. Joystiq lijkt nu met enige zekerheid te weten over welke game het gaat, namelijk Mass Effect 3.

Moeten de PS3-bezitters nog even wachten om hun tanden zetten in Mass Effect 2 komt de aankondiging van Mass Effect 3 er alweer aan. Zondag zullen we het allemaal weten want dan gaat de VGA plaatsvinden.

Door het grote succes van beide Mass Effect-titels zal BioWare in ieder geval niemand teleurstellen als het uiteindelijk over het derde deel in de Mass Effect-serie zal gaan!


Sharapova trekt extra coach aan

Maria Sharapova heeft op aanraden van haar coach Michael Joyce een extra coach aan haar begeleidingsstaf toegevoegd. Thomas Hogstedt zal haar vanaf nu samen met Joyce gaan trainen.

Hogsted was eerder trainer van Na Li en Tommy Haas. Samen met Joyce zal hij ervoor zorgen dat Sharapova terug zal keren aan de top. Op dit moment staat de voormalig nummer één van de wereld op de achttiende plaats van de wereldranglijst.

In de komende periode gaan Joyce en Hogstedt op de Bolletieri Academy met Sharapova aan haar slagen werken.

Keith Bakker beschuldigd van misbruik

Het programma Family Matters van verslavingsgoeroe Keith Bakker is door de NCRV per direct van de buis gehaald. Aanleiding is een onthullende reportage van misdaadverslaggever John van den Heuvel in De Telegraaf waarin Bakker wordt beschuldigd van misbruik.

In de reportage stellen ex-patiënten en een oud-collega van Bakker onder andere dat hij niet van jonge vrouwelijke patiënten kon afblijven. "Meerdere cliënten laten zich zeer kritisch uit over de werkwijze van Keith Bakker als therapeut. Een therapeut kan alleen werken vanuit een absolute vertrouwensbasis. Die vertrouwensbasis is in deze situatie weggevallen. We zijn zeer geschokt over de aantijgingen tegen Keith Bakker," aldus woordvoerder Jan Hilbers van de NCRV.

Met hem mee naar huis
De verslavingstherapeut nam soms cliënten mee naar zijn huis. Naar eigen zeggen paste dat binnen zijn 'onconventionele aanpak'. Een ex-patiënte vertelt dat ze bij Bakker thuis een film zou gaan kijken, waarna de therapeut herhaaldelijk naar pornozenders zou hebben gezapt. Bakker wuifde dit weg als zijnde toeval. "Ik heb een satelliet-tv met vierhonderd zenders, dan kun je bij het zappen wel eens op een pornozender terechtkomen."

De ex-patiënte stelt bovendien dat Bakker vond dat ze maar beter bij hem kon blijven slapen die nacht. Ze moest ook seksuele handelingen ondergaan. "Ik was op dat moment gewoon niet in staat nee te zeggen. Hij was mijn therapeut en ik gehoorzaamde. Pas later besefte ik wat er was gebeurd." Een oud-collega van Bakker bevestigt het verhaal min of meer. "Hij neemt geestelijk labiele meisjes vanuit de kliniek mee naar huis, laat ze bij hem slapen en niemand weet wat er dan met hen gebeurt."

Het derde seizoen van Family Matters zou vanaf dinsdag 14 december worden uitgezonden. In de serie staat de behandeling van gamesverslaving en eetstroornissen centraal. Bakker reisde voor de opnames met vijf gezinnen naar Andalusië.

Rijken VS geven vermogen weg

Nog eens zeventien van de rijkste Amerikanen, onder wie de oprichter van Facebook Mark Zuckerberg en de grondlegger van AOL Steve Case, hebben beloofd het grootste gedeelte van hun vermogen weg te geven. Ze hebben zich aangesloten bij Giving Plegde, een initiatief van Microsoft-baas Bill Gates en investeerder Warren Buffet om rijke Amerikanen ertoe te bewegen meer schenkingen te doen aan goede doelen.

Inmiddels hebben 57 mensen al gehoor gegeven aan de campagne van Giving Plegde. Op de lijst staan de burgemeester van New York Michael Bloomberg, CNN-oprichter Ted Turner en filmregisseur George Lucas.

"Mensen wachten tijdens hun carrière lang met teruggeven. Maar waarom zou je wachten als er zoveel gedaan moet worden?", aldus Zuckerberg in een verklaring. "Met een generatie jongeren die het goed hebben door het succes van hun bedrijven, ligt er een grote kans voor velen van ons om eerder in ons leven iets terug te geven en het resultaat te zien van onze filantropie."

Hoewel aan de belofte geen formeel contract vastzit, wordt er van de deelnemers wel verwacht dat ze ten minste de helft van hun vermogen aan goede doelen schenken, ofwel gedurende hun leven, ofwel na hun dood.

Shorttrackers op dreef in Sjanghai

Bij de vierde wereldbekerwedstrijden van dit seizoen in Sjanghai doen de Nederlandse shorttrackers het tot nu toe goed. De Nederlanders dwongen negen startplaatsen voor het hoofdtoernooi af.

Annita van Doorn, Niels Kerstholt en Freek van de Wart plaatsten zich voor de halve finales op de 1.500 meter. Op de kilometer wisten Kerstholt, Sjinkie Knegt en Jorien ter Mors de kwartfinales te bereiken. Ter Mors en Knegt wisten ook de kwartfinales van de 500 meter te bereiken net als Van Doorn.

De aflossingsploegen bij de mannen en vrouwen behaalden de halve eindstrijd. Vorige week wonnen de vrouwen brons in Changchun.

Hondenchip moet malafide fokkers afschrikken

Iedere hond krijgt voortaan een chip en de gegevens van de eigenaar en herkomst van de viervoeter worden geregistreerd. Daarmee kunnen malafide hondenfokkers hard worden aangepakt, schrijft staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Met een chip en registratie kan altijd de fokker worden achterhaald. Een hond die niet is gechipt, is in principe illegaal; de eigenaar is in overtreding. Het is de bedoeling dat consumenten hierdoor niet langer honden kopen bij illegale handelaren. "Het moet net als bij de aanschaf van een auto normaal worden dat je bij de aankoop van een hond papieren krijgt. Zo niet, dan moet je nattigheid voelen", aldus Bleker.

Ook in andere gevallen biedt de chip uitkomst, bijvoorbeeld als de hond is weggelopen van huis. De maatregel wordt geleidelijk ingevoerd. Na de zomer wordt begonnen met pups, zodat over tien jaar vrijwel alle honden zijn gechipt. Fokkers zijn zelf verantwoordelijk voor het chippen. Het was overigens al langer bekend dat de identificatie en registratie van honden volgend jaar verplicht zou worden.

De staatssecretaris komt verder in actie tegen het te ver doorfokken met honden vanwege uiterlijke kenmerken. Dan gaat het bijvoorbeeld om honden met een doorgefokte mopsneus die ademhalingsproblemen kunnen krijgen of honden met geïrriteerde ogen vanwege oogharen die naar binnen krullen.

Hoewel dit legaal is, roept Bleker de sector op om een eind te maken aan foktechnieken die het welzijn van de viervoeters schaden. Ook verwacht hij dat consumenten niet langer gepimpte poedels kopen. "Als je weet dat een hond pijn heeft omdat hij voor een modegril gefokt is, dan wil je zo'n dier toch niet hebben? Een hond is geen accessoire!"

Vrijspraak voor helpers Mladic

Een Servische rechtbank heeft vrijdag een groep van tien personen vrijgesproken die ervan werd beschuldigd Ratko Mladic te hebben geholpen uit handen van justitie te blijven. Volgens het hof was er onvoldoende bewijs voor de aanklacht en is de uitspraak 'gebaseerd op het verstrekte bewijs en de implementatie van de wet'.

De voormalig Bosnisch-Servische legerleider Mladic wordt door het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag gezocht voor de massamoord op achtduizend moslims in Srebrenica in 1995 en andere oorlogsmisdaden.

Het proces tegen de groep begon in 2006. Het tiental zou Mladic en een aantal van zijn vrienden en ondergeschikten hebben geholpen, onder andere door appartementen voor ze te huren en ze eten te brengen. Veiligheidsanalisten noemden het besluit de groep te arresteren onverstandig, omdat Mladic hierdoor alleen maar verder zou onderduiken.

De uitspraak van de rechter is een klap voor Servië, dat alles in het werk stelt om Mladic te arresteren. De arrestatie van Mladic is een voorwaarde voor toetreding tot de Europese Unie.

De hoofdaanklager van het Joegoslavië-tribunaal, Serge Brammertz, heeft Servië opgeroepen het netwerk van helpers van Mladic stevig aan te pakken. Brammertz eiste dat diegenen die Mladic helpen worden gestraft, om zo anderen te ontmoedigen Mladic onderdak te bieden.

De Servische openbaar aanklager gaat in beroep tegen de uitspraak.


Helpers Mladic vrijgesproken (Foto: Novum)

'Aretha Franklin dit weekend uit ziekenhuis'

Aretha Franklin mag waarschijnlijk dit weekeinde weer naar huis. De 68-jarige soullegende werd vorige week geopereerd. Volgens verschillende bronnen heeft ze alvleesklierkanker.

"Het gaat beter met Aretha dan de dokters verwachtten", vertelde een nicht van de zangeres aan de krant Detroit Free Press. Ze sprak ook de verwachting uit dat Franklin dit weekeinde het ziekenhuis mag verlaten. "Ze heeft nog een heel leven voor zich en zal weer gaan optreden aan het eind van de lente of in de zomer."

Volgens verschillende bronnen lijdt de zangeres aan alvleesklierkanker, maar haar familieleden willen dit niet bevestigen. "Het gaat fantastisch met haar", wilde de nicht alleen benadrukken. Volgens het familielid is Franklin nog 'niet klaar' om over haar ziekte te praten. "Geef haar de tijd om beter te worden. Als mensen om privacy vragen, moet je ze dat geven."


Aretha Franklin (Foto: Novum)

Doden bij aanslagen in Irak

Bij twee afzonderlijke aanslagen in Irak zijn vrijdag vier mensen om het leven gekomen. Dat hebben de Iraakse autoriteiten gezegd.

Twee politiemannen kwamen in Tikrit, de geboorteplaats van de voormalige Iraakse dictator Saddam Hussein, om het leven toen ze door schutters vanuit een auto onder vuur werden genomen. Bij de aanslag raakten ook twee politiemannen gewond.

Bij de andere aanslag reed een bus in het zuiden van Bagdad op een bermbom. Twee mensen verloren het leven en zeven raakten gewond.

Het geweld in Irak is fors gedaald, maar militanten plegen nog steeds aanslagen op veiligheidstroepen om het land te destabiliseren.

WikiLeakers gaan met andere site verder

Een aantal medewerkers van WikiLeaks zullen een eigen site gaan beginnen. Onder de overlopers bevindt zich ook voormalig rechterhand van Julian Assange, Domscheit-Berg.

