FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 14 juni 2010

Verhagen: PVV en VVD moeten er eerst uitkomen

Demissionair minister van Buitenlands Zaken Maxime Verhagen (CDA) vindt dat informateur Uri Rosenthal eerst met de VVD en de PVV moet praten. "De bal ligt bij de VVD en de PVV", zei hij na afloop van een gesprek met Rosenthal in het gebouw van de Eerste Kamer.

Wat CDA-leider Verhagen betreft zijn er nog enkele belangrijke punten waarover moet worden gesproken voordat hij weer in beeld komt. Hij noemde onder meer de grote verschillen op het vlak van financieel-economisch terrein en buitenlandbeleid.

Verhagen zei verder dat hij zich nu nog niet druk maakt over het eventueel opstappen van partijcoryfeeën. Onder meer oud-premier Dries van Agt dreigde het CDA de rug toe te keren als de partij met de PVV in zee gaat.

Rosenthal gaat dinsdagmiddag opnieuw praten met Mark Rutte van verkiezingswinnaar VVD en PVV-leider Geert Wilders. Daaraan voorafgaand gaat hij eerst met demissionair premier Jan Peter Balkenende, de voorzitters van de Eerste en de Tweede Kamer en vicepresident van de Raad van State Herman Tjeenk Willink om de tafel. Woensdagavond wordt Verhagen opnieuw verwacht.

[E3] EA laat ons ook fitnessen

Als je nog niet genoeg consolefitness hebt aan Wii Fit en de opkomende fitnessgame voor kinect, dan komt EA met het antwoord.

EA gaat de game Active2 uitbrengen op de Wii, de Xbox360 (met Kinect) en de PS3. In deze game gaat het erom dat je veel beweegt, dit kun je doen door bijvoorbeeld te luchtfietsen voor de camera en andere activiteiten. Active2 gaat nog een stap verder door een hartslagmonitor te gebruiken.

Ben je benieuwd? Houd de site in de gaten voor de laatste informatie van de games op de E3.

[E3] EA MMA brengt live broadcast

In EA's komende vechtgame EA MMA zul je jouw gevechten megapopulair kunnen maken. Er zit namelijk een live broadcast mode bij, waarin echte commentators over de beste online wedstrijden zullen praten terwijl er duizenden mensen mee kijken.

Wanneer jij denkt dat jij een goede vechter bent in EA MMA, kun je nu écht gaan 'smack talken'. Door op internet jouw filmpjes te zetten met je eigen vechter, kun je populair worden in het spel. Hierdoor kunnen andere spelers op jou stemmen en in het eind eindigt dit in een groot gevecht voor duizenden mensen. Dit is een van de nieuwe features die EA MMA brengt. Het spel komt 16 oktober uit voor de PS3 en de Xbox 360.

ea mma

Gameface van Peter Moore

[E3] Medal of Honor in beeld, beta onderweg

Bij de EA conference is de nieuwe Medal of Honor in beeld gebracht. Ze speelden een 24-man online wedstrijd live op het podium. De game komt op 12 oktober 2010 uit voor de Xbox 360, PlayStation 3 en de PC.

In deze online match zag je dat het om gevecht ging in de kleine ruimtes. De multiplayer zal worden gemaakt door het team van Battlefield Bad Company 2. Er zal ook een beta komen, deze zal te downloaden zijn vanaf 21 juni 2010.

moh

[E3] EA toont nieuwe Need for Speed Hot Pursuit

EA toont ons in hun conferentie de nieuwe Need for Speed: Hot Pursuit.

Één van de nieuwe functies zal zijn de autolog, dit houdt bij hou je vrienden het doen in NFS: HP, dus als ze jouw tijd verbeteren krijg je hier een melding van.

EA liet ons ook zien hoe het racen te werk ging in live action gameplay, met strakke bolides deden ze een potje hot pursuit. Je kan beide kanten op op het circuit en de zogenaamde roadblocks die je kan oproepen zijn terug. Als je achter komt te liggen is Boosten de manier om terug te komen en nadat de tegenstander genoeg schade heeft kan je hem eindelijk aanhouden.

NFS

Twee gewonden bij steekpartij in Geldrop

Bij een steekpartij in Geldrop zijn maandagavond twee mannen gewond geraakt. De slachtoffer zijn met onbekend letsel afgevoerd naar een ziekenhuis. Ze verkeren volgens de politie niet in levensgevaar.

