Geld voor proefprojecten tegen overlast coffeeshops

Tien gemeenten krijgen geld voor proefprojecten om overlast rond coffeeshops aan te pakken. De ministers van Binnenlandse Zaken Ernst Hirsch Ballin (CDA) en voor Wonen, Wijken en Integratie Eimert van Middelkoop (ChristenUnie) stellen hier 3,3 miljoen euro voor beschikbaar.

De proefprojecten gaan aan eind dit jaar van start en duren twee jaar. Succesvolle maatregelen kunnen daarna eventueel door andere gemeenten worden overgenomen. Naast de bijdrage van het rijk steken de gemeenten ook zelf geld in de projecten.

In de proefprojecten wordt bekeken welke nieuwe maatregelen effectief zijn om overlast rond coffeeshops te bestrijden. Er wordt geëxperimenteerd met kleinschaligheid en spreiding, met 'vernieuwend' toezicht en handhaving door de gemeente, invoering van een pasjessysteem, extra eisen aan exploitanten, verkeersmaatregelen, de aanpak van illegale verkooppunten en communicatie met buitenlandse drugstoeristen.

Zo krijgt Leeuwarden anderhalve ton voor project van 'Buurtgastheren', een initiatief van coffeeshop de Os. Doel van dit buurtinitiatief is de overlast door parkeer- en verkeersovertredingen te voorkomen. Ook worden jongeren, die niet worden toegelaten in coffeeshops en andere bezoekers vragen om softdrugs voor hen te halen, aangesproken.

De overige gemeenten die meedoen zijn Amsterdam (233.000 euro), Arnhem (75.000 euro), Eindhoven (645.000 euro), Heerlen (192.000 euro), Kerkrade (163.000 euro), Lelystad (143.000 euro), Maastricht (maximaal een miljoen euro) en Roosendaal en Bergen op Zoom (samen 616.000 euro). In de laatste twee plaatsen zijn overigens geen coffeeshops meer open. De Brabantse gemeenten besloten ze te sluiten vanwege de overlast van onder meer buitenlandse drugstoeristen.