Mexicaanse drugsbaron 'Barbie' opgepakt

Een van de meestgezochte criminelen van Mexico is maandag opgepakt. Dat meldden de Mexicaanse autoriteiten. Details over de arrestatie van Edgar Valdez, vanwege zijn uiterlijk ook wel La Barbie genoemd, zijn nog niet bekend.

Valdez was vroeger een belangrijk lid van het kartel Beltran Levya, een beruchte drugsbende in Mexico. De leider van de organisatie werd eind vorig jaar gedood. Sindsdien probeert Valdez met geweld de macht binnen het kartel in handen te krijgen. Vooral in het zuiden van Mexico is de machtsstrijd bloedig.

De aanhouding van‘La Barbie’ is goed nieuws voor de Mexicaanse president Felipe Calderon. Hij ligt zwaar onder vuur vanwege het escalerende drugsgeweld in Mexico. Zo werden vorige week 72 lichamen gevonden op een boerderij bij de grens met de Verenigde Staten. De slachtoffers waren volgens de regering vermoord door een van de kartels. De overheid heeft leger en politie ingezet om de drugsoorlog te bestrijden, maar alleen al dit jaar zijn ongeveer 3200 agenten ontslagen wegens corruptie of onbetrouwbaarheid.