Akkoord over volledige terugbetaling Icesave-geld

Redactie

Nederland krijgt al het geld dat het heeft voorgeschoten aan spaarders van de omgevallen IJslandse bank Icesave terug van IJsland. Het gaat om een bedrag van 1,3 miljard euro. Dat meldt minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) in een brief aan de Tweede Kamer.

De Jager schrijft dat er een nieuw akkoord met IJsland ligt over volledige terugbetaling van de Icesave-gelden. De minister benadrukt dat het gaat om een akkoord op het niveau van onderhandelaars en dat de nieuwe regeling nog voorgelegd moet worden aan het parlement en de regering van IJsland.

In tegenstelling tot wat verscheidene media eerder meldden, behelst het akkoord volledige terugbetaling van alle bedragen die door Nederland en het Verenigd Koninkrijk in het kader van het depositogarantiestelsel aan IJsland voorgefinancierd zijn.

Wel mag IJsland gespreid betalen en krijgt het in elk geval tot 2016 een vast rentetarief gerekend van 3 procent door Nederland en 3,3 procent door het Verenigd Koninkrijk. Dit verschil in rente is gerelateerd aan het verschil van de financieringskosten op de kapitaalmarkt voor Nederland en het Verenigd Koninkrijk. IJsland begint in juli 2016 met terugbetalen en heeft daarvoor tot 2046 de tijd.

Met de ondergang van Icesave in 2008 werden 340.000 Nederlandse en Britse rekeninghouders gedupeerd. De vergoeding waarop zij onder het IJslandse depositogarantiestelsel recht hadden, werd voorgeschoten door de Nederlandse en Britse overheden. Een eerder voorstel werd in een referendum door de IJslandse kiezers naar de prullenbak verwezen.

"Deze Icesave saga is nog niet tot een einde, maar het is van belang dat u op de hoogte bent van deze laatste stand van zaken", aldus De Jager. "Ik hoop dat ik u spoedig kan mededelen dat het daadwerkelijk tot een akkoord gaat komen met IJsland inzake Icesave", voegt de minister eraan toe.


Icesave-geld wordt volledig terugbetaald (Foto: Novum)