FBI: Jemenieten bereidden geen aanslag voor

De twee Jemenitische mannen die maandagochtend op Schiphol werden aangehouden, waren vermoedelijk helemaal niet bezig met een test voor een echte aanslag op een later tijdstip. De twee kenden elkaar niet en reisden niet samen. Dat blijkt uit onderzoek van de FBI, zegt een Amerikaanse ambtenaar die anoniem wilde blijven.

De twee zouden in Chicago hun vlucht naar Washington Dulles International Airport in Virginia hebben gemist, vanwaar ze naar Dubai zouden vliegen. Hierop boekte luchtvaartmaatschappij United Airlines hen over op de vlucht naar Amsterdam.

Toen Amerikaanse douanebeambten er vervolgens achterkwamen dat een van de passagiers niet op de vlucht naar Dubai zat, werd het vliegtuig teruggeroepen, waarop de bagage van de passagier werd verwijderd. Hierin werden de verdachte goederen, waaronder telefoons en messen, aangetroffen.

Het OM in Nederland verdenkt de twee mannen uit Jemen wel van mogelijke betrokkenheid bij het voorbereiden van een terroristisch misdrijf. De marechaussee hield de twee maandag om 09.15 uur aan op Schiphol. Ze zaten in een vliegtuig uit Chicago en waren op weg naar de Jemenitische hoofdstad Sana, terwijl de bagage van de mannen op een binnenlandse vlucht naar Washington Dulles International Airport zat. In de bagage zaten mobiele telefoons, waarvan er een aan een plastic flesje was vastgeplakt.

Eerder stelden Amerikaanse functionarissen dat in ieder geval een van de twee aanvankelijk in Chicago op een vliegtuig richting het Washington Dulles International Airport zou stappen om van daaruit door te reizen naar Dubai. Ook de andere verdachte zou aanvankelijk naar een andere bestemming reizen, maar zou in Chicago eveneens op het vliegtuig naar Amsterdam zijn gestapt.