[Upd] Russische agenten 'mishandelen' PvdA'er

Redactie

PvdA-Europarlementariër Thijs Berman is dinsdag in Moskou mishandeld door Russische agenten. Dat zegt zijn Finse collega, voorzitter van de Mensenrechtencommissie van het Europees Parlement Heidi Hautala.

Berman woonde samen met drie collega's een demonstratie van de Russische oppositie bij in Moskou. Volgens Hautala werd Berman hardhandig heen en weer geduwd. "Dit is een heel bijzondere manier van omgaan met democratie. Schokkend", zegt Berman.

Voor de demonstratie had de Russische overheid geen vergunning afgegeven. De Russische minister-president Vladimir Poetin waarschuwde maandag nog dat de Russische politie blijft ingrijpen bij demonstraties van de oppositie, tenzij de dissidenten officiële toestemming krijgen. Deze toestemming wordt ze echter steeds geweigerd.

Tijdens de demonstratie werden leuzen als 'Weg met de politiestaat' en 'Rusland zonder Poetin' geroepen. Tientallen agenten sloten het plein waar de demonstratie plaatsvond af. In totaal zouden zo'n zestig mensen zijn opgepakt bij de demonstratie in Moskou.

Update 22:28 uur
In een telefoongesprek met collega-Europarlementariër Judith Merkies geeft Berman aan dat hij weliswaar ruw behandeld is, maar dat van mishandeling geen sprake is. "Ondanks geruchten ben ik vanmiddag door politie in Moskou geduwd, maar niet mishandeld," aldus Berman.