Assange moet dood?

Jan (Bakoenin)

And ye shall know the truth, and the truth shall make you free
Dit is de tekst die in het credo van de CIA staat.

Deze week was het dertig jaar geleden dat John Lennon werd vermoord. Hij was een van mijn helden destijds. Toch schrijf ik een column over Julian Assange, want je moet bij de tijd blijven en hij is nu een van mijn helden. Er is een overeenkomst. John was min of meer een revolutionair en dat is Julian ook. John is vermoord. Wat zal er met Julian gebeuren?

Dinsdag is Julian Assange gearresteerd in Engeland. Hij werd door Zweden en Interpol gezocht voor onder meer seksuele intimidatie. Verkrachting is een te groot woord, want er was blijkbaar alleen een kapotje gesprongen.

Zo gaat dat dus in het Verenigd Koninkrijk. Assange had aangeven dat hij met de politie wilde praten. Van praten is dus niets meer gekomen. Hij werd meteen gearresteerd toen hij zich vrijwillig meldde op het politiebureau.
Vermoedelijk wilde Assange voorkomen dat aanslagen op zijn leven werden gepleegd. Maar is hij nu dan veilig?

Ik heb een zeer betrouwbare bron in Langley en die heeft me belangrijke informatie toegespeeld. Het betreft een telefoongesprek tussen Leon Panetta, directeur van de CIA en Jonathan Evans, directeur-generaal van MI5. Hier komt de Nederlandse vertaling. Het is het integrale gesprek. Beschouw mij dus maar even als WikiLeaks.

“Jonathan, Leon hier. Ik hoorde dat jullie hem hebben?”
“Reken maar Leon. De zak is vrijwillig gekomen. Hij werd zeker bang, want we waren al aan het posten bij zijn ‘geheime’ adres.”
“Ik wist wel dat hij een fout had gemaakt door weg te gaan uit Frankrijk. Die Fransen zijn veel onbetrouwbaarder dan jullie. Wat gaat er verder gebeuren?”
“Hij is door de rechter gehoord. Ze wilden hem op borgtocht vrij krijgen voor tweehonderdduizend pond, maar zijn tegoeden zijn bevroren. Vrienden wilden wel voor hem betalen, maar dat wilde hij zelf niet. Ik denk dat hij met een vertragingsactie bezig is. De zitting is nu een week verdaagd.”
“Ja, dat zijn tegoeden bevroren zijn weet ik, maar de bank is nu door hackers platgelegd. Daar moeten we ook nog over praten, want er dreigt nu een oorlog tussen hackers en ons. De hackers dreigen alle instellingen die WikiLeaks tegenwerken aan te vallen. Dat moeten we niet hebben, Jonathan. Wij gaan daarom onze infiltranten opdracht geven om hackers die banden hebben met WikiLeaks, uit te schakelen. Als jullie dat nu ook doen, dan voorkomen we een hoop ellende.”
“Doen we. Maar even wat anders. Moeten ze van WikiLeaks niet nog even gelegenheid krijgen om WodkaLeaks te publiceren?”
“Nee, laat maar. Daar komen wij ook weer te vaak in voor. We moeten nu even afspreken hoe we het gaan doen.”
“Ben je dan niet bang dat alles online komt en dat die bestandjes die over de hele wereld zijn verspreid, worden vrijgegeven?”
“Daarom moeten we juist afspreken wanneer wat gebeurt. Het lijkt me zaak dat jullie hem snel uitleveren aan de Zweden, want met hen hebben we al afspraken over de rechtszaak daar en een uitlevering daarna aan ons. Wij zullen ons intussen bezighouden met het verder opsporen en tegenwerken van de medewerkers, want die klootzakken houden gewoon de site ondanks onze aanvallen nog steeds online, en gaan verder met publiceren en zelfs meer dan normaal.”
“Hij komt volgende week dus weer voor de rechter. Ik zal opdracht geven om die rechter onder druk te zetten. Mogelijk weten we iets van hem waardoor we hem kunnen beïnvloeden. Heb je een momentje?”

“Daar ben ik weer. We hebben een mooi dossier van de rechter. Dus het komt goed met die uitlevering.”
“Oké Jonathan, ik wist dat ik op je kon rekenen. Ik zal even vertellen wat het plan is.
Onze mensen zijn momenteel bezig met het uitzoeken van een doelwit dat op de lijst van mogelijke terroristische doelen voor aanslagen staat. De bedoeling is dat we WikiLeaks in diskrediet brengen. Zodra onze mensen een geschikt object hebben, zullen ze ervoor zorgen dat er een terroristische aanslag plaatsvindt op dat doelwit. De bedoeling is om de publieke opinie tegen WikiLeaks te krijgen, zodat ze nergens meer onderdak zullen vinden, omdat geen land en geen server meer met ze te maken wil hebben. We hebben nu ook al Visa en MasterCard onder druk gezet om geen donaties te accepteren. Als ze geen geld meer krijgen en ook op het net nergens meer terechtkunnen, dan houdt het vanzelf op. Het belangrijkste is echter dat de publieke opinie omslaat, want nu zijn het nog helden met miljoenen fans. Vandaar onze actie.
Het zal daarom waarschijnlijk een ‘Al Qaida’ aanslag worden op een middelgroot doel dat we op zich wel kunnen missen, maar dat voldoende aanspreekt om de publieke opinie danig te beïnvloeden.”
“Dat is een prima plan, Leon. Hebben jullie al iets op het oog? Wij moeten natuurlijk niet denken als er ergens iets gebeurt, dat het echt Al Qaida is.”
“Als je even geduld hebt dan vraag ik het even na.”

“Ben ik weer Jonathan. Onze mensen hebben een kleinschalige actie op het oog, waar niet al te veel economische schade zal zijn en een beperkt aantal doden zullen vallen. Zeer waarschijnlijk zal het een aanval op Baxter in België betreffen. Dat bedrijf is bezig met onderzoek naar IGIV, waarmee bijvoorbeeld in de toekomst Alzheimer bestreden zou kunnen worden. Het bedrijf is niet goed beveiligd en staat op de lijst van WikiLeaks van potentiële doelen voor terroristen. Er zal weinig economische schade zijn en een redelijk aantal doden. Bovendien is het voor de publieke opinie ook belangrijk dat op deze manier Alzheimer patiënten worden getroffen. Onze media zullen meteen benadrukken dat dit doelwit op de lijst van WikiLeaks stond.”
“Dat klinkt goed, Leon. Als de plannen nog veranderen dan hoor ik het wel?”
“Jij bent de eerste Jonathan.”
“Gaan jullie nog iets aan Assange zelf doen als hij is uitgeleverd aan Amerika?”
“Dat hangt er vanaf hoe de wereld reageert op de aanslag. Bovendien willen we nog wel het een en ander over zijn bronnen weten natuurlijk en die bom met zeer geheime documenten moet nog onschadelijk zijn gemaakt en dat zal nog een hele klus zijn. Maar als dat allemaal achter de rug is, dan kan er natuurlijk altijd iets gebeuren in de gevangenis. Hoewel hij wegens landverraad ook de doodstraf zou kunnen krijgen.”
“De doodstraf wegens landverraad, ondanks het feit dat hij Australiër is, Leon?”
“Ach, je weet Jonathan. We leven hier in Amerika. Het land van de onbegrensde mogelijkheden. Fijne dag nog”
“Jij hetzelfde, Leon.”