De voornaamste reden van het ontslag is het gedrag van Assange. "Je bent God niet en je bent zelfs geen leider. Een leider communiceert en cultiveert vertrouwen in hemzelf. Jij doet net het omgekeerde. Je gedraagt jezelf als een soort keizer of slavendrijver", aldus Domscheit-Berg in een chatgesprek met Assange dat is gepubliceerd door Wired.

De nieuwe site, welke maandag zal worden gelanceerd, draagt de naam OpenLeaks.

Roda JC zonder Skoubo en Bodor tegen ADO

Roda JC kan zaterdag in het duel met ADO Den Haag niet beschikken over het duo Morten Skoubo en Boldizsár Bodor. Dat maakte de Limburgse club vrijdag bekend.

Skoubo kent een terugslag, nadat hij eerder voor het duel met VVV-Venlo wel fit leek na een langdurige blessure. Voor Bodor komt de ontmoeting in Kerkrade eveneens te vroeg.

Trainer Harm van Velthoven denkt dat zijn Roda JC en ADO Den Haag zaterdag aan elkaar gewaagd zullen zijn. "We kunnen ons opnieuw meten met een directe concurrent. We moeten onszelf proberen te overtreffen. Want het mag duidelijk zijn dat we zo lang mogelijk op de huidige plek willen blijven staan”, aldus de trainer van de huidige nummer zes van de ranglijst.

Roda JC zonder Skoubo en Bodor tegen ADO
Roda JC zonder Skoubo en Bodor tegen ADO (Foto: ANP)

Opvolger Planetside in productie

De opvolger voor het schietspel Planetside, waarbij duizenden gamers online tegen elkaar kunnen strijden, is nog altijd in ontwikkeling. Sony's gamestudio Sony Online Entertainment is bezig met de opvolger van het in 2003 uitgebrachte Planetside.

John Smedley, bestuursvoorzitter van Sony Online Entertainment, is erg tevreden met het spel. "Het is een groot online schietspel. Je zou het als een opvolger kunnen zien", vertelde Smedley tegen de website Escapist. Vorig jaar oktober plaatste Smedley een artikel op zijn eigen website waarin hij vertelde over een nieuw project genaamd Planetside Next.

Planetside is een groot online schietspel waarbij de speler in diverse voertuigen of robots kan vechten voor een van de drie teams. De game is een hybride spelvorm tussen het massively multiplayer online- en het schietgenre.

Planetside is officieel nog niet aangekondigd door Sony. Dit zou in maart moeten gebeuren.Willem II mist Landgren tegen N.E.C. Nijmegen

Andreas Landgren van Willem II speelt zaterdag niet mee tegen N.E.C. Nijmegen. De middenvelder ontbrak vrijdag op de training, meldt het Brabants Dagblad. Hij kampt nog steeds met hamstringklachten en is niet op tijd fit om de uitwedstrijd mee te spelen.

De Zweed moest vorige week ook het duel met Feyenoord al missen. Willem II liet toen weten dat de 21-jarige Landgren vermoeid was door de vele wedstrijden die hij speelde.

Tijdens de training werd duidelijk dat Giovanni Gravenbeek ook dit duel weer op een basisplaats mag rekenen. Afgelopen week was dit ook het geval. Hij vervangt Denis Halilovic, die op het punt staat vader te worden en daarom in zijn vaderland Slovenië verblijft.

Henin verliest van Clijsters bij rentree

Justine Henin heeft de partij tegen Kim Clijsters tijdens de Diamonds Games niet weten te winnen. De Belgische maakte na langdurig blessureleed haar rentree op de tennisbaan.

In een bomvol Sportpaleis in Antwerpen won Clijsters de spannende wedstrijd uiteindelijk in drie sets; 6-1, 3-6 en 10-5. In de eerste set was Clijsters oppermachtig. Ze liep uit naar 4-0, tot Henin wist te breken. Clijsters brak echter direct terug en behield vervolgens haar service.

In de tweede set bood Henin meer tegenstand, al werd ze in de eerste game wel direct gebroken. Ze brak echter direct terug en herhaalde dit kunstje bij een stand van 4-3. Uiteindelijk wist Henin de tweede set met 6-3 naar zich toe te trekken.

Er volgde een supertiebreak, waar Clijsters uiteindelijk met 10-5 te sterk in was. Voorafgaand de partij lieten beide dames weten dat er een mogelijkheid bestaat dat ze gaan dubbelen tijdens de Olympische Spelen van 2012.

Vroemen bij CAS in beroep tegen schorsing

Atleet Simon Vroemen gaat bij het CAS in beroep tegen zijn dopingschorsing. Dat meldt de Atletiekunie vrijdag nadat het sportarbitragehof de bond op de hoogte had gesteld.

Vroemen werd half november veroordeeld tot een tweejarige schorsing omdat hij in 2008 op de anabole steroïde methandiënon was betrapt. In eerste instantie was hij vrijgesproken, maar de Dopingautoriteit ging met succes in beroep.

De 41-jarige steepleloper liep in juni 2008 bij een wedstrijd in het Duitse Cottbus de limiet voor de Olympische Spelen in Beijing. Daarop vroeg hij zelf, om de limiet bekrachtigd te krijgen, een dopingcontrole aan, waarbij het middel methandiënon, dat spiergroei bevordert, werd aangetroffen. Ook de contra-expertise was positief.

Vroemen zat tussen juli 2008 en januari van dit jaar, toen hij werd vrijgesproken, al een groot deel van zijn schorsing uit. Die loopt daardoor op 3 mei 2011 af.

Interview: Weird Al Yankovic

Het is een ijzig koude avond in Amsterdam. Terwijl de eerste fans al uren in de kou voor Paradiso staan om een kaartje te scoren, word ik via de zijdeur naar binnen geloodst. Trappetje af, een paar gangen door en daar is het dan: de hoek van Yankovic. Grote flightcases met meerdere kostuums voor de bandleden staan al in de gang te wachten op vanavond. Mijn doel is alleen iets anders, namelijk Weird Al ontmoeten. Bij binnenkomst zit hij lekker te mailen en op Facebook. "Hoi, ik ben Al. Wil je wat drinken? Er is bier, water, sojamelk...". De toon is gezet.

Weird Al Yankovic

Concert: Weird Al Yankovic European Tour 2010

Hij is wit. Hij heeft lang, bruin en krullend haar. Hij zingt en rapt al meer dan 30 jaar. Rara, bij wie ben ik? Je hebt niet voor niets de titel van deze recensie aangeklikt, dus zo moeilijk is het antwoord niet: Weird Al Yankovic. In Paradiso geeft hij het laatste optreden van zijn 'Europese tour', die hem langs vier podia in het Verenigd Koninkrijk bracht en afsluitend in de poptempel te Amsterdam. Hoe was het optreden?

Weird Al Yankovic

CD: OK Go - Of The Blue Colour Of The Sky (Extra Nice Edition)

De band OK Go zal bij vele mensen nog geen belletje doen rinkelen. Maar de meeste mensen zullen de band kennen van de videoclip van 'Here It Goes Again' op de loopbanden, die inmiddels al ruim 500 miljoen keer is bekeken. Ook de single van het tweede album Of The Blue Colour Of The Sky kende een geniale videoclip. Bij de single 'This Too Shall Pass' werd een Rude Goldberg-machine gebouwd om de videoclip op te nemen. Nu is het tweede album opnieuw uitgebracht, maar dit keer in een Extra Nice Edition. Dit betekent een extra cd en online content.

Angelina Jolie wil 'afstandswet' voor paparazzi

Angelina Jolie vindt dat paparazzi vaak veel te dicht bij kleine kinderen komen. De 35-jarige actrice, die zes kleintjes heeft, wil dat er een wet komt waarin de afstand tussen fotografen en kinderen wordt vastgelegd.

Jolie noemt het 'emotioneel niet gezond' hoe dicht paparazzi soms bij kinderen in de buurt komen. "Met die lange lenzen is het ook niet nodig", legt de actrice uit in de talkshow van Larry King. "Ik wil dat er een wet komt waarin de afstand wordt geregeld."

Jolie en haar geliefde Brad Pitt proberen hun kinderen zo veel mogelijk af te schermen van de kiekjesmakers. "We proberen ze erbuiten te houden", vertelt de actrice. "En als dat niet lukt, lachen we erom en zeggen we: het is niet eng, ze willen alleen maar een foto maken."

Angelina Jolie is niet de enige Hollywoodster die last heeft van opdringerige fotografen. Onlangs zorgde Nicole Richie voor een contactverbod voor een paparazzo die haar 2-jarige dochter Harlow lastigviel. "Hij rijdt langs mijn kinderen, roept, schreeuwt en probeert ons bang te maken, zodat hij een reactie kan vastleggen op een foto", zei Richie.


Angelina Jolie wil paparazzi op afstand houden (Foto: Novum)

Topman ProRail krijgt geen prestatiebonus

President-directeur van ProRail Bert Klerk ontvangt dit jaar geen bonus vanwege de problemen op het spoor in de afgelopen maanden. Dat bevestigt een woordvoerder van de spoorbeheerder vrijdag. Het besluit of Klerk een prestatiebonus zou krijgen, zou volgend jaar worden genomen.

De topman verdiende vorig jaar 228.000 euro en kreeg daar een bonus van twintigduizend euro bovenop. De maximale bonus die hij kan krijgen is 25.000 euro.

Klerk zei op BNR Nieuwsradio dat hij het volstrekt logisch vindt dat hij geen extra beloning krijgt. Volgens de topman zei de raad van commissarissen dat 'als het buiten niet goed gaat, u dat ook moet voelen'. Hij vindt dat ze daar helemaal gelijk in hebben.

Zaterdag ontstond chaos door storingen op Utrecht Centraal. Daar waren enkele weken geleden ook al veel problemen door een brand in een verkeersleidingscentrum van ProRail.


Topman ProRail krijgt geen prestatiebonus (Foto: Novum)

Spaanse atletiekbond grijpt in na arrestaties

De Spaanse atletiekbond RFEA heeft titelverdediger Alemayehu Bezabeh teruggetrokken voor de WK cross van komend weekeinde in Portugal. Dit vanwege de huiszoekingen en de arrestaties van gisteren in de dopingzaak Operaçion Galgo.

De atletiekbond heeft ook Marta Domínguez, wereldkampioene steeple-chase in 2009, voorlopig uit haar functie gezet. Domínguez is vice-voorzitter van de RFEA. Haar voormalige coach Cesar Perez was een van de mensen die gisteren werd opgepakt. Perez is overigens ook de coach van de Nederlandse Adrienne Herzog die in Spanje woont. Herzog werd gisteren ook door de politie verhoord

FC Barcelona krijgt shirtsponsor

FC Barcelona heeft voor het eerst in de clubgeschiedenis een shirtsponsor. De club is tot een akkoord gekomen met de Qatar Foundation, zo meldt Radio Catalunya. Door de financiële malaise bij Barça liet president Sandro Rosell eerder al doorschemeren een shirtsponsor te overwegen.

Qatar Foundation betaalt Barcelona dertig miljoen euro per jaar om op de voorkant van het shirt te prijken. Dit gaat overigens niet ten koste van Unicef. Ook dat logo zal op het shirt te zien blijven.

