Ministers in het paars tegen homohaat

Tal van ministers hadden vrijdag paarse accenten aangebracht in hun kleding. Zo was minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Marja van Bijsterveldt (CDA) geheel in het paars gekleed, droeg premier Mark Rutte (VVD) een paarse das en hield minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) het op een paars polsbandje met de tekst 'stop homofobie!'.

Het kabinet deed mee aan de Paarse Vrijdag tegen homofobie, legde Rutte uit tijdens zijn wekelijkse persconferentie. "Het is niet zo dat ik spijt heb van politieke keuzes van enkele maanden geleden", grapte hij met een verwijzing naar het stuklopen van de formatiebesprekingen over een paars kabinet.

Homobelangenorganisatie COC Nederland laat weten dat tienduizenden leerlingen op 130 scholen vrijdag paarse kleding, polsbandjes en buttons droegen, om te laten zien dat het afgelopen moet zijn met homofobie op school. Rutte valt hen bij. Ook het kabinet vindt dat homohaat niet mag worden geaccepteerd. Scholen moeten een veilige plek zijn waar leerlingen zichzelf moeten kunnen zijn.

Dat er een Paarse Vrijdag nodig is om dit statement te maken, toont aan dat er nog te veel kinderen zijn die op een of andere manier angstig zijn om voor hun geaardheid uit te komen, aldus Rutte.