Nederlandse voetballers in het buitenland - Week 35

Ook dit jaar zal FOK!sport weer verslag brengen over de gebeurtenissen van onze voetballende landgenoten bij de minder bekende voetbalclubs en -competities. Door middel van een wekelijks verslag, dat elke dinsdagavond op de site zal verschijnen, houdt FOK!sport jullie op de hoogte over onze landgenoten in het buitenland.

In de Premier League won Wigan Athletic verrassend de uitwedstrijd tegen Tottenham Hotspur. De winnende treffer werd tien minuten voor tijd gemaakt door Rodallega. Ronnie Stam startte bij Wigan in de basis, en werd vlak voor tijd gewisseld.

Swansea City won thuis met 1-0 van Burnley in de npower Championship en steeg in de stand naar de twaalfde plaats. Scott Sinclair scoorde in de achtste minuut de enige treffer van het duel. Bij Swansea stond Dorus de Vries onder de lat. Doncaster Rovers FC, met Shelton Martis in de basis, won thuis met 3-1 van Hull City. Na vier speelrondes staat Doncaster nu negende met zeven punten uit vier wedstrijden. Leicester City verloor ook zijn vierde competitiewedstrijd. Met Michael Lamey in de basis ging Leicester thuis  met 1-2 onderuit tegen Reading. Leicester staat eennalaatste met een punt uit vier wedstrijden.

In de npower League 2 won Shrewsbury Town FC de uitwedstrijd tegen Stockport met 0-4. Mark Wright scoorde tweemaal voor de bezoekers, terwijl de Nederlander Benjamin van den Broek een kwartier voor tijd als invaller op het veld kwam. In de stand staat Shrewsbury nu tweede met tien punten uit vier duels, twee punten minder dan koploper Torquay United.

In de Deense competitie heeft Remco van der Schaaf hoogstpersoonlijk ervoor gezorgd dat zijn ploeg Brøndby IF niet met lege handen het veld van Lyndby verliet. De oud-middenvelder van onder andere Vitesse viel kort voor rust in en was na rust maar liefst driemaal trefzeker. Drie rake kopballen van onze landgenoot zorgde ervoor dat Brøndby met 3-3 gelijkspeelde tegen Lyngby. Dankzij de puntendeling blijft de ploeg van Van der Schaaf op een derde plaats staan. De achterstand op koploper FC Kopenhagen bedraagt inmiddels zeven punten.

Esbjerg fB heeft de tweede seizoensoverwinning op rij behaald. Thuis werd hekkensluiter Silkeborg met 2-1 verslagen. Tim Janssen begon in de basis, maar werd kort voor tijd naar de kant gehaald. Dankzij de overwinning steeds Esbjerg naar de tiende plaats.

In de Duitse Bundesliga mocht Borussia Mönchengladbach op bezoek bij Bayer Leverkusen, vooraf een lastig affiche. De ploeg won echter knap met maar liefst 3-6 van Leverkusen en bezet na twee speelrondes de zesde plaats. Roel Brouwers begon in de basis bij Borussia Mönchengladbach en was na veertig minuten trefzeker voor zijn ploeg. Een divisie lager nam FC Augsburg het thuis op tegen Paderborn. De ploeg boekte de tweede overwinning op rij en gaat na deze speelronde gedeeld aan kop. Gibril Sankoh speelde de volle negentig minuten mee aan de kant van Augsburg.

In de Belgische competitie speelde RSC Anderlecht afgelopen weekend met 0-0 gelijk tegen Zulte Waregem. Mbark Boussoufa stond bij de thuisploeg in de basis, terwijl Jeremy Bokila bij de bezoekers de gehele wedstrijd op de bank bleef zitten. Club Brugge, met Ryan Donk in de basis, behaalde een nipte 1-2 overwinning op Westerlo. Ronald Vargas scoorde al na twee minuten en verdubbelde na een uur spelen de voorsprong. Brüls kon nog wel tegenscoren, maar de zege kwam niet meer in gevaar.