Barcelona en Qatar Foundation hebben een contract getekend voor vijf tot zes jaar. Hierdoor levert de shirtsponsoring de koploper van de Primera División een totaalbedrag van 180 miljoen euro op.

Unicef stond al langer op de borst van Barcelona, maar daar betaalde het goede doel niets voor. Met het bedrag dat Barcelona binnen haalt door de shirtsponsoring, wordt concurrent Real Madrid afgetroefd. De Koninklijke ontvangt jaarlijks namelijk twintig miljoen euro van Bwin.

'Rokende' rat steekt flat in brand

Een rat heeft deze week het appartement van zijn bazinnetje in het Engelse Morecambe in brand gestoken. De rat, met de veelzeggende naam No Name, nam een smeulende sigaret mee in zijn kooi. Volgens de brandweer was het beestje bezig een nest te bouwen.

Volgens de 43-jarige bewoonster van de flat en bazin van de rat is het kooitje 'duidelijk brandbaar'. "Er zitten bierblikjes en papier in, dus het kostte weinig moeite om in brand te vliegen", zo laat ze weten. "Ik weet niet wat hij dacht terwijl hij het deed, maar rond drie uur 's nachts werd ik wakker en was er overal rook."

De vrouw gooide een deken over de kooi in een poging de vlammen te doven, en liep naar buiten om een brandblusser op te halen. Buiten hielden buren haar echter tegen om weer naar binnen te gaan. De brandweer was gelukkig snel ter plaatse om de vlammen te doven.

Dankzij de rookmelder wist iedereen het gebouw snel te verlaten. Zelfs No Name wist op tijd een veilig heenkomen te zoeken. Hij vindt tijdelijk onderdak in het hondenhok. Het flatgebouw heeft slechts lichte brandschade opgelopen.

Cavendish rijdt Vlaanderen en Roubaix

Mark Cavendish zal komend voorjaar deel gaan nemen aan de wielerklassiekers Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. De ploeg van de sprinter, HTC-Highroad, denkt dat de Brit zich in de finale best wel eens van voren kan laten gaan zien.

"Als hij een beetje vooraan begint aan de kasseienstroken zal Mark niet zo snel lossen. Op tactisch gebied staat hij zeker zijn mannetje," zei ploegleider van HTC, Rolf Aldag tegen Cyclingnews. "Misschien zal hij ons versteld doen staan. Cavendish heeft hoe dan ook een nieuwe uitdaging nodig. Het klinkt negatief, maar na vijftien ritzeges begint de Tour de France een beetje routine te worden."

Cavendish won tot nu toe één klassieker, namelijk Milaan-San Remo van 2009. De Brit zal het seizoen op 16 januari aan gaan vangen met de Tour Down Under, een koers die op 23 januari eindigt.

Cameron wil demonstranten aanpakken

De Britse premier David Cameron wil alle mogelijke wettelijke middelen inzetten tegen de demonstranten die de auto met de Britse kroonprins Charles en zijn vrouw Camilla donderdag tijdens een studentenprotest belaagden. Dat maakte hij vrijdag bekend.

Duizenden studenten protesteerden donderdag tegen de forse verhoging van het collegegeld. In sommige gevallen kan dat ertoe leiden dat het collegegeld oploopt tot negenduizend pond (bijna elfduizend euro).

Cameron zei vrijdag dat de politie lering moet trekken uit het 'spijtige' voorval, maar volgens hem moeten de demonstranten de volledige verantwoordelijkheid voor hun acties nemen.

Politiechef Paul Stephenson kondigde een strafrechtelijk onderzoek aan naar het incident waarbij de Rolls Royce van de prins belaagd werd door een groep van ongeveer twintig demonstranten, van wie sommigen 'Hun hoofden eraf!' scandeerden. Een achterruit van de auto sneuvelde en er kwam witte verf op de auto terecht.


'Belagers auto prins Charles moeten worden aangepakt' (Foto: Novum)

Machinegeweer voor de PlayStation Move

Sony Computer Entertainment heeft vandaag laten weten dat er een machinegeweer hardware komt voor de PlayStation Move, genaamd 'Sharp Shooter'. De nieuwe hardware zal in februari 2011 te koop zijn, de release zal zij aan zij gaan met de release van Killzone 3.

De hardware zal volgens Sony: 'het meest intuïtieve en en meeslepende belevenis geven voor shooter-games, die compabiliteit hebben met Move'. De hardware zal los te koop zijn voor $39.99. Verder heeft Sony aangegeven dat er in februari 2011 ook een 'Jungle Green' Sharp Shooter zal verschijnen voor $54.99.

Move Gun

Woning Kerkrade tot de nok gevuld met wapens

Bij een inval in een woning in Kerkrade heeft de politie donderdagochtend honderden wapens aangetroffen. De 39-jarige bewoner en zijn 38-jarige vrouw zijn aangehouden.

In de woning aan de Pannesheiderstraat lagen onder meer een raketwerper, automatische geweren, revolvers, pistolen, messen en bijlen. Ook werd geld en een paar kilo harddrugs gevonden.

De politie had een tip gekregen dat er een wapen in de woning zou liggen, maar trof dus een compleet arsenaal aan. In bijna alle ruimten in het pand lagen wapens. Politiemensen zijn tot laat in de avond bezig geweest de boel te inventariseren en weg te halen.

De 14-jarige dochter is ook meegenomen voor verhoor, maar mocht later op de dag weer naar huis.

[WB] Bos op 1.000 meter tegen Schwarz

Bij de wereldbekerwedstrijden in het Japanse Obihiro moet Jan Bos het op de 1.000 meter in de achtste rit opnemen tegen de Duitser Samuel Schwarz. Dit bepaalde de loting vandaag.

Lars Elgersma rijdt in de eerste rit tegen de Japanner Yuji Kamijo. Hein Otterspeer lootte de Kazach Denis Koezin. Bij de vrouwen is Roxanne van Hemert de enige Nederlandse deelneemster op de kilometer. De schaatsster van Hofmeier treft de Russische Jevgenia Dmitrieva. Daarnaast rijden de mannen en vrouwen ook de 500 meter.

Voor de Nederlandse sprinttop past de wedstrijd niet goed in de voorbereiding op de Nederlandse kampioenschappen sprint, eind deze maand.

[WTCC] Braziliaanse race naar Interlagos

De eerste race van het World Touring Car Championship-seizoen 2011 zal verreden worden op Interlagos. Oorspronkelijk stond de wedstrijd in Brazilië gepland op Curitiba, maar vanwege een dubbelboeking met de Brazilian V8 Stock Car series moet het WTCC uitwijken.

De organisaties van beide raceklasses hebben overleg gehad en er is besloten dat de Stock Cars in de ochtend gaan racen, zodat het WTCC het tijdsslot in de middag kan houden.

WTCC-promotor Marcello Lotti voegde aan het nieuws toe dat Buenos Aires definitief niet op de kalender van 2011 staat, maar dat een race in 2012 vrijwel zeker gehouden zal worden. Dit jaar vervangt Zolder hiet Argentijnse circuit. De wedstrijd in het Chinese Guangdong voor november volgend jaar zal volgens Lotti ergens in de komende dagen definitief bevestigd worden.

Van vier naar drie op de grid bij 125cc, Moto2

De startprocedure in het wereldkampioenschap wegrace wordt in 2011 gewijzigd. In plaats van vier motorcoureurs staan er voortaan maar drie naast elkaar in de startopstelling. Dat heeft de internationale motorsportfederatie FIM bekendgemaakt. De wijziging geldt voor de klasses Moto2 en 125cc.

De coureurs krijgen volgend seizoen ook meer tijd om zich voor te bereiden op de Grote Prijs. De MotoGP breidt uit naar vier sessies van een uur op de twee dagen voorafgaande aan de race. De Moto2 krijgt vier sessies van 45 minuten en de coureurs in de lichte klasse 125cc mogen twee keer 45 minuten en twee keer 30 minuten op de motor. De sessies bestaan uit vrije trainingen en kwalificaties.

Van vier naar drie op de grid
Van vier naar drie op de grid (Foto: ANP)

Studenten demonstreren tegen bezuinigingen

In Amsterdam, Utrecht, Nijmegen en Wageningen demonstreren studenten vrijdagmiddag tegen de bezuinigingen op het hoger onderwijs. Er worden meer dan achtduizend studenten verwacht. De acties zijn een opmars naar een grote landelijke actie in januari in Den Haag en moeten voorkomen dat Nederland in een 'kenniscrisis' verzeild raakt.

De studenten zijn boos dat het kabinet de studiefinanciering voor de masterfase alleen nog als lening wil verstrekken. Ook zijn ze tegen de stijging van het collegegeld per 1 september met drieduizend euro als de studie meer dan een jaar uitloopt. Deze langstudeerders raken mogelijk ook hun OV-studentenkaart kwijt. "Alleen het terugtrekken van de voorstellen kan studenten nog tegenhouden om massaal in actie te komen", kondigen het Interstedelijk Studenten Overleg, de Landelijke Studenten Vakbond en de Landelijke Kamer van Verenigingen aan.

Het protest in Utrecht begint om 12.30 uur. Het Studenten Actie Comité Utrecht wil hiermee aandacht vragen voor het 'desastreuze' effect van de kabinetsplannen op het onderwijs en de rest van de samenleving. Om 13.00 uur komen studenten op de Dam in Amsterdam bijeen voor een demonstratie. Hier spreken Kamerleden van PvdA, SP, GroenLinks en VVD, de collegevoorzitter van de Universiteit en Hogeschool van Amsterdam, de Algemene Onderwijsbond en een aantal studenten.

Volgens de Amsterdamse studentenvakbond ASVA zijn studenten geschrokken en heerst er veel onrust over de kabinetsmaatregelen. "Studenten vinden het onrechtvaardig om meer te moeten betalen voor deze kaalslag", zegt ASVA-voorzitter Lodewijk Berkhout. Hij verwacht vijfduizend studenten op de Dam.

Kalveren dood na eten vingerhoedskruid

Op een kalverbedrijf in Flevoland zijn eind oktober 69 kalveren overleden na het eten van vingerhoedskruid. Vooral de bladeren en zaden van deze plant zijn zeer giftig voor mens en dier. Het fatale kruid was vermengd met een partij peterselie, meldt de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) vrijdag.

Ongelukken met vingerhoedskruid komen weinig voor, omdat het er niet aantrekkelijk uitziet en bitter smaakt. Het wordt onder meer gebruikt om medicijnen te maken.

Naast de veehouder zijn het kruidenbedrijf, een transporteur en een handelaar bij de zaak betrokken. De VWA heeft een strafrechtelijk onderzoek ingesteld. Uit eerder onderzoek van de VWA is gebleken dat bij de handel in diervoedergrondstoffen partijen kunnen worden verwisseld. Volgend jaar begint de VWA een toezichtsproject dat zich specifiek richt op diervoederstromen.

