Indiaas parlement keurt nucleaire wet goed

Redactie

Het Indiase parlement heeft maandag een wet over aansprakelijkheid bij nucleaire ongelukken goedgekeurd. Het wetsvoorstel is erop gericht buitenlandse bedrijven over te halen te investeren in de enorme markt voor kernenergie in India. Met de wet wordt de aansprakelijkheid van buitenlandse bedrijven bij een industrieel ongeluk vastgezet op een maximum van 320 miljoen dollar (ruim 250 miljoen euro).

De Indiase premier Manmohan Singh vertelde parlementariërs vorige week dat India geen andere optie heeft dan kernenergie te gaan gebruiken, omdat anders niet kan worden voldaan aan de groeiende energiebehoefte van het land. Volgens de regering heeft veertig procent van de huishoudens geen stroom. "Kernenergie is een optie die we simpelweg niet kunnen negeren", aldus Singh.

Buitenlandse bedrijven en in het bijzonder Amerikaanse bedrijven waren huiverig om kerncentrales in India te bouwen zolang er geen wet was die een maximum stelt aan de schadevergoedingen als zich een ongeluk voordoet. De wet moet nu alleen nog worden ondertekend door de president van India. Deze stap wordt echter beschouwd als een formaliteit.

Er is in India veel weerstand tegen het wetsvoorstel. Slachtoffers van de gasramp met de Union Carbide-fabriek in 1984 in Bhopal proberen nog steeds om schadevergoedingen te krijgen. Het gaslek, waarbij vijftienduizend mensen omkwamen, was de grootste industriële ramp in de geschiedenis.