De steekpartij vond rond 21.45 uur plaats op de Roelantlaan in de Brabantse plaats. De aanleiding van de steekpartij is nog niet bekend. De politie kon ook nog niet meer zeggen over de identiteit van de betrokkenen.

Blessuretijd

Het belooft vandaag een spannende dag te worden en dat realiseer ik me al op het moment dat ik wakker word. De wekker is nog niet gegaan. Ik zet het alarm af en ga uit bed. Om mijn man niet wakker te maken, doe ik zo zachtjes mogelijk. Ik zet het koffiezetapparaat aan en ga naar het toilet. In de stilte van de ochtend drink ik diep in gedachten mijn koffie en rook een sigaret. Na een half uur hoor ik gestommel en even later verschijnt het hoofd van mijn man om de deur.

Molinaro definitief naar Stuttgart

VfB Stuttgart heeft Christian Molinaro definitief vastgelegd. De Italiaan stond al sinds de winterstop onder contract bij Die Schwaben. De 26-jarige linkervleugelverdediger werd al eerder in verband gebracht met een definitieve overstap naar Stuttgart. Maandagavond maakte Juventus de transfer op de clubsite ook officieel bekend.

De Oude Dame ontvangt 3,9 miljoen euro voor Molinaro, die in Turijn overbodig is geworden. De tweede seizoenshelft speelde hij zeventien duels voor Stuttgart en kwam hij uit in de Champions League-wedstrijden met Barcelona. Molinaro speelde 65 wedstrijden voor Juventus. Daarvoor kwam hij uit voor Salernitana en Siena.

Frogier nieuwe bondscoach Togo

Togo heeft een nieuwe bondscoach gevonden. Thierry Frogier is door de bond aangesteld als de opvolger van Hubert Velud, die acht maanden hoofdtrainer was van de Togolezen. Frogier tekent een verbintenis voor anderhalf jaar.

De trainer was eerder in dienst bij onder meer Le Mans, Lille en Stade de Reims. Hij mag verder gaan met de groep die Velud achterlaat. De 50-jarige trainer diende vorige maand zijn ontslag in.

Togo is niet geplaatst voor het WK. Tijdens de afgelopen Afrika Cup raakte de ploeg betrokken bij een aanval op de selectie. Daarbij kwamen twee mensen om het leven. Het land trok zich daarna terug uit het toernooi.

Supporters aangehouden in Den Haag

De politie in Den Haag heeft een aantal 'overenthousiaste' feestvierders opgepakt na de overwinning van Oranje op het WK. Het gaat om zo'n acht tot twaalf jongeren die zich na de wedstrijd misdroegen. Ze maakten zich schuldig aan beledigingen en gooiden iets naar een agent, zegt een woordvoerder van de politie.

De tramlijnen op het Jonckbloetplein moesten even worden omgeleid, omdat de jongeren over de weg liepen en weinig oog hadden voor het verkeer. Volgens de politie was er geen sprake van ongeregeldheden. "Er mag feest gevierd worden, maar wel binnen de grenzen van het betamelijke. Anders wordt er opgetreden."

Hoeveel mensen er precies zijn aangehouden, is nog niet duidelijk. De jongeren zitten nog op het bureau. Naar verwachting kunnen ze met een proces-verbaal op zak naar huis.

[WK Pool] Tussenstand na dag 4

De vierde dag op het WK voetbal is voorbij. Het is dus weer de hoogste tijd om de tussenstand in de FOK! WK 2010 Pool bekend te maken. Hieronder volgt een overzicht van deelnemers en subleagues.

Bij de deelenemers hebben we weer een nieuwe leider, namelijk Zemi77. Deze user stond gisteren nog op de tweede plaats, maar gaat na vandaag aan de leiding en pakte al 405 punten. Hij wordt echter op de voet gevolgd door Pedroso, die slechts tien punten minder heeft. emperadorlespaul completeert de top drie met een score van 375. Arie-B-Side en Droid delen de vierde plaats met 365 punten.

In het subleague-klassement gaat 3FM aan de leiding. Zij behaalde tot nu toe een score van 202 punten. De KLBSC, die gisteren nog aan de leiding ging, is naar de tweede plaats gezakt en heeft 192 punten. PUKKE zakte een plekje en staat nu derde. Deze groep behaalde tot dusver 171 punten. WK Forum eiste de vierde plaats voor zich op met 150 punten en wordt gevolgd door FOK!sportcrew met 142 punten.

Wil je het algemeen klassement nog eens rustig nalezen? Klik dan hier (subleagues).