FIA wil F1-motoren vergroenen

Autosportfederatie FIA zal vandaag waarschijnlijk het motorenreglement voor het Formule 1-seizoen 2013 vast gaan leggen. Vanaf dat jaar worden de huidige 2,4 liter V8-krachtbronnen ingeruild voor 1,6 liter turbomotoren die moeten helpen om de sport te vergroenen.

De nieuwe krachtbronnen zijn veel zuiniger dan de huidige en om dat effect nog uit te breiden zullen er meer mogelijkheden komen voor het Kinetic Energy Recovery System. Hierdoor kunnen de motoren evenveel pk's halen als nu het geval is.

De Formule 1-teams wilden de nieuwe regels enkele jaren uitstellen, maar FIA-president Jean Todt besloot deze week door te drukken door te eisen dat de Formule 1-commissie er gisteren uit moest komen, zodat de World Motor Sport Council vandaag de nieuwe reglementen vast kan leggen. Hierdoor kan de wens van Todt om de Formule 1 milieuvriendelijker te maken uitkomen.

De WMSC zal vandaag ook enkele andere wijzigingen in het F1-reglement toepassen. Zo zal KERS terugkeren en de komst van de beweegbare achtervleugel mogelijk worden gemaakt. Daarnaast worden de dubbele diffusers en de F-duct verboden.

WikiLeaks: Zoon dictator Kim Jong-il houdt veel van gamen

De zoon van de huidige leider van Noord-Korea, Kim Jong-nam, schijnt meer in videospellen te zien dan in het regeren van het land. Dat blijkt uit één van de uitgelekte WikiLeaks-documenten die al weken de wereld rondgaan.

De Amerikaanse overheid maakte profielschetsen van de drie zoons van Kim Jong-il. Daaruit bleek dat de twee jongste zoons veel te onervaren zijn in het leven en dat de oudste zoon een voorliefde voor games heeft. Welke spellen hij speelt, is niet te lezen in het document.

Het schijnt ook dat Kim Jong-nam jaren getraind is om zijn vader op te volgen, zoals zijn vader zijn vader weer heeft opgevolgd. De oudste zoon is jaren uit beeld verdwenen en de training tot leider van het land, in Noord-Korea ook wel De Geliefde Leider genoemd, zou kunnen verklaren waar hij was. Of hij zat gewoon achter zijn beeldscherm, natuurlijk.

Kim Jong-il

Orka Morgan niet terug naar zee

Het is onverantwoord orka Morgan terug te zetten in zee. Dat is de belangrijkste conclusie uit een wetenschappelijk rapport, opgesteld in opdracht van het Dolfinarium. De resultaten van dit rapport werden vrijdagochtend in Harderwijk gepresenteerd.

De ernstig verzwakte, jonge orka werd in juni uit de Waddenzee gevist. In het Dolfinarium in Harderwijk knapte het zeezoogdier op. Een groep van zeven wetenschappers wierp zich vervolgens op de vraag wat te doen met de orka.

Uitzetting van Morgan in zee is niet mogelijk, omdat haar familie niet is getraceerd. "Het is essentieel dat het dier in een groep wordt opgenomen, wil het overleven", aldus onderzoeker en zeebioloog Niels van Elk.

Belangstelling Inter voor 16-jarig Sparta-talent

Inter heeft interesse in het 16-jarige talent Jetro Willems van Sparta Rotterdam. Dat meldt het AD vrijdag. Willems speelt bij Sparta op de linksbackpositie. Hij wordt als het grootste talent uit de jeugdopleiding van de club uit de Jupiler League gezien.

Willems zit vandaag voor het eerst bij de wedstrijdselectie van Sparta, dat het vanavond in Maastricht opneemt tegen MVV. "Jetro is een jongen met potentie", zegt hoofdtrainer Jan Everse over de interesse uit Milaan. "Maar hij is erg jong en moet nog stappen maken. Laten we eerst maar afwachten of hij Sparta 1 haalt."

Inter meldde zich eerder al in Rotterdam voor Luc Castaignos. De Italiaanse landskampioen ziet in Castaignos en Willems spelers voor de toekomst.

IndonesiŽ arresteert topterrorist

De Indonesische politie heeft de meest gezochte terrorist van het land ingerekend. De voortvluchtige Abu Tholut zou een belangrijke rol spelen in de organisatie van terroristische activiteiten.

Tholut, alias Mustofa, is een van de meest gezochte terroristen in Indonesië nadat militanten als Noordin Top en Dulmatin vorig jaar door de politie werden gedood.

Tholut wordt beschuldigd van betrokkenheid bij het opzetten van een terreurnetwerk dat onder meer aanslagen op buitenlanders in luxueuze hotels in Jakarta beraamde. Ook zou het netwerk moordaanslagen op verschillende belangrijke figuren, onder wie de president van Indonesië, voorbereiden.

Volgens Indonesische televisiezenders werd Tholut gearresteerd tijdens een inval van de politie in zijn huis in het district Kudus op Java.

[WRC] Van Merksteijn jr. in rallyteam CitroŽn

Peter van Merksteijn jr. zal in 2011 deel gaan nemen aan het World Rally Championship. De jonge coureur zal gaan rijden voor het Citroën Junior Team en krijgt hierbij de beschikking over een DS3 WRC, eenzelfde auto als waarmee veelvoudig rallykampioen Sébastien Loeb aan de start zal verschijnen.

Van Merksteijn zal in tien van de dertien wedstrijden uit gaan komen, te beginnen met de rally van Zweden. De rally van Australië noemt hij het hoogtepunt van het seizoen. "2011 staat voor mij in het teken van de rallysport, omdat ik de unieke kans heb gekregen uit te komen in een fabrieksauto," zei de coureur uit Hengelo.

Het Citroën Junior Team reed vorig seizoen met Kimi Räikkönen en Sébastien Ogier. Laatstgenoemde is inmiddels doorgestroomd naar het fabrieksteam van het Franse merk.

Test Drive Unlimited 2 trailer over huizen

Onlangs hebben ze bij Atari een mooie trailer uitgegeven over hun nieuwe spel Test Drive Unlimited 2. Dit zal het directe vervolg zijn van Test Drive Unlimited, waarbij de speler huizen kan kopen, daarbij natuurlijk auto's en verschillende missies en races uitvoeren. Alleen zal in deel twee de de nadruk meer liggen op de lifestyle.

De release is gepland in februari 2011.

Eindelijk Mass Effect 2 op PlayStation 3

Onder het motto beter laat dan nooit zullen PlayStation 3-eigenaren volgende maand aan de slag kunnen met Mass Effect 2. Het spel zal 21 januari te koop zijn in Europa en 18 januari in de Verenigde Staten.

De PS3-versie zit vol met extra content. Er is een interactieve comic die een brug slaat tussen de eerste Mass Effect en het vervolg, waarbij de keuzes die de speler maakt direct invloed hebben op het avontuur in Mass Effect 2.

Verder heeft de PS3 versie de volgende content gratis die de Xbox-eigenaren moesten downloaden:
•    Lair of the Shadow Broker
•    Project Overlord
•    Kasumi: Stolen Memory
•    Blood Dragon Armour
De Zaeed en Firewalker missies zullen beschikbaar zijn via het Cerberus Network.

Fans waren al blij te horen dat Bioware zijn uiterste best deed om de game minimaal net zo goed te maken als de Xbox 360-versie. Producer Jess Huston zei namelijk: “Oftentimes when you go to the PS3 you see stuff like down-ressing and using a smaller than 720p resolution to try and get back some of the framerat. We haven't done that. We really wanted to try to make it as good, if not better than the Xbox version."

Bioware lijkt het lange wachten voor de PS3-bezitters goed te compenseren. Nu maar hopen dat het derde deel tegelijk op beide consoles verschijnt!

'Te Koop: Hispania Racing'

Volgens de Spaanse media staat Hispania Racing te koop. Het minst competitieve team van dit seizoen heeft na het afketsen van de deal met Toyota voor 2011 geen auto, geen uitvalsbasis, geen rijders, geen sponsoren, maar wel een Cosworth-motor en een Williams-versnellingsbak.

Het team kan besluiten om de voor dit jaar door Dallara gebouwde auto geschikt te maken voor 2011, maar de vraag is of dat voldoende is om binnen de 107% regel te blijven in de kwalificatie. Daarom zou eigenaar José Ramon Carabante de renstal te koop hebben gezet.

Ondertussen is voormalig Telefonica-baas Juan Villalonga bezig om sponsoren aan te trekken. Hij praat met investeerders uit de Verenigde Staten en uit Zuid-Amerika, maar tot op heden zonder resultaat.

Teambaas Colin Kolles zei eerder deze week nog dat de renstal geen haast had om rijders aan te wijzen. De Duitser zei dat zolang ze drie dagen voor de eerste race bekend zijn is er niets aan de hand. Hij voegde er aan toe dat de auto voor 2011 momenteel gebouwd wordt.

NMa keurt fusie Veolia en Connexxion goed

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft de voorgenomen fusie tussen de Franse vervoersbedrijven Veolia Transport en Transdev goedgekeurd. Dat maakte de toezichthouder vrijdag bekend. In Nederland zijn de ondernemingen actief via dochterbedrijven Connexxion en Veolia Transport Nederland.

De NMa had aanvankelijk bezwaar tegen het samengaan van de bedrijven, omdat de nieuwe onderneming te machtig zou worden op de vervoerdermarkt. Dat zou kunnen leiden tot hogere tarieven of slechtere kwaliteit van bus- en trein- en taxivervoer. Uit nader onderzoek van de NMa blijkt dat er bij het aanbesteden van bus- en treinvervoer genoeg concurrentie is om ervoor te zorgen dat aanbiedingen scherp blijven.

NMa keurt fusie Veolia en Connexxion goed
NMa keurt fusie Veolia en Connexxion goed (Foto: ANP)

Arrestatiebevel Kroatische oud-premier

De Kroatische politie heeft een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de voormalige premier Ivo Sanader. Die verliet donderdag het land, enkele uren voor het parlement zijn immuniteit voor rechtsvervolging ophief wegens verdenking van corruptie.

Sanader -nu parlementslid- verliet Kroatië donderdag zonder problemen, omdat er toen nog geen aanhoudingsbevel was uitgegaan. Het is onduidelijk waar Sanader nu is.


Arrestatiebevel uitgevaardigd tegen Sanader (Foto: Novum)

Man verdacht van bedreigen burgemeester Helmond

Een 38-jarige Eindhovenaar is eind november aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de bedreiging van burgemeester Fons Jacobs van Helmond. Het OM in Den Bosch bevestigde vrijdag berichtgeving daarover in het Eindhovens Dagblad.

De man werd op 27 november opgepakt en is dinsdag op vrije voeten gesteld. Hij is nog wel verdachte. Het onderzoek naar de bedreiging loopt nog.

De burgemeester verblijft sinds 1 december op een geheim adres na ernstige bedreigingen. Die hebben mogelijk te maken met het verlenen van een vergunning aan een tweede coffeeshop in de stad, Carpe Diem. Ook daar kwamen bedreigingen binnen. De coffeeshop is daarom op 1 december voor ten minste vier maanden gesloten. Dit jaar vonden ook al twee aanslagen plaats op de coffeeshop.

