FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 31 augustus 2010

[US Open] Djokovic met de schrik vrij

Novak Djokovic is tijdens de eerste ronde van de US Open met de schrik vrijgekomen. De Serviër, de nummer drie van de wereld, had het lange tijd lastig met zijn landgenoot Viktor Troicki en leek in de vierde set af te stevenen op een nederlaag.

De eerste set won Djokovic nog wel met 6-3, maar daarna sloeg Troicki toe met 3-6 en 2-6 en pakte ook in de vierde set een break voorsprong. Djokovic was echter op tijd bij de les en wist de partij nog op tijd na zich toe te kantelen door de vierde set met 7-5 te winnen.

Troicki rechtte nog één keer zijn rug, brak direct de service van Djokovic, maar nadat die direct terugbrak leek de pijp leeg bij de jonge Serviër. Djokovic liep snel uit naar 4-1 en won daarna de wedstrijd met 6-3. In de volgende ronde moet hij het opnemen tegen de Duitser Philip Petzschner.

Marcos Baghdatis redde het niet in de eerste ronde tegen de veteraan Arnaud Clement. Na het verlies van de eerste set leek de Cyprioot het tij te keren door twee snelle sets te winnen. De Fransman kwam echter terug in de wedstrijd en klopte de als zestiende geplaatste Baghdatis uiteindelijk met 7-5 in de vijfde set.

De Amerikaan Mardy Fish kende een opvallende wedstrijd tegen de Tsjech Jan Hajek. Hajek werd gebageled door Fish in de eerste set, maar won daarna de tweede en derde set met 3-6 en 4-6. De Amerikaan schakelde toen weer een tandje bij en sloot af met 6-0 en 6-1.

FBI: Jemenieten bereidden geen aanslag voor

De twee Jemenitische mannen die maandagochtend op Schiphol werden aangehouden, waren vermoedelijk helemaal niet bezig met een test voor een echte aanslag op een later tijdstip. De twee kenden elkaar niet en reisden niet samen. Dat blijkt uit onderzoek van de FBI, zegt een Amerikaanse ambtenaar die anoniem wilde blijven.

De twee zouden in Chicago hun vlucht naar Washington Dulles International Airport in Virginia hebben gemist, vanwaar ze naar Dubai zouden vliegen. Hierop boekte luchtvaartmaatschappij United Airlines hen over op de vlucht naar Amsterdam.

Toen Amerikaanse douanebeambten er vervolgens achterkwamen dat een van de passagiers niet op de vlucht naar Dubai zat, werd het vliegtuig teruggeroepen, waarop de bagage van de passagier werd verwijderd. Hierin werden de verdachte goederen, waaronder telefoons en messen, aangetroffen.

Het OM in Nederland verdenkt de twee mannen uit Jemen wel van mogelijke betrokkenheid bij het voorbereiden van een terroristisch misdrijf. De marechaussee hield de twee maandag om 09.15 uur aan op Schiphol. Ze zaten in een vliegtuig uit Chicago en waren op weg naar de Jemenitische hoofdstad Sana, terwijl de bagage van de mannen op een binnenlandse vlucht naar Washington Dulles International Airport zat. In de bagage zaten mobiele telefoons, waarvan er een aan een plastic flesje was vastgeplakt.

Eerder stelden Amerikaanse functionarissen dat in ieder geval een van de twee aanvankelijk in Chicago op een vliegtuig richting het Washington Dulles International Airport zou stappen om van daaruit door te reizen naar Dubai. Ook de andere verdachte zou aanvankelijk naar een andere bestemming reizen, maar zou in Chicago eveneens op het vliegtuig naar Amsterdam zijn gestapt.

Geld voor proefprojecten tegen overlast coffeeshops

Tien gemeenten krijgen geld voor proefprojecten om overlast rond coffeeshops aan te pakken. De ministers van Binnenlandse Zaken Ernst Hirsch Ballin (CDA) en voor Wonen, Wijken en Integratie Eimert van Middelkoop (ChristenUnie) stellen hier 3,3 miljoen euro voor beschikbaar.

De proefprojecten gaan aan eind dit jaar van start en duren twee jaar. Succesvolle maatregelen kunnen daarna eventueel door andere gemeenten worden overgenomen. Naast de bijdrage van het rijk steken de gemeenten ook zelf geld in de projecten.

In de proefprojecten wordt bekeken welke nieuwe maatregelen effectief zijn om overlast rond coffeeshops te bestrijden. Er wordt geëxperimenteerd met kleinschaligheid en spreiding, met 'vernieuwend' toezicht en handhaving door de gemeente, invoering van een pasjessysteem, extra eisen aan exploitanten, verkeersmaatregelen, de aanpak van illegale verkooppunten en communicatie met buitenlandse drugstoeristen.

Zo krijgt Leeuwarden anderhalve ton voor project van 'Buurtgastheren', een initiatief van coffeeshop de Os. Doel van dit buurtinitiatief is de overlast door parkeer- en verkeersovertredingen te voorkomen. Ook worden jongeren, die niet worden toegelaten in coffeeshops en andere bezoekers vragen om softdrugs voor hen te halen, aangesproken.

De overige gemeenten die meedoen zijn Amsterdam (233.000 euro), Arnhem (75.000 euro), Eindhoven (645.000 euro), Heerlen (192.000 euro), Kerkrade (163.000 euro), Lelystad (143.000 euro), Maastricht (maximaal een miljoen euro) en Roosendaal en Bergen op Zoom (samen 616.000 euro). In de laatste twee plaatsen zijn overigens geen coffeeshops meer open. De Brabantse gemeenten besloten ze te sluiten vanwege de overlast van onder meer buitenlandse drugstoeristen.

Zwaailicht van ambulance gestolen

Aan de Kerkstraat in het Limburgse Cadier en Keer heeft een opmerkelijke diefstal plaatsgevonden.  Het zwaailicht van een ambulance die voor de transplantatiedienst van het Academisch Ziekenhuis Maastricht rijdt, is gestolen.

Op het moment van de diefstal stond de auto geparkeerd. De diefstal is een groot probleem, omdat de ambulancedienst geen ander zwaailicht ter beschikking heeft voor de auto.

[US Open] Jankovic met moeite verder

Jelena Jankovic heeft zich met veel moeite weten te plaatsen voor de tweede ronde van de US Open. De Servische, als vierde geplaatst in Flushing Meadows, won in drie lange sets van de Roemeense Simona Halep.

De eerste set was een waar break-festival. De dames wisten in totaal slechts drie keer hun service te behouden, waarbij Jankovic dit één keer meer deed en de set won met 6-4. In de tweede set waren er minder breaks te noteren en bleek Halep effectiever door haar beide breakpunten te verzilveren.

In de beslissende set kon het alle kanten opgaan. Beide dames sloegen twee keer toe op elkaars service, maar de laatste break op 5-5 bleek voor Halep te machtig, waardoor Jankovic door ging.

Na Li was minder fortuinlijk. De als achtste geplaatste Chinese won nog wel de eerste set met 6-2 van Kateryna Bondarenko, maar werd daarna op momenten overklast door de Oekraïnse; 4-6 en 2-6. Ook Svetlana Kuznetsova had het niet makkelijk tegen de veterane Kimiko Date Krumm, maar won uiteindelijk in drie sets; 6-2, 4-6 en 6-1.

Crackdown 2 krijgt aanstaande donderdag al DLC

Vorige week lieten we weten wat de inhoud van de DLC voor Crackdown 2 zou zijn, vandaag is bekend geworden dat de DLC aanstaande donderdag te downloaden zal zijn. De DLC is gratis en kan uitgebreid worden met extra dingen voor 560 MSP. De DLC heeft de naam Toy Box-pack gekregen.

Het gratis gedeelte krijgt de 'Keys to the City-mode', bekend van het eerste spel. Ook krijg je de mogelijkheid om level zes te behalen in de mode Vehicle Tag. Als je uiteindelijk de 560 MSP neerlegt krijg je het volgende extra.

 • Twee nieuwe wagens: de Agency ATV en de Squad helikopter
 • Vijf nieuwe speelgoedjes
 • Twee Avatar-awards
 • Tien achievements (250G)
 • Acht nieuwe kleuren voor je Agent
C2

Haase klopt Huta Galung in Como

Tennisser Robin Haase heeft vandaag in de eerste ronde van het challengertoernooi in Como gewonnen van Jesse Huta Galung. De twee Nederlanders lootten voor het duel in de eerste ronde in Italië tegen elkaar en het was Haase die met 6-2 en 6-3 duidelijk de sterkere was.

Zowel Huta Galung als Haase verkeren in goede vorm. Beide landgenoten schreven deze zomer al toernooien op hun naam, waardoor verwacht werd dat het een spannende strijd zou kunnen worden, maar Haase wist het onderonsje makkelijk te winnen. Hij neemt het in de tweede ronde nu op tegen de Italiaan Walter Trusendi.

Zware explosie tijdens doden spin

Een 28-jarige Engelsman is gisteren met ernstige brandwonden opgenomen in het ziekenhuis. Tijdens het doden van een spin veroorzaakte hij een zware explosie.

De man uit Clacton in de deelstaat Essex kreeg van zijn vriendin de opdracht een spin te doden die zich had verscholen achter het toilet. Omdat hij er zelf niet bij kon, besloot hij het beestje te doden met een verdelgend gas. Hij had echter geen zicht op zijn actie omdat de gloeilamp was geknapt.

Om te kijken of de spin daadwerkelijk het loodje had gelegd, wilde hij zichzelf bijschijnen met behulp van een aansteker. Het gas was echter nog niet verdwenen uit het kleinste kamertje van het huis. Een klein vonkje was dan ook genoeg om een enorme explosie te veroorzaken. De klap was zo hevig, dat de onfortuinlijke Brit door de lucht werd geslingerd en de wc-deur uit zijn hengsels werd gerukt.

De arme man liep ernstige brandwonden op aan zijn hoofd, benen en romp. Hij was nog wel zo snugger direct onder de douche te spingen, hetgeen zijn redding is geweest. Hij werd opgenomen in het ziekenhuis maar is vanochtend weer ontslagen. Of de spin het heeft overleefd, is helaas niet bekend.

[Upd] Crisis CDA over formatie

De rechtse kabinetsformatie verkeert in zwaar weer. Volgens ingewijden dreigen de coalitiebesprekingen mogelijk op de klippen te lopen. Vooral rond het CDA hangt een gespannen sfeer. Sinds half vijf zit de fractie van de christendemocraten in een extra vergadering over de kabinetsdeelname van het CDA aan een regering met de VVD, met als gedoogsteun de PVV.

Naar verluidt zijn de spanningen de afgelopen dagen opgelopen door zeer stroeve onderhandelingen tussen met name CDA en PVV.

In de wandelgangen van het Binnenhof doet de laatste uren het gerucht de ronde dat meer CDA-Kamerleden eigenlijk weinig heil meer zien in een coalitie met VVD en PVV. In die twee partijen worden de ontwikkelingen in het CDA met argusogen gevolgd.

Bronnen bevestigen dat de formatie momenteel langs de afgrond scheert. Maar er is ook vertrouwen dat CDA-leider Maxime Verhagen zijn fractie weet te overtuigen om door te gaan.

Update 18:30
Het Algemeen Dagblad meldt dat CDA-medeonderhandelaar, Tweede Kamerlid en minister Ab Klink niet verder wil onderhandelen over samenwerking met de PVV. Hij wil daarmee stoppen of stapt anders liever uit de fractie van het CDA. Dat hebben ingewijden gemeld. Fractievoorzitter Verhagen wil wel doorgaan.

CDA-Kamerleden Kathleen Ferrier en Ad Koppejan zouden ook grote moeite hebben met de PVV. De twee voerden aparte gesprekken met Verhagen.

Voor de fractiekamer van het CDA is veel pers verzameld. Of het CDA zich inderdaad terugtrekt uit de onderhandelingen met de VVD en de PVV is nog niet officieel bevestigd.

Gerda Verburg liet weten dat dit 'een spannend moment is voor het CDA' en voegde daar aan toe dat 'de laatste loodjes altijd het zwaarst wegen.' Deze woorden kunnen duiden op zowel een naderend akkoord als op een eventueel afblazen van de samenwerking met de PVV.

Update 22:55
Politiek verslaggever Ron Fresen van het NOS meldde omstreeks 22:50 dat Klink heeft gezegd dat de vergadering binnen het CDA nog wel anderhalf uur kan duren. Het lijkt dus nachtwerk te gaan worden voordat de politieke ontknoping van het hele gebeuren gaat plaatsvinden.

Update 10:23
Het CDA is er nog steeds niet uit en zal woensdag verder vergaderen.


Ingewijden: 'Stoppen met onderhandelingen of Klink stapt uit CDA-fractie'

Tien jaar cel geëist tegen overvallers

Tegen twee verdachten van een gewapende overval op een woning in Zwaag in oktober vorig jaar zijn dinsdag straffen tot tien jaar cel geëist. De bewoner van het pand kreeg tijdens de gewelddadige overval een hartaanval en moest in een ziekenhuis worden opgenomen.

Een 24-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats wil het Openbaar Ministerie in Alkmaar voor tien jaar achter de tralies zien verdwijnen. Tegen een 20-jarige man uit Opmeer werd vier jaar cel geëist.

De 24-jarige man belde volgens het OM op 29 oktober aan bij de woning en vroeg of hij mocht bellen in verband met autopech. De bewoonster deed open en haalde haar man erbij. Toen die arriveerde trok de verdachte een wapen en greep de man bij de keel. Samen met twee anderen ging de 24-jarige de woning binnen en bedreigden en mishandelden de bewoners. Ook werden de slachtoffers vastgebonden. De verdachten gingen er met ruim zevenduizend euro en sieraden vandoor.

Het OM verdenkt de 24-jarige verdachte ook van een gewapende overval op een woning aan de Middenweg in Heerhugowaard in februari vorig jaar en een op een supermarktmedewerker in Heerhugowaard in maart vorig jaar. Bij de overval op de woning aan de Middenweg werd de slachtoffers ook een wapen op het hoofd gezet en werden ze vastgebonden. De supermarktmedewerker werd in een parkeergarage overvallen, toen hij op weg was naar zijn werk.

De zaken tegen een derde overvaller en de persoon die de overvallers vermoedelijk heeft getipt dat er geld in de woning in Zwaag lag lopen nog. In deze zaken volgt later een eis.

Een toelichting van Dave Mustaine in Guitar Hero: Warriors of Rock

Het was allanger bekend dat Megadeth in Guitar Hero: Warriors of Rock zou zitten. Ze hebben zelfs een speciaal nummer voor het spel geschreven. Vandaag is er een video uitgekomen waarin Dave Mustaine, frontman van Megadeth, wat uitleg geeft over het nummer en wat het voor hem betekende.

Guitar Hero: Warriors of Rock komt 24 september uit voor de Wii, Xbox 360 en PS3. Bekijk hieronder het filmpje.

[Upd] Russische agenten 'mishandelen' PvdA'er

PvdA-Europarlementariër Thijs Berman is dinsdag in Moskou mishandeld door Russische agenten. Dat zegt zijn Finse collega, voorzitter van de Mensenrechtencommissie van het Europees Parlement Heidi Hautala.

Berman woonde samen met drie collega's een demonstratie van de Russische oppositie bij in Moskou. Volgens Hautala werd Berman hardhandig heen en weer geduwd. "Dit is een heel bijzondere manier van omgaan met democratie. Schokkend", zegt Berman.

Voor de demonstratie had de Russische overheid geen vergunning afgegeven. De Russische minister-president Vladimir Poetin waarschuwde maandag nog dat de Russische politie blijft ingrijpen bij demonstraties van de oppositie, tenzij de dissidenten officiële toestemming krijgen. Deze toestemming wordt ze echter steeds geweigerd.

Tijdens de demonstratie werden leuzen als 'Weg met de politiestaat' en 'Rusland zonder Poetin' geroepen. Tientallen agenten sloten het plein waar de demonstratie plaatsvond af. In totaal zouden zo'n zestig mensen zijn opgepakt bij de demonstratie in Moskou.

Update 22:28 uur
In een telefoongesprek met collega-Europarlementariër Judith Merkies geeft Berman aan dat hij weliswaar ruw behandeld is, maar dat van mishandeling geen sprake is. "Ondanks geruchten ben ik vanmiddag door politie in Moskou geduwd, maar niet mishandeld," aldus Berman.

Uitslagen Topklasse zaterdagamateurs

Vanavond stond de derde speelronde in de Topklasse bij de zaterdagamateurs op het programma. Het is de enige speelronde die doordeweeks wordt afgewerkt. Na drie wedstrijden zijn er nog maar twee clubs zonder puntverlies. Katwijk, dat van ARC won, en Spakenburg, dat Barendrecht afdroogde, delen de koppositie.

Capelle leed op eigen veld de eerste nederlaag van dit seizoen. Hoek won met 1-2 op sportpark 't Slot. Doordat CSV Apeldoorn (2-2 tegen Rijnsburgse Boys) en FC Lisse (1-1 bij SC Genemuiden) een punt pakten, zijn er nu geen clubs meer die op nul punten staan. IJsselmeervogels boekte de tweede zege op rij en heeft de slechte competitiestart dus omgebogen. Harkemase Boys, dat op de openingsdag juist won van de landskampioen, leed de tweede nederlaag op rij.

Uitslagen:

Thuis Uit Uitslagen
Capelle Hoek 1-2
CSV Apeldoorn Rijnsburgse Boys 2-2
Excelsior '31 HHC Hardenberg 3-1
Harkemase Boys Flevo Boys Emmeloord 1-2
Katwijk ARC 2-0
SC Genemuiden FC Lisse 1-1
Sparta Nijkerk IJsselmeervogels 1-3
Spakenburg Barendrecht 4-1

Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Spakenburg 3 3 0 0 9 13 - 3
2 Katwijk 3 3 0 0 9 6 - 1
3 IJsselmeervogels 3 2 0 1 6 6 - 4
4 Capelle 3 2 0 1 6 4 - 2
5 Rijnsburgse Boys 3 1 2 0 5 7 - 4
6 Excelsior '31 3 1 2 0 5 5 - 3
7 SC Genemuiden 3 1 1 1 4 5 - 3
8 Hoek 3 1 1 1 4 3 - 3
9 Barendrecht 3 1 1 1 4 3 - 5
10 Flevo Boys E. 3 1 1 1 4 2 - 5
11 HHC Hardenberg 3 1 0 2 3 4 - 5
12 Harkemase Boys 3 1 0 2 3 4 - 6
13 CSV Apeldoorn 3 0 1 2 1 2 - 5
14 FC Lisse 3 0 1 2 1 3 - 7
15 Sparta Nijkerk 3 0 1 2 1 1 - 5
16 ARC 3 0 1 2 1 0 - 7

Rigters op huurbasis naar Willem II

Maceo Rigters is de nieuwe aanwinst van Willem II. De Tilburgenaren hebben de aanvaller vastgelegd als vervanger voor de naar FC Utrecht vertrokken Frank Demouge. De aanvaller komt op huurbasis over van Blackburn Rovers.

In het verleden speelde Rigters in eigen land voor NAC Breda. Na een succesvol EK met Jong Oranje vertrok hij naar Blackburn Rovers, waar hij nooit uit de verf kwam. Blackburn verhuurde hem daarop aan Norwich City en Barnsley. Naast Willem II waren ook Notts County, Bristol City en Albacete gegadigden om de aanvaller over te nemen.

OV-chipkaart Groningse en Drentse bussen uitgesteld

De invoering van de OV-chipkaart in het busvervoer in Groningen en Drenthe is twee maanden uitgesteld. Oorzaak is dat vervoerbedrijf Qbuzz de benodigde apparatuur later geleverd krijgt, meldt het OV-bureau Groningen Drenthe dinsdag.

De chipkaart zou in oktober worden ingevoerd in de bussen in de twee provincies. Dat wordt nu december. In omliggende provincies kan al wel met de chipkaart worden gereisd en worden nu voorbereidingen getroffen om het reizen met de strippenkaart te beëindigen. Totdat de invoering een feit is zorgt Qbuzz voor doorgaande reizigers vanuit de buurprovincies voor een overstapregeling.

Het uitstel heeft geen invloed op het invoeren van de kaart in de trein.

Moeder opgepakt na dood pasgeboren kind

Een 41-jarige vrouw uit Geleen is vrijdag opgepakt na de dood van haar pasgeboren baby. De vrouw is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij een geweldsmisdrijf op het kind. Dat meldt het Openbaar Ministerie in Roermond dinsdagavond.

Het stoffelijk overschot van de baby werd gevonden in de schuur van de woning van de vrouw naar aanleiding van een verklaring van de moeder. De vrouw moet woensdag voor de rechter-commissaris van de rechtbank in Roermond verschijnen. Die buigt zich over de vraag of de vrouw langer moet blijven vastzitten.

Dinsdag is een technisch onderzoek gestart in de woning, tuin en schuur, dat een paar dagen in beslag gaat nemen. Het OM wil dinsdag verder geen inhoudelijke mededelingen doen over de zaak.

James Bond: Blood Stone extended Istanbul-trailer

Half juli is James Bond: Blood Stone aangekondigd in een actievolle trailer, vandaag heeft Activision de iets langere versie van de trailer vrijgegeven. Deze nieuwe game is geschreven door Bruce Feirstein, die al eerder schreef aan eerdere Bond films zoals GoldenEye en Tomorrow Never Dies.

James Bond: Blood Stone zal in de winter uitkomen voor de PC, Xbox 360 en de PlayStation 3, bekijk hieronder de extended trailer.

Hoe ziet GTA IV eruit als FPS

Ooit afgevraagd hoe Grand Theft Auto eruit zou zien als het een FPS zou zijn? Gelukkig zijn er mensen die zich dit niet alleen afvragen maar ook echt moeite doen om het te realiseren. Zo is er nu ook de mod om Grand Theft Auto IV te spelen als FPS, bekijk hieronder een filmpje met de gameplay die het oplevert.

De modificatie om dit te doen is alleen beschikbaar voor de PC en de instructies voor het downloaden en installeren zijn in de beschrijving van dit filmpje te vinden.

Vitesse haalt nog vier spelers

Vitesse heeft op de laatste dag van het transferwindow nog een grote slag geslagen. De ploeg uit Arnhem kan na vandaag namelijk nog vier spelers aan de selectie toevoegen, namelijk Nacer Barazite, Marcus Pedersen, Guram Kashia en Laryea Kingston.

Pedersen is afkomstig is van Strømsgodset IF en tekent naar verluidt een contract voor de duur van vier seizoenen. "Een sterke speler die bekend is in het circuit. Het is dan ook erg mooi dat wij hem hebben weten in te lijven", aldus Ted van Leeuwen, technisch directeur van Vitesse, over de 20-jarige aanvaller.