VS wil speciaal beveiligingskorps in Irak

De Verenigde Staten werken aan een speciale kleine troepenmacht voor Irak. Dit legertje moet onder het ministerie van buitenlandse zaken vallen en voor de beveiliging van Amerikaanse diplomaten zorgen als de gewone Amerikaanse strijdkrachten eind 2011 uit Irak vertrekken.

Het State Department heeft het Pentagon onder meer gevraagd 24 transporthelikopters, vijftig gepantserde voertuigen, zware vrachtauto's en bewakingssystemen beschikbaar te stellen. Om het materieel te onderhouden en de diplomatieke staf anderszins te ondersteunen wil het ministerie particuliere bedrijven inhuren. Eigenlijk wilde de regering van president Barack Obama daar van af.

Uit de plannen spreekt weinig vertrouwen in de door de VS getrainde en gefinancierde Iraakse veiligheidsdiensten.

[Groep F] Uitslag Italië - Paraguay

Uittredend wereldkampioen Italië heeft zijn eerste wedstrijd op het wereldkampioenschap voetbal gelijkgespeeld. In het Greenpoint Stadium in Kaapstad kwam het niet verder dan een 1-1 gelijkspel tegen Paraguay dat door Alcaraz op voorsprong kwam. De Rossi maakte de gelijkmaker in de tweede helft.  Het was de eerste wedstrijd in poule F, waarin verder ook nog Nieuw-Zeeland en Slowakije zitten.

De Italianen startten met vijf spelers die vier jaar geleden in de finale van het WK meespeelden. Buffon, Zambrotta, Cannavaro, De Rossi en Iaquinta speelden toen mee, waarbij de laatste twee invallers waren. Pirlo zal vandaag niet mee kunnen doen vanwege een blessure. Paraguay mist vooral hun sterspeler Salvador Cabañas, die enkele maanden terug in zijn hoofd geschoten werd en dit ter nauwe nood overleefde.

Ondanks dat regen en hagelstenen met bakken uit de hemel kwamen, trapten Gilardino en Marchisio om 20:30 uur af. Riveros zette gelijk de toon door hard in te komen op Chiellini, die wel verder kon spelen. De Italianen begonnen on-Italiaans en zochten direct de aanval, al leverde dat in de beginfase nog geen  kans op. Paraguay wist er niet uit te komen in de eerste twintig minuten doordat het telkens onder druk werd gezet door de felle Italianen.

Het eerste schotje kwam op naam van Montolivo die vanaf de zestien meter schoot, maar die bal kon eenvoudig worden gepakt door doelman Villar. In dezelfde minuut schoot Aureliano Torres de bal van dezelfde afstand net naast de goal van Buffon. Daarna kwam het grootste gevaar vooral uit corners, waarbij de Paraguayaan Da Silva de bal net over de eigen goal kon werken.

De eerste echte kans voor Paraguay ging er direct in. In de 39e minuut werd een vrije trap door Alcaraz, die tussen Cannavaro en De Rossi stond, met het hoofd tot een doelpunt gepromoveerd. De 0-1 was ook de ruststand in Kaapstad.

Er was na de rust een opmerkelijke wissel bij de Italianen. Keeper Buffon moest het veld, waarschijnlijk met een blessure, verlaten en voor hem kwam Marchetti in de plaats. Direct na rust gebeurde er weinig, al probeerde Pepe nog een fraaie omhaal te maken. Helaas vergat hij dat de bal daarbij ook nog geraakt dient te worden.

Ook Paraguay kreeg een aardige kans. Na slecht uitverdedigen van de Italianen kreeg Vera de bal op zijn voet. Zijn schot ging echter net naast de goal van Marchetti, de doelman van Calgilari. Na een uur spelen viel de eerste kaart te noteren. Caceres ging te hard door op Montolivo en kreeg de eerste prent van de Mexicaanse scheidsrechter.

In de 63e minuut viel de 1-1. Villar zat mis bij een corner van Pepe, die voor de voeten van De Rossi belandde. De Italiaan tikte de bal in het lege doel. Camoranesi kreeg daarna een gele kaart toen hij op de voet ging staan van Vera.

Beide teams namen geen genoegen met de gelijke stand en brachten een spits in. Di Natale (Italië) en Cardozo (Paraguay) moesten in het laatste kwartier het verschil gaan maken. Italië had de eerste goede poging. Montolivo schoot van een meter of twintig, maar de bal werd prima gepakt door Villar.