Illegale taxi's Amsterdam Zuidoost aangepakt

Het afgelopen jaar zijn 126 mensen opgepakt die illegale taxidiensten aanboden in Amsterdam Zuidoost en 25 auto's in beslag genomen. De politie hield dit jaar tien acties tegen de snorders.

In het stadsdeel rijden naar schatting duizend tot tweeduizend snorders, terwijl het probleem zich elders vrijwel niet voordoet, meldt de politie. De fiets is niet erg populair in Zuidoost, en het openbaar vervoer is er minder goed geregeld, vertelt projectleider Liza Huwae. "Daarbij opgeteld dat een legale taxi wel drie keer zo duur is, is de keuze om je door een snorder naar het winkelcentrum, het café of naar de kerk te laten vervoeren, vaak snel gemaakt." Daarnaast maken ook criminelen graag gebruik van illegale taxi's.

De afgelopen vijf jaar zijn er veel politieacties geweest tegen snorders in Zuidoost, in samenwerking met het OM, de Dienst Werk en Inkomen (DWI), de Inspectie voor Verkeer en Waterstaat en de Belastingdienst. "Snorders moeten tegenwoordig veel sneller voor de rechter verschijnen en de DWI kort hun uitkering", zegt Huwae. Bij herhaling kan de inspectie een boete van drieduizend euro opleggen en uiteindelijk kan de Belastingdienst hen verhoren en eventueel de auto in beslag nemen.

Gran Turismo 5 verkoopt uitzonderlijk goed

Dat de race-game Gran Turismo 5 een succes is was al langer bekend, maar nu zijn er ook cijfers die dat bewijzen. Sinds de release op 25 november 2010 zijn er namelijk wereldwijd 5.52 miljoen exemplaren verscheept, wat het totaal van de Gran Turismo serie nu op de 60 miljoen verscheepte exemplaren brengt.

In Europa zijn de meeste exemplaren verscheept van Gran Turismo 5, namelijk 3.5 miljoen. Daarna komt Noord Amerika met 1.2 miljoen exemplaren en er zijn 550.000 exemplaren verscheept in Japan. Hieronder volgt een overzicht van de verkoopcijfers van de gehele Gran Turismo serie:

 • Gran Turismo – 10.98 miljoen exemplaren.
 • Gran Turismo 2 – 9.34 miljoen exemplaren.
 • Gran Turismo 3 A-Spec – 14.80 miljoen exemplaren.
 • Gran Turismo Concept 2001 – 1.50 miljoen exemplaren.
 • Gran Turismo 4: Prologue – 1.34 miljoen exemplaren.
 • Gran Turismo 4 – 10.86 miljoen exemplaren.
 • Gran Turismo 5: Prologue – 5.03 miljoen exemplaren.
 • Gran Turismo PSP – 2.24 miljoen exemplaren.
 • Gran Turismo 5 – 5.52 miljoen exemplaren.

GT5

Hackers leggen site Openbaar Ministerie plat

Anonymous heeft de site van het Nederlandse Openbaar Ministerie platgelegd na de arrestatie van een 16-jarige jongen uit Zoetermeer. De site ging vrijdagochtend plat, vijftien uur na de bekendmaking van de arrestatie. De site Politie.nl, die op dezelfde server draait, ging ook plat. Inmiddels is de website van het Openbaar Ministerie bij tijd en wijle weer bereikbaar.

De 16-jarige jongen die donderdag is gearresteerd opereerde onder de naam Jeroenz0r en is afkomstig uit Zoetermeer. Hij was een van de operators in het IRC-kanaal waarin sympathisanten de aanvallen op sites voorbereiden. De dDos-aanvallen worden onder het motto 'Operation Payback' via IRC gecoördineerd.

De aanvallen worden uitgevoerd op sites van bedrijven en organisaties die WikiLeaks blokkeren of anderszins benadelen. Het exacte aantal bots waarmee aanvallen worden uitgevoerd is onduidelijk, maar schommelt volgens schattingen tussen 75.000 en 100.000. Inmiddels zoeken de activisten naar manieren om te voorkomen dat mensen zoals Jeroenz0r, die achter de aanval zitten, te achterhalen zijn. Hierbij wordt onder meer gedacht aan het inzetten van p2p-technologie.

Het is onduidelijk of het OM nog meer verdachten op het oog heeft. Er is in elk geval nog minimaal een Nederlander actief betrokken geweest bij de aanval op MasterCard.com.

De Jong wil meer doelpunten zien bij City

Manchester City wil dit seizoen in Engeland meedoen om de landstitel. In dat geval moet City volgens Nigel de Jong meer gaan scoren.

Waar Arsenal, Chelsea en Manchester United met enige regelmaat ruime overwinningen boeken, zijn deze bij City zeldzaam. Afgelopen zaterdag werd op eigen veld tegen Bolton Wanderers met het minimale verschil gewonnen.

City heeft dit seizoen moeite met het vinden van het net. Op eigen veld werd nog maar acht keer gescoord. De Jong is bang dat dit probleem de ploeg gaat opbreken later in het seizoen.

"We hebben een sterk elftal en kunnen goed voetbal spelen. Het enige dat ontbreekt zijn de goals, vooral in thuiswedstrijden. Als we meer gaan scoren, zal dit ook het vertrouwen laten toenemen. Het is onze eigen schuld dat we te weinig scoren, we hebben namelijk genoeg kansen", aldus de international tegenover Sky Sports.

Komend weekend gaat City op bezoek bij hekkensluiter West Ham United. Door een schorsing is clubtopscorer Carlos Tévez er niet bij.

'Jezus komt in mei terug'

Christenen weten het zeker. Jezus keert in mei volgend jaar terug op Aarde. Volgens een Amerikaanse website voor christenen arriveert de beste man om precies te zijn op 21 mei..

Om iedereen op de hoogte te brengen van de komst van de goedheiligman tast WeCanKnow.com diep in de buidel. De christelijke site plant volgende week maar liefst vijftig reclameborden neer in Atlanta om de komst van Jezus aan te kondigen.

Allison Warden, woordvoerder van de bewuste site, baseert de aankomstdatum op basis van een grondige analyse van de Bijbel. "De Bijbel leert ons dat Christus op 21 mei terugkomt", beweert Warden. "Alle informatie in de Bijbel wijst naar deze datum. God gaat mensen tot op het laatste moment redden."

De billboards tonen drie wijze mannen op kamelen en de ster van Bethlehem met de boodschap: 'Hij komt terug'. De borden zijn al geplaatst in Nashville, Detroit en Omaha.

Grens van 2 miljard pintransacties gepasseerd

Voor het eerst in het twintigjarig bestaan van PIN is in een jaar tijd meer dan twee miljard keer met de pinpas betaald. De tweemiljardste betaling wordt vrijdag gedaan. Dat heeft Currence, het bedrijf achter PIN, vrijdag bekendgemaakt.

Het pinrecord betekent volgens Currence dat per Nederlander dit jaar gemiddeld ruim 120 keer met de betaalpas is afgerekend. Nederland schaart zich daarmee in de mondiale top vijf. Alleen de Scandinavische landen blijven ons voor.

Het duurde van 1990, toen het merk PIN werd geïntroduceerd, tot het jaar 2002 voordat het aantal pin-transacties op jaarbasis boven de 1 miljard uitkwam. Voor de sprong naar 2 miljard transacties was geen 12 maar 8 jaar nodig. Volgens Currence hebben campagnes zoals 'klein bedrag pinnen mag' daartoe bijgedragen.

Grens van 2 miljard pintransacties gepasseerd
Grens van 2 miljard pintransacties gepasseerd (Foto: ANP)

Vrouw loopt 10 jaar met tandenstoker in voet

Een 26-jarige vrouw uit Oostenrijk is eindelijk verlost van een helse pijn in haar rechtervoet. De jonge vrouw heeft maar liefst tien jaar rondgelopen met een tandenstoker in haar voet.

De vrouw bezocht sinds de pijn begon meerdere malen het ziekenhuis in Feldkirch met het verzoek te kijken waar de pijn vandaan kwam. Uiteindelijk besloot men röntgenfoto's te maken, maar de dokters zagen de vier centimeter lange tandenstoker simpelweg over het hoofd. De vrouw kreeg het stempel 'gek' in haar medisch dossier en ze werd huiswaarts gestuurd.

De jaren verstreken, maar de vrouw bleef last houden van haar voet. Uiteindelijk besloot men deze maand de vrouw in een MRI-scan te leggen, en met succes. Diep in het vlees van haar rechtervoet bleek de tandenstoker te zijn verscholen.

De vrouw kreeg het object tien jaar geleden in haar voet. Terwijl ze destijds dacht het voorwerp te hebben verwijderd, bleef er een flink deel in haar voet achter. De vrouw vergat het incident, maar werd later getergd door een verschikkelijke pijn in haar voet. 

'Nieuwe klimaattop zinloos bij mislukking Cancķn'

Als tijdens het slotakkoord van de klimaatconferentie in Cancún de 'neuzen niet dezelfde kant op staan en afspraken die vorig jaar in Kopenhagen zijn uitgesproken niet worden bevestigd', hebben dergelijke milieuconferenties wellicht geen zin meer. Dat zegt staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Joop Atsma (CDA) aan de vooravond van de slotdag. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat belangrijke landen een akkoord blokkeren.

"Je kunt het je niet permitteren om weer met lege handen naar huis te gaan", stelt Atsma die doelt op de als door velen als mislukt gekenschetste klimaattop in Kopenhagen in december vorig jaar. Als er voor de tweede keer geen resultaat komt, tast dit volgens Atsma de geloofwaardigheid van de conferenties aan. Bij een mislukking moet misschien naar alternatieven worden gezocht, stelt de staatssecretaris.

Atsma hoopt dat afspraken over financiering, zoals die in Kopenhagen gemaakt zijn, worden herhaald, dat er een klimaatfonds komt en dat bevestigd wordt dat de opwarming van de aarde onder de 2 graden Celsius moet blijven. Atsma hoopt dat de grote blokken, waaronder China en de Verenigde Staten hiervoor een handtekening zetten. "Maar iedereen weet dat dit niet gemakkelijk is", zegt hij. "Als de toespraak van de Amerikanen neutraal is, kun je dit in zekere zin duiden als een positieve grondtoon".

Gastland Mexico heeft er op de voorlaatste dag volgens Atsma zeer veel energie in gestoken om de zaak nog vlot te trekken en de koppen dezelfde kant op te krijgen. Bevestiging van wat er vorig jaar december tijdens de top in Kopenhagen besproken werd, is volgens Atsma een goed resultaat waarmee volgend jaar tijdens de top in Durban, Zuid-Afrika, gewerkt kan worden. "Daar zullen grote slagen gemaakt moeten worden."

