Piquet jr.: "Spijt over crashgate"

Peterselieman

Nelson Piquet jr. heeft voor het eerst sinds crashgate uitgebreid met de media over het incident gepraat. De Braziliaan parkeerde in 2008 zijn Renault-bolide in Singapore in de muur, waardoor teamgenoot Fernando Alonso uiteindelijk de wedstrijd kon winnen. Hij heeft spijt, maar beseft ook dat het altijd aan hem vast blijft kleven.

"Flavio (Briatore, red.) vroeg me of ik het team wilde helpen door op het juiste moment te crashen. Ze wilden dat ik het in de veertiende ronde deed. Ik kreeg enorm veel kritiek van het team, dus het voelde goed om een keer iets voor het team te doen. Ik dacht totaal niet aan de morele consequenties," zei Piquet over het incident tegen The Times.

"Naarmate de race vorderde, werd ik steeds nerveuzer, en toen de veertiende ronde kwam, kon ik niet geloven wat ik ging doen. Ik was echt bang en het voelde als een droom. Ik raakte de muur met mijn achterwiel en gaf gas om de auto in de andere muur te parkeren. Ik voelde geen pijn, maar zat wel voor adrenaline. Tijdens de hele crash had ik de auto volledig onder controle."

De actie leverde Piquet contractverlenging op, maar halverwege 2009 werd hij toch ontslagen door Renault. Uit wraak biechtte hij crashgate aan de FIA op, waarna teambaas Flavio Briatore en technisch directeur Pat Symonds flinke straffen opgelegd kregen.

"Ik wil mijn excuses aanbieden voor wat ik heb gedaan, maar ik besef dat deze schaduw altijd over me zal blijven hangen. Ik hoop dat mensen begrijpen hoe erg ik onder druk stond. Het is geen excuus, maar ik was bijzonder ongelukkig. Ik ben nu een veel sterker persoon en als me nu gevraagd zou worden hetzelfde te doen, zou ik nee zeggen," zei Piquet die eerder deze week nog een zaak wegens laster van het Renault-team won.