Studenten demonstreren tegen bezuinigingen

In Amsterdam, Utrecht, Nijmegen en Wageningen demonstreren studenten vrijdagmiddag tegen de bezuinigingen op het hoger onderwijs. Er worden meer dan achtduizend studenten verwacht. De acties zijn een opmars naar een grote landelijke actie in januari in Den Haag en moeten voorkomen dat Nederland in een 'kenniscrisis' verzeild raakt.

De studenten zijn boos dat het kabinet de studiefinanciering voor de masterfase alleen nog als lening wil verstrekken. Ook zijn ze tegen de stijging van het collegegeld per 1 september met drieduizend euro als de studie meer dan een jaar uitloopt. Deze langstudeerders raken mogelijk ook hun OV-studentenkaart kwijt. "Alleen het terugtrekken van de voorstellen kan studenten nog tegenhouden om massaal in actie te komen", kondigen het Interstedelijk Studenten Overleg, de Landelijke Studenten Vakbond en de Landelijke Kamer van Verenigingen aan.

Het protest in Utrecht begint om 12.30 uur. Het Studenten Actie Comité Utrecht wil hiermee aandacht vragen voor het 'desastreuze' effect van de kabinetsplannen op het onderwijs en de rest van de samenleving. Om 13.00 uur komen studenten op de Dam in Amsterdam bijeen voor een demonstratie. Hier spreken Kamerleden van PvdA, SP, GroenLinks en VVD, de collegevoorzitter van de Universiteit en Hogeschool van Amsterdam, de Algemene Onderwijsbond en een aantal studenten.

Volgens de Amsterdamse studentenvakbond ASVA zijn studenten geschrokken en heerst er veel onrust over de kabinetsmaatregelen. "Studenten vinden het onrechtvaardig om meer te moeten betalen voor deze kaalslag", zegt ASVA-voorzitter Lodewijk Berkhout. Hij verwacht vijfduizend studenten op de Dam.