Russische 'spion' in beroep tegen uitzetting

Een Russische assistente van het Britse parlementslid Mike Hancock is tegen haar uitzetting in beroep gegaan. De vrouw, de 25-jarige Katia Zatuliveter, wordt verdacht van spionage voor Rusland, maar ontkent zelf iets verkeerd te hebben gedaan. Naar eigen zeggen is ze een slachtoffer van een mislukte operatie van de Russische geheime dienst.

Zatuliveter werd vorige week donderdag gearresteerd. De vrouw werd ondervraagd door de Britse geheime dienst en werkte naar eigen zeggen volledig mee. Haar advocaat, Tessa Gregory, zei dat Zatuliveter hoogopgeleid is en dat ze ten onrechte door Britse media is afgeschilderd als 'Russische spion die haar vrouwelijke charme gebruikte om te infiltreren in het Britse parlement'.

Gregory zei tevens dat de regering geen enkel bewijs heeft kunnen leveren dat Zatuliveter een bedreiging is voor de staatsveiligheid. Zij wil dan ook dat de Russin direct wordt vrijgelaten.

De zaak vertoont gelijkenissen met een zaak die in juli in de belangstelling van de media stond. Toen trok de Britse regering de verblijfsvergunning in van Anna Chapman, een van de tien mensen die in de Verenigde Staten bekenden schuldig te zijn aan het verstrekken van informatie aan een buitenlandse regering.

Chapman woonde vier jaar in Groot-Brittannië, maar verhuisde naar de VS na de scheiding van haar Britse echtgenoot. Zij en de anderen werden naar Rusland gestuurd in ruil voor vier Russen die voor het Westen zouden hebben gespioneerd.