Terreurverdachten op Schiphol aangehouden

Twee mannen zijn maandag door de marechaussee op Schiphol aangehouden op verdenking van het "voorbereiden van een terreuraanslag". De verdachten hadden vanaf Chicago het vliegtuig genomen naar Amsterdam, meldde de Amerikaanse omroep ABC op gezag van overheidsbronnen. Het duo zou op verzoek van de Amerikaanse autoriteiten zijn aangehouden.

Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid liet in een verklaring weten dat de Nederlandse autoriteiten waren gewaarschuwd dat er "verdachte voorwerpen" waren aangetroffen in de bagage van de twee mannen. Het zou gaan om spullen die "op zichzelf niet gevaarlijk zijn". Het OM was in de nacht van maandag op dinsdag niet voor commentaar bereikbaar.

De mannen hadden volgens een Amerikaanse bron "nepbommen" in hun bagage. De reis was vermoedelijk "een test", meldde ABC. Zo had een van de verdachten 7000 dollar in contant geld bij zich. In zijn bagage werd al in de VS een mobiele telefoon aangetroffen die aan een fles was bevestigd, evenals drie mobiele telefoons die met tape aan elkaar waren geplakt, drie grote messen en enkele aan elkaar getapete horloges. Er werden echter geen explosieven aangetroffen.

Toen bleek dat de man op een andere vlucht zat dan zijn bagage, werd er alsnog alarm geslagen. De vlucht met zijn bagage aan boord moest omkeren, zodat de spullen van boord konden worden gehaald.