Tien jaar cel geëist tegen overvallers

Tegen twee verdachten van een gewapende overval op een woning in Zwaag in oktober vorig jaar zijn dinsdag straffen tot tien jaar cel geëist. De bewoner van het pand kreeg tijdens de gewelddadige overval een hartaanval en moest in een ziekenhuis worden opgenomen.

Een 24-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats wil het Openbaar Ministerie in Alkmaar voor tien jaar achter de tralies zien verdwijnen. Tegen een 20-jarige man uit Opmeer werd vier jaar cel geëist.

De 24-jarige man belde volgens het OM op 29 oktober aan bij de woning en vroeg of hij mocht bellen in verband met autopech. De bewoonster deed open en haalde haar man erbij. Toen die arriveerde trok de verdachte een wapen en greep de man bij de keel. Samen met twee anderen ging de 24-jarige de woning binnen en bedreigden en mishandelden de bewoners. Ook werden de slachtoffers vastgebonden. De verdachten gingen er met ruim zevenduizend euro en sieraden vandoor.

Het OM verdenkt de 24-jarige verdachte ook van een gewapende overval op een woning aan de Middenweg in Heerhugowaard in februari vorig jaar en een op een supermarktmedewerker in Heerhugowaard in maart vorig jaar. Bij de overval op de woning aan de Middenweg werd de slachtoffers ook een wapen op het hoofd gezet en werden ze vastgebonden. De supermarktmedewerker werd in een parkeergarage overvallen, toen hij op weg was naar zijn werk.

De zaken tegen een derde overvaller en de persoon die de overvallers vermoedelijk heeft getipt dat er geld in de woning in Zwaag lag lopen nog. In deze zaken volgt later een eis.