Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over een advocaat die de wereld op zijn kop zet.

Altijd lastig om er wat van te vinden als je er niet bij hebt gestaan, zo’n schietincident. Maar goed, toch een poging. Jochie rijdt zonder rijbewijs in een onverzekerde auto. Krijgt een stopteken van de politie, maar gaat er als een speer vandoor. Achtervolging. Onduidelijkheid of jochie nu wel of niet heeft getracht een politieman plat te rijden, maar uiteindelijk wordt hij klemgereden. Politie schiet vier keer op jongen, die aan zijn hand gewond raakt en daarom zijn vluchtpoging moet opgeven.

Het joch zit nog steeds in voorlopige hechtenis, dus de kans is groot dat hij inderdaad heeft geprobeerd om een politieman plat te rijden. De advocaat van het joch heeft nu aangifte gedaan. Van poging tot doodslag. Tegen de agent die had geschoten. Wat een baan, advocaat. Zelfs de meest onvoorstelbare flauwekul moet je uit de kast trekken om je cliënt een handje te helpen.

Wanneer iemand er vandoor gaat in een auto na een stopteken, dan mag ieder middel gebruikt worden om die auto tot stoppen te dwingen, en de chauffeur zich et laten overgeven. Immers, iemand die er vandoor gaat, heeft iets op zijn kerfstok. De agenten hebben volkomen terecht geschoten. Tijd voor nuance:

Ik heb wel vaker betoogd, dat de rechten van verdachten moeten worden geëerbiedigd. Maar ik twijfel. Kan onze justitieminister mij even laten weten waar het wetsvoorstel blijft, dat mensen die vluchten voor de politie het recht ontzegt, aangifte te doen van iets wat ze bij hun aanhouding vervolgens niet bevalt? Want een agent die voor de volle honderd procent terecht heeft geschoten op een vluchtende crimineel aanklagen voor doodslag is de wereld op zijn kop.