Kroatische ex-premier ontvlucht land

Redactie

De voormalige Kroatische premier Ivo Sanader heeft donderdag Kroatië verlaten en is de grens met Slovenië overgestoken, enkele uren nadat zijn immuniteit voor rechtsvervolging werd opgeheven. Dat heeft een woordvoerder van de Kroatische politie gezegd.

Sanader wordt verdacht van corruptie. De regering van de huidige premier Jadranka Kosor is op grote schaal bezig om onderzoek te verrichten naar corruptie, een voorwaarde voor toetreding van het land tot de Europese Unie.

Sanader is een van de hoogste regeringsmedewerkers naar wie een onderzoek is ingesteld. Naar aanleiding van het onderzoek hebben aanklagers het parlement gevraagd om de immuniteit van Sanader in te trekken, zodat hij kan worden aangeklaagd voor machtsmisbruik en samenzwering.

Volgens een woordvoerder had de politie geen juridische basis om Sanader bij de grens tegen te houden. Hij suggereerde dat er nog geen arrestatiebevel was. Waar Sanader naartoe op weg is, is nog onduidelijk. De ex-premier heeft een bedrijf in Oostenrijk en reist ook regelmatig naar de Verenigde Staten.

De Kroatische president Ivo Josipovic was niet blij met het vetrek van Sanader. Hij hekelde de politie, die hem niet tegenhield bij de grens. "Een dergelijk hooggeplaatst persoon die verdacht wordt van corruptie moet het land niet zomaar kunnen verlaten", aldus de president.


Kroatische ex-premier vlucht (Foto: Novum)