Bolivia bleek volgens Atsma terughoudend, maar ook Rusland 'bewoog niet echt mee'. Onderhandelingsgroepen waren donderdag nog druk bezig om consensus te bewerkstelligen. "Misschien gaan ze de hele nacht wel door", zegt Atsma. "Uiteindelijk gaat het om de vraag of je bereid bent om vanuit de 190 a 200 landen de stap te zetten die ertoe leidt dat je volgend jaar in Zuid-Afrika ook het vervolg op Kyoto kunt ondertekenen." Volgens Atsma houdt de VS de boot nog af. "Maar dat zegt niks, want het gaat om de laatste uren."

De scepsis zit voor de staatssecretaris vooral in de vraag hoe geld besteed wordt en niet of de aarde nu wel of niet opwarmt. De verwachtingen op een goed akkoord zijn al lange tijd laag gespannen.

Atsma sprak woensdag de plenaire vergadering van de klimaatconferentie toe. Vrijdag wordt toch gepoogd een gezamenlijk slotakkoord te formuleren.


(Foto: Novum)

Man overlijdt op straat in Den Haag

Een man die donderdagnacht zwaargewond werd aangetroffen op de Waldorpstraat in Den Haag, is kort daarna aan zijn verwondingen overleden. De politie heeft geen idee wat er met de man is gebeurd. Zijn identiteit is nog niet bekend.

De politie trof de gewonde man rond 02.15 uur aan midden op de rijbaan van de Haagse straat. Hij overleed vrijwel meteen daarna. Een woordvoerder van de politie kon nog niet zeggen hoe de man aan zijn verwondingen is gekomen. "Het kan een aanrijding zijn, maar ook een misdrijf. Het is in ieder geval geen natuurlijke dood."

[NBA] Garnett redt Boston Celtics

In de Amerikaanse NBA heeft Boston Celtics zijn achttiende zege van dit seizoen geboekt. De koploper in de Eastern Conference won met 102-101 van Philadelphia 76ers.

In de laatste seconden maakte Kevin Garnett de winnende treffer. Topscorer bij Celtics was Ray Allen met 23 punten.

Dallas Mavericks boekte ook zijn achttiende winst van dit seizoen. De nummer twee in de Western Conference versloeg New Jersey Nets met 102-89. De Duitser Dirk Nowitzki was met 21 punten topscorer.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Philadelphia Boston 101-102
Dallas New Jersey 102-89
Portland Orlando 97-83

Iran ontkent vrijlating Ashtiani

Iran heeft berichten over de vrijlating van de terdoodveroordeelde vrouw Sakineh Mohammadi Ashtiani vrijdag tegengesproken. Ze is slechts tijdelijk naar haar oude huis overgebracht voor een reconstructie van de moord op haar echtgenoot, aldus de Engelstalige staatszender Press TV.

Een woordvoerster van het in Duitsland gevestigde Anti-Stenigings Comité had donderdag verklaard dat Ashtiani zou zijn vrijgelaten. Italië verwelkomde het nieuws. Iran deed de berichten vrijdag echter af als een 'uitgebreide publiciteitscampagne van westerse media'.

Ashtiani was in 2006 ter dood veroordeeld voor betrokkenheid bij de moord op haar echtgenoot. De straf werd later omgezet in tien jaar cel. Ze is ook veroordeeld tot de dood door steniging wegens overspel. Dat vonnis is nog altijd van kracht, ook al heeft Iran in september de executie op het laatste moment afgeblazen.

Iran ontkent vrijlating Ashtiani
Iran ontkent vrijlating Ashtiani (Foto: ANP)

Yuri van Gelder geeft interview aan DWDD

Na twee maanden lang zwijgen over het vermeende cocaïnegebruik van Yuri van Gelder, zal de turner vanavond bij De Wereld Draait Door een exclusief interview geven.

Yuri van Gelder werd door de KNGU uit de selectie gezet voor het wereldkampioenschap turnen nadat er sprake was dat Yuri mogelijk weer aan de cocaïne zou zitten. Yuri himself was direct naar Portugal gegaan en heeft twee maanden op een brief na, niks van zich laten horen.

Het interview zal vanavond worden uitgezonden op Nederland 3 om 19.30 uur.

Van Marwijk kiest voor Cocu

Bondscoach Bert van Marwijk benoemt Phillip Cocu tot zijn belangrijkste assistent bij het Nederlands elftal als Frank de Boer na de winterstop definitief als hoofdtrainer van Ajax aan de slag gaat. Dat verklaarde de keuzeheer van Oranje donderdag tijdens een kerstborrel van de KNVB in Zeist.

Van Marwijk weet niet of hij nog een vervanger voor De Boer aantrekt. "Daar moet ik nog eens goed over nadenken", zei de bondscoach die ook nog kan terugvallen op zijn assistent Dick Voorn. "Het is voor mij geen verrassing dat Frank de Boer waarschijnlijk bij het eerste elftal Ajax aan de slag gaat. Ik weet ook zeker dat hij die functie aan kan."

Van Marwijk kiest voor Cocu
Van Marwijk kiest voor Cocu (Foto: ANP)

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over het inleveren van je rijbewijs.

Goede zaak. Verkeersminister Schultz van Haegen neemt het voorstel van het CDA over, om het rijbewijs van beginnende chauffeurs al bij de tweede zware overtreding in te trekken. Immers, bij onoordeelkundig gebruik is een auto niet alleen een vervoermiddel, maar ook een moordwapen.

'Mensen vaker besmet met dierenziektes'

Dierenziektes komen steeds vaker in menselijk bloed terecht door bloedtransfusies. Bloedbanken moeten veel geld uittrekken om te voorkomen dat veeziektes als Q-koorts, de gekkekoeienziekte en hepatitis E door transfusies worden verspreid.

Hoogleraar bloedoverdraagbare infecties Hans Zaaijer van de Universiteit Amsterdam spreekt van een bedreiging van de volksgezondheid. Hij wijt de bedreiging grotendeels aan de bio-industrie, schrijft het AD. Volgens hem zijn ziektes daar niet te voorkomen en komen ze dus ook in menselijk bloed terecht.

In Engeland zijn al vier mensen overleden omdat ze via donorbloed besmet zijn geraakt met de gekkekoeienziekte, weet Zaaijer. "Misschien lopen er in Nederland bloeddonors rond met die ziekte onder de leden. Wij kunnen daar niet op testen."

De nieuwste bedreiging voor de bloedveiligheid is volgens Zaaijer hepatitis E. Gezonde Nederlanders kunnen daarmee besmet raken door besmet vlees te eten. "Daardoor kunnen donors ongemerkt het virus in het bloed hebben. Ze hebben daar geen last van. Maar patiënten die bloed krijgen toegediend zijn kwetsbaar."

Xavi: "Sneijder hoort op shortlist Gouden Bal"

Wesley Sneijder greep deze week opvallend genoeg naast een nominatie voor de Gouden Bal. Xavi, één van de kanshebbers, begrijpt de keuze niet.

Maandag werd de shortlist voor de beste voetballer van 2010 bekend gemaakt. Zeker is dat een speler van FC Barcelona de prijs krijgt. Lionel Messi, Andres Iniesta en Xavi zijn de genomineerden, die kans maken op de Gouden Bal. Sneijder was verrast dat hij niet tot de uitverkorenen behoorde. Ook Xavi vindt dat de Nederlander op de lijst had moeten staan.

"Dat Sneijder niet op de shortlist staat vind ik ook opvallend", verklaart Xavi in Sport. "Ik heb begrepen dat in diverse Italiaanse media ophef is ontstaan over de keuze om Sneijder niet te selecteren. Ik deel die mening." 10 januari wordt bekend wie zich de beste voetballer van 2010 mag noemen.

Sneijder breidde zijn conduitestaat vorig seizoen flink uit met liefst drie hoofdprijzen. De Scudetto, Coppa Italia en Champions League werden opgeëist. Daarnaast bereikte hij de finale van het WK in Zuid-Afrika, waar hij uitgroeide tot de aanjager van het Nederlands elftal. Xavi: "Zijn jaar was magnifiek, dus hij hoort gewoon op die lijst te staan."

Thung nieuwe voorzitter tennisbond

Rolf Thung is benoemd tot nieuwe voorzitter van de Nederlandse tennisbond KNLTB. Dat heeft de ledenraad donderdag unaniem besloten. De 49-jarige bestuurder is de opvolger van Karin van Bijsterveld, die sinds 2006 de touwtjes in handen had.

Thung verdiende zijn sporen als tennisser in de jaren zeventig. Hij kwam uit voor het Nederlandse Davis Cup-team, bereikte de 86e plaats op de wereldranglijst en haalde in 1974 de derde ronde op Wimbledon. Door zijn aanstelling als voorzitter van de tennisbond zal Thung zijn functie als voorzitter van de VVD in Amstelveen binnenkort neerleggen.

Uitreiking Nobelprijzen in Oslo en Stockholm

In Noorwegen en Zweden worden vrijdag de jaarlijkse Nobelprijzen overhandigd aan de winnaars. Daarbij staat een lege stoel in de Noorse hoofdstad Oslo voor de winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede, de Chinese dissident Liu Xiaobo (54).

Xiaobo zit in de gevangenis en mag van het bewind in Peking niet naar de prijsuitreiking reizen, net als zijn vrouw Liu Xia. Liu werd vorig jaar veroordeeld tot een celstraf van elf jaar wegens 'ondermijning van de staat'. De politieke activist pleit voor meer democratie in China. China heeft alle landen gedreigd met consequenties als ze afgevaardigden naar de ceremonie sturen.

In Stockholm reikt de Zweedse koning Carl Gustaf onder meer de Nobelprijzen uit voor Natuurkunde, Scheikunde en Geneeskunde. De winnaar van de Nobelprijs voor de Geneeskunde zal eveneens niet komen. De Brit Robert Edwards (85), die de ivf-behandeling heeft uitgevonden, is te ziek.

Wel komt de Peruaanse schrijver Mario Vargas Llosa zijn Nobelprijs voor de Literatuur ophalen. Voor de Nobelprijs voor Natuurkunde gaat de in Rusland geboren Nederlander Andre Geim naar Stockholm. Hij deelt de prijs met zijn Brits-Russische collega Konstantin Novoselov.

De prijsuitreiking vindt traditioneel plaats op 10 december, de sterfdag van de stichter, Alfred Nobel (1833-1896). De prijs bedraagt 10 miljoen Zweedse kronen, omgerekend 1,1 miljoen euro.

Ongeveer twintig landen zullen niet aanwezig zijn bij de uitreiking in Oslo. De meeste wegblijvers hebben nauwe banden met Peking, willen Peking niet boos maken of hebben zelf ook een hekel aan politieke activisten. De landen die niet op de uitnodiging ingaan, zijn, naast China zelf, onder meer Afghanistan, Cuba, Egypte, Irak, Iran, Marokko, Pakistan, Rusland, Saudi-Arabië, Sudan en Venezuela.

'Ook Fulham aast op Manolev'

Ook Fulham zit op het vinkentouw voor Stanislav Manolev, zo meldt The Mirror. Mark Hughes is erg gecharmeerd van de rechtsback, die sinds medio 2009 het shirt van PSV draagt. De speler moet zo'n twee miljoen euro kosten.

