'Aanval op website OM is onacceptabel'

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) vindt het 'onacceptabel dat hackers erin zijn geslaagd om de website van het Openbaar Ministerie en van de politie tijdelijk plat te leggen'. Dat zei de bewindsman vrijdag na afloop van de ministerraad.

Hij wees erop dat het aanvallen van deze websites strafbaar is. De daders moeten daarom worden opgepakt, zei Opstelten, die de zaak op de voet volgt. "Ze moeten worden opgespoord en voor de rechter worden gebracht."

De cyberactiegroep Anonymous zegt verantwoordelijk te zijn voor de actie. Die is volgens de groep een reactie op de arrestatie van een 16-jarige jongen in Den Haag. De jongen werd woensdagnacht aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij digitale aanvallen op websites van MasterCard en PayPal door sympathisanten van WikiLeaks. WikiLeaks zelf zegt overigens op geen enkele manier samen te werken met de groepering. Kristinn Hrafnsson, woordvoerder van WikiLeaks, geeft aan de DDoS-aanvallen 'niet te veroordelen, maar ook niet te steunen'.

Het OM meldde vrijdagmiddag dat het onderzoek naar de sympathisanten van WikiLeaks is uitgebreid met de aanvallen op OM.nl en Politie.nl. Opstelten zei verder dat cybercriminaliteit, cyberveiligheid en cyberverdediging een 'topprioriteit van het kabinetsbeleid' zijn. De overheid heeft voldoende middelen om zich te verweren tegen dergelijke aanvallen. "We moeten hier een antwoord op hebben."