Obama vestigt aandacht op buitenlands beleid

Redactie

De Amerikaanse president Barack Obama zal dinsdag tijdens een toespraak vanuit zijn kantoor in Washington het einde van de Amerikaanse gevechtsmissie in Irak aankondigen en verklaren dat de wankele regering in Bagdad een eenheid kan blijven, ondanks de nog steeds actieve opstandelingengroepen in het land. Obama houdt zich hiermee aan de belofte die hij vlak na zijn aantreden als president deed.

De president zwoer destijds per 31 augustus 2010 alle Amerikaanse troepen uit Irak terug te trekken, op een contingent van vijftigduizend na. Dat betekende dat negentigduizend militairen uit Irak moesten worden teruggetrokken, een doel dat vorige week werd bereikt.

De timing van Obama's toespraak lijkt erop gericht om de populariteit van de president een nieuwe oppeper te geven. Met nog slechts twee maanden te gaan voor de Congresverkiezingen, kan Obama succes op het gebied van buitenlands beleid goed gebruiken, nu zijn populariteit als gevolg van de kwakkelende Amerikaanse economie is gedaald. Bij de verkiezingen is het mogelijk dat de Democraten hun meerderheid in het Huis van Afgevaardigden en mogelijk zelfs de Senaat verliezen.

Obama heeft sinds zijn aantreden met de oorlog in Irak in zijn maag gezeten. De president is een fel tegenstander van de oorlog en bekritiseerde de invasie in Irak vanaf het begin. Deze stellingname wordt deels gezien als de oorzaak voor zijn winst op Hillary Clinton bij zijn benoeming als Democratisch presidentskandidaat. Obama was ook al een mondige tegenstander toen hij in de Senaat zat en de voormalige president George Bush het aantal Amerikaanse troepen in Irak vergrootte.

Door deze geschiedenis, gecombineerd met de economische problemen, bevindt Obama zich in een delicate positie nu hij het einde bekendmaakt van de zeven jaar durende Amerikaanse militaire betrokkenheid in Irak.

Het terugtrekkende Amerikaanse leger laat in Irak een politiek systeem achter dat in een impasse verkeert. Politici zijn niet in staat gebleken een regering te vormen, bijna zes maanden na de parlementsverkiezingen. Ondertussen is het geweld in Irak de laatste tijd aanzienlijk toegenomen. Opstandelingen bewijzen nog steeds in staat te zijn chaos te scheppen. De achterblijvende Amerikaanse militairen blijven dan ook een gevaarlijke taak houden: zij gaan de Iraakse troepen trainen en helpen bij antiterreuroperaties.

De gebeurtenissen in Irak vallen samen met een belangrijke verschuiving in de aandacht van Obama voor het buitenlands beleid. De dag na zijn toespraak over Irak is Obama gastheer bij een diner voor Israëlische en Palestijnse leiders, die later deze week het vredesoverleg in het Midden-Oosten hervatten. Op 11 september herdenkt de president bovendien de aanslagen in New York in 2001 en later in september overlegt hij met wereldleiders bij de Algemene Vergadering van de VN.