AEK Larnaca is het seizoen niet goed begonnen. De Cypriotische ploeg, waar Kevin Hofland en Gregoor van Dijk de hele wedstrijd meespeelden, verloren op eigen veld met 1-2 van Omonia Nicosia. Zowel Hofland als Van Dijk pakten een gele kaart. APOEL Nicosia wist het eerste duel wel te winnen. Op eigen veld werd Ermis met 1-0 verslagen. Joost Broerse viel kort voor tijd in. Ook Anorthosis Famagusta, samen met APOEL een kanshebber voor de landstitel, won hun eerste wedstrijd. Op bezoek bij Alki Larnaca werd ternauwernood met 2-3 gewonnen. Jeffrey Leiwakabessy speelde de gehele wedstrijd als linksachter.

In de Australische A-League kwamen ook dit weekeinde diverse landgenoten in actie. In de wedstrijd tussen North Queensland Fury en Adelaide United namen twee Nederlanders het tegen elkaar op. Aan de kant van Adelaide begon Sergio van Dijk in de basis en hij zag dat Dyron Daal na zeventig minuten spelen het veld betrad in het shirt van North Queensland Fury. De wedstrijd eindigde in een 2-3 overwinning voor Adelaide en zij mogen zich daardoor na dit weekend mede-koploper noemen van de A-League.

Patrick Zwaanswijk heeft met zijn ploeg Central Coast Mariners opnieuw puntenverlies geleden. Ditmaal werd er op bezoek bij Sydney FC een 1-1 gelijkspel behaald. Zwaanswijk speelde de volle negentig minuten mee. Ook Melbourne Heart, de ploeg van de spitsen Rutger Worm en Gerald Sibon, wist niet te winnen. De ploeg ontving in eigen huis koploper Perth Glory en speelde met 2-2 gelijk. Sibon wist in de vijfde minuut van de wedstrijd een penalty te benutten. De ploeg neemt na dit weekend de voorlaatste plek in beslag.

Celtic herstelde zich in de Schotse voetbalcompetitie van de zware nederlaag (4-0) in de Europa League tegen FC Utrecht. De club uit Glasgow versloeg Motherwell met 1-0. Celtic-manager Neil Lennon had zijn team ten opzichte van het duel in Utrecht op vijf plaatsen gewijzigd. Hierdoor werd onder meer Jos Hooiveld geslachtofferd. Hibernian, met Edwin de Graaf, ging onderuit tegen St. Mirren met 1-0. Hibernian staat negende in de Schotse competitie met drie punten uit drie duels.

Red Bull Salzburg is afgelopen weekend opnieuw tegen een zeperd aangelopen. De ploeg mocht op bezoek bij hekkensluiter SV Mattersburg en ging knullig met 1-0 ten onder. David Mendes da Silva speelde de volle negentig minuten mee aan de kant van RB Salzburg.

FC Sion, de ploeg van verdediger Michael Dingsdag, heeft afgelopen weekend een prima resultaat geboekt tegen Young Boys. De ploeg won in eigen huis met 2-0 en klom daardoor naar een nette derde plaats. De achterstand op koploper FC Luzern bedraagt slechts twee punten. Sankt Gallen kende opnieuw een minder goed weekend. De ploeg, waar onze landgenoten Tim Bakens en Sandro Calabro de volle negentig minuten meededen, verloor op bezoek bij FC Zürich met 3-1. Sankt Gallen neemt ook na dit weekend de laatste plaats in beslag.

AC Monza heeft ook het tweede duel in de Serie C1/A gelijkgespeeld. Ditmaal werden de punten gedeeld met SPAL. De eindstand na negentig minuten was 0-0. Sander Westerveld en Stefano Seedorf begonnen in de basis aan de kant van Monza. Chedric Seedorf zat op de bank en viel niet in. Na twee wedstrijden neemt Monza een plek in de middenmoot in.