Kingston is al meer ervaren en heeft ruim 40 interlands voor de nationale ploeg van Ghana achter zijn naam staan. De 29-jarige aanvaller komt transfervrij over van Heart of Midlothian. Van Leeuwen: "Met Kingston hebben we een speler met routine in huis gehaald. Het is een ‘utility player’, dat wil zeggen dat hij op meerdere posities inzetbaar is. Hij kan op het middenveld spelen, als rechteraanvaller of spits."

Barazite wordt gedurende dit seizoen gehuurd van Arsenal. De 20-jarige aanvaller speelde in de laatste jaren bij verschillende nationale jeugdelftallen. Daarnaast kwam de voetballer in het seizoen 2008/2009 op huurbasis uit voor Derby County en kwam destijds 30 keer in het Championship in actie.

Kashia is de laatste van de vier en tevens de meest onbekende naam. De verdediger is afkomstig van Dinamo Tblisi, waar hij ook de jeugdopleiding doorliep. Daarnaast maakte de speler deel uit van de Georgische nationale ploeg. Vitesse heeft hem voor één seizoen vastgelegd en bedong tevens een optie voor nog een jaar.

Van Leeuwen besloot met de woorden: "Met de komst van deze vier spelers en de komst eerder al van Matic, Rajkovic, Delac en Aissati staat onze selectie op dit moment. We gaan kijken hoever we hiermee kunnen komen en waar de schuit eventueel gaat lekken. In de winterstop gaan we ons verder oriënteren en krijgt het bouwproces zijn vervolg."

SBS6 zendt San Marino - Nederland uit

De EK-kwalificatiewedstrijd van het Nederlands elftal tegen San Marino is vrijdag toch live op televisie te zien. SBS6 heeft vandaag de uitzendrechten verworven, zo maakte de voetbalbond KNVB bekend. Het was lang onzeker of de wedstrijd zou worden uitgezonden vanwege de hoge vraagprijs.

"Het duurde wat langer dan we gewend zijn voordat partijen de overeenkomst sloten", verklaarde commercieel directeur Jean-Paul Desossaux van de KNVB. "Het is voor de KNVB vooral belangrijk dat de wedstrijden door de fans van Oranje op het open net bekeken kunnen worden. Wij zijn heel tevreden dat het nu geregeld is."

SBS6 heeft ook de uitzendrechten voor de EK-kwalificatiewedstrijd in en tegen Moldavië (8 oktober) verworven. De rechten waren in handen van het Duitse sportmarketingbureau Sportfive, dat naar verluidt ruim 800.000 euro vroeg.

Van der Vaart naar Tottenham Hotspur

Middenvelder Rafael van der Vaart vertrekt bij Real Madrid. Vlak voor het sluiten van de transfermarkt heeft de Nederlander een contract bij het Engelse Tottenham Hotspur ondertekend. De ploeg uit Engeland heeft naar verluidt acht miljoen pond over wat overeenkomt met 9,7 miljoen euro.

Als eerste reactie laat de ex-Ajacied weten "blij en opgelucht" te zijn. Van der Vaart weet echter nog niet of de transfer helemaal in kannen en kruiken is. De Britse voetbalbond FA moet de overgang van de Nederlander nog goedkeuren. Dit zal naar verwachting morgen gaan gebeuren.

De Britse afdeling van Goal.com weet te melden dat de transfer van Van der Vaart vijf minuten voor het verstrijken van de deadline nog op losse schroeven stond. Tottenham en Real Madrid hadden een overeenkomst bereikt waarbij de middenvelder voor een jaar gehuurd zou worden van de Madrilenen. De Koninklijke ging hiermee uiteindelijk niet akkoord, waarna de voorzitter van de Spurs Daniel Levy een voorstel deed dat geaccepteerd werd.

Sonic Adventure en meer in XBLA-games van september

Na de 'Summer of Arcade' is Microsoft nog niet klaar met het vullen van de online marktplaats voor deze steeds grotere games. Voor de maand september staat ook weer een behoorlijk lijstje klaar met spellen die op elke woensdag uit zullen komen. Hieronder is de lijst te zien.

Zo zal Plants vs Zombies nu ook eindelijk uitkomen voor de Xbox 360, en zien we de Dreamcast-game Sonic Adventure ook terugkomen. Het snelle en onverwachte vervolg op Deathspank staat geplanned voor de 22e van de maand, en de game met veel water, Hydrophobia, sluit de maand af. Van sommige spellen is al een prijs bekend, maar de prijzen én de data zijn nog niet helemaal zeker. Deze woensdag zal er naar alle waarschijnlijkheid geen arcadegame komen omdat vandaag Dead Rising 2: Case 0 al uit is gekomen.

September 8: Plants vs. Zombies, 1200 Microsoft Points, Dance! It's your Stage, 800 Microsoft Points

September 15: Sonic Adventure, 800 Microsoft Points

September 22: Deathspank 2 1200 Microsoft Points, Serious Sam 2

September 29: Hydrophobia

 

Haase in challenger Alphen aan den Rijn

Robin Haase doet komende week mee aan het challengertoernooi in Alphen aan den Rijn. De organisatie van het toernooi maakte vandaag bekend dat de Hagenaar een wildcard heeft gekregen.

Haase won afgelopen week het challengertoernooi in het Italiaanse Manerbio. Door die winst is hij naar de 83e plaats op de wereldranglijst gestegen.

Naast Haase doen ook de Nederlanders Thomas Schoorel, Jesse Huta Galung, Matwé Middelkoop en Igor Sijsling mee aan de challenger in Alphen aan den Rijn.

De Sims hebben last van piraten

Electronic Arts heeft vandaag The Sims 3: Barnacle Bay aangekondigd. Barnacle Bay is geheel in piratenstijl gemaakt, en het ligt aan de Simuyan Sea, dus verwacht stranden, kampeerplekken en een stadje waar je je als toerist kunt vermaken.
 

Met nieuwe items, Create-a-Sim objecten, Sims karakters, huizen, en nog veel meer, is er weer genoeg te doen voor je Sims op vakantie, of misschien willen ze er wel gaan wonen. En als je geluk hebt kom je nog spoken tegen als je de geheimen van de stad aan het uitzoeken bent.

Dit volledig nieuwe gebied zal deze herfst exclusief beschikbaar komen in de Sims 3 Store met gebruik van SimPoints. Je kunt deze uitbreiding downloaden voor de PC en Mac.

The Sims 3: Barnacle Bay

Jan Keizer kon toeren met BZN niet meer aan

Jan Keizer heeft verbaasd gereageerd op de kritiek van zijn oud-collega's van BZN. De bandleden verwonderden zich over het feit dat zanger Jan Keizer nu optreedt met Anny Schilder, ooit zangeres bij BZN, en de originele geluidsband van de groep. BZN nam in 2007 afscheid van het publiek.

Voormalig BZN-bassist Jan Tuijp zei niet te snappen dat Keizer BZN vaarwel zei, maar nu weer neigt naar het oude format. Keizer kan het allemaal uitleggen. "Als je veertig jaar BZN hebt gedaan, heb je dat wel weer gezien. En ik heb een aantal medische ingrepen gehad. Fysiek is het minder geworden en je weet dat je met een band lang op pad bent. Nu met Anny is het fysiek absoluut minder zwaar", vertelde hij op Radio 538.

Keizer vindt het jammer dat sommige fans kritiek hebben op zijn samenwerking met Schilder. "Ik vind het wel zielig voor die mensen. Als je al honderd jaar achter BZN aanrijdt en het stopt opeens, kan ik me voorstellen dat je in een gat valt", zegt Keizer.

"Ze willen blijkbaar niet dat ik met Anny zing. Dat is natuurlijk een heel raar idee. Als je 61 bent, mag je toch wel doen wat je zelf wil?", vindt Keizer. De zanger gaat dan ook onverstoorbaar door. Op 10 september komt het album Together Again van Jan en Anny uit.

Jan Keizer kon toeren met BZN niet meer aan
Jan Keizer kon toeren met BZN niet meer aan (Foto: Novum)

Kane & Lynch komen vandaag nog met drie DLC-pakketten

Kane & Lynch 2: Dog Days is nog niet eens zo lang uit en toch komt Square Enix vandaag al met drie DLC-pakketten voor de mensen. Elk pakket is te downloaden tegen een vergoeding via Steam, Playstation Network en Xbox Live. Bekijk hieronder prijs, inhoud en de trailer van alle drie de pakketten.

Doggie Bag Pack (€5.99 of 560 MSP, beschikbaar 31-08-2010)

 • Twee nieuwe arcade- en multiplayermaps genaamd High Rise en Dockyard
 • Arcade- en multiplayermap Radio Tower (was een pre-order bonus)
 • Vijf nieuwe wapens; DD 33, KL Viper, RTS, SMi 69 en de TOQ Model Four S

Alliance Weapons Pack (€2.99 of 240 MSP, beschikbaar 31-08-2010)

 • Zeven wapens die eerder al beschikbaar waren als pre-order bonus, geschikt voor alle multiplayer-modes en arcade-mode; Doretta Silenced, Steele 870, TOQ SBR, Kaliningrad 47, PAC 10 silenced, N 77P Silenced, TOQ Elite.

Multiplayer Mask Pack (€1.99 of 160 MSP, beschikbaar 31-08-2010)

 • Acht maskers die eerder beschikbaar waren als pre-order bonus, geschikt voor alle multiplayer-modes en arcade-mode.

Groninger komt alsnog om door afgewaaide tak

Een Groninger is maandagmiddag alsnog overleden aan de verwondingen die hij vorige week had opgelopen door het stormachtige weer. Dat laat de politie weten. De 44-jarige man fietste vorige week maandag over de Ubbo Emmiussingel in Groningen toen hij een flinke tak op zijn hoofd kreeg.

De man werd met ernstig hersenletsel overgebracht naar een ziekenhuis. Hij is niet meer bij bewustzijn geweest.

Man prikt naalden en spijker in peuter

De Braziliaanse politie heeft gisteren een man opgepakt die een meisje van anderhalf jaar ernstig heeft mishandeld. Hij doorboorde het kleine lijfje met twee naalden en een spijker.

De 28-jarige klusjesman uit Rio de Janeiro heeft inmiddels bekend zijn kleine buurmeisje te hebben mishandeld. Volgens hem kreeg de peuter te veel aandacht omdat ze zo knap was.

De moeder nam haar dochtertje onlangs mee naar het ziekenhuis omdat de kleine maar bleef huilen. Artsen stuitten al snel op twee naalden en een spijker in het kleine lijfje. De ijzerwaren werden tijdens een operatie succesvol verwijderd.

De buurman van het meisje werd gisteren gearresteerd nadat de moeder spijkers en naalden ontdekte in zijn broekzak. De man zou inmiddels hebben bekend de gruweldaden te hebben gepleegd. Volgens de politie van Rio zal hij psychologisch worden onderzocht.

Babel: "Ik ga helemaal nergens heen"

De transfergeruchten ten spijt, Ryan Babel gaat nergens heen. Dat maakt hij bekend via Twitter.

Tottenham Hotspur en West Ham United ondernamen op de laatste dag van de transferwindow nog diverse pogingen om Babel al dan niet op tijdelijke basis van Liverpool over te nemen. De Nederlandse aanvaller geeft de clubs echter nul op het rekest.

"Ik ga helemaal nergens heen, Liverpool all the way! YNWA! (You'll never walk alone, red.)", aldus Babel via het sociale medium. De Oranje-international scoorde in de Premier League in 86 wedstrijden elf doelpunten, maar Babel zit vaker dan hem lief is op de bank.

"Ik heb Hodgson aan het begin van het seizoen over mijn toekomst gesproken. Het ziet er positief uit. Hij heeft me al beloofd dat hij me voorin laat spelen, dus daar richt ik me ook op", zei de 23-jarige aanvaller eerder.

Man laat sekspop maken van ex-vriendin

Een zakenman kon het niet verkroppen dat zijn vriendin de relatie met hem had verbroken. Hij besloot daarom ruim 18.000 euro te betalen om haar te vervangen door een levensechte sekspop.

De vijftigjarige man, wiens naam angstvallig geheim wordt gehouden, nam een paar kiekjes van zijn ex onder de arm en ging hiermee naar de Italiaanse sekspopfabrikant Diego Bortolin. "'Ik wil een pop die exact op haar lijkt maar dan met grotere tieten', wenste de klant", vertelt Diego van seksshop Tentazioni in Treviso.

"Ze was een lachende blondine, maar de klant wilde grotere borsten en een vollere kont.  Onze normale poppen zijn zeer realistisch en alles werkt net als bij een echte vrouw. Deze pop was echter een stuk duurder, want we moesten alles tot in detail namaken. Sommige mensen vinden het misschien wel pervers, maar deze man heeft nu wel de perfecte vriendin gekocht."

[Upd] Ajax contracteert Tainio

Het lijkt slechts een kwestie van tijd, voordat de transfer van Teemu Tainio naar Ajax bekend wordt gemaakt. De middenvelder speelde in het verleden bij Tottenham Hotspur en werkte destijds samen met Martin Jol. In 2008 haalde The Spurs onder leiding van de oefenmeester de League Cup binnen.

De mogelijke komst van Tainio verklaart meteen het afketsen van de transfer van Anouar Hadouir (Roda JC), waar Ajax ook achteraan zat. Aanvankelijk zouden de Amsterdammers 200.000 euro én Mitchell Donald hebben geboden, maar zagen toen de 30-jarige Fin voorbij komen.

Tainio, die in het verleden voor FC Haka, Auxerre, Tottenham Hotspur, Sunderland en Birmingham speelde, wordt op dit moment medisch gekeurd. Mocht hij deze keuring doorstaan, dan zal de transfer vanavond officieel bekend worden gemaakt.

Update:

Ajax heeft Tainio gecontracteerd. De Fin zette volgens de clubwebsite zijn handtekening onder een contract voor één jaar. Jol is in zijn nopjes met de transfer: "Ik ben blij dat we ons op de slotdag nog hebben kunnen versterken. Teemu is een alleskunner op het middenveld. Ik kan hem dus rechts, links en centraal gebruiken. Hij is een winnaar, een speler met een goede mentaliteit. Ik heb met hem gewerkt bij Tottenham Hotspur en nadien ben ik hem blijven volgen. Ik ben de clubleiding van Sunderland, waar hij nog een doorlopend contract had, erkentelijk dat ze hebben meegewerkt. Daardoor werd het voor ons mogelijk Teemu te halen."

Hoe ziet Zelda eruit met HD-textures?

Vorig jaar was er een filmpje waarin we een HD-Mario zagen rondrennen in Super Mario Galaxy, deze versie was een emulatie van het origineel dat op een hogere resolutie gespeeld kon worden. Nu is er iemand anders die de Gamecube-versie van Zelda: The Twilight Princess via emulatie nieuwe textures gegeven heeft.

De oude textures van de GameCube-game zijn vervangen door nieuwe HD-textures waardoor Zelda in een compleet nieuwe omgeving lijkt te lopen. Bekijk hieronder twee voor (links) en na (rechts) screenshots.

Zelda HDZelda HDZelda HDZelda HD

Maaskant haalt Boukhari naar Polen

Nourdin Boukhari vervolgt zijn loopbaan in Polen. De aanvallende middenvelder stapt op huurbasis over van de Turkse club Kasimpasa naar Wisla Kraków, de club waar Robert Maaskant sinds kort trainer is.

Recent liep Boukhari stage bij NAC Breda, waar hij eerder al voetbalde. Maaskant was toen nog trainer van de Brabanders en wilde Boukhari graag aantrekken. De financiële middelen ontbraken echter in Breda. Wisla Kraków kon de huursom voor de linksbenige speler wel betalen.

De dertigjarige Rotterdammer speelde in Nederland voor Sparta Rotterdam, Ajax, NAC Breda en AZ. Zijn buitenlandse avonturen bij FC Nantes, Al-Ittihad en Kasimpasa verliepen niet erg succesvol. Ongetwijfeld hoopt Boukhari, die ook de Marokkaanse voetbalnationaliteit heeft, in Polen op meer geluk. Hij speelde tot dusverre 245 competitieduels als prof, waarin hij 47 keer scoorde.

Nieuwe antirookwetgeving in Griekenland

Vanaf woensdag mogen verstokte Griekse rokers hun sigaret of sigaar niet meer in overdekte openbare ruimtes opsteken. Die dag treedt de nieuwe Griekse antirookwetgeving in werking. Volgens het ministerie van gezondheidszorg zijn de maatregelen hard nodig, omdat soepeler wetgeving -acht jaar geleden geïntroduceerd- grotendeels wordt genegeerd.

Ongeveer 42 procent van de Grieken boven de 15 jaar rookt. Dat is ver boven het Europese gemiddelde van 29 procent.

Rokers die de nieuwe wetten negeren en toch een rokertje opsteken, kunnen rekenen op een boete van vijftig tot vijfhonderd euro. Bedrijven kunnen beboet worden voor een bedrag tussen de vijfhonderd en tienduizend euro.

Scholier zet tepels onder stroom in de klas

Een scholier uit Denver, in de Amerikaanse staat New Hampshire, heeft onlangs zijn eigen tepels onder stroom gezet tijdens de les detailhandel. De schok was zo hevig, dat zijn hart er een poosje mee ophield. Scholier Kyle Dubois sleept nu de leraar, het schooldistrict en zijn woonplaats voor de rechter.

Volgens Kyle en zijn ouders heeft zijn leraar hem en zijn klasgenoten niet voldoende gewaarschuwd voor de gevaren van elektriciteit. Om de stroomkabels op school te testen, klemde Kyle op 11 maart een stroomkabel aan zijn tepel, terwijl een klasgenoot de andere kabel op zijn andere tepel klemde. Een derde leerling schakelde vervolgens de stroom in.

De jongen raakte tijdens de elektrocutie zwaar gewond. Volgens de aanklacht heeft Kyle zelfs permanente hersenbeschadiging opgelopen. De bewuste leraar heeft ongeveer een maand na het incident zijn ontslag ingediend. Hij weigerde echter commentaar te geven op de rechtszaak.

Waterpolosters beginnen EK met nederlaag

De Nederlandse waterpolovrouwen zijn het Europees kampioenschap in Zagreb begonnen met een nederlaag. De ploeg van bondscoach Mauro Maugeri verloor in het eerste groepsduel met 8-9 van Hongarije. De periodestanden waren 2-3, 0-1, 1-3 en 5-2.

De regerend olympisch kampioen keek het gehele duel tegen een achterstand aan. Oranje ging met 2-4 de rust in en zag vervolgens Hongarije verder uitlopen naar 3-7. In het vierde kwart kende Nederland een opleving en maakte de ploeg drie doelpunten binnen zeventig seconden: 6-7. Hongarije vergrootte de marge weer naar drie, waarna Oranje dankzij treffers van Nomi Stomphorst en Iefke van Belkum terugkwam tot 8-9. De gelijkmaker kwam er echter niet.

Nederland speelt donderdag in de tweede groepswedstrijd tegen Duitsland, dat met 10-12 van Spanje verloor.

"Willem II had Suk willen huren"

Het Algemeen Dagblad weet te melden dat Willem II interesse heeft getoond in Hyun Jun Suk. De Tilburgers zouden de Zuid-Koreaanse aanvaller in Tilburg ervaring in de Eredivisie willen laten op doen. Ajax heeft echter laten weten niet in te gaan op het verzoek van de Brabanders.

Bij het beloftenelftal van de Amsterdammers is Suk momenteel de enige aanvaller omdat Geoffrey Castillion is geblesseerd. Bij Willem II is de zoektocht naar een spits geopend doordat Frank Demouge is vertrokken naar FC Utrecht.

Huysegems keert terug naar Eredivisie

Stein Huysegems is dit seizoen weer te zien in de Eredivisie. De aanvaller, die bij het Belgische KRC Genk onder contract staat, gaat op huurbasis voor Roda JC spelen.

Huysegems is voor fervent volgers van de Eredivisie geen onbekende. De aanvaller werd in 2003 naar AZ gehaald. Na drie seizoenen vertrok de aanvaller naar Feyenoord, waar hij het één jaar vol hield. Tot slot speelde hij ook nog twee seizoenen voor FC Twente, alvorens hij naar zijn vaderland vertrok.

Afgelopen seizoen kwam Huysegems slechts één keer in actie, nadat hij in de voorgaande twee seizoenen 24 keer mocht aantreden in een competitiewedstrijd. Daarnaast kwam de aanvaller ook nog zeven keer in actie tijdens een play-off. De speler trof in de Belgische Pro Jupiler League in twee seizoenen slechts drie keer doel.

Thomas Berge zat in afkickkliniek

Thomas Berge heeft zich begin dit jaar op laten nemen in een afkickkliniek. De 20-jarige zanger worstelde met een drank- en drugsprobleem en klopte aan bij verslavingsdeskundige Keith Bakker. Berges management bevestigt het nieuws.

Berge stapte in maart naar Bakker. "Het was een rotperiode waar we nu een streep onder zetten", doet Thomas dinsdagavond uit de doeken in RTL Boulevard. "Ik heb maanden met een loodzwaar geheim rondgelopen en ik ben blij dat ik nu in alle eerlijkheid kan zeggen wat me overkomen is."

Bakker benadrukt dat de blonde zanger niet verslaafd was. "Thomas is in een vroeg stadium naar me toegekomen en van verslaving was absoluut geen sprake. Als hij dit niet tijdig onder ogen had gezien, zouden de problemen zijn gekomen." De verslavingsdeskundige, bekend van het programma Family Matters, is 'supertrots' op Thomas, omdat hij in zo'n vroeg stadium hulp zocht.

Berge is volgens zijn management trots dat hij zijn verhaal kan doen. "De tijd was er gewoon rijp voor", licht een woordvoerder toe. De zanger wil zijn fans wijzen op de risico's van een verslaving. "Ik wil iedereen waarschuwen voor de gevaren van drank en drugs."

Thomas Berge zat in afkickkliniek
Thomas Berge zat in afkickkliniek (Foto: Novum)

N.E.C. Nijmegen haalt nog twee spelers

N.E.C. Nijmegen heeft zich op de laatste dag van de transfermarkt met nog twee spelers versterkt. Keeper Marco van Duin maakt per direct deel uit van de Nijmeegse selectie en komt over van FC Volendam.

Van Duin maakte in het seizoen 2008/2009 zijn officiële debuut in het betaalde voetbal voor HFC Haarlem. Hij speelde reeds 32 wedstrijden in de Jupiler League en speelde daarvoor in de jeugdopleiding van Ajax. De 23-jarige keeper tekende een contract tot het einde van het seizoen.

Daarnaast neemt N.E.C. Nijmegen middenvelder Adnan Secerovic tijdelijk over van Roda JC. De 18-jarige speler maakte in april jl. zijn eerste betaald voetbalminuten voor de ploeg uit Kerkrade en zal komend seizoen gehuurd worden.