Italië had het meeste haast om een goal te maken en zocht dan ook veelvuldig de aanval, waarbij Paraguay rustig afwachtte tot hun kans kwam. Italië werd mede geholpen door een blessure van Santana, die amper meer kon lopen maar wel verder moest omdat zijn trainer Martino al drie keer gewisseld had. Alleen wisten beide teams geen kans meer te creëren, waardoor de weinig speciale wedstrijd eindigde in een gelijkspel.

Italië

1 - 1

Paraguay

 63' De Rossi
   39' Alcaraz  
 
 Gele kaart: Camoranesi, (Italië), Caceres, (Paraguay)
 
Stadion: Greenpoint Stadium, Kaapstad 
Toeschouwers: 65.000
Arbiter: Archundia (Mex)
 
Opstelling:   Opstelling:
Buffon (Marchetti/46)
Zambrotta
Cannavaro
Chiellini
Criscito
De Rossi
Pepe
Marchisio (Camoranesi/59)
Montolivo
Iaquinta
Gilardino (Di Natale/72)
  Villar
Bonet
Alcaraz
Da Silva
Morel
Vera
V. Caceres
Riveros
A. Torres (Santana/60)
Valdez (Santa Cruz/68)
Barrios (Cardozo/76)

 

 

[E3] Halo: Reach gameplay

Microsoft kan natuurlijk geen E3 zonder iets van Halo te tonen en dat doen ze dit keer voor 4.30 minuut lang. Gametrailers en dergelijke kunnen al het geweld niet aan en daarom heeft iemand maar het filmpje op Youtube geknald.

De trailer laat ons 4.30 minuut aan gameplay zien uit de campaign, let wel op het filmpje is opgenomen van een stream en kwaliteit is daarom soms iets te ver te zoeken.

Halo Reach staat gepland voor een 10 oktober 2010 release.

Oranje traint morgen tweemaal

Nederland zal morgen twee keer trainen op het Wits University Complex. Oranje zal de training om 11.30 uur hervatten. Publiek is dan niet welkom, pers wel.

De avondtraining is echter ook voor pers besloten. Michel Vorm zal tijdens beiden oefensessies niet in actie komen. De reservedoelman van het Nederlands elftal vloog na de gewonnen wedstrijd tegen Denemarken terug naar Nederland om zijn zondag geboren zoontje te zien.

Donderdag zal de keeper waarschijnlijk weer aansluiten bij de selectie. Zaterdag is Japan in Durban de tweede tegenstander van Oranje.

Klanten T-Mobile krijgen deze maand bericht

Klanten van T-Mobile krijgen uiterlijk eind deze maand bericht over of ze in aanmerking komen voor de compensatieregeling. Het telecombedrijf bood zijn klanten twee maanden gratis mobiel internet aan vanwege de vele klachten over netwerkproblemen. De problemen hebben te maken met een overbelast telefoonnetwerk.

Collectieve claims door organisaties die zeggen de belangen van klanten te behartigen worden niet behandeld. Alleen klanten die zich via de site hebben gemeld komen in aanmerking voor de vergoeding, meldt T-Mobile.

De populariteit van smartphones zoals de iPhone trekt een zware wissel op het netwerk van T-Mobile. Het bedrijf kondigde eerder aan de capaciteit van het netwerk te vergroten en zegt daar nu met spoed mee aan de slag te zijn gegaan.

Veel probleempunten zouden al zijn aangepakt. De capaciteit is in 'een aanzienlijk deel van het land' sneller dan gepland verdubbeld. Ook zijn volgens T-Mobile meer dan de helft van de geplande extra telefoonmasten al geplaatst.

Mexicaanse agenten in hinderlaag gedood

Tien agenten van de federale politie van Mexico zijn maandag om het leven gekomen toen ze in het westen van het land in een hinderlaag werden aangevallen. Verscheidene agenten raakten gewond.

In het vuurgevecht werden ook enkele aanvallers gedood of verwond. Het federale departement voor openbare veiligheid kon niet zeggen hoeveel, omdat ze door hun makkers werden meegenomen.

De aanval vond plaats in Zitacuaro in de deelstaat Michoacan, een bolwerk van het beruchte drugskartel La Familia.

Bij een gevangenisoproer in de noordelijke deelstaat Sinaloa werden maandag zeventien gedetineerden doodgeschoten. Twee bewakers raakten gewond. Bij een doorzoeking werden in de gevangenis in Mazatlan twee pistolen en een machinepistool gevonden, zei het openbaar ministerie.

