FIA wil F1-motoren vergroenen

Peterselieman

Autosportfederatie FIA zal vandaag waarschijnlijk het motorenreglement voor het Formule 1-seizoen 2013 vast gaan leggen. Vanaf dat jaar worden de huidige 2,4 liter V8-krachtbronnen ingeruild voor 1,6 liter turbomotoren die moeten helpen om de sport te vergroenen.

De nieuwe krachtbronnen zijn veel zuiniger dan de huidige en om dat effect nog uit te breiden zullen er meer mogelijkheden komen voor het Kinetic Energy Recovery System. Hierdoor kunnen de motoren evenveel pk's halen als nu het geval is.

De Formule 1-teams wilden de nieuwe regels enkele jaren uitstellen, maar FIA-president Jean Todt besloot deze week door te drukken door te eisen dat de Formule 1-commissie er gisteren uit moest komen, zodat de World Motor Sport Council vandaag de nieuwe reglementen vast kan leggen. Hierdoor kan de wens van Todt om de Formule 1 milieuvriendelijker te maken uitkomen.

De WMSC zal vandaag ook enkele andere wijzigingen in het F1-reglement toepassen. Zo zal KERS terugkeren en de komst van de beweegbare achtervleugel mogelijk worden gemaakt. Daarnaast worden de dubbele diffusers en de F-duct verboden.