Downloadsite Mininova schikt met Brein

Redactie

De Nederlandse downloadsite Mininova heeft een langslepende rechtszaak met de stichting Brein, internetwaakhond voor auteursrechten, geschikt. Mininova trekt het hoger beroep tegen een vonnis van de rechtbank Utrecht in en betaalt de auteursrechtenorganisatie een bedrag waarvan de hoogte niet bekend is gemaakt. Dit heeft de stichting Brein vrijdag bekendgemaakt.

De rechtbank in Utrecht bepaalde vorig jaar dat Mininova geen torrentlinks meer mag aanbieden die kunnen verwijzen naar illegale kopieën van muziek, films en games waar auteursrechten op rusten. Mininova gaf gevolg aan de uitspraak maar ging wel in hoger beroep bij het gerechtshof in Amsterdam.

Brein, de stichting die opkomt voor de belangen van de entertainmentindustrie, bereidde intussen naar eigen zeggen een schadeclaim voor.

De werkwijze van Brein, het dreigen met enorme schadeclaims, blijkt vooralsnog redelijk doeltreffend in het neerhalen van websites, hoewel het effect op de downloadgemeenschap zelf nihil blijft. Voor elke website die wordt gesloten door Brein staan er vele nieuwen op. Op deze manier wordt het delen van bestanden als films en muziek niet alleen effectief niet tegengegaan, maar het constant opstaan van nieuwe sites zorgt ervoor dat Brein op die manier altijd werk zal hebben.

Op 29 december doet de rechter overigens nog uitspraak in de zaak die usenetcommunity FTD aanspande tegen Brein. Hierin eist FTD niet alleen dat de rechter verklaart dat FTD legaal opereert, maar eist FTD tevens publieke rectificatie. Tim Kuik, directeur van Brein, heeft FTD meerdere malen beticht van illegaal handelen. Dat schiet FTD in het verkeerde keelgat.

Onlangs bevestigde een rechter in de zaak van Eyeworks tegen FTD in ieder geval al dat downloaden van films en muziek, ook uit illegale bron, volkomen legaal is in Nederland.

Downloadsite Mininova schikt met Brein
Downloadsite Mininova schikt met Brein (Foto: ANP)

Update 16.53 uur

Bericht aangevuld.