Ferrari wil agressiever ontwikkelen

Ferrari wil een agressievere strategie gaan omarmen als het aankomt op de ontwikkeling van de Formule 1-bolide. Het Italiaanse team begon 2010 sterk, maar kon daarna de ontwikkelingen bij Red Bull en met name McLaren niet bijhouden. Hier moet volgens teambaas Stefano Domenicali verandering in komen.

Ferrari richtte haar pijlen dit seizoen op het optimaliseren van de F-duct, maar dit kostte zoveel mankracht dat andere ontwikkelingen stagneerden. Omdat het onderdeel nog steeds niet behoren werkt wil Domenicali mede na kritiek van Fernando Alonso en Felipe Massa dit beleid nu aan gaan passen. "We hebben zeker een agressievere aanpak nodig," zei de Italiaan die zijn team voor de race in Valencia een vernieuwde F10 mee laat nemen. "Vanaf Valencia gaan we ons richten op andere delen van de auto dan de F-duct, omdat dit een gecompliceerd systeem is en veel van middelen in beslag nam."

Honda: "Verdediging heeft het goed gedaan"

Keisuke Honda maakte vanmiddag het verschil voor Japan in de wedstrijd tegen Kameroen. De middenvelder van CSKA Moskou was de matchwinner.

"Onze verdediging heeft het erg goed gedaan", verklaarde Honda na afloop. "En de tactische omzettingen van de bondscoach hebben goed uitgepakt."

Japan won geen enkel oefenduel, waardoor de ploeg geen favoriet was tegen Kameroen. "De sfeer was niet opperbest en we geloofden ook niet echt in een overwinning, als ik eerlijk ben. Ons team heeft het uitstekend gedaan."

"We hebben gedaan wat we moesten doen", zei trainer Takeshi Okada daarvoor al. "Ik wil mijn spelers op het hoogste niveau laten spelen. Als ze dat doen zullen de resultaten volgen."

"Niemand kan Eto'o in zijn eentje afstoppen", ging de coach verder over de gevaarlijke spits van de opponent. "Maar hij is niet de enige. We hebben ze als team afgestopt."

De Blob 2 wordt 3D

THQ heeft dinsdag bekendgemaakt dat De Blob 2: The Underground in de lente van 2011 uit zal komen met 3D-ondersteuning op de Xbox 360 en Playstation 3. Het spel verschijnt ook op de Nintendo DS en Nintendo Wii.

In De Blob 2: The Underground neemt de hoofdrolspeler, een verfblobje, het op tegen het grauwe bewind van de INKT Corporation. In De Blob 2: The Underground krijgt de Blob nieuwe bewegingen om het kwaad te bestrijden, maar ook zijn er nieuwe vrienden om mee samen te werken en krijgt de speler meer vrijheid tijdens het verven.

De Blob 2: The Underground is het vervolg op De Blob (Nintendo Wii, 2008), een spel dat verzonnen is door studenten van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.

'De Blob 2' wordt 3D

Eerste Alan Wake-episode op 27 juli

De eerste Alan Wake-episode 'The Signal' zal op 27 juli op het online netwerk van de Xbox 360 verschijnen. Dat heeft het hoofd franchise development van gamestudio Remedy bekendgemaakt.

The Signal is voor iedereen met een exemplaar van Alan Wake gratis te downloaden met behulp van een code die met de game werd meegeleverd. De Xbox 360-game Alan Wake werd vorige maand gelanceerd.

Voor de downloadable content haalt Remedy inspiratie uit de televisiewereld. Extra hoofdstukken voor de game kunnen worden gedownload. "Onze downloadable content kun je het beste als een tv-special zien. Denk aan een kerst- of paasspecial van je favoriete serie die de tijd tussen seizoen één en seizoen twee overbrugt," gaf het hoofd franchise development eerder tegenover Novum aan.

Eerste 'Alan Wake'-episode op 27 juli

TEDxRotterdam

Afgelopen vrijdag 4 juni ben ik aanwezig geweest bij TEDxRotterdam. Ideas worth spreading is het motto van TED. De afkorting staat voor Technology, Entertainment & Design het is een evenement waar denkers met de meest uiteenlopende achtergronden ideeën met elkaar uitwisselen, in zogenoemde TED-talks. Het fenomeen werd in 1984 opgericht, zes jaar later volgde de eerste TED-conferentie in Californië. Het is een vierdaagse conferentie waar in de beginperiode vooral over techniek, entertainment en design gesproken werd. In de loop der jaren is de betekenis van TED steeds groter geworden en komen er ook meerdere thema’s aan bod, waaronder muziek en design. Een aantal bekende gastsprekers zijn Al Gore, Bill Gates, Jane Goodall, Jamie Oliver en David Cameron. Mijn persoonlijke favorieten zijn Dave Eggers, Once upon a School en Ken Robinson, Schools kill creativity.

