Uitreiking Nobelprijzen in Oslo en Stockholm

In Noorwegen en Zweden worden vrijdag de jaarlijkse Nobelprijzen overhandigd aan de winnaars. Daarbij staat een lege stoel in de Noorse hoofdstad Oslo voor de winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede, de Chinese dissident Liu Xiaobo (54).

Xiaobo zit in de gevangenis en mag van het bewind in Peking niet naar de prijsuitreiking reizen, net als zijn vrouw Liu Xia. Liu werd vorig jaar veroordeeld tot een celstraf van elf jaar wegens 'ondermijning van de staat'. De politieke activist pleit voor meer democratie in China. China heeft alle landen gedreigd met consequenties als ze afgevaardigden naar de ceremonie sturen.

In Stockholm reikt de Zweedse koning Carl Gustaf onder meer de Nobelprijzen uit voor Natuurkunde, Scheikunde en Geneeskunde. De winnaar van de Nobelprijs voor de Geneeskunde zal eveneens niet komen. De Brit Robert Edwards (85), die de ivf-behandeling heeft uitgevonden, is te ziek.

Wel komt de Peruaanse schrijver Mario Vargas Llosa zijn Nobelprijs voor de Literatuur ophalen. Voor de Nobelprijs voor Natuurkunde gaat de in Rusland geboren Nederlander Andre Geim naar Stockholm. Hij deelt de prijs met zijn Brits-Russische collega Konstantin Novoselov.

De prijsuitreiking vindt traditioneel plaats op 10 december, de sterfdag van de stichter, Alfred Nobel (1833-1896). De prijs bedraagt 10 miljoen Zweedse kronen, omgerekend 1,1 miljoen euro.

Ongeveer twintig landen zullen niet aanwezig zijn bij de uitreiking in Oslo. De meeste wegblijvers hebben nauwe banden met Peking, willen Peking niet boos maken of hebben zelf ook een hekel aan politieke activisten. De landen die niet op de uitnodiging ingaan, zijn, naast China zelf, onder meer Afghanistan, Cuba, Egypte, Irak, Iran, Marokko, Pakistan, Rusland, Saudi-Arabië, Sudan en Venezuela.