'Productiefout OV-chip is blamage'

Circa 17.500 studenten kunnen door een productiefout hun OV-chipkaart bij sommige vervoerderbedrijven niet gebruiken. Dit meldt TransLink Systems, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de invoer van de chipkaart. Omdat de fout alleen bij nieuwe kaarten is gemaakt, hebben vooral eerstejaars studenten hier last van.

Reizigersorganisatie de Maatschappij Voor Beter OV noemt deze fout 'een regelrechte blamage'. De studenten kunnen niet overal met hun chipkaart reizen, krijgen een brief die als vervangend vervoerbewijs kan dienen en moeten hun extra uitgaven maar zien terug te krijgen via een website. Niet alleen het toch al zeer zwakke imago van de chipkaart loopt weer een deuk op, ook de uitstraling van het gehele openbaar vervoer loopt schade op.

Immers, een dienst die telkens weer genoegen neemt met zo’n gebrekkig betaalsysteem als de OV-chipkaart, neemt zijn klanten niet serieus, zo stelt de reizigersorganisatie. "Bij een supermarkt of een bankinstelling waar het betaalsysteem zo gebrekkig zou functioneren en misser op misser zou stapelen als de OV-chipkaart, waren de klanten allang vertrokken. Het is extra erg, dat uitgerekend studenten worden getroffen door een lawine van foute OV-chipkaarten. Juist zij zijn de OV-klant van de toekomst, en op deze manier worden zij nooit grote fans van het openbaar vervoer."

Voor Beter OV vindt dat het hoog tijd wordt dat de vervoerbedrijven in Nederland, die samen eigenaar zijn van Translink Systems, hun verantwoordelijkheid nemen en bij deze onderneming orde op zaken gaan stellen.

Brief aan gedupeerde studenten
De bewuste brief aan de gedupeerde studenten (Foto: FOK!)