'Senaat stemt niet tegen belastingplan'

Premier Mark Rutte (VVD) verwacht niet dat de Eerste Kamer tegen het belastingplan van het kabinet zal stemmen, omdat dit leidt tot een lastenverzwaring. Dat zei Rutte vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie.

Tijdens de algemene beschouwingen in de senaat bleek dinsdag dat een meerderheid de geplande btw-verhoging voor theaterkaartjes wil terugdraaien. Deze maatregel is een onderdeel van het belastingplan voor volgend jaar, waarmee de Tweede Kamer al heeft ingestemd.

Rutte ziet niets in de motie, waarover de Eerste Kamer dinsdag stemt. Hij waarschuwde dinsdag voor een patstelling als de senaat voet bij stuk zou houden, omdat de Tweede Kamer vasthoudt aan het hogere tarief.

De Eerste Kamer velt alleen een oordeel over de kwaliteit van de plannen die het kabinet indient, maar kan er geen wijzigingen in aanbrengen. Fractievoorzitter van de PvdA Han Noten waarschuwde daarom dat de senaat het hele belastingplan wel eens zou kunnen afkeuren, als het kabinet de motie niet uitvoert.

Rutte wilde hier vrijdag niet op vooruitlopen, hij wil eerst de stemming over de motie 'rustig' afwachten. Tegelijkertijd zei hij dat het afschieten van het belastingplan leidt tot een lastenverzwaring voor burgers. "Ik kan me niet voorstellen dat de Eerste Kamer dat wil doen."