PSV staat volgens het Engelse medium niet onwelwillend tegenover een vertrek van de Bulgaar. Fulham ziet in hem de ideale rechtsback in de strijd tegen degradatie.

Ook Bologna wordt hardnekkig in verband gebracht met Manolev, terwijl een delegatie van AC Milan tijdens PSV - Heracles Almelo op de tribune zat. PSV is op de hoogte van de interesse van de Italiaanse koploper, maar er is nog niks concreet.

Nederland boos om Afghanistan-uitspraken EU-president

Minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken heeft geïrriteerd gereageerd op uitspraken van EU-president Van Rompuy die via WikiLeaks zijn gelekt. Deze zou stellen dat EU-landen alleen in Afghanistan zijn om de VS te paaien. Als Van Rompuy dat inderdaad gezegd heeft, wil Rosenthal opheldering van hem.

Onlangs gelekte documenten stellen dat de Europese troepen in Afghanistan zijn 'uit respect voor de Verenigde Staten', maar dat de EU 'niet langer gelooft in het succes' van de missie. Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) wil weten of Van Rompuy dit inderdaad gezegd heeft, en zo ja wil hij in Brussel officieel om opheldering vragen. Dat zei de bewindsman donderdag in de Tweede Kamer naar aanleiding van vragen van het CDA, D66 en de SP.

Uri RosenthalAls Van Rompuy de bewuste uitspraken echt heeft gedaan, dan is dat volgens Rosenthal 'een probleem'. De EU-president zou tegen de Amerikaanse ambassadeur in België hebben gezegd dat de aanwezigheid van Europese troepen in Afghanstan niets te maken heeft met respect voor Afghanistan, maar enkel voor de VS. De EU gelooft volgens hem niet meer dat de NAVO-missie in Afghanistan zinvol is.

Het uitlekken van Van Rompuys uitlatingen is pikant omdat de Nederlandse regering momenteel nadenkt over een nieuwe missie in Afghanistan. Die zou voornamelijk betrekking hebben op het trainen van het Afghaanse leger en de politie. Vorig jaar viel het kabinet over onenigheid over verlenging van de missie van de destijds aanwezige Nederlandse militairen.

'Rijbewijs kwijt na 2 zware overtredingen'

Minister Schulz van Haegen steunt een motie van CDA-Kamerlid De Rouwe om het rijbewijs voor beginnende bestuurders al bij de tweede zware overtreding in te trekken. Nu wordt dat bij de derde zware overtreding gedaan.

"Twee keer in de fout met bumperkleven, vluchtstrookrijden of een ongeval met zwaar letsel, en het is voorbij", aldus De Rouwe. De minister zal nog onderzoeken welke overtredingen als zwaar kunnen worden aangemerkt in het vervolg.

Materazzi krijgt handdruk van Zidane

Marco Materazzi heeft er vier jaar op moeten wachten, maar de Italiaan heeft nu eindelijk gekregen wat hij wilde; een handdruk van niemand minder dan Zinedine Zidane. Het tweetal leefde in onmin met elkaar, nadat de Fransman zijn tegenstander tijdens het WK in Duitsland een kopstoot gaf.

"Dat is precies wat ik wilde. Voor mij was het een geweldig moment. Ik weet niet wat hij ervan vond," aldus Materazzi, die blij was met de handdruk van Zidane.

Materazzi wilde overigens niets kwijt over de inhoud van het gesprek. "Dat blijft onder ons. Laten we zeggen, dat ik het meeste aan het woord was. Aan het einde van ons gesprek stak hij zijn hand uit. Ik schudde net zo lang totdat hij me recht in de ogen keek."

Gesprek Verhagen en Clinton uitgelekt

De website WikiLeaks heeft een memo uitgebracht over een gesprek uit 2009 tussen toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton. In dit gesprek kwamen politiek beladen onderwerpen als de missie in Afghanistan, het Joegoslavië-tribunaal en de crisis rond Iran aan de orde.

Clinton was lovend over de zogenaamde 3D-approach (verdediging, diplomatie en ontwikkeling) die Nederland heeft ontwikkeld met betrekking tot de situatie in Afghanistan. Over het al dan niet blijven van Nederlandse troepen in Afghanistan zei Verhagen: "Ook al zijn er verschillende meningen in onze coalitie (...) ben ik ervan overtuigd dat we blijven". Een half jaar later bleek deze overtuiging geen juiste te zijn en viel het kabinet.

Maxime Verhagen gaf in ditzelfde gesprek aan sceptisch te zijn over Servische medewerking aan het Joegoslavië-tribunaal. Servië zou hierin wel 'vooruitgang boeken', maar nog niet 'maximaal meewerken'. "De Servische leiders zeggen het ene tegen een persoon, maar iets compleet anders tegen de pers en weer iets anders tegen de eigen bevolking". Clinton bood hierop informatie van een naar Belgrado uitgezonden FBI-team aan, waaruit duidelijker zou blijken hoe de acties van de Servische regering zich verhouden tot gemaakte beloftes. Verhagen was blij met het aanbod, zo staat in het document.

Verhagen was in het gesprek redelijk positief over de stand van zaken in Israël, hij had het volgens de uitgelekte memo 'allemaal goed gevolgd'. Hij gaf aan overtuigd te zijn van de mogelijkheid van een doorbraak in de vredesonderhandelingen en dat alle partijen een 'herstart' zouden willen, maar dat er wel een 'trigger' nodig zou zijn.

Als laatste punt van de bespreking bracht Verhagen Iran ter sprake. Hij maakte zich zorgen over wat er moest gebeuren als de Verenigde Naties zich onwillig zou tonen actie te ondernemen. Europa en de Verenigde Staten zouden samen moeten handelen en sancties van Amerika en de Europese Unie zouden gelijk aan elkaar moeten zijn.

Anonymous brengt manifest uit

De groep hackers die de laatste tijd veel in het nieuws komt vanwege DDoS-aanvallen op sites die WikiLeaks dwarszitten, Anonymous, heeft donderdag een manifest uitgebracht. In dit manifest verklaren zij zichzelf en hun 'Operation Payback'. Het doel van het uitbrengen van het manifest is om de 'vrije wereld' te informeren over 'de intenties van de groep, het streven naar de vrije stroom van informatie en vrijheid van meningsuiting en vrij gebruik van internet'.

In het manifest, dat hier overigens in zijn geheel is te lezen, spreekt Anonymous van een duidelijke boodschap. Samengevat komt het erop neer dat zij voor vrijheid van informatie zijn. "Wij erkennen dat niet iedereen het met ons eens zal zijn, maar we geloven dat we voor jullie strijden, zodat jullie niet het zwijgen zal worden opgelegd". Ook stelt de groep 'geen terroristische organisatie' te zijn.

Anonymous vraagt de wereld om steun, 'niet vanwege de groepering zelf, maar vanwege ieder individu'. "Ook al lijken onze acties onrechtvaardig, vinden wij dat in deze tijd, waarin de vrijheid van meningsuiting aangevallen wordt door de mensen die deze vrijheid zouden moeten beschermen, drastische maatregelen nodig zijn".

Een kleine disclaimer is hier wel op zijn plaats. Gezien de inhoud van dit manifest lijkt het inderdaad afkomstig te zijn van Anonymous, maar dit valt logischerwijs niet te verifiëren. In het manifest zelf meldt de auteur dat het is geschreven door tien mensen van de 'dynamische' hackers-groepering.

Jacqueline Govaert ook solo succesvol

Jacqueline Govaert weet ook zonder haar voormalige bandmaatjes van Krezip de ene na de andere nominatie in de wacht te slepen. De zangeres maakt dit jaar kans op drie 100% NL Awards. De radiozender maakte de genomineerden donderdag bekend.

Govaert dingt in drie van de vier categorieën mee, maar heeft geduchte concurrentie van artiesten als Marco Borsato, Gerard Joling en Jan Smit. Grootste kanshebber is Caro Emerald, die in alle vier de categorieën is genomineerd.

Emerald dingt mee in de categorieën Artiest, Album, Hit en Nieuwkomer van het Jaar. De zangeres maakte vorig jaar geen kans op de prijzen, omdat toen alleen Nederlandstalige nummers werden onderscheiden. Dit jaar dingt ook Engelstalige muziek mee.

Van die nieuwe regel profiteren diverse artiesten. X Factor-winnaar Jaap is tweemaal genomineerd, Alain Clark sleept drie nominaties in de wacht. Ilse DeLange dingt met haar Engelstalige repertoire drie keer mee naar een prijs en ook Govaert vaart wel bij de nieuwe regel.

De artiesten weten in de eerste week van het nieuwe jaar of ze in de prijzen zijn gevallen. Eén prijs is al uitgereikt: René Froger mocht begin november, de week waarin hij 50 werd, een oeuvreprijs in ontvangst nemen. De overige beeldjes worden op 11 januari uitgedeeld door Albert Verlinde. Tot het eind van het jaar kan via internet gestemd worden.

De 100% NL Awards van vorig jaar gingen grotendeels naar Volendam. Nick & Simon werden uitgeroepen tot Artiest van het Jaar, terwijl Jan Smits duet met Damaru werd verkozen tot Hit van het Jaar. Het Album van het Jaar was volgens de luisteraars van 100% NL afkomstig van Guus Meeuwis. Hansen Tomas kreeg de prijs voor Nieuwkomer van het Jaar.


Jacqueline Govaert (Foto: Novum)

Iran laat bekende blogger vrij

De bekende Canadees-Iraanse blogger Hossein Derakhshan is tijdelijk vrijgelaten uit een Iraanse gevangenis na betaling van een borg van omgerekend ruim een miljoen euro. Dat heeft een Iraanse mensenrechtenorganisatie donderdag gezegd. De blogger zit een gevangenisstraf van negentien jaar uit.

De Internationale Campagne voor Mensenrechten in Iran zei te verwachten dat Derakhshan over een aantal dagen weer terugkeert naar de gevangenis, maar wilde verder geen details geven. Wie de borg voor Derakhshan heeft betaald is niet bekend.

Derakhshan was een van de eerste zogeheten bloggers in het Farsi en wordt wel de vader van het Iraanse activisme op het internet genoemd. De oppositie in Iran kreeg door middel van de blogs een online podium.

In 2006 wekte Derakhshan de woede van de Iraanse regering door een bezoek te brengen aan aartsvijand Israël. Hij noemde het bezoek een vredesmissie.

Akkoord over volledige terugbetaling Icesave-geld

Nederland krijgt al het geld dat het heeft voorgeschoten aan spaarders van de omgevallen IJslandse bank Icesave terug van IJsland. Het gaat om een bedrag van 1,3 miljard euro. Dat meldt minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) in een brief aan de Tweede Kamer.

De Jager schrijft dat er een nieuw akkoord met IJsland ligt over volledige terugbetaling van de Icesave-gelden. De minister benadrukt dat het gaat om een akkoord op het niveau van onderhandelaars en dat de nieuwe regeling nog voorgelegd moet worden aan het parlement en de regering van IJsland.