Ajax contracteert Deckers

Ajax heeft zijn gewilde extra doelman weten te contracteren. De 21-jarige Jordy Deckers heeft eerder vandaag een contract tot het einde van de zomer gesigneerd.

Ajax en Deckers zijn geen onbekende voor elkaar. De doelverdediger kwam in het verleden al eens eerder uit voor de club uit Amsterdam. Deckers kwam eerder uit voor de jeugd van AZ, JOS Watergraafsmeer en was op huurbasis actief voor Telstar.

Ajax zal Deckers gaan stallen bij het beloftenelftal.

Nederlandse voetballers in het buitenland - Week 35

Ook dit jaar zal FOK!sport weer verslag brengen over de gebeurtenissen van onze voetballende landgenoten bij de minder bekende voetbalclubs en -competities. Door middel van een wekelijks verslag, dat elke dinsdagavond op de site zal verschijnen, houdt FOK!sport jullie op de hoogte over onze landgenoten in het buitenland.

In de Premier League won Wigan Athletic verrassend de uitwedstrijd tegen Tottenham Hotspur. De winnende treffer werd tien minuten voor tijd gemaakt door Rodallega. Ronnie Stam startte bij Wigan in de basis, en werd vlak voor tijd gewisseld.

Swansea City won thuis met 1-0 van Burnley in de npower Championship en steeg in de stand naar de twaalfde plaats. Scott Sinclair scoorde in de achtste minuut de enige treffer van het duel. Bij Swansea stond Dorus de Vries onder de lat. Doncaster Rovers FC, met Shelton Martis in de basis, won thuis met 3-1 van Hull City. Na vier speelrondes staat Doncaster nu negende met zeven punten uit vier wedstrijden. Leicester City verloor ook zijn vierde competitiewedstrijd. Met Michael Lamey in de basis ging Leicester thuis  met 1-2 onderuit tegen Reading. Leicester staat eennalaatste met een punt uit vier wedstrijden.

In de npower League 2 won Shrewsbury Town FC de uitwedstrijd tegen Stockport met 0-4. Mark Wright scoorde tweemaal voor de bezoekers, terwijl de Nederlander Benjamin van den Broek een kwartier voor tijd als invaller op het veld kwam. In de stand staat Shrewsbury nu tweede met tien punten uit vier duels, twee punten minder dan koploper Torquay United.

In de Deense competitie heeft Remco van der Schaaf hoogstpersoonlijk ervoor gezorgd dat zijn ploeg Brøndby IF niet met lege handen het veld van Lyndby verliet. De oud-middenvelder van onder andere Vitesse viel kort voor rust in en was na rust maar liefst driemaal trefzeker. Drie rake kopballen van onze landgenoot zorgde ervoor dat Brøndby met 3-3 gelijkspeelde tegen Lyngby. Dankzij de puntendeling blijft de ploeg van Van der Schaaf op een derde plaats staan. De achterstand op koploper FC Kopenhagen bedraagt inmiddels zeven punten.

Esbjerg fB heeft de tweede seizoensoverwinning op rij behaald. Thuis werd hekkensluiter Silkeborg met 2-1 verslagen. Tim Janssen begon in de basis, maar werd kort voor tijd naar de kant gehaald. Dankzij de overwinning steeds Esbjerg naar de tiende plaats.


In de Duitse Bundesliga mocht Borussia Mönchengladbach op bezoek bij Bayer Leverkusen, vooraf een lastig affiche. De ploeg won echter knap met maar liefst 3-6 van Leverkusen en bezet na twee speelrondes de zesde plaats. Roel Brouwers begon in de basis bij Borussia Mönchengladbach en was na veertig minuten trefzeker voor zijn ploeg. Een divisie lager nam FC Augsburg het thuis op tegen Paderborn. De ploeg boekte de tweede overwinning op rij en gaat na deze speelronde gedeeld aan kop. Gibril Sankoh speelde de volle negentig minuten mee aan de kant van Augsburg.

In de Belgische competitie speelde RSC Anderlecht afgelopen weekend met 0-0 gelijk tegen Zulte Waregem. Mbark Boussoufa stond bij de thuisploeg in de basis, terwijl Jeremy Bokila bij de bezoekers de gehele wedstrijd op de bank bleef zitten. Club Brugge, met Ryan Donk in de basis, behaalde een nipte 1-2 overwinning op Westerlo. Ronald Vargas scoorde al na twee minuten en verdubbelde na een uur spelen de voorsprong. Brüls kon nog wel tegenscoren, maar de zege kwam niet meer in gevaar.

AEK Larnaca is het seizoen niet goed begonnen. De Cypriotische ploeg, waar Kevin Hofland en Gregoor van Dijk de hele wedstrijd meespeelden, verloren op eigen veld met 1-2 van Omonia Nicosia. Zowel Hofland als Van Dijk pakten een gele kaart. APOEL Nicosia wist het eerste duel wel te winnen. Op eigen veld werd Ermis met 1-0 verslagen. Joost Broerse viel kort voor tijd in. Ook Anorthosis Famagusta, samen met APOEL een kanshebber voor de landstitel, won hun eerste wedstrijd. Op bezoek bij Alki Larnaca werd ternauwernood met 2-3 gewonnen. Jeffrey Leiwakabessy speelde de gehele wedstrijd als linksachter.


In de Australische A-League kwamen ook dit weekeinde diverse landgenoten in actie. In de wedstrijd tussen North Queensland Fury en Adelaide United namen twee Nederlanders het tegen elkaar op. Aan de kant van Adelaide begon Sergio van Dijk in de basis en hij zag dat Dyron Daal na zeventig minuten spelen het veld betrad in het shirt van North Queensland Fury. De wedstrijd eindigde in een 2-3 overwinning voor Adelaide en zij mogen zich daardoor na dit weekend mede-koploper noemen van de A-League.


Patrick Zwaanswijk heeft met zijn ploeg Central Coast Mariners opnieuw puntenverlies geleden. Ditmaal werd er op bezoek bij Sydney FC een 1-1 gelijkspel behaald. Zwaanswijk speelde de volle negentig minuten mee. Ook Melbourne Heart, de ploeg van de spitsen Rutger Worm en Gerald Sibon, wist niet te winnen. De ploeg ontving in eigen huis koploper Perth Glory en speelde met 2-2 gelijk. Sibon wist in de vijfde minuut van de wedstrijd een penalty te benutten. De ploeg neemt na dit weekend de voorlaatste plek in beslag.

Celtic herstelde zich in de Schotse voetbalcompetitie van de zware nederlaag (4-0) in de Europa League tegen FC Utrecht. De club uit Glasgow versloeg Motherwell met 1-0. Celtic-manager Neil Lennon had zijn team ten opzichte van het duel in Utrecht op vijf plaatsen gewijzigd. Hierdoor werd onder meer Jos Hooiveld geslachtofferd. Hibernian, met Edwin de Graaf, ging onderuit tegen St. Mirren met 1-0. Hibernian staat negende in de Schotse competitie met drie punten uit drie duels.

Red Bull Salzburg is afgelopen weekend opnieuw tegen een zeperd aangelopen. De ploeg mocht op bezoek bij hekkensluiter SV Mattersburg en ging knullig met 1-0 ten onder. David Mendes da Silva speelde de volle negentig minuten mee aan de kant van RB Salzburg.

FC Sion, de ploeg van verdediger Michael Dingsdag, heeft afgelopen weekend een prima resultaat geboekt tegen Young Boys. De ploeg won in eigen huis met 2-0 en klom daardoor naar een nette derde plaats. De achterstand op koploper FC Luzern bedraagt slechts twee punten. Sankt Gallen kende opnieuw een minder goed weekend. De ploeg, waar onze landgenoten Tim Bakens en Sandro Calabro de volle negentig minuten meededen, verloor op bezoek bij FC Zürich met 3-1. Sankt Gallen neemt ook na dit weekend de laatste plaats in beslag.

AC Monza heeft ook het tweede duel in de Serie C1/A gelijkgespeeld. Ditmaal werden de punten gedeeld met SPAL. De eindstand na negentig minuten was 0-0. Sander Westerveld en Stefano Seedorf begonnen in de basis aan de kant van Monza. Chedric Seedorf zat op de bank en viel niet in. Na twee wedstrijden neemt Monza een plek in de middenmoot in.

Obama vestigt aandacht op buitenlands beleid

De Amerikaanse president Barack Obama zal dinsdag tijdens een toespraak vanuit zijn kantoor in Washington het einde van de Amerikaanse gevechtsmissie in Irak aankondigen en verklaren dat de wankele regering in Bagdad een eenheid kan blijven, ondanks de nog steeds actieve opstandelingengroepen in het land. Obama houdt zich hiermee aan de belofte die hij vlak na zijn aantreden als president deed.

De president zwoer destijds per 31 augustus 2010 alle Amerikaanse troepen uit Irak terug te trekken, op een contingent van vijftigduizend na. Dat betekende dat negentigduizend militairen uit Irak moesten worden teruggetrokken, een doel dat vorige week werd bereikt.

De timing van Obama's toespraak lijkt erop gericht om de populariteit van de president een nieuwe oppeper te geven. Met nog slechts twee maanden te gaan voor de Congresverkiezingen, kan Obama succes op het gebied van buitenlands beleid goed gebruiken, nu zijn populariteit als gevolg van de kwakkelende Amerikaanse economie is gedaald. Bij de verkiezingen is het mogelijk dat de Democraten hun meerderheid in het Huis van Afgevaardigden en mogelijk zelfs de Senaat verliezen.

Obama heeft sinds zijn aantreden met de oorlog in Irak in zijn maag gezeten. De president is een fel tegenstander van de oorlog en bekritiseerde de invasie in Irak vanaf het begin. Deze stellingname wordt deels gezien als de oorzaak voor zijn winst op Hillary Clinton bij zijn benoeming als Democratisch presidentskandidaat. Obama was ook al een mondige tegenstander toen hij in de Senaat zat en de voormalige president George Bush het aantal Amerikaanse troepen in Irak vergrootte.

Door deze geschiedenis, gecombineerd met de economische problemen, bevindt Obama zich in een delicate positie nu hij het einde bekendmaakt van de zeven jaar durende Amerikaanse militaire betrokkenheid in Irak.

Het terugtrekkende Amerikaanse leger laat in Irak een politiek systeem achter dat in een impasse verkeert. Politici zijn niet in staat gebleken een regering te vormen, bijna zes maanden na de parlementsverkiezingen. Ondertussen is het geweld in Irak de laatste tijd aanzienlijk toegenomen. Opstandelingen bewijzen nog steeds in staat te zijn chaos te scheppen. De achterblijvende Amerikaanse militairen blijven dan ook een gevaarlijke taak houden: zij gaan de Iraakse troepen trainen en helpen bij antiterreuroperaties.

De gebeurtenissen in Irak vallen samen met een belangrijke verschuiving in de aandacht van Obama voor het buitenlands beleid. De dag na zijn toespraak over Irak is Obama gastheer bij een diner voor Israëlische en Palestijnse leiders, die later deze week het vredesoverleg in het Midden-Oosten hervatten. Op 11 september herdenkt de president bovendien de aanslagen in New York in 2001 en later in september overlegt hij met wereldleiders bij de Algemene Vergadering van de VN.

Ferreira stopt als international

Paulo Ferreira heeft zijn laatste interland gespeeld. De Portugese rechtsback houdt het na 62 interlands voor gezien. Ferreira zegt in een verklaring om persoonlijke redenen te stoppen als international.

De rechtsback van Chelsea maakte in 2002 tegen Engeland zijn debuut voor de Portugese ploeg. Sinds 2004 speelt hij in Engeland, nadat hij bij zijn vorige club Porto eerst de UEFA Cup won en het seizoen erna de Champions League wist te winnen. Voor zijn land kwam hij op vier grote toernooien uit.

VW maakt snel beslissing over rallysport

De directeur van Volkswagen Motorsport Kris Nissen wil spoedig de beslissing over deelname aan het World Rally Championship. Zo wil de Duitse fabrikant voorkomen dat het bij deelname achterloopt op andere fabrikanten die een auto volgens de nieuwe reglementen bouwen.

Nissen prijst de nieuwe regels die het WRC vanaf 2012 in wil voeren, maar zegt dat Volkswagen nog geen beslissing heeft gemaakt. Hij verwacht dat later dit jaar een beslissing gemaakt zal worden. Het laatste moment dat dit bekend zal worden is na de Dakar Rally in januari.

Gouwenaar bekent doodsteken plaatsgenoot

De 38-jarige man uit Gouda die 17 juli werd aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij een fatale steekpartij, heeft een bekentenis afgelegd. De verdachte en het slachtoffer kenden elkaar en hadden een langlopend conflict. Dat meldt het Openbaar Ministerie in Den Haag dinsdag.

Bij de steekpartij, een halfuur na middernacht op zaterdag 17 juli, kwam een 37-jarige Gouwenaar om het leven. Het slachtoffer liep met een aantal anderen over het fietspad van de Bloemendaalseweg in Gouda. Toen hij de verdachte tegenkwam, ontstond een ruzie die uitmondde in een worsteling. Het slachtoffer overleed later in een ziekenhuis. De 38-jarige werd op de plaats van het incident aangehouden.

De verdachte zit in de cel in afwachting van zijn rechtszaak.

[Update] Nieuwe Xbox 360 controller in video

[Origineel bericht] Er gaan geruchten dat ergens aan het eind van dit jaar Microsoft een nieuwe Xbox 360 controller zal uitbrengen met een verbeterd d-pad. Volgens betrouwbare bronnen kan dit d-pad draaien zodat deze iets meer dan een halve millimeter stijgt. Dit lijkt een modificatie te zijn gericht op fans van het fighting genre.

De grote vraag is of het de standaard controller zal vervangen of los als een soort van "special" controller te koop zal zijn. Voor alsnog zijn dit allemaal geruchten, maar wat denken jullie over deze nieuwe controller?

[Update]: Microsoft heeft bevestigd aan CVG.com dat er inderdaad een nieuwe controller zal komen in vroeg 2011 in Europa. De controller zal samen met een play & charge-kit uitkomen en bekijk hieronder de presentatie van Major Nelson himself. (met dank aan Raiko)

Kustwacht redt man van brandend schip

De kustwacht heeft dinsdagmiddag op de Noordzee een man gered van zijn brandende jacht. De man is ongedeerd gebleven en is overgebracht naar Vliegkamp de Kooy in Den Helder. De vlammen zijn geblust en de boot wordt geborgen. De oorzaak van de brand is nog onduidelijk en wordt door de politie onderzocht.

Volgens het Kustwachtcentrum in Den Helder heeft de schipper de Nederlandse nationaliteit. Het brandende jacht werd rond 15.30 uur gemeld en ongeveer anderhalf uur later was de brand onder controle. Hoeveel schade het schip heeft opgelopen, is nog niet duidelijk. Het jacht voer tussen Egmond aan Zee en Petten.

Jan Smit doet geheimzinnig over duet

Jan Smit heeft een duet opgenomen met een nog geheime artiest. Wie de mysterieuze helft van het nieuwe gelegenheidsduo is, maakt de zanger waarschijnlijk pas volgende week bekend.

Fans die willen weten met wie Smit het liedje heeft ingezongen moeten de tweets van de 24-jarige Volendammer nauwlettend in de gaten houden. Ook de titel van het nummer wil de zanger nog niet prijsgeven, zegt een woordvoerder. Het liedje wordt de b-kant van Smits nieuwe single.

De videoclip van de nieuwe single wordt woensdag door het hele land opgenomen. Het nummer Zie Wel Hoe Ik Thuis Kom en het geheimzinnige duet verschijnen op 17 september.

Jan Smit doet geheimzinnig over duet
Jan Smit doet geheimzinnig over duet (Foto: Novum)

999 komt naar Amerika

Het DS-spel 999 wat volledig "999: 9 hours, 9 persons, 9 doors" heet en vorig jaar in Japan is uitgekomen zal nu ook in Amerika uitkomen. Er is nog geen datum bekend wanneer de game uitkomt en er is ook nog niet bekend of de game in Europa zal uitkomen. 999 is een grafisch tekst-avontuur.

Het spel gaat over negen mensen die opgesloten zitten achter negen deuren en nog negen uur hebben voor ze zullen verdrinken. Natuurlijk is er een manier om te ontsnappen en dat doe je door verschillende puzzels op te lossen.

[Vuelta] Antón snelste in Valdepeñas de Jaén

Igor Antón was vandaag de beste in de vierde etappe van de Vuelta a España.  De groep favorieten kwam gezamenlijk aan bij de laatste slotkilometer door de straten van Valdepeñas de Jaén. De slotkilometer kende stukken van 26 procent, wat ongelooflijk zwaar is. Antón had de beste timing en klopte Vincenzo Nibali.

Vandaag stond de vierde etappe van de Vuelta a España op het programma. De renners startten in Málaga, de finishplaats van gisteren, en gingen over een afstand van 183,8 kilometer richting Valdepeñas de Jaén.

Het eerste uur werd er 41 kilometer afgelegd, wat een snel begin betekende. Na zestien kilometer kozen er vier renners voor de aanval: Guillaume Bonnafond (AG2G), Dario Cataldo (Quick Step), José Antonio Carrasco (Andalucía-Cajasur) en Dominik Roels (Milram).

De rit die op papier te boek staat als tussenrit kende drie gecategoriseerde bergen. Als eerste moesten de renners de Alto de Zaffaraya over (2e cat.) over, daarna de Alto de Montefrio (3e cat.) en als laatste de Alto Valdepeñas de Jaén (2e cat.). De koers kende echter geen enkele vlakke meter, het was constant bergop en bergaf.

De vier ontsnappers bleven bij elkaar en kregen van het peloton een maximale voorsprong van ruim zes minuten. De voorsprong werd in het peloton gecontroleerd door Omega Pharma-Lotto, die de rode leiderstrui van Phillipe Gilbert probeerden te verdedigen. Zij brachten de voorsprong terug tot ongeveer anderhalve minuut op vijftien kilometer van de finish.

De laatste vijftien kilometer werd gedomineerd door de Alto Valdepeñas de Jaén. Dertien kilometer voor het einde waren alle vier de koplopers ingelopen. Door het hoge tempo waarmee Katusha het peloton aanvoerde, moesten veel renners lossen, waaronder Carlos Sastre.

Op negen kilometer van de meet was de berg bedwongen. De renners stond enkel een afdaling voor de boeg, maar de laatste kilometer was steil omhoog. Enkele renners kozen nog de aanval, zoals Luis Leon Sanchez en en Rigoberto Uran.

Uiteindelijk was Igor Antón de snelste en had de beste timing. Gilbert blijft leider en behoudt de rode trui.

 

# Renner Ploeg Tijd
1 Igor Antón Euskaltel-Euskadi 5.00.29
2 Vincenzo Nibali Liquigas-Doimo +0.01
3 Peter Velits HTC-Columbia z.t.
4 Joaquin Rodriguez Katusha z.t.
5 Phillipe Gilbert Omega Pharma-Lotto +0.05
6 Tejay van Garderen HTC-Columbia +0.08
7 Ezequiel Mosquera Xacobeo-Galicia +0.12
8 Nicolas Roche Ag2r-La Mondiale z.t.
9 Rubén Plaza Caisse d'Epargne z.t.
10 Rigoberto Úran Caisse d'Epargne z.t.

[Upd] Robinho alsnog naar AC Milan

Er bestaat een reële kans dat Robinho zijn carrière bij AC Milan gaat voortzetten. Er gaan geruchten dat de Braziliaan vandaag in Italië is voor een medische keuring. Saillant detail is dat beide ploegen nog geen akkoord hebben bereikt.

"Robinho is in Galliate voor een medische keuring, waarna hij naar het trainingscomplex van AC Milan komt", liet een woordvoerder van de ploeg uit de Serie A weten. Robinho kwam in de zomer van 2008 naar Manchester City en kostte destijds 40 miljoen euro.

Robinho kon eerder ook al voor het Turkse Fenerbahçe gaan spelen, maar wees de club uiteindelijk af. Zijn voorkeur ging namelijk uit naar een ploeg uit de Serie A of de Primera Divisíon.

Update:

Het is nog maar de vraag of Robinho daadwerkelijk naar AC Milan verhuist. De komst van de Braziliaan hing namelijk af van het vertrek van Marco Borriello, die niet van plan is mee te werken aan een transfer.

AC Milan wilde Boriello voor één seizoen aan Juventus verhuren, maar daar heeft de Italiaan geen zin in. "Ik zal AC Milan niet op huurbasis verlaten", liet hij aan Sky Italia weten. "Als ik moet vertrekken, dan wil ik alleen een permanente overstap maken."

De kans is overigens klein dat Boriello speeltijd zal krijgen, aangezien AC Milan enkele dagen geleden Zlatan Ibrahimovic contracteerde. Het vertrek van Klaas-Jan Huntelaar zal de huidige situatie voor hem in elk geval niet veranderen.

Update:

De clubsite van AC Milan meldt dat Robinho alsnog de overstap heeft gemaakt naar de Italiaanse ploeg. De aanvaller komt over van Manchester City en heeft naar verluidt een vierjarig contract getekend. AC Milan moet ongeveer 15 miljoen euro overmaken naar The Citizens.

[Upd] D. Blind niet naar FC Groningen

Het is niet uitgesloten dat Ajacied Daley Blind komend seizoen opnieuw voor FC Groningen zal spelen. De Groningers hebben zich weer gemeld voor de zoon van Danny Blind, die assistent-trainer bij de selectie van Ajax is, en willen hem graag voor één seizoen huren.

Blind kan bij de Amsterdamse club nog altijd niet op speeltijd rekenen, waardoor een terugkeer naar de Euroborg niet ondenkbaar is. "Het zou heel goed kunnen dat hij daar opnieuw gaat spelen. Daley kon kiezen uit een aantal clubs, maar ik denk dat FC Groningen het meest concreet is", liet zaakwaarnemer Rob Jansen weten.

Afgelopen seizoen speelde Blind ook al bij FC Groningen en groeide onder Ron Jans uit tot een vaste kracht. Mocht een verhuurperiode daadwerkelijk doorgaan, dan komt hij bij de Groningers een oude bekende tegen. Pieter Huistra, voormalig trainer van Jong Ajax, zwaait sinds dit seizoen de scepter over de Groningse selectie.

Update 17:49 uur

Daley Blind zal niet opnieuw naar FC Groningen verhuizen. Ajax wilde Blind alleen verhuren, maar voor Groningen was alleen koop een optie. "In de gesprekken met Ajax was een terugkoopregeling, zoals ook met Rasmus Lindgren in het verleden, bespreekbaar. Maar ik sprak ook Danny Blind die vertelde dat zijn zoon Daley er nog niet toe was om de banden met Ajax door te snijden," zei Groningen-directeur Hand Nijland tegen Voetbal International.

