Iraanse tv zendt weer 'bekentenis' Ashtiani uit

bennootje

De Iraanse staatstelevisie heeft vrijdag weer een bekentenis van de wegens overspel tot steniging veroordeelde Sakineh Mohammedi Ashtiani uitgezonden. In een reconstructie in haar woning bekent Ashtiani hoe zij een man geholpen heeft haar echtgenoot om te brengen, aldus de Engelstalige zender Press TV.

Ashtiani werd in eerste instantie ter dood door steniging veroordeeld wegens overspel. Nadat daar internationaal ophef om was ontstaan, verlegde Iran de nadruk naar het feit dat zij ook schuldig zou zijn aan moord. Mogelijk zal de 43-jarige vrouw, moeder van twee kinderen, daarom niet worden gestenigd, maar opgehangen.

De advocaat van Ashtiani, inmiddels zelf gearresteerd, zegt dat zij nooit formeel voor moord is berecht en dat haar 'bekentenis' door marteling is afgedwongen. De autoriteiten hebben niet gezegd of Ashtiani voor moord is veroordeeld.

Iran beschuldigt het Westen ervan de controverse aan te grijpen om het islamitisch regime in het land in een kwaad daglicht te stellen. Twee Duitse journalisten die probeerden met de familie van Ashtiani in contact te komen werden opgepakt.

In de reconstructie in haar woning in Tabriz beschrijft Ashtiani hoe zij een verhouding begon met een andere man, Isa Taheri. Zij zegt haar echtgenoot een injectie te hebben gegeven waardoor hij bewusteloos raakte, waarna Taheri kwam om hem te elektrocuteren. Pas na de zevende schok was haar man dood, zei zij.

Volgens Amnesty International is het tegen alle internationale normen voor een eerlijke procesvoering om verklaringen uit te zenden waarin een verdachte zichzelf belast. "Als de autoriteiten deze 'bekentenis' willen gebruiken om een nieuwe zaak tegen haar op te zetten, voor een misdrijf waar zij al voor is berecht en veroordeeld, keuren wij dat in de sterkste termen af", zei Philip Luther, plaatsvervangend directeur van Amnesty voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika.


Iraanse tv zendt weer 'bekentenis' Ashtiani uit (Foto: Novum)