Rusland schrapt olieaccijns voor Wit-Rusland

Rusland is donderdag met Wit-Rusland overeengekomen om vanaf volgend jaar de accijns op olieleveringen aan de Wit-Russen af te schaffen. Minsk op zijn beurt zal geen belastingen heffen op producten die gemaakt worden van de Russische olie. Dat werd donderdag door de presidenten van beide landen bekendgemaakt.

De Wit-Russische president Aleksander Loekasjenko noemde de overeenkomst 'een grote stap voorwaarts'.

Woensdag nog liepen de gesprekken vast, waardoor angst ontstond dat er problemen zouden ontstaan bij energieleveringen aan Europa. Jaarlijks komt zo'n miljoen ton ruwe olie vanuit Rusland via Wit-Rusland naar Europa. In het verleden zijn er vaker leveringsproblemen geweest als gevolg van ruzies tussen Rusland en zijn buurlanden.

Rusland, Wit-Rusland en Kazachstan kwamen eerder overeen in 2012 een gezamenlijke economische ruimte op te zetten. De nieuwe overeenkomst zorgt ervoor dat er geen handelsbelemmeringen meer zijn. Eerder dit jaar sloten de landen al een douane-unie.

De Russische president Medvedev zei donderdag dat de nieuwe economische unie openstaat voor nieuwe leden. Volgens Loekasjenko 'denkt de Europese Unie al aan het opbouwen van relaties' met de unie. Hij benadrukte echter dat de EU zich moet aanpassen aan de regels van de nieuwe economische unie en niet andersom.