CD: OK Go - Of The Blue Colour Of The Sky (Extra Nice Edition)

De band OK Go zal bij vele mensen nog geen belletje doen rinkelen. Maar de meeste mensen zullen de band kennen van de videoclip van 'Here It Goes Again' op de loopbanden, die inmiddels al ruim 500 miljoen keer is bekeken. Ook de single van het tweede album Of The Blue Colour Of The Sky kende een geniale videoclip. Bij de single 'This Too Shall Pass' werd een Rude Goldberg-machine gebouwd om de videoclip op te nemen. Nu is het tweede album opnieuw uitgebracht, maar dit keer in een Extra Nice Edition. Dit betekent een extra cd en online content.

Op de eerste cd staat gewoon de normale versie van het eerder uitgebrachte album Of The Blue Colour Of The Sky. De cd begint met de track 'WTF?' en dat is precies wat je denkt als het nummer begint. Aparte deuntjes en een raggende gitaar luiden het nummer in en langzaamaan begin je aan de track te wennen. De tweede song is meteen de bekendste van de cd en is ook het enige nummer van de cd dat een beetje bekend is geworden in Nederland. 'This Too Shall Pass' heeft misschien niet de hitlijsten bereikt, maar de videoclip (zoals beschreven in de inleiding) was onder andere in Nederland een grote hit.

De tracks van het tweede album doen denken aan jaren '80 muziek door de inzet van synthesizers en vrolijke deuntjes. Dat de sound, vooral aan het eind van het album, ook doet denken aan het huidige MGMT is niet zo gek. De vier mannen van OK Go hebben het album namelijk gemaakt met behulp van Dave Fridmann, die eerder ook samenwerkte met The Flaming Lips en MGMT. Ondanks dat de muziek erg erop lijkt, is het geen kopie ervan geworden. De nummers zijn namelijk iets meer rockachtig dan de tracks van MGMT.

Deel twee van het album bevat een aantal extra nummers, remixes, andere uitvoeringen van tracks, demo's en een interview met de band en producer Dave Fridmann. De meeste tracks zijn niet zo interessant en dat verklaart blijkbaar waarom ze niet op de echte cd zijn beland. Het is leuk dat het erbij zit, maar alleen de echte fans gaan hier warm voor lopen. Het gros zal het toch laten bij de gewone versie van het album.

Naast de videoclips zijn de heren ook creatief met het uiterlijk van het album. Bij de cd zit namelijk een boekje met een aantal statistieken over de nummers van de cd. Zo is bijvoorbeeld schematisch te zien hoeveel woorden de zinnen bevatten per nummer en de taalkundige vorm van de woorden. Ook zit er een gedachte achter de cover van het album (zie hieronder). Elke gekleurde lijn stelt een zin uit het album voor. De kleur van deze lijn geeft aan waar deze zin over gaat (bijvoorbeeld vrouwen, kleuren, magie of dood). Je hebt er eigenlijk weinig aan, maar het is wel een leuke extraatje.

Het derde en laatste deel van de unieke editie bevindt zich op het internet. Met behulp van een code, die bij de cd zit, kun je inloggen op de website van de band. Helaas zijn de nummers niet te beluisteren via een stream, maar moeten ze meteen gedownload worden. In de database van OK Go zijn vervolgens twaalf remixes te vinden van vier nummers op het album, maar ook het complete eerste album met de extra bonustracks, die bij de unieke editie zitten. Ten slotte staan er nog een paar links naar remixes van OK Go-tracks gemaakt door fans.

De Extra Nice Edition is heel erg compleet en bevat echt alles wat een fan van OK Go nodig heeft. De band heeft zijn best gedaan om het album compleet te maken en dat is ook gelukt. De vraag is alleen of de niet-fans geschikt zijn om deze editie te kopen. Het is niet aan te raden, omdat het album Of The Blue Colour Of The Sky toch echt beter is dan de matige extra's die je erbij krijgt. De statistieken die zijn vermeld in het boekje zijn erg leuk gedaan en laten zien dat de band erg creatief is, want als er staat Extra Nice Edition dan wordt er ook echt Extra Nice bedoeld.