OESO: Schaf HRA af

Vooral problemen omtrent de huizenmarkt en files zijn de grootste belemmering van economische groei in de Nederlandse stadsregio's.

Dat stelt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). De kennisorganisatie, waarbij dertig rijke landen zijn aangesloten, stelt daarom voor om de hypotheekrenteaftrek af te schaffen en een kilometerheffing in te voeren.

De huidige files kosten Nederland volgens de OESO jaarlijks 0,5 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Naast een kilometerheffing moeten delen van de tijdelijke crisiswet die snelle beslissingen over investeringen in infrastructuur mogelijk maakt, een permanent karakter krijgen.

Om de vastzittende woningmarkt te bestrijden adviseert de OESO om enerzijds de huurmarkt te liberaliseren en anderzijds de koopmarkt aan te pakken. De Nederlandse overheid zou bijvoorbeeld de overdrachtsbelasting kunnen afschaffen en voordelen zoals de hypotheekrenteaftrek (HRA) moeten beperken of afschaffen.

Wekelijkse Engelse top 40

Ik presenteer u de Engelse game top 40 van zondag 22-08-2010 t/m zaterdag 28-08-2010, klik op het plaatje hieronder om de gehele lijst te zien.

Nam vorige week Kane & Lynch 2 nog de nummer één positie over, deze week wordt dit gedaan door Mafia II die als hoogste binnenkomer op plaats één en twee binnenkomt. Als grootste stijger zien we deze week Mario Kart met negen plaatsen van 31 naar 22. Onze zakker van de week is Art Academy met 31 plaatsen van 3 naar 34, kunst is toch niet voor de Britten

De lijst bestaat uit negen Wii-games, veertien Xbox 360-games, zeven PlayStation 3-games, drie PC-games, nul PSP-games en zeven DS-games.

Top40

Grafische ATI-kaarten krijgen andere naam

De grafische kaarten van ATI zullen binnenkort onder de naam AMD in de winkel liggen. De naam gaat dit najaar voorgoed de geschiedenisboeken in. Dit heeft AMD bekend gemaakt.

Volgens AMD zorgt de omdoping van de naam voor meer duidelijkheid onder consumenten. ATI is in 2006 door AMD overgenomen.

In eerste instantie mocht de merknaam ATI blijven bestaan wegens de naamsbekendheid maar inmiddels zijn veel consumenten op de hoogte van de overname waardoor het logischer is om AMD als merknaam te gaan gebruiken, aldus AMD.

Grafische ATI-kaarten krijgen andere naam
Grafische ATI-kaarten krijgen andere naam

'Ja Ik Wil... Rutte' scoort niet

BNN heeft maandag nauwelijks kunnen scoren met het datingprogramma 'Ja Ik Wil... Rutte'. Volgens Stichting KijkOnderzoek trok de speciale uitzending om voor VVD-leider en beoogd premier Mark Rutte een partner te vinden slechts 139.000 kijkers. Het programma was zelfs het slechtst bekeken programma van dat uitzendtijdstip.

Ja Ik Wil... Rutte was onderdeel van TV Lab, een themaweek op Nederland 3 waarin omroepen nieuwe formats uitproberen met een eenmalige proefuitzending.

Bekijk hier de uitzending Ja Ik Wil... Rutte terug.


Slechts 139.000 kijkers voor datingshow Mark Rutte

Final Fantasy XIV open beta uitgesteld

De open beta van Final Fantasy XIV, die morgen van start zou gaan, is uitgesteld. Zo meldt de website van de game zelf. Wegens een aantal grote bugs heeft Square Enix besloten om de beta uit te stellen tot een latere datum. Wanneer dat wordt is nog niet bekend.

De Final Fantasy Serie is al twee decennia bekend als een grote en belangrijke RPG-serie die veel delen en spin-offs heeft uitgebracht. Deel XIV is, na Final Fantasy XI, het tweede deel in de serie die alleen maar online gespeeld kan worden. In deze MMORPG loop je rond in de wereld Eorza. Hier zul je quests doen die niet altijd met vechten te maken hebben.

Voor een interview met de makers kun je hier klikken

Vijf jaar en tbs voor verkrachting 13-jarige

Een 24-jarige man uit Bergen op Zoom is dinsdag veroordeeld tot vijf jaar cel en tbs met dwangverpleging voor het ontvoeren en verkrachten van een 13-jarig meisje. Tegen de man was acht jaar en tbs geëist, maar volgens de rechtbank in Breda is hij verminderd toerekeningsvatbaar.

De verdachte heeft een bekentenis afgelegd. Zijn verklaring kwam grotendeels overeen met de verklaring van het slachtoffer en met de bevindingen van politieonderzoekers. Zo is er DNA van de Brabander bij het meisje gevonden.

Volgens de rechter heeft de man het meisje uit Huijbergen in december op zeer brute en gewelddadige wijze ontvoerd en verkracht. Hij nam haar mee terwijl ze in Bergen op Zoom naar school fietste. Nadien liet hij haar weer vrij in Rilland.

De man is geobsedeerd door verkrachtings- en geweldsfilms. Hij wilde haar dingen aandoen die hij in die films had gezien. Volgens de rechter is het aan de rustige houding van het meisje te danken dat hij niet veel verder is gegaan.

Uit onderzoek van het Pieter Baan Centrum is gebleken dat de man autistisch is, een zwakke identiteitsontwikkeling heeft en 'thrill seeking'-gedrag vertoont. Daarnaast heeft hij last van dwangmatige en antisociale trekken. De rechtbank hield daar rekening mee bij het bepalen van de strafmaat.

De rechters lieten ook meewegen dat de kans op herhaling groot is en dat de zaak een grote impact had op het slachtoffer en de samenleving. De tbs gaat van start nadat de man drie jaar van zijn straf heeft uitgezeten.

De rechtbank achtte een eerdere poging tot verkrachting niet bewezen. Er zou volgens de rechtbank wel sprake kunnen zijn van mishandeling of poging tot ontvoering, maar dat heeft het OM hem niet ten laste gelegd, waardoor hij daarvoor niet wordt veroordeeld.

Het vonnis verscheen dinsdagochtend overigens al op internet voordat de uitspraak was voorgelezen. De rechtbank van Breda laat weten de fout te betreuren. "De rechtbank betreurt het dat de betrokkenen bij deze zaak, met name de slachtoffers, de verdachte, zijn advocaat en het Openbaar Ministerie, op deze wijze te vroeg en onverwacht met de uitspraak zijn geconfronteerd."

Keita verlengt bij Barcelona

Barcelona heeft het contract met Seydou Keita opengebroken. De Malinese middenvelder blijft nu twee jaar langer bij de Spaans kampioen, waar zijn contract tot 2014 doorloopt.

Verdere details van het contract zijn niet bekendgemaakt, maar Barça liet wel weten dat de afkoopsom voor Keita honderd miljoen euro bedraagt.

Keita kwam in 2008 over van Sevilla en won in zijn eerste twee seizoenen direct alles wat er te winnen valt. De inmiddels 30-jarige speler kwam eerder in zijn loopbaan uit voor de Franse clubs RC Lens, Lorient en Olympique Marseille.

Seydou Keita verlengt bij Barcelona
Seydou Keita verlengt bij Barcelona (Foto: Novum)

Ferrari voert aerodynamicatest uit

Het Formule 1-team van Ferrari voert in de aanloop naar de Grand Prix van Italië een aerodynamicatest uit. Deze week zal de renstal uit Maranello op het circuit Vairano een test in rechte lijn uit gaan voeren om nieuwe onderdelen uit te proberen. Wie de bolide gaat besturen is nog niet bekend.

Ferrari is er na het tegenvallende resultaat in België afgelopen weekend alles aan gelegen om op het eigen circuit goed te presteren. Fernando Alonso was aanvankelijk de snelste, maar zowel in de kwalificatie als in de race kwam het Italiaanse team er niet aan te pas. Wil Ferrari nog kans maken op de wereldtitel bij de coureurs of de constructeurs dan zal er op 12 september in eigen huis gewonnen moeten worden.

Wilde zwijnen vestigen zich rond Eindhoven

Tientallen wilde zwijnen hebben zich in natuurgebieden rond Eindhoven gevestigd. "De komst van de dieren bij Eindhoven is niet vreemd, omdat ze al iets langer dan tien jaar bezig zijn van oost naar west te trekken", zegt een woordvoerder van de Zoogdierenverenging dinsdag.

De Veluwe en natuurgebied De Meinweg bij Roermond zijn aangewezen als de officiële leefgebieden. De omvang van de populatie in Oost-Brabant en Noord-Limburg ligt tussen de twee- en driehonderd en neemt toe omdat er voldoende voedsel is. Hier worden jaarlijks ruim veertig dieren doodgeschoten.

De vereniging ziet graag dat de officiële leefgebieden worden uitgebreid, maar het provinciebestuur denkt dat de wilde varkens een risico vormen voor de veestapel, zegt de verenigingswoordvoerder. Bij een uitbraak van bijvoorbeeld de varkenspest kunnen de zwijnen het virus verspreiden. Ook kunnen de beesten schade aan landbouwgewassen aanrichten.

Tweede DLC Mafia II op 7 september

Mafia II is uitgebreid in het nieuws vandaag. Analist Pachter gelooft dat de game hopeloos gaat mislukken in het terugverdienen van de gemaakte kosten, maar de cijfers uit Groot-Brittannië geven een heel ander beeld. Nu voegen we een derde nieuwtje aan de reeks toe.

Mafia II ligt nog nauwelijks een week in de winkels en we zijn al bijna aanbeland bij het tweede DLC-pakket. Op 7 september zal Jimmy’s Vendetta verschijnen op XBLA en het PSN. De DLC voegt maar liefst 30 nieuwe missies toe waarbij men speelt met Jimmy, een huurmoordenaar. De eerste DLC, The Betrayal of Jimmy, is nog altijd exclusief voor de PS3. Jimmy’s Vendetta zal 800 MS gaan kosten op XBLA, en ongeveer 10 euro op het PSN.

Debrecen blijft in Europa League

De Europese voetbalbond (UEFA) heeft vandaag bekend gemaakt dat Debrecen in de Europa League actief zal blijven. De Hongaarse club ontvangt echter wel een boete van 15.000 euro.

Debrecen was in de play-offs voor de groepsfase van de Europa League te sterk voor Litex Lovech en won het tweeluik 5-1. In de return viel echter een speler in, die nog niet bij de UEFA was aangemeld. De Bulgaren tekenden na afloop van het duel meteen protest aan, maar dat blijkt nu zonder succes te zijn.

Debrecen ontvangt nu wel een boete onder het mom van 'het maken van een administratieve fout'. Dit betekent voor PSV in elk geval dat zij in de derde speelronde van de groepsfase naar Hongarije af moeten reizen.

'Productiefout OV-chip is blamage'

Circa 17.500 studenten kunnen door een productiefout hun OV-chipkaart bij sommige vervoerderbedrijven niet gebruiken. Dit meldt TransLink Systems, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de invoer van de chipkaart. Omdat de fout alleen bij nieuwe kaarten is gemaakt, hebben vooral eerstejaars studenten hier last van.

Reizigersorganisatie de Maatschappij Voor Beter OV noemt deze fout 'een regelrechte blamage'. De studenten kunnen niet overal met hun chipkaart reizen, krijgen een brief die als vervangend vervoerbewijs kan dienen en moeten hun extra uitgaven maar zien terug te krijgen via een website. Niet alleen het toch al zeer zwakke imago van de chipkaart loopt weer een deuk op, ook de uitstraling van het gehele openbaar vervoer loopt schade op.

Immers, een dienst die telkens weer genoegen neemt met zo’n gebrekkig betaalsysteem als de OV-chipkaart, neemt zijn klanten niet serieus, zo stelt de reizigersorganisatie. "Bij een supermarkt of een bankinstelling waar het betaalsysteem zo gebrekkig zou functioneren en misser op misser zou stapelen als de OV-chipkaart, waren de klanten allang vertrokken. Het is extra erg, dat uitgerekend studenten worden getroffen door een lawine van foute OV-chipkaarten. Juist zij zijn de OV-klant van de toekomst, en op deze manier worden zij nooit grote fans van het openbaar vervoer."

Voor Beter OV vindt dat het hoog tijd wordt dat de vervoerbedrijven in Nederland, die samen eigenaar zijn van Translink Systems, hun verantwoordelijkheid nemen en bij deze onderneming orde op zaken gaan stellen.

Brief aan gedupeerde studenten
De bewuste brief aan de gedupeerde studenten (Foto: FOK!)

Wiibrator eindelijk te koop

Hoe vaak er al geen grappen over zijn gemaakt. Wii, vibrerende controller. En ja hoor, de 'grap' is zo gemaakt. Nu heeft een bedrijf gedacht, dat hier echt een markt voor is. Met het schaamrood op onze kaken willen we jullie dit stukje vernuft toch niet onthouden. Zie hier, de Wii Vibrator.
 

'Het apparaat is aangesloten op de accessoire-poort van een Nintendo Wii-afstandsbediening', legt de fabrikant Mojowijo uit. 'De controller wordt vervolgens aangesloten op een PC met BlueTooth ondersteuning. Op die PC draait Mojowijo software'.

De Mojowijo maakt dan weer gebruik van gepatenteerd Motion2Vibration technologie. Met deze technologie worden bewegingen gemaakt met de ene controller omgezet naar trillingen voor de andere controller. De controllers kunnen zich in dezelfde kamer of zelfs via het internet over de hele wereld bevinden. Je hebt niet eens een Wii-console nodig. Skypen krijgt zo wel een heel nieuwe dimensie.

Wiieeeee

Bradley tekent bij als bondscoach

Bob Bradley zal niet de nieuwe hoofdtrainer van Aston Villa worden. De Amerikaanse bondscoach heeft bijgetekend bij de Amerikaanse bond. Bradley tekende voor vier jaar bij, tot na het WK van 2014.

Bradley gaf vorige week nog aan graag als clubcoach in Europa aan de slag te gaan, en wel bij Aston Villa. Daar stapte Martin O'Neill vlak voor het huidige seizoen op als coach. Bij Aston Villa worden nu Sven-Göran Eriksson, Gérard Houllier en voormalig aanvoerder Gareth Southgate als mogelijke nieuwe trainers genoemd.

Almere City FC mist nog drie selectiespelers

De selectie van Almere City FC omvat momenteel dertien spelers, waar de Nederlandse voetbalbond (KNVB) zegt dat dit er minimaal zestien moeten zijn. De ploeg uit Almere heeft voor het sluiten van de transfermarkt dus nog drie versterkingen nodig.

Dirk van der Pool, algemeen manager van Almere City FC, gaf eerder vandaag uitleg in het programma Almere Vandaag. "De transferperiode sluit dan wel, maar clubs hebben tot 15 september om hun zestien contractspelers aan te melden bij de bond. Omdat wij ons niet richten op spelers die nu elders onder contract staan, hebben wij dus nog twee weken de tijd."

"De drie contractspelers die wij nog nodig hebben zullen spelers zijn die nu op amateurbasis voor ons uitkomen die wij een contract zullen aanbieden of zullen spelers zijn die momenteel nog geen club hebben."

Greenpeace bezet olieplatform

Actievoerders van de milieuorganisatie Greenpeace hebben dinsdag het Schotse bedrijf Cairn Energy gedwongen te stoppen met boren voor de kust van Groenland. Vier activisten klommen aan boord van het olieplatform Stena Don en ketenden zich eraan vast. Dat heeft politiewoordvoerder Morten Nielsen gezegd.

Doordat de activisten op het platform klommen, werd er een automatisch veiligheidssysteem in werking gesteld, waardoor alle booractiviteit werd stilgelegd. De activisten, die zich nog steeds op het boorplatform bevinden, zullen worden gearresteerd, zei Nielsen. "Als iemand de wet overtreedt -en dat is hier gebeurd- dan wordt deze persoon of worden deze personen vervolgd."

Groenland is een semiautonoom Deens gebied. De Deense politie houdt vanaf een marineschip de actievoerders in de gaten. De Deense marine heeft vooralsnog geen plannen om de activisten van het platform te halen. Wel staat de marine klaar om de actievoerders te redden voor het geval ze in het water vallen.

Vorige week ging het Greenpeace-schip de Esperanza voor anker bij het platform. Dit was onderdeel van een protest tegen diepzeeboringen. Greenpeace is tegen boringen in het Noordpoolgebied. De organisatie vreest een stormloop op de olie in het gebied en is bang dat het kwetsbare ecosysteem in het gebied beschadigd raakt.

Omega Pharma-Lotto trekt Hansen aan

Omega Pharma-Lotto heeft in de persoon van Adam Hansen weer een nieuwe renner aangetrokken. Dit heeft de Belgische formatie vandaag bekend gemaakt. De Australiër is afkomstig van Team Columbia en tekent een contract voor de duur van twee seizoenen.

Hansen maakte in 2007 de overstap naar de profs en werd in 2008 Australisch tijdritkampioen. In datzelfde jaar pakte hij na Matthew Lloyd ook zilver in de wegrit en eindigde als tweede in de Hel van het Mergelland.

Hansen heeft dit seizoen laten zien dat hij heel wat in zijn mars heeft. De Australiër schreef de koninginnenrit in de Ster Elektrotoer op zijn naam en werd hiermee ook meteen eindwinnaar van deze rittenwedstrijd.

Omega Pharma-Lotto slaagde er eerder al in om André Greipel en Jussi Veikkanen voor volgend seizoen te strikken.

Lindsay Lohan wil leven beteren voor carrière

Lindsay Lohan wil niets liever dan haar carrière weer oppakken. De 24-jarige actrice die onlangs in een gevangenis en een afkickkliniek zat, geeft toe dat ze in het verleden fouten heeft gemaakt. Maar als Lohan haar wilde levensstijl moet opgeven voor een succesvolle carrière, dan doet ze dat naar eigen zeggen onmiddellijk.

Lohan begon 20 juli aan een celstraf van negentig dagen, wegens het niet nakomen van de regels in haar proeftijd voor rijden onder invloed. Na dertien dagen werd de actrice overgebracht naar een afkickkliniek om haar verslavingen te behandelen. Inmiddels heeft Lohan de kliniek verlaten. Ze blijft in therapie.

Haar gedrag ging volgens Lohan de verkeerde kant op, omdat ze met de verkeerde mensen omging. "Heel veel mensen gingen met mij om de verkeerde reden om. Veel mensen namen iets van mij, maar gaven nooit iets terug", vertelt Lohan in een openhartig interview in het Amerikaanse tijdschrift Vanity Fair. "Maar ik had ook een groep mensen die er wel voor mij was."

Lohan gebruikte de roddelbladen om in haar informatie te voorzien. "Ik keek op tegen die meiden, de Britneys enzo. Ik wilde zoals zij zijn." Nu geeft Lindsay naar eigen zeggen niets meer om de bladen, die ze eng en sneu noemt. "Het maakt me niet uit wat mensen zeggen. Ik weet dat ik een verdomd goede actrice ben."

Naast haar overmatig alcohol- en drugsgebruik wordt gesuggereerd dat Lohan verslaafd zou zijn aan medicijnen, maar dat ontkent de actrice stellig. "Ik heb nooit medicijnen misbruikt. Nog nooit in mijn leven. Ik heb er ook geen behoefte aan, zo ben ik niet. Ik geeft toe dat ik dingen heb gedaan, dingen heb uitgeprobeerd, omdat ik jong en nieuwsgierig was."

"Ik weet dat ik in mijn verleden jong en onverantwoordelijk was, maar dat hoort bij volwassen worden. Je leert van je fouten", zegt Lindsay. "Ik wil mijn carrière terug. Ik wil het respect dat ik had toen ik goede films maakte. En als dat inhoudt dat ik niet meer uit kan gaan, dan is dat zo. Het was toch niet leuk."

Lindsay Lohan wil leven beteren voor carrière
Lindsay Lohan wil leven beteren voor carrière (Foto: Novum)

Mortal Kombat te bloederig voor Duitsland?

Het is onzeker of Mortal Kombat door de strenge Duitse leeftijdskeuring komt. Ontwikkelaar Ed Boon wil er echter alles aan doen om ervoor te zorgen dat zijn bloederige vechtgame de winkelschappen van de oosterburen bereikt.

"Ik weet niet of onze game in Duitsland uit mag komen", begint Boon in gesprek met Novum Nieuws. "We staan er open voor om met de betreffende instanties samen te werken. Het is niet de bedoeling om iemand tegen de schenen te schoppen. We hopen dat onze game in zo veel mogelijk gebieden uitkomt."

De Duitse regelgeving rond geweld in games behoort tot de strengste ter wereld. Zo worden de meeste gewelddadige spellen zwaar gecensureerd of verboden. Het lijkt erg onwaarschijnlijk dat Mortal Kombat, waarin vechters elkaar letterlijk uit elkaar kunnen trekken, de Duitse leeftijdskeuring overleeft.

Boon is niet tegen dergelijke keuringssystemen. "Ik vind het een goede oplossing. Bepaalde zaken moeten niet aan mensen getoond worden die te jong zijn om het te kunnen begrijpen. De filmwereld maakt al jaren films voor verschillende leeftijdscategorieën en hetzelfde geldt voor games."

Mortal Kombat komt volgend jaar ongecensureerd in Nederland uit voor de Xbox 360 en Playstation 3.

Mortal Kombat mogelijk te bloederig voor Duitsland
Mortal Kombat mogelijk te bloederig voor Duitsland (Foto: Novum)

Beide arrestanten Schiphol terreurverdachten

De twee mannen die maandagochtend op Schiphol zijn aangehouden, worden vastgehouden op verdenking van mogelijke betrokkenheid bij het voorbereiden van een terroristisch misdrijf. De twee zijn geboren in Jemen en zaten in een vliegtuig van Chicago naar de Jemenitische hoofdstad Sanaa. Dat meldt het Openbaar Ministerie dinsdag.

De bagage van de mannen zat op een interne vlucht naar Washington. In de bagage zaten mobiele telefoons, waarvan er een aan een plastic flesje was vastgeplakt. De voorwerpen zijn in Amerika in beslag genomen en daar achtergebleven. De bagage op de vlucht naar Amsterdam is onderzocht. Daarin is niets verdachts aangetroffen.

De marechaussee hield de twee maandag om 09.15 uur aan. Binnen een paar dagen wordt bekend of er aanleiding is de mannen voor te geleiden aan de rechter-commissaris. Momenteel wordt met de Amerikaanse autoriteiten afgestemd hoe verder te gaan met het onderzoek. Meer informatie wil het OM momenteel niet verstrekken.