In tegenstelling tot wat verscheidene media eerder meldden, behelst het akkoord volledige terugbetaling van alle bedragen die door Nederland en het Verenigd Koninkrijk in het kader van het depositogarantiestelsel aan IJsland voorgefinancierd zijn.

Wel mag IJsland gespreid betalen en krijgt het in elk geval tot 2016 een vast rentetarief gerekend van 3 procent door Nederland en 3,3 procent door het Verenigd Koninkrijk. Dit verschil in rente is gerelateerd aan het verschil van de financieringskosten op de kapitaalmarkt voor Nederland en het Verenigd Koninkrijk. IJsland begint in juli 2016 met terugbetalen en heeft daarvoor tot 2046 de tijd.

Met de ondergang van Icesave in 2008 werden 340.000 Nederlandse en Britse rekeninghouders gedupeerd. De vergoeding waarop zij onder het IJslandse depositogarantiestelsel recht hadden, werd voorgeschoten door de Nederlandse en Britse overheden. Een eerder voorstel werd in een referendum door de IJslandse kiezers naar de prullenbak verwezen.

"Deze Icesave saga is nog niet tot een einde, maar het is van belang dat u op de hoogte bent van deze laatste stand van zaken", aldus De Jager. "Ik hoop dat ik u spoedig kan mededelen dat het daadwerkelijk tot een akkoord gaat komen met IJsland inzake Icesave", voegt de minister eraan toe.


Icesave-geld wordt volledig terugbetaald (Foto: Novum)

Rusland schrapt olieaccijns voor Wit-Rusland

Rusland is donderdag met Wit-Rusland overeengekomen om vanaf volgend jaar de accijns op olieleveringen aan de Wit-Russen af te schaffen. Minsk op zijn beurt zal geen belastingen heffen op producten die gemaakt worden van de Russische olie. Dat werd donderdag door de presidenten van beide landen bekendgemaakt.

De Wit-Russische president Aleksander Loekasjenko noemde de overeenkomst 'een grote stap voorwaarts'.

Woensdag nog liepen de gesprekken vast, waardoor angst ontstond dat er problemen zouden ontstaan bij energieleveringen aan Europa. Jaarlijks komt zo'n miljoen ton ruwe olie vanuit Rusland via Wit-Rusland naar Europa. In het verleden zijn er vaker leveringsproblemen geweest als gevolg van ruzies tussen Rusland en zijn buurlanden.

Rusland, Wit-Rusland en Kazachstan kwamen eerder overeen in 2012 een gezamenlijke economische ruimte op te zetten. De nieuwe overeenkomst zorgt ervoor dat er geen handelsbelemmeringen meer zijn. Eerder dit jaar sloten de landen al een douane-unie.

De Russische president Medvedev zei donderdag dat de nieuwe economische unie openstaat voor nieuwe leden. Volgens Loekasjenko 'denkt de Europese Unie al aan het opbouwen van relaties' met de unie. Hij benadrukte echter dat de EU zich moet aanpassen aan de regels van de nieuwe economische unie en niet andersom.

Bijlmoordenaar veroordeeld tot twaalf jaar cel

Een Oostenrijkse rechtbank heeft donderdag een 21-jarige man veroordeeld tot twaalf jaar celstraf. De man werd schuldig bevonden aan de moord op de vriend van zijn moeder met een bijl.

De man, aangeduid als Marcus H., verklaarde dat hij handelde uit zelfverdediging en dat hij dronken was toen hij het 34-jarige slachtoffer in februari ombracht. Hij sloeg de man vijftien keer met een bijl nadat deze kritiek had geuit op de kookkunsten van zijn moeder.

'Iraanse terdoodveroordeelde Ashtiani vrij'

Sakineh Mohammadi Ashtiani, de Iraanse vrouw die ter dood werd veroordeeld wegens overspel, is vrijgelaten. Dat heeft woordvoerster Mina Ahadi van het in Duitsland gevestigde Anti-Stenigings Comité donderdag gezegd. Ashtiani's advocaat en haar zoon, die eveneens gevangenzaten, zijn volgens Ahadi ook vrijgelaten.

"We hebben berichten ontvangen uit Iran dat ze zijn vrijgelaten", aldus Ahadi, die nog wel een slag om de arm hield. "We wachten nog op een extra bevestiging: kennelijk wordt er vanavond een programma uitgezonden op de Iraanse televisie, waardoor we 100 procent zekerheid zullen krijgen."

'Iraanse terdoodveroordeelde Ashtiani vrij'
'Iraanse terdoodveroordeelde Ashtiani vrij' (Foto: ANP)

Bonden willen gesprek met Donner

De vakbonden willen een gesprek met minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) 'in een uiterste poging' om een 'fatsoenlijke cao' voor de ambtenaren af te sluiten. Dat laat ambtenarenbond Abvakabo FNV donderdag weten.

Na vier weken onderhandelen is nog steeds geen zicht op een nieuwe cao. De bonden houden vast aan een looneis van 2 procent, waar het kabinet de lonen twee jaar wil bevriezen.

De opvattingen van beide partijen liggen nog steeds 'ver uiteen', laat Abvakabo-onderhandelaar Jan Willem Dieten weten. Namens Donner worden de gesprekken gevoerd door een topambtenaar. Die heeft 'een mandaat meegekregen van de politiek dat blijkbaar onvoldoende is', zegt Dieten.

Hij wil nog voor de kerst een gesprek met Donner. De bonden zullen er bij hem op aandringen om het mandaat van zijn onderhandelaar te verruimen.

Voorafgaand aan de onderhandelingen wees de bewindsman er al op dat hij wellicht meer ambtenaren moet ontslaan als de bonden vasthouden aan hun looneis.

Kroatische ex-premier ontvlucht land

De voormalige Kroatische premier Ivo Sanader heeft donderdag Kroatië verlaten en is de grens met Slovenië overgestoken, enkele uren nadat zijn immuniteit voor rechtsvervolging werd opgeheven. Dat heeft een woordvoerder van de Kroatische politie gezegd.

Sanader wordt verdacht van corruptie. De regering van de huidige premier Jadranka Kosor is op grote schaal bezig om onderzoek te verrichten naar corruptie, een voorwaarde voor toetreding van het land tot de Europese Unie.

Sanader is een van de hoogste regeringsmedewerkers naar wie een onderzoek is ingesteld. Naar aanleiding van het onderzoek hebben aanklagers het parlement gevraagd om de immuniteit van Sanader in te trekken, zodat hij kan worden aangeklaagd voor machtsmisbruik en samenzwering.

Volgens een woordvoerder had de politie geen juridische basis om Sanader bij de grens tegen te houden. Hij suggereerde dat er nog geen arrestatiebevel was. Waar Sanader naartoe op weg is, is nog onduidelijk. De ex-premier heeft een bedrijf in Oostenrijk en reist ook regelmatig naar de Verenigde Staten.

De Kroatische president Ivo Josipovic was niet blij met het vetrek van Sanader. Hij hekelde de politie, die hem niet tegenhield bij de grens. "Een dergelijk hooggeplaatst persoon die verdacht wordt van corruptie moet het land niet zomaar kunnen verlaten", aldus de president.


Kroatische ex-premier vlucht (Foto: Novum)

Bolkestein: ik deed geen oproep

Oud-VVD-leider Frits Bolkestein betwist dat hij een actieve oproep heeft gedaan aan orthodoxe en andere 'bewuste' joden in Nederland om te emigreren naar Israël of de Verenigde Staten. Dat zei hij donderdagavond in het tv-programma Pauw & Witteman.

Begin deze week bleek uit een artikel in dagblad De Pers dat de voormalig minister en oud-eurocommissaris dergelijke gedachten heeft. Maar daarover had hij slechts 'persoonlijke communicatie' met de auteur van het boek Het Verval, Manfred Gerstenberg. "Ik weet niet eens of ik wel toestemming heb gegeven om dit te publiceren", stelde Bolkestein (77) in het programma.

Volgens hem zijn media met het bericht op de loop gegaan. "In kranten verscheen dat ik een actieve oproep heb gedaan aan joden om te vertrekken. Dat is niet zo. Ik wil alleen niet wegkijken. Het verleden heeft geleerd dat Nederlanders vaak wegkijken."

Bolkestein laat zijn gedachten gaan over de joodse kwestie omdat hij weinig vertrouwen heeft in het Nederlandse beleid om antisemitisme te bestrijden. Vooral jongeren met het moslimgeloof zorgen er in zijn optiek voor dat joden zich minder thuis kunnen gaan voelen. Hij erkende dat, bijvoorbeeld bepaalde groepen Marokkaanse jeugd, slechts een kleine minderheid vertegenwoordigen. "Maar het zet zich voort. Jong geleerd, oud gedaan. Het kan zeer verwoestend werken."

De VVD'er kwam met het voorbeeld van een joods gezin dat was weggepest door jongeren met een moslimachtergrond. "Dat gebeurde met smerige trucs, bijvoorbeeld door drollen door de brievenbus te gooien. Daar kan de politie niets aan doen. Je kunt toch niet voor elk huis een agent gaan neerzetten?" Bolkestein zegt nu geen oplossing voor zo'n probleem te zien, maar hoopt dat hij er later optimistischer over denkt.

Russische 'spion' in beroep tegen uitzetting

Een Russische assistente van het Britse parlementslid Mike Hancock is tegen haar uitzetting in beroep gegaan. De vrouw, de 25-jarige Katia Zatuliveter, wordt verdacht van spionage voor Rusland, maar ontkent zelf iets verkeerd te hebben gedaan. Naar eigen zeggen is ze een slachtoffer van een mislukte operatie van de Russische geheime dienst.

Zatuliveter werd vorige week donderdag gearresteerd. De vrouw werd ondervraagd door de Britse geheime dienst en werkte naar eigen zeggen volledig mee. Haar advocaat, Tessa Gregory, zei dat Zatuliveter hoogopgeleid is en dat ze ten onrechte door Britse media is afgeschilderd als 'Russische spion die haar vrouwelijke charme gebruikte om te infiltreren in het Britse parlement'.

Gregory zei tevens dat de regering geen enkel bewijs heeft kunnen leveren dat Zatuliveter een bedreiging is voor de staatsveiligheid. Zij wil dan ook dat de Russin direct wordt vrijgelaten.

De zaak vertoont gelijkenissen met een zaak die in juli in de belangstelling van de media stond. Toen trok de Britse regering de verblijfsvergunning in van Anna Chapman, een van de tien mensen die in de Verenigde Staten bekenden schuldig te zijn aan het verstrekken van informatie aan een buitenlandse regering.

Chapman woonde vier jaar in Groot-Brittannië, maar verhuisde naar de VS na de scheiding van haar Britse echtgenoot. Zij en de anderen werden naar Rusland gestuurd in ruil voor vier Russen die voor het Westen zouden hebben gespioneerd.

Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
review
Tokyo Mirage Sessions #FE Encore
special
Wat de volgende Mario Kart kan leren van Mario Kart Tour
review
The Grudge
review
Charlie's Angels
©FOK.nl e.a.