Rutte: nulmeting oppositie onverstandig

Premier Mark Rutte (VVD) vindt het onverstandig dat de voltallige oppositie met een waslijst aan vragen inzicht probeert te krijgen in de hervormingsagenda van het kabinet. Dat zei Rutte vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie.

D66-leider Alexander Pechtold vraagt al langer om een zogeheten nulmeting, waarmee de Kamer kan bijhouden of de nieuwe regering vaart maakt met het doorvoeren van de aangekondigde hervormingen. Rutte stuurde onlangs wel een brief met de zeventien belangrijkste hervormingen van het kabinet naar de Kamer, maar dat vindt de oppositie te karig.

"Mensen hebben allemaal beloftes gehoord van het kabinet, zoals drieduizend extra agenten, maar het kabinet geeft niet thuis als we vragen hoeveel agenten er nu zijn", stelt Pechtold. "Voor het vertrouwen in de democratie is het belangrijk dat het kabinet beloftes nakomt."

In een tientallen pagina's tellende brief vragen PvdA, SP, GroenLinks, D66, ChristenUnie, SGP en PvdD het kabinet het hemd van het lijf over tal van zaken. Zo kan de oppositie over 48 onderwerpen zelf de doelen van het kabinet 'meetbaar en controleerbaar' maken.

Rutte ziet hier niets in. "Het kabinet is net begonnen. Om nu halsoverkop met allerlei nulmetingen te komen, vind ik onverstandig." Het zou alleen maar voor extra bureaucratie zorgen in de vorm van een 'hele hoop papier' die richting het parlement gaat.

De premier wil vasthouden aan de normale 'verantwoordingssystematiek'. Dat betekent dat pas in mei een overzicht naar de Kamer wordt gestuurd met de vorderingen van het kabinet.

Of de poging van de oppositie slaagt om op deze manier een nulmeting op te stellen, is nog maar de vraag. Het is namelijk niet zo dat iedere Kamervraag 'per se gedetailleerd' moet worden beantwoord, aldus Rutte.