Illegale taxi's Amsterdam Zuidoost aangepakt

Het afgelopen jaar zijn 126 mensen opgepakt die illegale taxidiensten aanboden in Amsterdam Zuidoost en 25 auto's in beslag genomen. De politie hield dit jaar tien acties tegen de snorders.

In het stadsdeel rijden naar schatting duizend tot tweeduizend snorders, terwijl het probleem zich elders vrijwel niet voordoet, meldt de politie. De fiets is niet erg populair in Zuidoost, en het openbaar vervoer is er minder goed geregeld, vertelt projectleider Liza Huwae. "Daarbij opgeteld dat een legale taxi wel drie keer zo duur is, is de keuze om je door een snorder naar het winkelcentrum, het café of naar de kerk te laten vervoeren, vaak snel gemaakt." Daarnaast maken ook criminelen graag gebruik van illegale taxi's.

De afgelopen vijf jaar zijn er veel politieacties geweest tegen snorders in Zuidoost, in samenwerking met het OM, de Dienst Werk en Inkomen (DWI), de Inspectie voor Verkeer en Waterstaat en de Belastingdienst. "Snorders moeten tegenwoordig veel sneller voor de rechter verschijnen en de DWI kort hun uitkering", zegt Huwae. Bij herhaling kan de inspectie een boete van drieduizend euro opleggen en uiteindelijk kan de Belastingdienst hen verhoren en eventueel de auto in beslag nemen.