Schwarzer blijft Fulham trouw

Mark Schwarzer ziet af van een vertrek bij Fulham. De keeper van de ploeg uit Londen stond in de belangstelling van Arsenal, maar zal zijn huidige werkgever nu dus trouw blijven.

De 37-jarige sluitpost werd in de afgelopen zomer regelmatig met The Gunners in verband gebracht. Arsène Wenger, trainer van Arsenal, kwam met de naam van Schwarzer op de proppen en wilde hem graag aan de selectie toevoegen.

Fulham was echter niet van plan om de keeper te laten gaan en wees een twee biedingen van Arsenal resoluut af, waar Schwarzer een vertrek nu ook niet meer ziet zitten.

Van der Sar wil nog niet stoppen

Edwin van der Sar bereikt eind oktober de gerespecteerde leeftijd van 40 jaar, maar blijft het einde van zijn carrière tot op heden voor zich uit schuiven. In de eerste drie wedstrijden van Manchester United was de keeper de eerste keus van manager Sir Alex Ferguson.

"Ik overstijg nu mijn eigen verwachtingen. Ik maak me dan ook niet druk als de dag komt dat ik moet stoppen", liet Van der Sar op de website van de FIFA weten. "Vroeger wilde ik altijd stoppen als ik midden 30 zou zijn, maar mijn komst naar United heeft mijn loopbaan nieuw leven ingeblazen."

Van der Sar maakte in 2005 de overstap van Fulham naar Manchester United en krijgt daar tot op de dag van vandaag nog het vertrouwen van Ferguson. "Afgelopen seizoen had ik veel blessures, maar ik kwam steeds terug in de basis. Dat gaf aan dat hij nog steeds overtuigd was van mijn kwaliteiten. Het is belangrijk om vertrouwen te krijgen."

Afgelopen zomer beleefde Van der Sar het WK voetbal als toeschouwer. De goalie gaf nadien toe dat het moeilijk voor hem was, mocht Nederland de finale wél gewonnen hebben. "Dan had er wel iets gemist op mijn erelijst. Maar ik heb wel wat andere dingen gepresteerd, dus ik mag niet klagen."

BioShockfilm is nog steeds mogelijk

Ken Levine, baas van Irrational, heeft bevestigd dat de BioShockfilm nog steeds in de maak is.

"I will say that it is still an active thing, and it is something we are actively talking about and actively working on."

Dit betekent nog niet dat de film er echt gaat komen. Levine zegt dat hij, omdat de filmwereld ingewikkeld is, nog niet met zekerheid kan zeggen of de film nou wel of niet komt. Maar hij herhaalt dat ze er nog steeds actief aan werken.

“I can’t tell you whether — you know, the movie business is complicated — I can’t tell you whether it’s going to happen for sure or it’s not going to happen for sure,” Levin added.

“But it’s something we are actively discussing, quite actively, and actively working on.”

Ook had hij het over de moeilijkheden bij het verfilmen van BioShock. Het wordt vrij lastig om Jack goed in de film te weergeven. Levine zegt daarbij dat de film een "super, super challenge" zal worden.

De film zou eerst geregisseerd worden door Pirates of the Caribbean regisseur Gore Verbinski, maar door problemen in het budget is Juan Carlos Fresnadillo de regisseur die BioShock mogelijk naar het witte doek mag leiden.

[Upd] Demouge naar FC Utrecht

FC Utrecht wil zich op de laatste dag van de transferwindow versterken met Frank Demouge. De aanvaller staat momenteel onder contract bij Willem II.

"Voor Willem II is een vertrek van spits Frank Demouge bespreekbaar en het verschil tussen vraag en aanbod is niet groot, maar wij zitten onderhand wel aan onze limiet", zo zegt technisch directeur Foeke Booy in De Telegraaf.

Het medium meldt dat Demouge zijn zinnen heeft gezet op een overstap naar Utrecht. "Voor hem is het heel aantrekkelijk, omdat hij dan Europees voetbal kan spelen. Demouge is een speler die uitstekend past bij ons. We werken er hard aan om de zaak alsnog rond te krijgen", aldus Booy.

Demouge is in Tilburg een steunpilaar voor de ploeg van trainer Gert Heerkes. De 28-jarige speler uit Nijmegen staat sinds 2007 onder contract bij Willem II. Daarvoor speelde hij voor FC Den Bosch, FC Eindhoven en NEC. Zijn verbintenis bij de Tricolores loopt tot medio 2012.

Update:

AD Sportwereld meldt inmiddels dat Frank Demouge komend seizoen voor FC Utrecht speelt. De aanvaller, die tot vandaag bij Willem II onder contract stond, wordt vanavond gepresenteerd.

Mafia II gaat als een speer

Altijd leuk, berichten die elkaar tegenspreken. Eerder vandaag meldde de analist Pachter dat Mafia II eigenlijk nooit winst kan maken door afnemende interesse bij consumenten en door middelmatige review-scores. Vandaag is ook bekendgemaakt dat het spel in Groot-Brittannië juist de sterkste launch beleefd heeft sinds Red Dead Redemption.

Wij weten niet precies waar Pachter de afnemende interesse op baseert, maar misschien wordt dat later nog duidelijk. Het spel versloeg deze week met gemak Kane & Lynch 2 in de Britse verkoopcijfers in ieder geval. Of ze hun kosten na zo'n lange ontwikkeltijd er nog uit gaan halen is weer een ander verhaal. Meer cijfertjes voor maffialeden in spe: de Xbox 360 versie heeft 52% van de totale Mafia II-verkoop, de PlayStation 3 komt er achteraan met 41%. De PC versie heeft de overige 7% van de totale verkopen van het spel in de UK.

Mafia II

Ook hof legt drie jaar cel op in Ikea-zaak

De man die twee jaar geleden een verkeersregelaar doodreed bij de Ikea in Amsterdam Zuidoost heeft ook in hoger beroep drie jaar cel en een jaar voorwaardelijk gekregen. Ook mag Dion G. vijf jaar lang niet rijden. Hij was in beroep gegaan tegen het vonnis van de rechtbank.

G. was op de 54-jarige verkeersregelaar ingereden, nadat de twee een woordenwisseling kregen omdat hij zijn auto op een invalidenparkeerplaats had gezet. Vervolgens remde hij hard, waardoor het slachtoffer op de grond klapte. Hij overleed enkele dagen later aan zijn verwondingen.

Het hof acht doodslag bewezen omdat G. met zijn roekeloze rijgedrag de kans heeft aanvaard dat de verkeersregelaar zou overlijden. Het verweer dat de automobilist in paniek op de man inreed gaat er bij het hof niet in. Volgens de rechters van het hof was hij 'enkel geïrriteerd en boos'.

G. heeft eerder wel toegegeven dat hij een collega van het slachtoffer had bedreigd. Ook daarvoor is hij opnieuw veroordeeld. De rechter legde de verdachte ook een verplichte behandeling op voor zijn agressieve houding.

Olfers naar Azerbeidzjan

Steve Olfers zet zijn loopbaan voort in Azerbeidzjan. De verdediger tekende een tweejarig contract bij FC Gabala, waar voormalig Arsenal-verdediger Tony Adams sinds kort trainer is. Olfers kwam vorig seizoen als amateur uit voor PSV.

De 28-jarige Olfers debuteerde als prof voor Feyenoord en kwam vervolgens uit voor Excelsior, RKC Waalwijk, opnieuw Excelsior, FC Den Bosch, Sparta Rotterdam en het Deense Aalborg BK. In totaal speelde hij 232 competitieduels als prof, waarin hij tien keer scoorde. Sinds september 2009 hield hij zijn conditie op peil bij PSV, dat hem in februari 2010 verrassend een amateurcontract aanbood. Olfers speelde nooit in het eerste elftal van de Eindhovenaren.

Emmen onderhandelt met trainer Harkemase Boys

FC Emmen ziet in Henk de Jong de ideale nieuwe trainer. De Jong is nu nog werkzaam bij de Friese Topklasser Harkemase Boys. Emmen is inmiddels met hem in onderhandeling over een dienstverband.

De Jong presteert al enkele jaren fantastisch met Harkemase Boys. In 2008 promoveerde hij als kampioen naar de Hoofdklasse met de Friezen, om in 2009 direct afdelingskampioen te worden. Vorig seizoen promoveerde hij met de club naar de Topklasse. Omdat De Jong geen diploma heeft om in het betaald voetbal te mogen werken, zal hij assistent moeten worden van Azing Griever. Dit om problemen met de bond te voorkomen. In de tussentijd kan De Jong zich dan proberen in te schrijven voor de cursus Coach Betaald Voetbal.

De trainer voelt zich vereerd en heeft veel zin in de klus: "Ik heb alles al met het bestuur van Harkemase Boys doorgenomen. Ze hebben liever niet dat ik Emmen ook ga trainen, maar zullen me niks in de weg leggen. Het bijt elkaar ook niet. Emmen traint overdag en speelt zijn wedstrijden op vrijdag, Harkemase Boys traint ’s avonds en speelt op zaterdag. Nu werk ik overdag ook, wat dat betreft verandert er weinig," zegt hij tegen het Dagblad van het Noorden.

Daigo 'The Beast' vecht zichzelf een record

Sommige mensen maken van gamen hun beroep. Zo ook Daigo Umehara, voor de niet-kenners een topspeler in fighting games. The Beast, zoals hij ook wel wordt genoemd, heeft dit jaar nog een sponsorcontract met Mad Catz getekend en kon dus betaald veel toernooien gaan spelen over de wereld.

Ditzelfde jaar staat hij dan ook in het Guinness Book of World Records Gamer's Edition 2011 omdat hij vijftien toernooien achter elkaar heeft gewonnen. Zijn record in het boek luidt 'Most Consecutive Tournament Wins'. In Japan noemen ze hem niet voor niets 'God of 2D fighting games' en deze nieuw verworven titel versterkt dat alleen maar. Hij heeft zich vooral gespecialiseerd in Capcom-fighters, zoals de recentelijk uitgekomen Super Street Fighter IV.

Over zijn record zegt Daigo: 'Deze prijs op een internationaal toernooi er nog bij winnen is een grote eer, en maakt het nog specialer als je de sterke concurrentie ziet in de internationale fighting game community.' Mocht je hem willen verslaan: de meester geeft hieronder nog wat tips.

Barazite nieuwe aanwinst Vitesse

Nacer Barazite ruilt Arsenal in voor Vitesse. De aanvaller had in Londen geen perspectief meer en kiest nu voor de club uit Arnhem, aldus de NOS.

Ook Heracles Almelo was in de race voor Barazite, maar hij geeft de voorkeur aan Vitesse. De NOS weet niet te melden of het gaat om een definitieve transfer of een verhuur. De aanvaller heeft een contract tot medio 2011 bij Arsenal. De 20-jarige Barazite speelde tot 2006 in de jeugd van NEC. Daarna vertrok hij naar Arsenal. In het seizoen 2008/2009 werd hij verhuurd aan Derby County dat toen in het Championship uitkwam. Voor Arsenal speelde hij enkele wedstrijden in de Carling Cup.

De Nederlandse jeugdinternational zag eerder al een transfer naar Glasgow Rangers afketsen. Hij ging daar op proef, maakte indruk, maar zag de overstap toch niet doorgaan. Bij Vitesse keert Barazite terug op Nederlandse bodem en gaat hij spelen voor de aartsrivaal van de club waar hij een deel van zijn jeugdopleiding genoot: NEC.

Na Slobodan Rajkovic, Nemanja Matic, Matej Delac en Ismaïl Aissati is Barazite de vijfde aanwinst van Vitesse.

FC Oss ziet Peljto vertrekken

Dino Peljto is vertrokken bij FC Oss. De middenvelder en de Topklasser hebben het contract in onderling overleg ontbonden. Peljto speelde naar zijn zin te weinig en hoopt als transfervrije speler een andere club te vinden.

De 22-jarige middenvelder, die geboren werd in Bosnië-Herzegovina, speelde eerder voor RKC Waalwijk en Fortuna Sittard. Bij de Limburgers debuteerde hij vorig seizoen als prof. Hij kwam er veertien keer in actie in de Jupiler League. Deze zomer tekende hij na een proefperiode een contract tot medio 2011 in Oss, maar trainer Dirk Heesen maakte in de eerste twee duels geen gebruik van zijn diensten. Daarop besloot Peljto te vertrekken.

Publicatie NSB-kranten niet strafbaar

Het publiceren van foute oorlogskranten is niet strafbaar. Dat heeft het ministerie van Justitie laten weten in antwoord op Kamervragen van D66 en VVD. Volgens het ministerie mag de Koninklijke Bibliotheek (KB) de nazikranten uit de tijd van de Tweede Wereldoorlog online zetten zolang aan een aantal voorwaarden wordt voldaan.

Zo moet de bibliotheek gebruikers van de site vooraf waarschuwen over de aard van de teksten. Ook moet daarin staan dat verdere verspreiding strafbaar is. Verder moet, indien dat technisch mogelijk is, geprobeerd worden het downloaden van de kranten zoveel mogelijk te beperken.

Justitie waarschuwde de KB eerder over het voornemen de NSB-kranten ook online te zetten. Dat zou tot vervolging voor haatzaaien kunnen leiden. De bibliotheek liet vorige week al weten toch door te gaan met het plan om de kranten op internet te zetten.

Boris van den Ham (D66) en Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) hadden bij de minister aangedrongen op overleg met de bibliotheek.

Button: "Vettel wordt geen kampioen"

Jenson Button, de regerend wereldkampioen, verwacht niet dat Sebastian Vettel hem zal gaan opvolgen. Hij is namelijk van mening dat de Red Bull-coureur te veel fouten maakt.

Nadat Vettel afgelopen weekend tegen de McLaren van Button botste en hem daarmee voor de rest van de race uitschakelde, zei Button: "Hij is extreem snel, dat is een ding dat zeker is. Zeven polepositions halen in dertien races is een buitengewone prestatie. Maar om er zo veel te verspelen is ook verbazingwekkend. In mijn ogen rijdt hij te slordig om in aanmerking te komen voor de wereldtitel."

Ondanks de achterstand op Vettel en de 35 punten die hij achterstaat op teamgenoot Lewis Hamilton, is Button optimistisch over zijn eigen titelkansen: "Dat is veel, maar in het oude puntensysteem waren het er zo’n 14 of 15 geweest, dus het is zeker nog mogelijk.".

Button gaat vol vertrouwen naar de volgende race in het kampioenschap, de Grand Prix van Italië: "Monza is een van mijn favoriete circuits en de karakteristieken van de baan passen bij onze auto. Ik verwacht een goed weekend. Een overwinning zou me weer helemaal in de juiste stemming brengen.".

Cancellara mogelijk weg bij Saxo

Het is onzeker of Fabian Cancellara ook na dit seizoen uitkomt voor Saxo. De drievoudig wereldkampioen tijdrijden zou in de balangstelling staan van BMC.

"Het is een publiek geheim dat verschillende teams mij willen contracteren”, aldus Cancellara op zijn website. "Ik moet toegeven dat er interessante aanbiedingen tussen zitten, ook met het oog op de langere termijn, na mijn loopbaan als wielrenner." Cancellara zal op korte termijn de situatie bespreken met zijn ploegleider bij Saxo, Bjarne Riis. "We communiceren heel open over de toekomst. Hopelijk weet ik na de Ronde van Spanje waar ik aan toe ben. Het worden 'hete' weken."

Zeker is wel dat er bij Saxo Bank-Sungard, zoals de ploeg vanaf volgend jaar heet, veel gaat veranderen. De gebroeders Schleck vertrekken naar een nieuwe Luxemburgse ploeg en de kans is aanwezig dat ze andere renners meenemen. met het aantrekken van Alberto Contador blijft de focus liggen op de eindzege in de Tour de France.

Morientes stopt met profvoetbal

Fernando Morientes stopt met profvoetbal. De 34-jarige Spanjaard kwam afgelopen seizoen nog uit voor Olympique Marseille, maar legde afgelopen zomer aanbiedingen uit met Midden-Oosten en Portugal naast zich neer.

"Na 17 jaar topvoetbal wil ik meer tijd besteden aan mijn familie," aldus Morientes, die bij Real Madrid zijn grootste successen beleefde. Bij die club won hij drie keer de Champions League en tweemaal het landskampioenschap. Ook haalde hij met AS Monaco eenmaal de finale. Bij Liverpool, Valencia en Marseille was Morientes minder succesvol.

De aanvaller kwam 47 keer uit voor het Spaanse nationale elftal, daarin scoorde hij 27 keer. Morientes blijft actief in de voetbalwereld, hij wordt analist bij de Spaanse televisiezender Telecinco.

Inbraak bij recherche Rusland

Bij het kantoor van de belangrijkste misdaadrecherchedienst van Rusland is maandagnacht ingebroken. Een particuliere bewaker werd gekneveld, waarna 25 kluizen werden opengebroken.

Het was de inbrekers klaarblijkelijk niet om belangrijke dossiers te doen; alleen een televisietoestel en een bewakingscamera werden vermist, liet de Recherchecommissie voor de regio Moskou dinsdag in een persbericht weten.

De recherchedienst valt onder het bureau van de procureur-generaal, maar functioneert zelfstandig.

Drent doodgestoken bij ruzie in Assen

Bij een ruzie voor een woning in Assen is maandagavond een man doodgestoken. De vermoedelijke dader is voortvluchtig, meldt de politie.

Het 45-jarige slachtoffer uit het 25 kilometer verderop gelegen Eesergroen was die avond op bezoek geweest bij een woning aan de Dr. Schaepmanstraat. Voor de woning zouden het slachtoffer en een of meerdere bewoners van het huis ruzie hebben gekregen.

Uiteindelijk werd de man rond 23.00 uur neergestoken. Hij werd overgebracht naar een ziekenhuis, maar daar bleek dat hij was overleden.

De vermoedelijke dader nam de benen, maar zijn identiteit is bekend. De politie heeft een 28-jarige bewoonster van de woning opgepakt. De politie houdt de mogelijkheid open dat zij ook dader is. Waarom de man werd neergestoken, is niet duidelijk.

Taxichauffeur overleden na frontale botsing

Een 47-jarige taxichauffeur is maandagavond in het Brabantse Steenbergen om het leven gekomen na een frontale botsing tussen zijn taxi en een bestelbus. De man uit Oudenbosch overleed ter plekke. De 43-jarige bestuurder van de bestelbus ligt met inwendige verwondingen op de intensive care.

Het ongeluk op de N259 vond rond 22.00 uur plaats. De taxi was door onbekende oorzaak op het linkerwegdeel geraakt en botste tegen de bestelbus. Hierbij raakte de bestelbuschauffeur bekneld. Hij kon pas na een anderhalf uur worden bevrijd.

Knieblessure Contador na val in training

Wielrenner Alberto Contador is maandag tijdens een trainingsrit gevallen. Daar heeft de Spanjaard een ontsteking aan zijn rechterknie aan overgehouden. De 27-jarige renner gleed op een door olie glad geworden rotonde bij zijn woonplaats Pinto van zijn fiets, maar kon nog wel zelf naar huis fietsen.

Het is onduidelijk hoelang Contador rust moet houden en wat dat voor zijn wedstrijdprogramma betekent. Volgens een woordvoerder van de renner had de drievoudig tourwinnaar 's nachts pijn in het gewricht. Uit onderzoek bleek dat het gewricht is ontstoken.

Contador won dit jaar zijn derde Tour de France. Hij deed dat namens de Astana-ploeg. Volgend jaar rijdt hij voor Saxo Bank-ShureGard, de ploeg van Bjarne Riis.

Oud-tourwinnaar Fignon (50) overleden

Tweevoudig tourwinnaar Laurent Fignon is dinsdag overleden. Dat meldt de Franse sportkrant L'Équipe op gezag van televisiezender France 2 waar de Fransman commentator was. Fignon vierde eerder deze maand zijn vijftigste verjaardag. Hij leed al geruime tijd aan longkanker.

Fignon brak begin jaren tachtig van de vorige eeuw door als ronderenner. In 1983 was hij plotseling de kopman van de Renault-Gitane-ploeg nadat Bernard Hinault geblesseerd was geraakt. De jonge Parijzenaar liet met de eindzege in de Tour zien dat hij die rol aankon. Het volgende jaar werd Fignon Frans kampioen en prolongeerde hij zijn tourzege, waarbij hij vijf etappes won.

In 1989 won hij de Giro d'Italia, maar dat jaar ging voor Fignon toch als slecht de boeken in. In de Tour de France vocht hij een verbeten strijd uit met de van een jachtongeluk herstelde Amerikaan Greg Lemond. Le Professeur ging de afsluitende tijdrit in zijn eigen Parijs in met een voorsprong van vijftig seconden, maar dat bleek niet voldoende. Uiteindelijk moest hij de eindzege met acht seconden achterstand aan Lemond laten.

Na zijn actieve carrière, die hij in 1993 afsloot, werd Fignon organisator van wielerkoersen. De laatste jaren was hij actief als commentator op de Franse televisie. Vorig jaar presenteerde Fignon zijn autobiografie, waarin hij bekendmaakte longkanker te hebben. Ook stelde hij doping te hebben gebruikt en sloot hij een verband tussen die twee zaken niet uit.

Ondanks dat het gezwel op zijn stembanden drukte en hij daardoor moeilijk te verstaan was, was Fignon ook deze zomer tijdens de Ronde van Frankrijk weer als commentator actief. Hij werd op 12 augustus 50 jaar.

Man vast voor fatale mishandeling Zoetermeerse

De politie heeft een verdachte opgepakt in het onderzoek naar de dodelijke mishandeling van een 54-jarige vrouw uit Zoetermeer. De 46-jarige man uit Zoetermeer is volgens de politie een bekende van het slachtoffer.

De vrouw fietste vorige week zondag rond 15.30 uur over een fietspad in haar woonplaats langs de Randstadrail toen ze werd aangevallen. Een voorbijganger vond haar kort daarna. Het slachtoffer werd overgebracht naar een ziekenhuis, maar overleed daar later op de dag.

Getuigen hebben een man bij het slachtoffer zien weglopen richting het centrum. Met een politiehelikopter zijn foto's van de omgeving gemaakt. Dinsdagavond wordt de zaak behandeld in Opsporing Verzocht. De politie zoekt nog steeds getuigen.

Kreeften aan de wandel in Duiven

Inwoners van het Gelderse Duiven keken de afgelopen weken verbaasd naar talloze kreeften die uit sloten tevoorschijn kwamen en wegen overstaken. Het gaat vrijwel zeker om Amerikaanse rivierkreeften, bevestigt een woordvoerder van de Dierenambulance. Dagblad de Gelderlander berichtte dinsdag over de beestjes.

De Dierenambulance ontving in korte tijd tientallen meldingen van wandelende kreeften. De Amerikaanse kreeft kan ongeveer 17 centimeter lang worden, maar is ongevaarlijk. "Je moet alleen een beetje oppassen voor de scharen. Eéntje kreeg mij te pakken, maar mijn vinger zit er nog aan", zegt een woordvoerder van de ambulance.

