Nederland boos om Afghanistan-uitspraken EU-president

Minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken heeft geïrriteerd gereageerd op uitspraken van EU-president Van Rompuy die via WikiLeaks zijn gelekt. Deze zou stellen dat EU-landen alleen in Afghanistan zijn om de VS te paaien. Als Van Rompuy dat inderdaad gezegd heeft, wil Rosenthal opheldering van hem.

Onlangs gelekte documenten stellen dat de Europese troepen in Afghanistan zijn 'uit respect voor de Verenigde Staten', maar dat de EU 'niet langer gelooft in het succes' van de missie. Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) wil weten of Van Rompuy dit inderdaad gezegd heeft, en zo ja wil hij in Brussel officieel om opheldering vragen. Dat zei de bewindsman donderdag in de Tweede Kamer naar aanleiding van vragen van het CDA, D66 en de SP.

Uri RosenthalAls Van Rompuy de bewuste uitspraken echt heeft gedaan, dan is dat volgens Rosenthal 'een probleem'. De EU-president zou tegen de Amerikaanse ambassadeur in België hebben gezegd dat de aanwezigheid van Europese troepen in Afghanstan niets te maken heeft met respect voor Afghanistan, maar enkel voor de VS. De EU gelooft volgens hem niet meer dat de NAVO-missie in Afghanistan zinvol is.

Het uitlekken van Van Rompuys uitlatingen is pikant omdat de Nederlandse regering momenteel nadenkt over een nieuwe missie in Afghanistan. Die zou voornamelijk betrekking hebben op het trainen van het Afghaanse leger en de politie. Vorig jaar viel het kabinet over onenigheid over verlenging van de missie van de destijds aanwezige Nederlandse militairen.