Uitslagen Spanje speelronde 1

FC Barcelona heeft op de eerste speeldag direct een slag geslagen in de strijd om de Spaanse landstitel. De titelverdediger won bij Racing terwijl Real Madrid op Mallorca niet verder kwam dan een gelijkspel. Atlético bezet de koppositie.

Barcelona reisde af naar Cantabrië voor de wedstrijd tegen Racing, en deed direct een beroep op nieuwe aankoop David Villa. De topspits stond in de basis en zag hoe Lionel Messi al na drie minuten de score opende, toen hij door Andrés Iniesta werd weggestuurd en de bal over Toño lobte. De druk van de Catalanen hield aan, en na een half uur resulteerde dat in de verdubbelde marge. Toño stompte een bal weg, maar in de voeten van Iniesta die de bal rechtstreeks in de goal volleerde. Villa's eerste goal werd nog afgekeurd, maar na rust maakte hij alsnog zijn goal, op aangeven van Dani Alves.

Real Madrid, dat vorig seizoen de titel aan Barça moest laten met een miniem verschil van slechts drie punten, moest beginnen op Mallorca. De Iberiërs, die vorig seizoen bijna alle thuisduels wonnen, moesten in de zomer flink aan kwaliteit inleveren, al bleef de defensie intact. Daar kwamen de Madrilenen van de nieuwe trainer José Mourinho snel achter. Er werden slechts kleine kansen gecreëerd, en toen goede pogingen kwam het zelden. Rafael van der Vaart moest lijdzaam toezien vanaf de tribune, waar hij door zijn club werd geposteerd. De Nederlander zag dat ook na rust het net niet werd gevonden, zelfs niet toen nieuwe aanwinsten Mesut Özil en Sami Khedira het veld hadden betreden.

Atlético de Madrid, dat afgelopen vrijdag nog aan de bak moest en de Europese Supercup van FC Internazionale afnam, trad maandagavond thuis aan tegen Sporting de Gijón. Het duel was koud onderweg toen José Manuel Jurado met een geweldige knal de score opende. Diego Forlán besliste met twee treffers al vroeg het duel. Het slotakkoord was voor Simão, die in blessuretijd de mooiste treffer liet aantekenen. Valencia en Sevilla begonnen hun seizoen eveneens uitstekend met uitzeges. Valencia won met 1-3 bij Málaga. Een moeizame eerste helft werd gevolgd door een goede tweede, waarin Los Che uiteindelijk uitliepen door goals van Joaquín. Sevilla overrompelde promovendus Levante. Gevierde man was rechtsback Abdoulay Konko, die tweemaal doel trof.

Real Sociedad begon als promovendus wel goed. In het eigen Anoeta werd Villarreal verslagen. De enige treffer kwam op naam van Xabi Prieto, op aangeven van Joseba Llorente, die in de zomer overkwam van de tegenstander. Hércules, de nieuwe club van doelman Piet Velthuizen, verloor zijn eerste duel. Nog zonder de Oranje-international moest Juan Calatayud tegen Athletic eenmaal vissen na een poging van Fernando Llorente. Getafe begon het seizoen slecht. De verrassende nummer zes van afgelopen seizoen moest in Espanyol zijn meerdere erkennen. Pablo Daniel Osvaldo scoorde in Barcelona twee treffers.

Uitslagen speelronde 1:

Datum Thuis Uit Uitslag
28/08 Hércules CF Athletic Club de Bilbao 0-1
28/08 Málaga CF Valencia CF 1-3
28/08 Levante UD Sevilla FC 1-4
29/08 Deportivo de La Coruña Real Zaragoza 0-0
29/08 RCD Espanyol Getafe CF 3-1
29/08 CA Osasuna UD Almería 0-0
29/08 Real Sociedad de Fútbol Villarreal CF 1-0
29/08 Real Racing Club de Santander FC Barcelona 0-3
29/08 RCD Mallorca Real Madrid CF 0-0
30/08 Club Atlético de Madrid Real Sporting de Gijón 4-0