Kim Jong Il weer thuis

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong Il is na een vijfdaags bezoek aan China weer thuis. Dat hebben China en Noord-Korea maandag bekendgemaakt. In de persberichten over het bezoek werd echter geen melding gemaakt van zijn jongste zoon Kim Jong Un.

Het bezoek van Kim baarde opzien, omdat de Noord-Koreaanse leider zelden in het buitenland is en dit al zijn tweede bezoek aan China was binnen iets meer dan drie maanden. Naar verluidt werd de 68-jarige Kim vergezeld door de 20-jarige Kim Jong Un, die in rap tempo wordt klaargestoomd om hem op te volgen.

Waarnemers verwachten dat de jonge Kim begin september op een belangrijke post in de Noord-Koreaanse communistische partij wordt benoemd. Om dit met de nodige fanfare te kunnen omlijsten heeft Noord-Korea hulp nodig van China, vooral na de overstromingen die eerder deze maand het noordwesten van Noord-Korea hebben getroffen.

Volgens Zuid-Koreaanse en Japanse media heeft Kim vrijdag in Changchun de Chinese president Hu Jintao ontmoet. Ze zouden hebben gesproken over Kims opvolging, het zeslandenoverleg over het Noord-Koreaanse atoomprogramma en versterking van de bilatere economische samenwerking. Verder heeft Kim in China historische plaatsen bezocht waar zijn vader, de grondlegger van het communistische Noord-Korea Kim Il Sung, zijn politieke ideeën heeft opgedaan.

Kim Jong Il weer thuis
Kim Jong Il weer thuis (Foto: Novum)