Greenpeace bezet olieplatform

Actievoerders van de milieuorganisatie Greenpeace hebben dinsdag het Schotse bedrijf Cairn Energy gedwongen te stoppen met boren voor de kust van Groenland. Vier activisten klommen aan boord van het olieplatform Stena Don en ketenden zich eraan vast. Dat heeft politiewoordvoerder Morten Nielsen gezegd.

Doordat de activisten op het platform klommen, werd er een automatisch veiligheidssysteem in werking gesteld, waardoor alle booractiviteit werd stilgelegd. De activisten, die zich nog steeds op het boorplatform bevinden, zullen worden gearresteerd, zei Nielsen. "Als iemand de wet overtreedt -en dat is hier gebeurd- dan wordt deze persoon of worden deze personen vervolgd."

Groenland is een semiautonoom Deens gebied. De Deense politie houdt vanaf een marineschip de actievoerders in de gaten. De Deense marine heeft vooralsnog geen plannen om de activisten van het platform te halen. Wel staat de marine klaar om de actievoerders te redden voor het geval ze in het water vallen.

Vorige week ging het Greenpeace-schip de Esperanza voor anker bij het platform. Dit was onderdeel van een protest tegen diepzeeboringen. Greenpeace is tegen boringen in het Noordpoolgebied. De organisatie vreest een stormloop op de olie in het gebied en is bang dat het kwetsbare ecosysteem in het gebied beschadigd raakt.