Hondenchip moet malafide fokkers afschrikken

Iedere hond krijgt voortaan een chip en de gegevens van de eigenaar en herkomst van de viervoeter worden geregistreerd. Daarmee kunnen malafide hondenfokkers hard worden aangepakt, schrijft staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Met een chip en registratie kan altijd de fokker worden achterhaald. Een hond die niet is gechipt, is in principe illegaal; de eigenaar is in overtreding. Het is de bedoeling dat consumenten hierdoor niet langer honden kopen bij illegale handelaren. "Het moet net als bij de aanschaf van een auto normaal worden dat je bij de aankoop van een hond papieren krijgt. Zo niet, dan moet je nattigheid voelen", aldus Bleker.

Ook in andere gevallen biedt de chip uitkomst, bijvoorbeeld als de hond is weggelopen van huis. De maatregel wordt geleidelijk ingevoerd. Na de zomer wordt begonnen met pups, zodat over tien jaar vrijwel alle honden zijn gechipt. Fokkers zijn zelf verantwoordelijk voor het chippen. Het was overigens al langer bekend dat de identificatie en registratie van honden volgend jaar verplicht zou worden.

De staatssecretaris komt verder in actie tegen het te ver doorfokken met honden vanwege uiterlijke kenmerken. Dan gaat het bijvoorbeeld om honden met een doorgefokte mopsneus die ademhalingsproblemen kunnen krijgen of honden met geïrriteerde ogen vanwege oogharen die naar binnen krullen.

Hoewel dit legaal is, roept Bleker de sector op om een eind te maken aan foktechnieken die het welzijn van de viervoeters schaden. Ook verwacht hij dat consumenten niet langer gepimpte poedels kopen. "Als je weet dat een hond pijn heeft omdat hij voor een modegril gefokt is, dan wil je zo'n dier toch niet hebben? Een hond is geen accessoire!"