'Een op tien wil alleen met studiebeurs studeren'

Een op de tien scholieren zegt niet te gaan studeren als de studiefinanciering wordt afgeschaft. Dat concludeert onderzoeksbureau Newcom uit een peiling onder ruim vijftienhonderd havisten en vwo'ers vanaf de vierde klas.

Van de havoscholieren zegt vijftien procent niet te gaan studeren als de studiefinanciering wordt omgezet in een lening of wordt afgeschaft. Onder de vwo'ers is dit negen procent.

Ruim een op de vijf havogangers (22 procent) met het profiel Cultuur & Maatschappij zien het niet zitten om zonder financiering te gaan studeren. Bij het vwo is het grootste aandeel te vinden onder de scholieren met het profiel Natuur & Techniek (twaalf procent).

Bijna de helft (48 procent) is van plan meer naast de opleiding te werken als ze in de toekomst geen studiefinanciering krijgen. Newcom verwacht dat ze daardoor langer over hun opleiding doen.

Uitwonenden vanaf 18 jaar krijgen nu iedere maand een basisbeurs van 266 euro en kunnen dat aanvullen met een lening. Thuiswonenden krijgen 96 euro. Er zijn speciale regelingen als de ouders een laag inkomen hebben en niet kunnen bijdragen aan de studie.

De kans dat de studiefinanciering de komende kabinetsperiode onberoerd blijft is minimaal omdat ook linkse partijen het stelsel willen veranderen.

Submitter:  Bron: Novum