Rijken VS geven vermogen weg

Nog eens zeventien van de rijkste Amerikanen, onder wie de oprichter van Facebook Mark Zuckerberg en de grondlegger van AOL Steve Case, hebben beloofd het grootste gedeelte van hun vermogen weg te geven. Ze hebben zich aangesloten bij Giving Plegde, een initiatief van Microsoft-baas Bill Gates en investeerder Warren Buffet om rijke Amerikanen ertoe te bewegen meer schenkingen te doen aan goede doelen.

Inmiddels hebben 57 mensen al gehoor gegeven aan de campagne van Giving Plegde. Op de lijst staan de burgemeester van New York Michael Bloomberg, CNN-oprichter Ted Turner en filmregisseur George Lucas.

"Mensen wachten tijdens hun carrière lang met teruggeven. Maar waarom zou je wachten als er zoveel gedaan moet worden?", aldus Zuckerberg in een verklaring. "Met een generatie jongeren die het goed hebben door het succes van hun bedrijven, ligt er een grote kans voor velen van ons om eerder in ons leven iets terug te geven en het resultaat te zien van onze filantropie."

Hoewel aan de belofte geen formeel contract vastzit, wordt er van de deelnemers wel verwacht dat ze ten minste de helft van hun vermogen aan goede doelen schenken, ofwel gedurende hun leven, ofwel na hun dood.