[Vuelta] Antón snelste in Valdepeñas de Jaén

Mark (Aalbers)

Igor Antón was vandaag de beste in de vierde etappe van de Vuelta a España.  De groep favorieten kwam gezamenlijk aan bij de laatste slotkilometer door de straten van Valdepeñas de Jaén. De slotkilometer kende stukken van 26 procent, wat ongelooflijk zwaar is. Antón had de beste timing en klopte Vincenzo Nibali.

Vandaag stond de vierde etappe van de Vuelta a España op het programma. De renners startten in Málaga, de finishplaats van gisteren, en gingen over een afstand van 183,8 kilometer richting Valdepeñas de Jaén.

Het eerste uur werd er 41 kilometer afgelegd, wat een snel begin betekende. Na zestien kilometer kozen er vier renners voor de aanval: Guillaume Bonnafond (AG2G), Dario Cataldo (Quick Step), José Antonio Carrasco (Andalucía-Cajasur) en Dominik Roels (Milram).

De rit die op papier te boek staat als tussenrit kende drie gecategoriseerde bergen. Als eerste moesten de renners de Alto de Zaffaraya over (2e cat.) over, daarna de Alto de Montefrio (3e cat.) en als laatste de Alto Valdepeñas de Jaén (2e cat.). De koers kende echter geen enkele vlakke meter, het was constant bergop en bergaf.

De vier ontsnappers bleven bij elkaar en kregen van het peloton een maximale voorsprong van ruim zes minuten. De voorsprong werd in het peloton gecontroleerd door Omega Pharma-Lotto, die de rode leiderstrui van Phillipe Gilbert probeerden te verdedigen. Zij brachten de voorsprong terug tot ongeveer anderhalve minuut op vijftien kilometer van de finish.

De laatste vijftien kilometer werd gedomineerd door de Alto Valdepeñas de Jaén. Dertien kilometer voor het einde waren alle vier de koplopers ingelopen. Door het hoge tempo waarmee Katusha het peloton aanvoerde, moesten veel renners lossen, waaronder Carlos Sastre.

Op negen kilometer van de meet was de berg bedwongen. De renners stond enkel een afdaling voor de boeg, maar de laatste kilometer was steil omhoog. Enkele renners kozen nog de aanval, zoals Luis Leon Sanchez en en Rigoberto Uran.

Uiteindelijk was Igor Antón de snelste en had de beste timing. Gilbert blijft leider en behoudt de rode trui.

 

# Renner Ploeg Tijd
1 Igor Antón Euskaltel-Euskadi 5.00.29
2 Vincenzo Nibali Liquigas-Doimo +0.01
3 Peter Velits HTC-Columbia z.t.
4 Joaquin Rodriguez Katusha z.t.
5 Phillipe Gilbert Omega Pharma-Lotto +0.05
6 Tejay van Garderen HTC-Columbia +0.08
7 Ezequiel Mosquera Xacobeo-Galicia +0.12
8 Nicolas Roche Ag2r-La Mondiale z.t.
9 Rubén Plaza Caisse d'Epargne z.t.
10 Rigoberto Úran Caisse d'Epargne z.t.