De woordvoerder wil niet van een plaag spreken omdat de dieren geen overlast veroorzaken. Ook neemt het aantal meldingen af. Amerikaanse rivierkreeften belandden al in de jaren zeventig via tuincentra in Nederland.

Camoranesi verlaat Juve voor Stuttgart

Eén van de boegbeelden van Juventus heeft Turijn verlaten voor de Bundesliga. Mauro Camoranesi speelt het komend jaar voor VfB Stuttgart. Dat nieuws meldt de club op de laatste dag van de transferperiode via de officiële kanalen.

De 33-jarige international is een contract overeengekomen voor één jaar met een optie om nog een jaar te verlengen. Beide clubs doen geen mededelingen over de transersom van de nu voormalig routinier van de Oude Dame.

Camoranesi kwam bij Juventus niet meer in de plannen voor en stond op de transferlijst. Er was ook interesse voor de middenvelder uit de Premier League en de Griekse competitie.

Regen legt oud schip bloot in Utrecht

Door de zware regenval van de afgelopen dagen zijn in Utrecht delen van een lang houten vrachtschip bloot komen te liggen. Het oude schip lijkt zeer compleet en goed bewaard gebleven. De gemeente spreekt van een 'sensationele vondst'.

De bewerkingssporen van de scheepsbouwers zijn nog steeds zichtbaar. Archeologen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de gemeente Utrecht presenteren de vondst woensdagochtend. Dat gebeurt om 11.00 uur in het pand van de stichting Bouwloods aan de Alendorperweg.

Rummenige: "Verzekering voor internationals"

Bayern München-voorzitter Karl-Heinz Rummenigge heeft nogmaals gepleit voor een verzekering voor internationals. De Duitser is naar de voetbalbonden UEFA en FIFA gestapt om een vergoeding te eisen als spelers bij interlands geblesseerd raken. Reden hiervoor is de blessure die Arjen Robben in de aanloop naar het WK opliep.

"Er zijn gesprekken en het schijnt dat de UEFA bereidheid toont om alle Europese clubs tegen dit soort zaken te verzekeren. Niet alleen bij grote toernooien, maar bij alle interlands," zei Rummenige die al eerder een claim bij de KNVB neerlegde om het tot de winterstop missen van Robben vergoed te krijgen. "We zijn nog steeds van mening dat de Nederlanders dat moeten compenseren."

'Dino S. gaat uitleggen waarom hij onschuldig is'

Topcrimineel Dino S. gaat voor het gerechtshof onderbouwen waarom hij onschuldig is. Hij zal zich niet beroepen op zijn zwijgrecht, zegt zijn advocaat Marnix van der Werf dinsdag.

In december werd S. door de rechtbank in Haarlem bij verstek veroordeeld tot acht jaar cel voor het leidinggeven aan een internationale drugsbende. Zijn advocaten gingen in hoger beroep. Nu S. vastzit, is de verwachting dat het hof de zaak in behandeling neemt. De vermeende crimineel uit Purmerend zal tijdens dat proces 'zijn visie' op de zaak geven.

Het veronderstelde kopstuk in de onderwereld zou ook banden hebben met Willem Holleeder en opdrachtgever van een reeks liquidaties zijn. Die beschuldigingen worden in deze zaak niet behandeld. Zijn advocaat wil er dan ook niet op ingaan, maar benadrukt wel dat S. ook in die zaken niet schuldig is.

De 49-jarige Dino S. werd vrijdag aangehouden in een kleine woning aan de Rozengracht in Amsterdam. De politie had hem toen al twee weken geobserveerd.

Bende haalde mannen voor prostitutie naar Spanje

De Spaanse politie heeft een bende opgerold die in Brazilië jonge mannen ronselde om ze later in Spanje tot prostitutie te dwingen. Veertien verdachten, overwegend Brazilianen, werden aangehouden, meldde de politie dinsdag.

Ook zeventien slachtoffers werden opgepakt, omdat ze illegaal in het land verbleven.

Het is volgens de Spaanse politie voor het eerst dat er een bende mensenhandelaars is opgerold die niet vrouwen, maar mannen naar Spanje haalde voor de prostitutie. De leider van de bende, een Braziliaan, zetelde in Palma op het eiland Mallorca.

De mannen werden in Brazilië geronseld en opgezadeld met schulden tot vierduizend euro, die ze moesten terugbetalen. Sommigen dachten gewoon werk te krijgen, anderen wisten wel wat van hen verwacht werd, maar niet dat ze ieder uur van de dag beschikbaar moesten zijn en van provincie naar provincie zouden worden verplaatst.

De mannen moesten de helft van hun verdiensten afstaan. Als ze klaagden of problemen maakten, werden ze bedreigd, zelfs met de dood. Ze werden van Viagra, alsook cocaïne en andere stimulerende middelen voorzien om te kunnen presteren.

OM eist celstraf tegen thuiskwekende wietroker

Tegen een 47-jarige Amsterdammer die thuis wiet kweekte om naar eigen zeggen zijn pijn te verlichten, is dinsdag in hoger beroep vier weken cel geëist. Bij de man thuis werd twee jaar geleden wiet en hasj gevonden, maar de man claimde dat hij het voor medicinale doeleinden produceerde.

De man kreeg eerder een werkstraf van zestig uur en een voorwaardelijke celstraf van een week opgelegd van de rechtbank. Er was toen een werkstraf van tachtig uur en een week voorwaardelijk geëist. Het OM in Den Haag eist nu een hogere straf, omdat de man al eerder was veroordeeld voor iets soortgelijks en omdat hij na zijn aanhouding weer met drugs werd betrapt.

De man gebruikte de softdrugs niet alleen zelf. Hij gaf het ook aan buurtbewoners om hen te helpen hun pijn te verlichten.

Volgens de Hoge Raad is het kweken van wiet voor medicinale doeleinden in zeer uitzonderlijke gevallen toegestaan. Volgens het OM is daar nu geen sprake van omdat de man geen baat zou hebben bij de bij de apotheek verkrijgbare medicinale wiet.

De uitspraak is over twee weken.

Getuigen fatale schietpartij Nijmegen gezocht

De Rijksrecherche zoekt meer getuigen van de schietpartij in Nijmegen waarbij twee weken geleden een 40-jarige man door kogels van agenten om het leven kwam. De twee betrokken agenten en andere getuigen van het schietincident zijn inmiddels verhoord. Dat meldt het Openbaar Ministerie dinsdag.

Het slachtoffer zou kort voor zijn dood een supermarkt hebben overvallen en daarnaast iemand hebben bedreigd. De twee agenten zagen de man in een auto en maanden hem op de Neerbosscheweg te stoppen, waarna hij zich agressief gedroeg.

De man had ook een mes bij zich en stak een politiehond neer, die dat overigens overleefde. De agenten voelden zich bedreigd, waarna ze op hem schoten. Onduidelijk is nog door hoeveel kogels de man uit Nijmegen is geraakt.

De Rijksrecherche onderzoekt wat er precies is gebeurd. Het onderzoek neemt naar verwachting geruime tijd in beslag, meldt het OM.

Man verdacht van voorbereiden aanslagen

Eén van de verdachten die op Schiphol is aangehouden, wordt verdacht van de voorbereiding van aanslagen. Dat bevestigt zijn advocaat Klaas-Arjen Krikke dinsdag. Waar de andere verdachte van wordt verdacht, weet hij niet. Maar hij vindt het niet ondenkbaar dat het bij de andere verdachte mogelijk om dezelfde verdenking gaat.

"Ik ben zeer ontstemd over de informatie die nu allemaal vrijkomt", benadrukt Krikke. "Zo is mijn cliënt via de media voor het grote publiek al veroordeeld."

En of dat terecht is, is volgens hem maar zeer de vraag. Krikke: "In de Verenigde Staten hebben ze de omstreden spullen in een koffer aangetroffen waarvan het nog maar de vraag is of die van mijn cliënt was. En waren die spullen wel gevaarlijk? Uit de media leid ik af dat de Amerikaanse autoriteiten de spullen al hadden gecontroleerd voor vertrek. Dan bestond er kennelijk geen gevaar."

Verkeer op Maas in Venlo stilgelegd na aanvaring

Het verkeer op de Maas in het centrum van Venlo is dinsdagochtend stilgelegd nadat een plezierjacht was gekapseisd na een aanvaring. Een man, een vrouw en een hond kwamen hierbij in het water terecht. Ze zijn door de brandweer uit het water gehaald en ter controle overgebracht naar een ziekenhuis. Hoelang het verkeer stilligt is nog onbekend.

Het jacht kapseisde rond 11.00 uur. De boot botste volgens regionale media tegen een vrachtschip, maar dat kan de politie niet bevestigen. Over de schade is nog niets bekend. Het KLPD onderzoekt de toedracht van het ongeluk.

'Een op tien wil alleen met studiebeurs studeren'

Een op de tien scholieren zegt niet te gaan studeren als de studiefinanciering wordt afgeschaft. Dat concludeert onderzoeksbureau Newcom uit een peiling onder ruim vijftienhonderd havisten en vwo'ers vanaf de vierde klas.

Van de havoscholieren zegt vijftien procent niet te gaan studeren als de studiefinanciering wordt omgezet in een lening of wordt afgeschaft. Onder de vwo'ers is dit negen procent.

Ruim een op de vijf havogangers (22 procent) met het profiel Cultuur & Maatschappij zien het niet zitten om zonder financiering te gaan studeren. Bij het vwo is het grootste aandeel te vinden onder de scholieren met het profiel Natuur & Techniek (twaalf procent).

Bijna de helft (48 procent) is van plan meer naast de opleiding te werken als ze in de toekomst geen studiefinanciering krijgen. Newcom verwacht dat ze daardoor langer over hun opleiding doen.

Uitwonenden vanaf 18 jaar krijgen nu iedere maand een basisbeurs van 266 euro en kunnen dat aanvullen met een lening. Thuiswonenden krijgen 96 euro. Er zijn speciale regelingen als de ouders een laag inkomen hebben en niet kunnen bijdragen aan de studie.

De kans dat de studiefinanciering de komende kabinetsperiode onberoerd blijft is minimaal omdat ook linkse partijen het stelsel willen veranderen.

Lekker op mankantie

Echte mannen gaan in de lente, herfst, maar het liefst in de winter op reis met hun kameraden. Een mankantie begint met kamperen in een natuurgebied waar geen vrouwen, regels en verplichtingen zijn. Midden in de natuur is een man zichzelf. Alle luxe gaat overboord. Dat betekent twee weken lang niet scheren, geen teennagels en neushaar knippen en de mogelijkheid om ondergoed drie dagen achtereen binnenstebuiten te dragen.

Schaatscoach Mueller gaat Davis trainen

Schaatser Shani Davis heeft in Peter Mueller een nieuwe coach gevonden. Het nieuws werd gisteravond door Mueller bevestigd. De Amerikaan zat zonder werk nadat Håvard Bøkko zich voor dit seizoen toch weer aan te sluiten bij de Noorse schaatsbond.

"Ik ben komend seizoen terug op het ijs. En niet zomaar terug, maar ook nog als coach van een absolute topschaatser," zei Mueller tegen het NRC Handelsblad. Hij is de coach van het schaatsteam dat gesponsord wordt door het Noorse bedrijf CBA. Davis heeft daar getekend voor één seizoen met de optie voor nog drie jaar. Mogelijk sluiten zich volgend seizoen ook Hege en Håvard Bøkko bij aan.

Davis behaalde afgelopen seizoen op de Olympische Spelen in Vancouver goud op de 1.000 meter, maar zag het goud op het koningsnummer, de 1.500 meter gaan naar Mark Tuitert. Voor dit jaar heeft de Amerikaan zijn zinnen gezet op het WK Sprint in Heerenveen en het WK allround in Calgary.

CDA'er Schinkelshoek verlaat politiek om PVV

CDA'er Jan Schinkelshoek verlaat de landelijke politiek. Ingewijden hebben een bericht daarover van NRC Handelsblad bevestigd. Schinkelshoek zelf is nog onbereikbaar voor commentaar.

Door de verkiezingsnederlaag van het CDA keerde Schinkelshoek vanwege zijn 27e plaats op de lijst niet terug in de Tweede Kamer. Hij maakte wel kans in het parlement te komen als straks CDA-Kamerleden zouden doorschuiven naar een post in het nieuwe kabinet.

Schinkelshoek is echter ongelukkig met de PVV als gedogende partij van een minderheidskabinet. Hij acht zo'n coalitie heilloos voor het land en het CDA.

Opta start nieuw onderzoek televisiemarkt

Telecomtoezichthouder Opta start per direct een nieuw onderzoek naar de televisiemarkt. Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBb) haalde kort geleden een streep door het besluit van Opta om de kabelmarkt open te breken.

Deze uitspraak biedt geen ruimte voor een snelle openstelling van de tv-kabel, verklaarde Opta dinsdag. De toezichthouder verwacht binnen een jaar een nieuw besluit te nemen op basis van het nieuwe onderzoek.

Door het vonnis van het CBb kunnen tv-kijkers toch niet kiezen bij welke aanbieder zij kabeltelevisie willen afnemen. Tele2 sprong deze zomer in het gat dat door de opening van de kabelmarkt was geboden, maar kan de concurrentie nu niet aangaan.

Geen stroom in centrum Rotterdam

Het centrum van Rotterdam heeft bijna twee uur zonder stroom gezeten door een storing. Het ging om tienduizend aansluitingen, waaronder woningen en winkels. Ook trams reden dinsdagochtend niet. Om 11.40 had iedereen weer stroom, zegt een woordvoerder van netbeheerder Stedin.

De storing begon om 09.52 uur toen een verdeelstation aan de Robbert Fruinlaan uitviel. Bij kortsluiting schakelt zo'n station, net als een meterkast in huis, automatisch uit. Of dat nu ook is gebeurd en waardoor, wordt onderzocht.

Stedin heeft nu de stroomvoorziening hersteld door het centrum via andere stations elektriciteit te sturen. Nu dat is voltooid wordt onderzocht wat er precies is fout gegaan.

"Mafia II ten dode opgeschreven"

De actiegame Mafia II is volgens analist Michael Pachter ten dode opgeschreven. "Met een gemiddelde recensiescore van 74 op metacritic.com en afnemende interesse onder consumenten gaat deze game waarschijnlijk geen winst maken," aldus Pachter tegenover website Gamasutra.

De langverwachte game is bijna zes jaar in ontwikkeling geweest. Hoewel het budget van de game geheim wordt gehouden, moet er volgens Pachter een buitensporig hoog bedrag worden terugverdiend om winst maken. Hij adviseert uitgever Take-Two de productie voortaan beter te stroomlijnen en meer duidelijkheid te scheppen over de releasedatum van aankomende games.

Mafia II speelt zich af in de Italiaanse onderwereld van de jaren vijftig. De speler stapt in de schoenen van ex-soldaat Vito om zich via allerlei criminele activiteiten tot maffiabaas op te werken. Dit uitgangspunt viel niet in goede aarde bij Unico National. Volgens deze organisatie die de belangen van Italiaanse Amerikanen vertegenwoordigt, werkt de game racisme in de hand.

?Mafia II ten dode opgeschreven?
?Mafia II ten dode opgeschreven? (Foto: Novum)

Bouma: "Gelukkig is het nu allemaal zover"

Wilfred Bouma heeft een tweejarig contract ondertekend bij PSV. Door het vertrek van Carlos Salcido naar Fulham kwam de gewenste plaats vrij voor de voormalige verdediger van Aston Villa.

In de voorbereiding op het huidige seizoen hield Bouma zijn conditie op peil bij PSV in de hoop er een contract aan over te houden. Zijn wens is uitgekomen en hij laat op de clubwebsite weten blij te zijn met zijn terugkeer op het oude nest. "Gelukkig is het nu allemaal zover", vertelt Bouma.

"Ik heb twee maanden meegelopen en dat was toch een beetje onzeker", vervolgt de verdediger. "Ik had er zelf voor gekozen, zat in de wachtkamer. Maar ik dacht er niet veel aan. Ik wilde graag, heb ik altijd gezegd."

Bouma gaat in Eindhoven spelen met rugnummer achttien. "Nummer 3 heeft een speciale betekenis voor mij, maar ik heb mijn zoontje laten kiezen. Hij vond 18 een mooi nummer en ik ook. Ik draag het al de hele voorbereiding en dat blijft dus zo", besluit Bouma.

Hamilton: "Webber gebruikt ervaring als wapen"

Na de Grand Prix van België lijken Lewis Hamilton en Mark Webber te gaan strijden om de wereldtitel in de Formule 1. De andere titelkandidaten Jenson Button en Fernando Alonso vielen uit, terwijl Sebastian Vettel geen punten behaalden. Deze drie kunnen echter met een sterk slot toch nog een rol spelen in de titelstrijd.

Hamilton ziet in Webber zijn voornaamste tegenstrever. De Brit gaat momenteel aan de leiding in de titelstrijd, op enkele punten gevolgd door Webber. De McLaren-coureur had echter gerekend op meer tegenstand van diens Red Bull-teamgenoot Sebastian Vettel. "Vettel heeft de auto om het te doen, laat daar geen twijfel over bestaan. Dus er is geen excuus voor hem om niet bovenaan te staan in het kampioenschap. Maar hij leert nog steeds bij. Sebastian is serieus snel en hij zal alleen maar sterker worden," zei Hamilton tegen AutoMoto365.com.

Voor dit jaar houdt Hamilton meer rekening met de 34-jarige Webber die al vier races wist te winnen. "Mark heeft de ervaring en dat laat zich zien. Ervaring telt enorm. Daar kom ik naar gelang ik ouder wordt steeds meer achter. Mark is zeer volwassen en dat helpt hem absoluut. Hij loopt al veel langer rond dan Sebastian en mijzelf. Dat werkt enorm in zijn voordeel, wat terug te zien is binnen het Red Bull-team."

Blizzard wil James Cameron voor Starcraft-film

Een film gebaseerd op Starcraft zou werkelijkheid kunnen worden als James Cameron de regie op zich zou willen nemen. Volgens een woordvoerder van uitgever Blizzard is de Avatar-regisseur de perfecte keuze voor een film over de strategiegame.

"We willen al jaren een film of televisieserie rond Starcraft maken, maar zijn nooit door de juiste personen benaderd", zegt een woordvoerder van Blizzard tegen website MTV Multiplayer. "Als James Cameron naar ons toe zou komen om het project te regisseren, zouden we meteen aan de slag gaan. Dan twijfelen we geen seconde."

Het lijkt erg onwaarschijnlijk dat Cameron de Starcraft-film daadwerkelijk gaat regisseren. Hij is sinds het enorme succes van Avatar niet alleen een van de meest gevraagde regisseurs ter wereld, maar staat er ook om bekend erg lang over de productie van een film te doen. Met acht lopende projecten op zijn bord maakt zelfs de machtige uitgever Blizzard weinig kans hem voor een film te strikken.

Blizzard werkt momenteel met Spiderman-regisseur Sam Raimi aan een filmadaptatie van de online fantasygame World of Warcraft. Raimi wil zich in deze verfilming beperken tot maximaal drie gebieden, en zo zullen de ruim elf miljoen spelers van World of Warcraft niet alle locaties uit de game terugvinden op het witte doek. Het is niet bekend wanneer de World of Warcraft-film uitkomt.

Blizzard wil James Cameron voor Starcraft-film

'Geert Wilders neukte buiten de deur'

Geert Wilders neukte regelmatig buiten de deur. Dat onthult Meindert Fennema die een biografie schreef over de politicus. Het boek 'Geert Wilders, Tovenaarsleerling' komt vandaag uit.

Wilders heeft meerdere buitenechtelijke relaties gehad, aldus Fennema, of affairettes zoals de schrijver het noemt. Toch heeft mevrouw Wilders haar man altijd gesteund. Fennema sluit niet uit dat ook zij wel eens vreemdgaat. Fennema heeft Wilders overigens nooit zelf gesproken. Hij baseert zich op vele interviews en gesprekken met andere mensen.

GP België mogelijk eens per twee jaar

De Grand Prix van België op het circuit Spa-Francorchamps zal mogelijk eens per twee jaar plaats gaan vinden. De organisatie van de Formule 1-race onderzoekt de optie om samen met de Nürburgring afwisselend een grand prix te organiseren.

"We zijn gefeliciteerd door Formule 1-baas Bernie Ecclestone omdat de faciliteiten hier perfect zijn," zei circuit-baas Etienne Davignon. "We kijken per jaar naar de cijfers. We hebben een aantal doelen qua inkomsten en uitgaven. Ik ga geen cijfers noemen, maar de kaartverkoop op de dinsdag en de woensdag voor de race lag op schema."

Davignon meldde tegen persbureau Reuters dat de race dit jaar een verlies van ongeveer drie miljoen euro zou maken. Daarom wordt naarstig gezocht naar oplossingen om dat gat te dichten. Eén van de opties is het delen van een slot op de kalender met de Nürburgring. Het Duitse circuit deelt momenteel al een plaats met de Hockenheimring, iets wat het voorstel van Davignon nog kan doorkruisen.

"Twee dingen zijn zeker: we hebben nog een contract tot 2012 en de race in 2011 staat op de kalender. Over hoe we het na 2012 gaan organiseren loopt momenteel een discussie. Op dit moment zijn er een aantal onzekerheden," zei Davignon.

Tofste Baas - And the winner is...

Maar liefst 48 dagen lang hebben jullie kunnen stemmen op jullie favoriete bazen. We begonnen met 90 verschillende bazen van veel verschillende games en series die op veel verschillende platformen zijn verschenen. Na veel strijd en discussies over welke baas het tofste is en of dat recht evenredig te maken heeft met de grote van de baard, bleven uiteindelijk Bowser en Kane als laatste over om het tegen elkaar op te nemen.

Na een dag van stemmen is er uiteindelijk één als beste naar boven gekomen. De leider van de NOD met zijn kale kop maar ontzettend toffe ringbaardje, Kane, heeft Bowser uiteindelijk weten te verslaan. Gefeliciteerd Kane met het behalen van de titel Tofste Baas Ooit!

Kane

Bij deze willen we van FOK!games iedereen bedanken die elke dag hebben gestemt op hun favoriete baas. Hopelijk tot volgend jaar als we weer een zomertoernooi zullen houden.

Van Persie maand uitgeschakeld

Robin van Persie zal zeker een maand niet in actie kunnen komen. De aanvaller van Arsenal raakte afgelopen weekend in het duel tegen Blackburn Rovers geblesseerd aan zijn enkel. Verwacht werd dat hij tien dagen niet zou kunnen spelen, maar de blessure blijkt ernstiger te zijn dan gedacht.

