Stalorders Formule 1 toegestaan in 2011

Olga Kroeders

De regel die stalorders verbiedt in de Formule 1, verdwijnt vanaf volgend seizoen uit de reglementen. Dat maakte de internationale autosportfederatie FIA vandaag bekend na het World Motor Sport Council (WMSC)-overleg. De FIA blijft er wel op toezien dat de sport niet in diskrediet wordt gebracht door bepaalde acties.

De coureurs krijgen daardoor geen vrijbrief om teamgenoten voorrang te verlenen. In het afgelopen seizoen kreeg Ferrari nog een boete van 100 duizend dollar na het geven van orders aan Felipe Massa om ruim baan te maken voor Fernando Alonso.

Het aantal versnellingsbakken moeten vanaf het nieuwe seizoen vijf races meegaan in plaats van vier. Ook maakte de FIA bekend dat de communicatie tussen coureurs en teamleiding vanaf 2012 beschikbaar wordt gesteld aan televisiezenders.

De WMSC keurde verder een nieuwe motorformule goed. De bolides in de koningsklasse stappen in 2013 over van 2,4 liter V8-motoren op 1,6 liter viercilinder turbomotoren. Deze zullen begrensd zijn op 12.000 toeren. Dit om het brandstofgebruik te verminderen en het milieu te sparen. Om diezelfde reden mogen coureurs vanaf 2014 nog maar vier motoren gebruikten in plaats van acht nu.