Cippolini mist machismo in wielersport

Olga Kroeders

Mario Cipollini mist machismo in het wielrennen. De Italiaan, die onlangs als consultant bij Katusha tekende, zei dat vandaag in de Franse sportkrant l'Équipe. "Ik heb de wielersport heel anders beleefd. Aan het begin van de sprint voelde ik me als een gladiator, bereid om alles te doen om mijn plaats te behouden. Als ik verloor, kon ik het niet opbrengen om de winnaar te gaan feliciteren."

Met die laatste opmerking verwijst Cipollini naar Andy Schleck die deze Tour de France op de Tourmalet Alberto Contador feliciteerde. "Schleck zou woedend moeten zijn, hij had net de Tour verloren", steekt de Italiaanse sprinter zijn verbazing niet onder stoelen of banken. "Na het kettingincident op de Port de Balès had Schleck dag in dag uit Contador aan moeten vallen, voor de microfoon en op de weg, zonder hem ruimte te geven om te piesen."

Ook in Alberto Contador herkent Cipo, die zich graag door mooie vrouwen liet omringen, weinig mannelijkheid. "Machismo sterft uit. Ik zie het in Contador niet. Hij heeft een anoniem gezicht als dat van een accountant."

Ook Filippo Pozzato kreeg nog een veeg uit de pan. De Italiaanse kopman werd bij het WK in Australië vierde. "Hij is net geklopt voor een podiumplek en een seconde later wil hij alleen maar de winnaar feliciteren. Wat kan er in zijn hoofd omgaan?", vraagt Cipollini zich vol ongeloof af. "Is winnen zo onbelangrijk geworden dat er geen vreugde of teleurstelling meer is? Zijn wielrenners alleen nog maar werknemers?"