Vorig jaar raakte Van Persie ook al geblesseerd aan het gewricht. Destijds was hij vijf maanden uitgeschakeld, waardoor hij een groot deel van het seizoen miste. De Nederlander zal door de nieuwe blessure naast de interlands van Oranje tegen San Marino en Finland ook wedstrijden in de Premier League en de Champions League gaan missen.

God of War: Ghost of Sparta krijgt PSP-bundel

God of War: Ghost of Sparta is de aankomende God of War-titel voor de PSP. Zo’n toptitel is natuurlijk een mooi excuus om een PSP-bundel op de markt te gooien in de stijl van de populaire serie.

Zoals je op het onderstaande plaatje kunt zien ziet de PSP er nogal Zwitsers uit. De volgende zaken zul je in ieder geval in de bundel kunnen vinden volgens VG247:

 • Black and Red two-toned PSP-3000
 • God of War: Ghost of Sparta UMD – After God of War concludes, Ghost of Sparta begins with the story of Kratos’ ascension to power as the God of War.
 • God of War: Chains of Olympus PSN voucher
 • Kick Ass – UMD movie
 • 2 GB Memory Stick Pro Duo


Het slechte nieuws is dat er vooralsnog geen Europese release bekend is. In Amerika zal de bundel 2 november verkrijgbaar zijn.

Atleet Jelks twee jaar geschorst

Atleek Mark Jelks is door het Amerikaanse antidopingbureau USADA voor twee jaar geschorst. De 26-jarige sprinter heeft de dopingreglementen overtreden, zo werd gisteren bekendgemaakt.

Opvallend is dat Jelks nooit betrapt is op het gebruik van doping. De Amerikaan miste out-of-competition controle en vergat in de afgelopen anderhalf jaar tweemaal zijn whereabouts correct in te vullen. Daarom is hij vanaf 23 augustus voor twee jaar geschorst.

Apache vliegt november binnen

De helikopter-game Apache: Air Assault zal in verkrijgbaar zijn vanaf 9 november voor de Xbox 360, PlayStation 3 en de PC. Dit heeft uitgever Activision bevestigd. De ontwikkelaar van de game is Gaijin Entertainment, het is de eerste gevechtshelikopter-simulator die de ontwikkelaar maakt.

In de game kan je luchtgevechten en lucht-tegen-grondgevechten nabootsen. De game speelt zich op verscheidene locaties af, van Centraal Amerika tot in Azië. Verder bezit de game een co-op modus waarmee je zestien missies kan spelen. Ook zijn er echte satellietbeelden voor de game gebruikt.

[US Open] V. Williams simpel door

Venus Williams heeft eenvoudig de tweede ronde van de US Open bereikt. De als derde geplaatste Amerikaanse had geen enkele moeite om de Italiaanse Roberta Vinci met 6-4 en 6-1 opzij te zetten. In de tweede ronde wacht de Canadese qualifier Rebecca Marino.

Venus moet het op de tennisbaan op Flushin Meadows doen zonder haar jongere zus Serena. Zij meldde zich onlangs af met een blessure aan haar rechtervoet. Deze liep ze op toen ze in juli in een restaurant op een gebroken glas was gaan staan met haar voet.

Eis: 2 jaar cel voor gewelddadige woningoverval

Voor een gewelddadige woningoverval in Boskoop heeft justitie in Den Haag dinsdag tegen twee mannen twee jaar cel geëist. De 20-jarige mannen uit Gouda pleegden de overval op 17 mei.

Rond 08.00 uur klopten ze volgens justitie op het slaapkamerraam van het slachtoffer. Toen die open deed, gaven ze hem meteen een harde stoot in zijn gezicht. Daarna zouden ze een gouden ketting van zijn hals hebben gerukt. Vervolgens bedreigden ze hem met een vuurwapen en eisten ze geld. Toen ze een ring en tweehonderd euro van tafel pakten, vluchtte het slachtoffer naar het balkon. Daar kwam hij echter met zijn shirt vast te zitten tussen de deur en begon hij om hulp te roepen.

Uiteindelijk raakte hij los en wist hij naar beneden te klimmen. Hij waarschuwde de politie, maar de daders waren toen al gevlogen. Twee dagen later zag het slachtoffer in Gouda een van de overvallers in een auto zitten en belde hij de politie.

Die zette de auto aan de kant, maar een van de inzittenden nam de benen. In zijn vlucht gooide hij een pakketje cocaïne weg, maar hij werd al snel ingehaald en opgepakt. Op basis van zijn verklaringen werd ook de andere verdachte aangehouden.

Aantal bijstandsuitkeringen stijgt naar 300.000

Het aantal bijstandsuitkeringen is met achtduizend gestegen tot driehonderdduizend in juni. Het is daarmee terug op het niveau van eind december 2006, blijkt dinsdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De toename van het aantal bijstandsuitkeringen aan personen tot 65 jaar was in het tweede kwartaal kleiner (2,8 procent) dan in het eerste kwartaal (4 procent). Het CBS spreekt daarom van 'voorzichtige tekenen van herstel'.

De toename was het sterkst onder jongeren tot 27 jaar. Bij mannen is de toename groter dan bij vrouwen.

[Vuelta] Ten Dam opgelucht

Na een door blessures mislukt seizoen hoopt Rabobank-wielrenner Laurens ten Dam het jaar goed te maken door te schitteren in de Vuelta a España. Hij eindigde gisteren in Málaga als 33e op dertig seconden van Philippe Gilbert die de etappe won. Het zorgde bij Ten Dam voor een tevreden gevoel.

"Na de ploegentijdrit geeft het rijden vandaag een gevoel van opluchting. Deze dag was goed voor de moraal," zei de Nederlander die voor een plaats in de top tien gaat. "In het begin van de etappe was ik erg goed. Op het laatst iets minder. Op de laatste col had ik een lekker ritme. Bovenop kreeg ik wel een wapper van de hitte."

[Video] [US Open] Federer doet het weer

Roger Federer heeft zonder veel moeite de tweede ronde van de US Open bereikt. De Zwitser schoof de Argentijn Brian Dabul eenvoudig met 6-1, 6-4 en 6-2 opzij. In de volgende ronde neemt hij het op tegen de Duitser Andreas Beck.

Hoogtepunt van de partij was ongetwijfeld de bal die Federer door de benen speelde en hiermee Dabul vol ongeloof achterliet door het punt te maken. Vorig jaar presteerde de Zwitser in de halve finale op Flushing Meadows precies hetzelfde tegen Novak Djokovic.

"Ik heb hier nog nooit een avondpartij verloren en voel me thuis op deze baan. Ik heb zes achtereenvolgende finales gespeeld. De eindstrijd is dit jaar weer het doel maar de weg is nog lang," zei Federer na afloop van de gewonnen partij.

Microsoft verhoogt Xbox Live-abo in sommige landen

De prijs voor Xbox Live-abonnementen gaat in een aantal landen omhoog per 1 november. Dat heeft Xbox Live Community Beheerder Major Nelson vermeld op zijn blog. De landen waarom het gaat zijn de VS, Canada, Mexico en het VK. Abonnementen die niet in de onderstaande lijst vermeld zijn behouden de huidige prijs.

US

Current

1M Gold:  $7.99

3M Gold:  $19.99

12M Gold:  $49.99

Starting Nov 1, 2010

1M Gold:  $9.99

3M Gold:  $24.99

12M Gold:  $59.99

UK

Current

1M Gold:  4.99 GBP

Starting Nov 1, 2010

1M Gold:  5.99 GBP

Canada

Current

1M Gold:  $8.99 CAD

Starting Nov 1, 2010

1M Gold:  $9.99 CAD

Mexico

Current

12M Gold:  499 Pesos

Starting Nov 1, 2010

12M Gold:  599 Pesos

Nintendo verlaagt prijzen DSi in Amerika

De Amerikaanse tak van Nintendo de prijzen van hun populaire handhelds verlagen op 12 september. De DSi zal $149.99 gaan kosten in de VS. De DSi XL gaat $169.99 kosten. Alleen de DS Lite zal geen prijsverlaging krijgen, deze blijft $129.99.
 

'We weten dat kopers elke dollar maar een keer kunnen uitgeven, en dus erg prijsbewust zijn. Op deze manier maken we het makkelijker voor de consument om de wereld van games, applicaties en sociale media te benaderen via de DSi en DSi XL', vermeldt Cammie Dunaway, hoofd marketing van Nintendo Amerika.

Helaas voor ons is het nog niet bekend of Europa gaat volgen. De Nintendo 3DS, de volgende versie van de succesvolle handheldreeks, zal pas in maart wereldwijd in de winkels liggen.

Nintendo DSi XL

Spelers Bologna in opstand

De nieuwe coach van Bologna, Paolo Magnani, heeft een lastig begin bij zijn club. In de wedstrijd tegen Internazionale wilde hij de Belg Gaby Mudingayi wisselen, maar daar kwam zijn team tegen in opstand.

De speler liep, toen hij zijn rugnummer langs de zijlijn omhoog zag gaan, vloekend naar de kant. Hij kreeg bijval van aanvoerder Marco Di Vaio die zijn coach uitlegde dat hij hem beter kon laten staan. Magnani keerde vervolgens terug naar de bank en liet Mudingayi doorspelen.

De speler die klaar stond om in te vallen, Luca Siligardi, viel vlak voor tijd alsnog in voor Gyorgy Garics. Mudingayi speelde de wedstrijd uit.

'Megaflessenhals houdt files op A2 in stand'

Door een 'megaflessenhals' blijft de A2 ondanks de verbreding naar vijf rijstroken voorlopig met files kampen. Dat zegt een woordvoerder van de Verkeersinformatiedienst dinsdag in De Telegraaf.

Dat komt door de landtunnel bij Utrecht. De tunnel had in oktober vorig jaar klaar moeten zijn, maar het ministerie van Verkeer zou de beveiliging te ingewikkeld vinden. Volgens de krant is sprake van een meningsverschil tussen Rijkswaterstaat en de bouwer en tussen minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA) en burgemeester van Utrecht Aleid Wolfsen.

Het streven is nu om de anderhalve kilometer lange landtunnel bij Utrecht voor 2013 open te hebben. Zolang de tunnel niet open is, gaat de A2 daar van vijf naar drie rijstroken.

De Verkeersinformatiedienst verwacht dat dit veel problemen oplevert, maar Eurlings stelt in de krant dat het niet tot overlast voor de automobilist leidt. Hij heeft met Utrecht afgesproken dat de capaciteit op de bestaande weg, langs de tunnel, wordt vergroot. Toch zouden opstoppingen volgens deskundigen niet te vermijden zijn.

CD: Papa Roach - Time for Annihilation...On The Record and On The Road

De titel Time for Annihilation...On The Record and On The Road geeft het al aan, het zevende 'studio-album' van Papa Roach is een mix van live en nieuw materiaal. Het is de eerste maal dat de band een liveregistratie in albumvorm uitbrengt en helemaal lijken ze er niet voor te willen gaan, getuige de vijf nieuwe tracks die het livemateriaal vooraf gaan op de plaat. Frontman Jacoby Shaddix denkt er anders over. "This is a look back at our career through the live songs, and it's also a statement that we're here to stay. For us, Time for Annihilation...On The Record and On The Road is the perfect connection between the road and the studio. In addition to capturing our show, we crafted new material that takes fans on a ride."

Demichelis en Gomez blijven bij Bayern

Martin Demichelis blijft bij Bayern München. De Argentijnse verdediger wil vechten voor een plaats bij de eerste elf. Ook spits Mario Gomez blijft bij Bayern München. De Duitser zou in de belangstelling staan van verschillende clubs, maar mag van Bayern niet vertrekken op de laatste dag van de transfermarkt.

"Ik ben zeer vereerd dat ik bij Bayern mag blijven en ik zal vechten", aldus Demichelis volgens Daily Mail. "De coach heeft me uitgelegd en hij zei dat ik een moeilijke beslissing moest nemen, maar ik had de situatie al geaccepteerd en daarna zijn we er gezamenlijk uitgekomen."

Eerder gaf trainer Louis van Gaal aan dat een vertrek van de verdediger bespreekbaar was. Maar na een gesprek met de Nederlandse trainer is Demichelis om. "Ik blijf hier en zal strijden voor mijn plaats", aldus Demichelis.

Nederlands scheepswrak nader bestudeerd

Finland gaat het wrak van het Nederlandse schip Vrouw Maria, dat in de Oostzee ligt, nader onder water bestuderen. Dat heeft de Finse overheidsdienst Museovirasto maandag bekendgemaakt.

De Vrouw Maria was een Nederlands koopvaardijschip, dat in 1771 op weg was van Amsterdam naar Sint Petersburg toen het in een storm terechtkwam en zonk in de Oostzee, in de territoriale wateren van Finland. Aan boord waren onder meer schilderijen van de hand van Hollandse meesters die door de Russische keizerin Catharina II waren aangekocht. Ook was er suiker, kwik en zink aan boord.

Het wrak van de Vrouw Maria werd in 1999 ontdekt. Het onderzoek moet onder meer duidelijkheid geven over het behoud van scheepswrakken in de Oostzee.

Ibrahimovic: "Ik wil meer dan 25 goals maken"

Zlatan Ibrahimovic zal de rest van het seizoen spelen voor AC Milan. De huurling van FC Barcelona wil hoge ogen gooien in de Serie A.

Ibrahimovic werd afgelopen weekend al voorgesteld aan de supporters van AC Milan. De club uit Milaan huurt hem een seizoen van Barcelona om hem vervolgens definitief over te nemen voor een bedrag van 24 miljoen euro. Over een jaar zal hij een contract voor vier seizoenen tekenen.

"Ik ben hier gekomen om te winnen", is Ibrahimovic duidelijk. "Ik ben zeker dat we gaan winnen. Ik ga niet weg voordat we een prijs hebben gepakt. Ik wil meer dan 25 doelpunten maken. Maar het belangrijkste is dat we samen winnen."

Ibrahimovic is bij AC Milan bezig aan zijn derde club in Italië. Eerder speelde hij namelijk al voor Juventus en Inter.

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over een advocaat die de wereld op zijn kop zet.

Altijd lastig om er wat van te vinden als je er niet bij hebt gestaan, zo’n schietincident. Maar goed, toch een poging. Jochie rijdt zonder rijbewijs in een onverzekerde auto. Krijgt een stopteken van de politie, maar gaat er als een speer vandoor. Achtervolging. Onduidelijkheid of jochie nu wel of niet heeft getracht een politieman plat te rijden, maar uiteindelijk wordt hij klemgereden. Politie schiet vier keer op jongen, die aan zijn hand gewond raakt en daarom zijn vluchtpoging moet opgeven.

Het joch zit nog steeds in voorlopige hechtenis, dus de kans is groot dat hij inderdaad heeft geprobeerd om een politieman plat te rijden. De advocaat van het joch heeft nu aangifte gedaan. Van poging tot doodslag. Tegen de agent die had geschoten. Wat een baan, advocaat. Zelfs de meest onvoorstelbare flauwekul moet je uit de kast trekken om je cliënt een handje te helpen.

Wanneer iemand er vandoor gaat in een auto na een stopteken, dan mag ieder middel gebruikt worden om die auto tot stoppen te dwingen, en de chauffeur zich et laten overgeven. Immers, iemand die er vandoor gaat, heeft iets op zijn kerfstok. De agenten hebben volkomen terecht geschoten. Tijd voor nuance:

Valtraining voor kinderen op basisscholen

Omdat kinderen steeds dikker worden en minder buitenspelen, hebben ze valtraining nodig. Dat vindt de stichting Consument en Veiligheid, die zo snel mogelijk vallessen gaat aanbieden op basisscholen in Nederland, schrijft het AD dinsdag.

Ieder jaar belanden ongeveer 39 duizend kinderen tussen de 8 en 12 jaar door een val in een ziekenhuis. Zes jaar geleden was dat aantal nog twintig duizend. De toename zou komen doordat kinderen dikker zijn en minder buitenspelen. Daardoor zouden ze motorisch steeds minder vaardig zijn geworden.

Van de kinderen die bij een val letsel oplopen heeft er een op de vijf zijn pols gebroken. Ook hersenschuddingen en enkelblessures komen vaak voor.

Omdat scholieren het vaakst gewond raken door een val, stelde de stichting een onderzoek in bij 38 basisscholen. De helft van de scholen gaf valtrainingen, de andere helft hield alleen bij welk letsel wordt veroorzaakt door vallen. Op de school die valtraining gaf zou valletsel slechts half zo vaak voorkomen.

De stichting komt binnenkort met een lespakket. De bedoeling is dat basisscholen valtraining in de gymlessen opnemen.

In Darfur ontvoerde Amerikaanse bevrijd

Een Amerikaanse hulpverleenster die vier maanden geleden werd ontvoerd in de West-Sudanese regio Darfur is door de Sudanese politie bevrijd. Dit heeft het Sudanese ministerie van buitenlandse zaken maandag bekendgemaakt.

De 36-jarige Californische werd samen met twee Sudanese collega's in mei ontvoerd in de provincie Zuid- Darfur. Het drietal was er werkzaam bij de Amerikaanse hulpverleningsorganisatie Samaritan's Purse van de evangelist Franklin Graham.

Eerder maandag werd bekend dat zondag twee Russische piloten in Zuid-Darfur zijn ontvoerd. De piloten werken voor een bedrijf dat voedsel transporteert voor Unamid, de internationale vredesmacht in het gebied.

Een maand geleden werd een Russische helikopterpiloot in Darfur in gijzeling genomen door leden van de gevreesde janjaweed-milities. De piloot, die ook werkte voor Unamid, werd gedwongen te landen en vervolgens meegevoerd. Hij werd later ongedeerd teruggevonden.

Zwarte rebellen in Darfur namen in 2003 de wapens op tegen de door Arabieren gedomineerde regering in de Sudanese hoofdstad Khartoem. De rebellen werden bestreden door de Arabische janjaweed. Zij zaaiden dood en verderf. De regering is ervan beschuldigd de janjaweed te hebben bewapend en aangezet tot het geweld, maar ontkent dit. Volgens gegevens van de VN zijn in Darfur zo'n driehonderdduizend mensen om het leven gekomen en 2,5 miljoen ontheemd geraakt.

Het geweld tegen burgers in Darfur is grotendeels opgehouden, maar berovingen en ontvoeringen van buitenlanders en hulpverleners blijven doorgaan.

Indiaas parlement keurt nucleaire wet goed

Het Indiase parlement heeft maandag een wet over aansprakelijkheid bij nucleaire ongelukken goedgekeurd. Het wetsvoorstel is erop gericht buitenlandse bedrijven over te halen te investeren in de enorme markt voor kernenergie in India. Met de wet wordt de aansprakelijkheid van buitenlandse bedrijven bij een industrieel ongeluk vastgezet op een maximum van 320 miljoen dollar (ruim 250 miljoen euro).

De Indiase premier Manmohan Singh vertelde parlementariërs vorige week dat India geen andere optie heeft dan kernenergie te gaan gebruiken, omdat anders niet kan worden voldaan aan de groeiende energiebehoefte van het land. Volgens de regering heeft veertig procent van de huishoudens geen stroom. "Kernenergie is een optie die we simpelweg niet kunnen negeren", aldus Singh.

Buitenlandse bedrijven en in het bijzonder Amerikaanse bedrijven waren huiverig om kerncentrales in India te bouwen zolang er geen wet was die een maximum stelt aan de schadevergoedingen als zich een ongeluk voordoet. De wet moet nu alleen nog worden ondertekend door de president van India. Deze stap wordt echter beschouwd als een formaliteit.

Er is in India veel weerstand tegen het wetsvoorstel. Slachtoffers van de gasramp met de Union Carbide-fabriek in 1984 in Bhopal proberen nog steeds om schadevergoedingen te krijgen. Het gaslek, waarbij vijftienduizend mensen omkwamen, was de grootste industriële ramp in de geschiedenis.

Laatste speler van eerste WK-finale overleden

De Argentijnse voetballer Francisco Varallo is op 100-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie bekendgemaakt. De aanvaller was de laatste nog levende speler van de allereerste WK-finale ooit. Argentinië verloor de wedstrijd op 30 juli 1930 van gastheer Uruguay (4-2).

Twee jaar eerder had Varallo zijn debuut gemaakt bij de Argentijnse club Gimnasia y Esgrima de la Plata. Na de verloren WK-finale maakte hij de overstap naar de topclub Boca Juniors. Daar speelde hij tot het einde van zijn carrière. Varallo won met de Boca Juniors drie landstitels en maakte 194 doelpunten in 222 wedstrijden voor de vereniging. Dit clubrecord werd pas dit jaar verbroken door Martin Palermo.

[US Open] Eerste ronde eindstation Hewitt

Lleyton Hewitt is er niet in geslaagd de tweede ronde van de US open te bereiken. De als 32e geplaatste Australiër verloor in vijf sets van de Fransman Paul-Henri Mathieu. De setstanden waren 6-3 6-4 5-7 4-6 6-1.

Mathieu won de eerste twee sets, maar daarna leek Hewitt zich op de voor hem karakteristieke manier terug te knokken in de wedstrijd. De Australiër, winnaar van de US Open in 2001, won de derde en de vierde set. In de beslissende vijfde set bleek de pijp echter leeg. Mathieu kwam op 4-0 voor en serveerde de wedstrijd daarna eenvoudig uit. Na 3 uur en 39 minuten, met een matchpoint tegen, sloeg Hewitt een beslissende dubbele fout.

Mathieu moet het in de tweede ronde opnemen tegen zijn landgenoot Guillaume Rufin, die met een wildcard is toegelaten tot het toernooi.

Boren van reddingsschacht Chili begonnen

Reddingswerkers in Chili zijn maandag begonnen met het boren van een schacht om 33 mijnwerkers, die al weken onder de grond vastzitten, te bevrijden. Dat heeft een regeringswoordvoerder bekendgemaakt. De reddingsoperatie kan enkele maanden duren.

De 33 mijnwerkers kwamen begin augustus vast te zitten na het instorten van een gang in de kopermijn San José. Anderhalve week geleden werden de kompels ontdekt. Via een dunne opening krijgen de mannen voedsel en water. Door de warme en vochtige omstandigheden onder de grond hebben enkele mijnwerkers last gekregen van schimmelinfecties.

Tijdelijk lagere btw op verbouwingen

Het btw-tarief voor een verbouwing van een huis gaat tijdelijk omlaag van 19 procent naar 6 procent. Minister van Financiën Jan Kees de Jager wil met deze en andere maatregelen de woningmarkt een impuls geven. Dat maakte zijn ministerie dinsdag bekend.

Het lagere btw-tarief geldt voor een periode van negen maanden: van 1 oktober dit jaar tot 1 juli volgend jaar. De te verbouwen of te renoveren woning moet minimaal twee jaar oud zijn. De regeling is van toepassing op arbeidsloon, niet op materialen.

Een van de andere maatregelen om de woningmarkt te stimuleren is een verlenging van de hogere grens voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Die blijft ook volgend jaar op 350.000 euro staan.

Volgens De Jager lijdt de woningmarkt nog steeds onder de gevolgen van de kredietcrisis.

Operatie Iraakse Vrijheid ten einde

Aan de Amerikaanse gevechtsmissie in Irak komt dinsdag officieel een einde. Na meer dan zeven jaar dragen de Verenigde Staten de verantwoordelijkheid voor de veiligheidssituatie in het land over aan de Iraakse regering. Operatie Iraakse Vrijheid heet vanaf nu Operatie Nieuwe Dageraad.

De Amerikaanse President Barack Obama praat dinsdag met Irak-veteranen op een legerbasis in Texas. Daarna houdt hij een televisietoespraak vanuit het Witte Huis.

De laatste Amerikaanse gevechtstroepen waren eerder deze maand al vertrokken uit Irak. Ongeveer 50.000 militairen blijven achter om het Iraakse leger op te leiden. Ze mogen hun wapens alleen trekken uit zelfverdediging en op verzoek van de Iraakse regering.

De Amerikaanse strijdkrachten waren sinds maart 2003 in Irak. Toen brachten de VS en enkele bondgenoten dictator Saddam Hussein ten val. Daarna kwamen door oorlogsgeweld en terreuraanslagen vele tienduizenden Iraakse burgers en bijna vijfduizend buitenlandse militairen om het leven

Publiek afscheid van Geesink

Het publiek kan dinsdagavond tussen 19.00 en 21.00 uur in Utrecht afscheid nemen van de voormalige judoreus Anton Geesink. Het Nederlandse IOC-lid overleed vrijdag op 76-jarige leeftijd. Geesink ligt opgebaard in de Dojo aan de Anton Geesinkstraat. Daar is ook de gelegenheid het condoleanceregister te tekenen.

De dood van Geesink leidde tot reacties over de hele wereld. Niet alleen in Nederland stond men stil bij zijn overlijden, ook internationaal was er aandacht voor. De sportbestuurder zou in september de wereldkampioenschappen judo in Tokio bezoeken. In de Japanse plaats vierde hij in 1964 zijn grootste succes door de olympische titel in de open klasse te veroveren. Hij versloeg destijds de Japanner Akio Kaminaga voor ruim 15.000 toeschouwers.

Orkaan Earl aangezwollen tot categorie 4

De orkaan Earl is maandag in kracht toegenomen tot klasse 4 op de zogeheten Saffir-Simpson-schaal. Dat heeft het Nationaal Orkaan Centrum in de Amerikaanse stad Miami meegedeeld. De orkaan bevindt zich nu ten noorden van het eiland Puerto Rico en koerst af op de oostkust van de Verenigde Staten.

Een orkaan met de klasse 4 is zeer krachtig en kent windsnelheden tussen de 209 en 248 kilometer per uur. Een dergelijke orkaan kan daken wegblazen en voor veel waterschade zorgen op de begane grond van gebouwen aan de kust.

Eerder maandag trok Earl langs de Bovenwindse Antilliaanse eilanden Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius. De orkaan zorgde voor harde wind, maar de schade lijkt op het eerste gezicht mee te vallen.

The Wilderness Downtown

Normaal draait het op het FOK!weblog altijd om het liedje zelf. Dit keer wat aandacht voor een wel heel speciaal clipje. Om te beginnen heb je Google Chrome nodig (of een andere webbrowser die HTML-5 aankan), dan ga je naar deze website.

En dan zie je, na een paar keer keer klikken, met een beetje geluk iets bijzonders. Namelijk je eigen omgeving in een videoclip. Hoe het precies werkt kun je hier lezen. Tevens een kleine waarschuwing niet voor mensen met een langzame internetverbinding.

Kut, weet je

De bus zat stampvol. Ik wurmde me door de mensenmeute heen naar achteren. Vlakbij de achteruitgang was iets meer ruimte. Daar greep ik een stang. Ik keek eens om mij heen.
Naast mij stond een jongeman van een jaar of twintig. Hij had twee grote weekendtassen voor zich op de grond staan. Hij keek door de ramen van de deuren naar buiten. Plots klonk er gepiep uit zijn jaszak. Hij haalde een telefoon tevoorschijn en bracht die naar zijn oor. Met zeer luide stem nam hij op.

Villarreal-coach Garrido niet van de kaart door verlies

Juan Carlos Garrido, de coach van Villarreal, raakt niet in paniek door het 1-0 verlies tegen Real Sociedad in San Sebastián.

Xabi Prieto was de degene die Villarreal met een enkel doelpunt een kater bezorgde. De overwinning voor de gepromoveerde Basken betekende dus ook een succesvolle eerste wedstrijd in hun terugkeer op het hoogste niveau.

Voor El Submarino Amarillo zijn de druiven echter zuur, maar coach Garrido zet niet bij de pakken neer. "Het was een wedstrijd waarin beide ploegen kansen kregen. Het verlies versterkt het idee dat we moeten corrigeren en verbeteren. Dankzij het doelpunt van Xabi Prieto bleven zij in balbezit."

"Ondanks deze tegenslag, blijven we een goed team behouden dat in staat is om de strijd aan te gaan in de competitie."

Demichelis: "Vereerd dat ik bij Bayern mag blijven"

Het leek erop dat het niet meer goed zou komen tussen Bayern München en Martín Demichelis. De Argentijnse verdediger was verontwaardigd dat hij in de eerste speelronde op de bank zat.

De kou lijkt uit de lucht en Demichelis blijft bij Bayern. De Zuid-Amerikaan geeft te kennen dat hij zal vechten om een basisplaats bij de Duitse landskampioen. Tegen VfL Wolfsburg en 1. FC Kaiserslautern werd Demichelis gepasseerd en vervolgens koesterde hij de wens te vertrekken.

Demichelis werd gelinkt aan een transfer naar Chelsea, Sevilla en Juventus. De centrale verdediger heeft echter te kennen gegeven dat hij onder Louis van Gaal wil blijven spelen. Van een vertrek is dus geen sprake meer.

"Ik ben zeer vereerd dat ik bij Bayern mag blijven en ik zal vechten", aldus Demichelis volgens Daily Mail. "De coach heeft het me uitgelegd en hij zei dat ik een moeilijke beslissing moest nemen, maar ik had de situatie al geaccepteerd en daarna zijn we er gezamenlijk uitgekomen."

Mexicaanse drugsbaron 'Barbie' opgepakt

Een van de meestgezochte criminelen van Mexico is maandag opgepakt. Dat meldden de Mexicaanse autoriteiten. Details over de arrestatie van Edgar Valdez, vanwege zijn uiterlijk ook wel La Barbie genoemd, zijn nog niet bekend.

Valdez was vroeger een belangrijk lid van het kartel Beltran Levya, een beruchte drugsbende in Mexico. De leider van de organisatie werd eind vorig jaar gedood. Sindsdien probeert Valdez met geweld de macht binnen het kartel in handen te krijgen. Vooral in het zuiden van Mexico is de machtsstrijd bloedig.

De aanhouding van‘La Barbie’ is goed nieuws voor de Mexicaanse president Felipe Calderon. Hij ligt zwaar onder vuur vanwege het escalerende drugsgeweld in Mexico. Zo werden vorige week 72 lichamen gevonden op een boerderij bij de grens met de Verenigde Staten. De slachtoffers waren volgens de regering vermoord door een van de kartels. De overheid heeft leger en politie ingezet om de drugsoorlog te bestrijden, maar alleen al dit jaar zijn ongeveer 3200 agenten ontslagen wegens corruptie of onbetrouwbaarheid.

Gadhafi ergert Italiaanse politici

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi heeft maandag een gesprek gehad met de Libische leider Moammar Gadhafi. De gesprekken waren gericht op het bevorderen van de economische banden tussen de twee landen. De aandacht van de bevolking ging echter uit naar de pogingen van Gadhafi om Italianen over te halen moslim te worden.

Het is vooralsnog niet duidelijk of er nieuwe zakelijke overeenkomsten zijn gesloten gedurende het half uur durende gesprek, dat plaatsvond in de tent van Gadhafi.

Gadhafi, gekleed in een bruin gewaad, lachte breeduit terwijl hij de hand van Berlusconi schudde. De Italiaanse premier leek echter gespannen te zijn. Er werd een gedenksteen onthuld ter ere van de 'brug' die twee jaar geleden tussen de twee landen werd geslagen.

Omdat er tot nu toe geen nieuwe overeenkomsten werden gesloten, bleef het theatrale gedrag van Gadhafi en zijn agressieve promotie van de islam de boventoon voeren in de kranten.

Gadhafi arriveerde zondag in Italië en sloeg zijn tenten op bij de Libische ambassade in Rome. Vervolgens gaf hij een lezing over de islam. Een paar honderd vrouwen die waren ingehuurd door een modellenbureau waren aanwezig bij de lezing. De Libische leider deelde korans uit en riep de vrouwen op zich te bekeren. Volgens deelnemers waren er drie vrouwen die hier meteen gevolg aan gaven.

Linkse parlementariërs uit de oppositie en rooms-katholieke politici beklaagden zich over het gedrag van Gadhafi en het onvermogen van de Italiaanse regering om er iets tegen te doen. Rocco Buttiglione, hoofd van de Unie van Christendemocraten, zei maandag bij wijze van grap dat als hij naar Libië ging om moslims te winnen voor het christendom, 'je erop kan rekenen dat ik niet heel thuis zou komen'.

Gadhafi ergert Italiaanse politici
Gadhafi ergert Italiaanse politici (Foto: Novum)

Giggs weet zeker dat Rooney weer regelmatig gaat scoren

Manchester United-spits Wayne Rooney wist zaterdag in het duel met West Ham United tot scoren te komen. Het was zijn eerste doelpunt van het seizoen, maar volgens zijn ploeggenoot Ryan Giggs komt het aantal doelpunten van Rooney dit seizoen dik in orde.

"We hebben dit seizoen pas drie wedstrijden gespeeld en Wayne heeft in slechts twee van deze wedstrijden gespeeld. Een doelpuntenmaker is een doelpuntenmaker, en vooral met een seizoen als dat van vorig jaar, is hij vastbesloten om er weer voor te gaan", aldus Giggs tegenover MUTV.

"Berba (Dimitar Berbatov, red.) is sterk uit de startblokken gekomen. In de wedstrijden heeft hij al veel kansen weten te creëeren en te benutten. Maar iedereen moet zijn steentje bijdragen, middenvelders, verdedigers, iedereen. Als ploeg moeten we meer doelpunten maken met spelers van alle posities."

"We hadden het liefste al negen punten gehad, maar dat is niet gelukt. In onze twee thuiswedstrijden hebben we een paar heel goede dingen laten zien, wat mooi is. We weten dat we in een betere positie terecht kunnen komen, maar de laatste twee jaren hebben we bij Fulham verloren, dus misschien kunnen we dit ook al seen punt winst beschouwen", zo meldt Giggs over het puntverlies tegen Fulham.

Terreurverdachten op Schiphol aangehouden

Twee mannen zijn maandag door de marechaussee op Schiphol aangehouden op verdenking van het "voorbereiden van een terreuraanslag". De verdachten hadden vanaf Chicago het vliegtuig genomen naar Amsterdam, meldde de Amerikaanse omroep ABC op gezag van overheidsbronnen. Het duo zou op verzoek van de Amerikaanse autoriteiten zijn aangehouden.

Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid liet in een verklaring weten dat de Nederlandse autoriteiten waren gewaarschuwd dat er "verdachte voorwerpen" waren aangetroffen in de bagage van de twee mannen. Het zou gaan om spullen die "op zichzelf niet gevaarlijk zijn". Het OM was in de nacht van maandag op dinsdag niet voor commentaar bereikbaar.

De mannen hadden volgens een Amerikaanse bron "nepbommen" in hun bagage. De reis was vermoedelijk "een test", meldde ABC. Zo had een van de verdachten 7000 dollar in contant geld bij zich. In zijn bagage werd al in de VS een mobiele telefoon aangetroffen die aan een fles was bevestigd, evenals drie mobiele telefoons die met tape aan elkaar waren geplakt, drie grote messen en enkele aan elkaar getapete horloges. Er werden echter geen explosieven aangetroffen.

Toen bleek dat de man op een andere vlucht zat dan zijn bagage, werd er alsnog alarm geslagen. De vlucht met zijn bagage aan boord moest omkeren, zodat de spullen van boord konden worden gehaald.

Huntelaar: "Schalke 04 is een heel mooie club"

AC Milan-spits Klaas Jan Huntelaar wil zijn carrière graag een vervolg geven bij het Duitse Schalke 04. De spits hoopt dat hij voor morgen een overeenstemming over een meerjarig contract met de club uit Gelsenkirchen heeft bereikt.

Schalke 04 en AC Milan zijn het onderling al eens geworden over de transfersom van de Nederlander. Naar verluidt bedraagt deze som 13 miljoen euro. "Nu moet ik er zakelijk nog uitkomen", aldus Huntelaar tegenover het Algemeen Dagblad. Momenteel bereidt Huntelaar zich bij Oranje voor op de EK-kwalificatieduels tegen San Marino en Finland.

"Het klopt dat ik helemaal niet bij AC Milan wilde vertrekken. Dat veranderde toen Zlatan Ibrahimovic van FC Barcelona overkwam. Toen besefte ik dat het voor mij beter is om te vertrekken. Het is belangrijk dat ik weer veel ga voetballen", zo meldt de oud-Ajacied tegenover Algemeen Dagblad.

Schalke 04 zal voor de Oranje-international alweer de derde club binnen twee jaar zijn. Bij Real Madrid en AC Milan heeft de spits nooit helemaal uit de verf kunnen komen. Hij hoopt in de Bundesliga op meer succes. "Ik zie Schalke 04 als een heel mooie club. Ze strijden vaak lang om de titel. Het is voor mij een mooie uitdaging om met die club kampioen te worden."

Kim Jong Il weer thuis

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong Il is na een vijfdaags bezoek aan China weer thuis. Dat hebben China en Noord-Korea maandag bekendgemaakt. In de persberichten over het bezoek werd echter geen melding gemaakt van zijn jongste zoon Kim Jong Un.

Het bezoek van Kim baarde opzien, omdat de Noord-Koreaanse leider zelden in het buitenland is en dit al zijn tweede bezoek aan China was binnen iets meer dan drie maanden. Naar verluidt werd de 68-jarige Kim vergezeld door de 20-jarige Kim Jong Un, die in rap tempo wordt klaargestoomd om hem op te volgen.

Waarnemers verwachten dat de jonge Kim begin september op een belangrijke post in de Noord-Koreaanse communistische partij wordt benoemd. Om dit met de nodige fanfare te kunnen omlijsten heeft Noord-Korea hulp nodig van China, vooral na de overstromingen die eerder deze maand het noordwesten van Noord-Korea hebben getroffen.

Volgens Zuid-Koreaanse en Japanse media heeft Kim vrijdag in Changchun de Chinese president Hu Jintao ontmoet. Ze zouden hebben gesproken over Kims opvolging, het zeslandenoverleg over het Noord-Koreaanse atoomprogramma en versterking van de bilatere economische samenwerking. Verder heeft Kim in China historische plaatsen bezocht waar zijn vader, de grondlegger van het communistische Noord-Korea Kim Il Sung, zijn politieke ideeën heeft opgedaan.

Kim Jong Il weer thuis
Kim Jong Il weer thuis (Foto: Novum)

Uitslagen Spanje speelronde 1

FC Barcelona heeft op de eerste speeldag direct een slag geslagen in de strijd om de Spaanse landstitel. De titelverdediger won bij Racing terwijl Real Madrid op Mallorca niet verder kwam dan een gelijkspel. Atlético bezet de koppositie.

Barcelona reisde af naar Cantabrië voor de wedstrijd tegen Racing, en deed direct een beroep op nieuwe aankoop David Villa. De topspits stond in de basis en zag hoe Lionel Messi al na drie minuten de score opende, toen hij door Andrés Iniesta werd weggestuurd en de bal over Toño lobte. De druk van de Catalanen hield aan, en na een half uur resulteerde dat in de verdubbelde marge. Toño stompte een bal weg, maar in de voeten van Iniesta die de bal rechtstreeks in de goal volleerde. Villa's eerste goal werd nog afgekeurd, maar na rust maakte hij alsnog zijn goal, op aangeven van Dani Alves.

Real Madrid, dat vorig seizoen de titel aan Barça moest laten met een miniem verschil van slechts drie punten, moest beginnen op Mallorca. De Iberiërs, die vorig seizoen bijna alle thuisduels wonnen, moesten in de zomer flink aan kwaliteit inleveren, al bleef de defensie intact. Daar kwamen de Madrilenen van de nieuwe trainer José Mourinho snel achter. Er werden slechts kleine kansen gecreëerd, en toen goede pogingen kwam het zelden. Rafael van der Vaart moest lijdzaam toezien vanaf de tribune, waar hij door zijn club werd geposteerd. De Nederlander zag dat ook na rust het net niet werd gevonden, zelfs niet toen nieuwe aanwinsten Mesut Özil en Sami Khedira het veld hadden betreden.

Atlético de Madrid, dat afgelopen vrijdag nog aan de bak moest en de Europese Supercup van FC Internazionale afnam, trad maandagavond thuis aan tegen Sporting de Gijón. Het duel was koud onderweg toen José Manuel Jurado met een geweldige knal de score opende. Diego Forlán besliste met twee treffers al vroeg het duel. Het slotakkoord was voor Simão, die in blessuretijd de mooiste treffer liet aantekenen. Valencia en Sevilla begonnen hun seizoen eveneens uitstekend met uitzeges. Valencia won met 1-3 bij Málaga. Een moeizame eerste helft werd gevolgd door een goede tweede, waarin Los Che uiteindelijk uitliepen door goals van Joaquín. Sevilla overrompelde promovendus Levante. Gevierde man was rechtsback Abdoulay Konko, die tweemaal doel trof.

Real Sociedad begon als promovendus wel goed. In het eigen Anoeta werd Villarreal verslagen. De enige treffer kwam op naam van Xabi Prieto, op aangeven van Joseba Llorente, die in de zomer overkwam van de tegenstander. Hércules, de nieuwe club van doelman Piet Velthuizen, verloor zijn eerste duel. Nog zonder de Oranje-international moest Juan Calatayud tegen Athletic eenmaal vissen na een poging van Fernando Llorente. Getafe begon het seizoen slecht. De verrassende nummer zes van afgelopen seizoen moest in Espanyol zijn meerdere erkennen. Pablo Daniel Osvaldo scoorde in Barcelona twee treffers.

Uitslagen speelronde 1:

Datum Thuis Uit Uitslag
28/08 Hércules CF Athletic Club de Bilbao 0-1
28/08 Málaga CF Valencia CF 1-3
28/08 Levante UD Sevilla FC 1-4
29/08 Deportivo de La Coruña Real Zaragoza 0-0
29/08 RCD Espanyol Getafe CF 3-1
29/08 CA Osasuna UD Almería 0-0
29/08 Real Sociedad de Fútbol Villarreal CF 1-0
29/08 Real Racing Club de Santander FC Barcelona 0-3
29/08 RCD Mallorca Real Madrid CF 0-0
30/08 Club Atlético de Madrid Real Sporting de Gijón 4-0

Topscorer Suárez ontvangt Gouden Schoen

Luis Suárez is vanavond verkozen tot Voetballer van het Jaar. De Ajacied die vorig jaar 35 doelpunten in de Eredivisie maakte won naast de Gouden Schoen ook de prijs van topscorer van de Eredivisie.

Dries Mertens (FC Utrecht) werd tijdens het Gala beloond met de Zilveren Schoen. Ajacied Demy de Zeeuw werd derde en mocht de Bronzen Schoen in ontvangst nemen.

Roelof Luinge werd uitgeroepen tot beste scheidsrechter. Als laatste mocht Gregory van der Wiel, eveneens Ajacied, naar het podium komen. Hij werd gekroond tot Talent van het Jaar.

Geen kindsoldaten in leger Zuid-Sudan

De regering van Zuid-Sudan gaat het voormalige rebellenleger vrijmaken van kindsoldaten. Dat werd maandag bekendgemaakt. Door deze beleidsverandering worden mogelijk duizenden jonge soldaten uit het leger gezet.

Het Sudanese Volksbevrijdingsleger (SPLA) heeft een nieuwe afdeling opgericht, het departement voor de kinderbescherming, dat erop gericht is het leger te laten voldoen aan een overeenkomst die in november met de Verenigde Naties werd gesloten. In de overeenkomst staat dat het leger voor het eind van het jaar alle kinderen uit het leger moet hebben gezet en geen gebruik meer mag maken van kindsoldaten.

Unicef schat dat ongeveer negenhonderd kinderen in het zuiden van Sudan dienst doen als soldaten. Het Zuid-Sudanese leger heeft niet gezegd om hoeveel kindsoldaten het gaat, maar volgens een chef-staf gaat het om enkele duizenden.

In 2005 kwam er een einde aan het geweld tussen het noorden en het zuiden van Sudan. Beide legers stemden in met een demobilisatieproces. De legers maken zich echter op voor de verkiezingen in het zuiden en volgens analisten heeft van geen van beide partijen belang bij het verkleinen van hun legers.

William Deng Deng, voorzitter van de Zuid-Sudanese Commissie voor Ontwapening, Demobilisatie en Reïntegratie, zei echter dat het leger 'doet wat het kan om de SPLA voor het einde van het jaar kind-vrij te maken'.

Enorme smaragd gedolven in VS

Een enorme smaragd die is gedolven in het plaatsje Hiddenite, in de Amerikaanse staat North Carolina, kon wel eens de grootste zijn die ooit in Noord-Amerika gedolven is. Dat hebben deskundigen maandag gezegd.

Volgens Douglas Hucker van de Amerikaanse Associatie voor Diamanthandelaren kan de 65-karaats smaragd, bijgenaamd de Keizer van Carolina, wel eens een record zijn. De verkoopprijs van de steen is afhankelijk van de helderheid, de kleur en de manier waarop de steen wordt geslepen.

Een edelsteendeskundige vergeleek de steen al met een smaragd die in een broche is gevat die ooit in het bezit was van tsarina Katharina de Grote van Rusland. Deze broche wisselde op een veiling voor 1,65 miljoen dollar (bijna 1,3 miljoen euro) van eigenaar.

Laatste reviews en specials
review
We Were Here Expeditions: The Friendship
special
VrijMiBabes #176 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1058
preview
Super Mario Bros. Wonder
special
Random Pics van de Dag #1057
special
Random Pics van de Dag #1056
©FOK.nl e.a.