Tegenwoordig is het event overal ter wereld te vinden onder de titel TEDx. Deze onafhankelijk georganiseerde events gebruiken het format waar TED om bekend staat en geven zelf invulling aan het programma. Voorwaarde is wel een livestream voor de rest van de wereld en opnames van de verschillende ‘performances’ zodat deze terug gevonden kunnen worden onder de TED-talks op de website. Vele wereldsteden zijn Rotterdam voorgegaan, waaronder Londen, Barcelona, Tokyo en Buenos Aires. Het eerste Nederlandse TEDx-event vond afgelopen november plaats in het Tropenmuseum te Amsterdam en afgelopen vrijdag 4 juni mocht Het Nieuwe Luxor in Rotterdam dit bijzondere event ontvangen.

[E3] Xbox360 Slim vanaf vandaag in de winkels

Don Mattrick van Microsoft heeft aan het eind van de Microsoft-conferentie op de E3 bekend gemaakt dat de nieuwe Xbox 360 Slim vanaf deze week in ieder geval in Amerika in winkels verkrijgbaar gaat zijn. De nieuwe versie van de Xbox 360 zal  een gelikter uiterlijk hebben en stiller zijn. Bovendien zal hij ingebouwde wifi en een harde schijf van 250 gigabyte hebben. Verder heeft Kinect middels deze console geen aparte voeding meer nodig.

De prijs zal hetzelfde zijn als die van de Xbox 360 Elite, $299. Daarmee wordt de nieuwe prijs van de Elite $249 en de nieuwe prijs van de Arcade $149. De Slim is nu dus los verkrijgbaar maar zal worden gebundeld met Kinect als die 4 november uitkomt, Kinect is overigens ook los verkrijgbaar als het uitkomt.

Vervolgens gaf de goede man doodleuk aan iedereen in het publiek een Xbox 360 weg.

Volgens Graeme Boyd, Xbox Community Manager Europa, komt de Xbox Slim hier uit op 16 juli en zal deze 249 euro gaan kosten.

 Xbox 360 Slim

Vervanger Ten Dam voor Tour over week bekend

Erik Breukink heeft laten weten dat Pieter Weening of Bram Tankink de plaats van Laurens ten Dam zal innemen in de selectie van de Rabobank voor de Tour de France.

Ten Dam kwam gisteren zwaar ten val in de Ronde van Zwitserland en kan de Tour de France op zijn buik schrijven. "Dat het tussen Weening en Tankink gaat is voor ons duidelijk, zij stonden al genoteerd als reserve voor de Tour. Maar de uiteindelijke keuze zullen we pas over een week nemen," aldus de technisch directeur van Rabobank tegenover Nusport.

Tienermeisjes krijgen steeds eerder borsten

Uit onderzoek is gebleken dat tienermeisjes steeds vroeger hun eerste behaatje moeten aanschaffen. Gemiddeld zijn bij meisjes nog voor hun tiende de eerste bultjes te zien.

Een Deense universiteit heeft onlangs onderzoek verricht onder duizend jonge meisjes. Hieruit is naar voren gekomen dat de borstontwikkeling bij meisjes in twintig jaar tijd een jaar is vervroegd. Gemiddeld zijn de kinderen negen jaar en tien maanden jong als bij hun de eerste uitstulpinkjes zichtbaar zijn.

Wetenschappers hebben gisteren hun zorgen uitgesproken over de vervroegde puberteit. Ze zijn bang dat vroege borstontwikkeling samengaat met een hogere kans op borstkanker. Ook het risico op hartziekten moet bij jonge borstdraagsters niet worden onderschat. Daarnaast zouden pedofielen zich steeds moeilijker kunnen inhouden als zij jonge meisjes zien met strakke borstjes.

Vervroegde puberteit is niet alleen bij meisjes een probleem. Koorknaapjes van amper twaalf jaar worden massaal het koor uitgezet omdat ze nu al last krijgen van de baard in de keel. Volgens wetenschappers liggen obesitas en veranderde eetgewoonten ten grondslag aan dit probleem.

Deco hoopt op Drogba

Portugal neemt het morgen op tegen Ivoorkust. Portugees Deco hoopt op het meespelen van zijn vriend Didier Drogba bij de Ivorianen.

''Didier is een vriend van me en hij is een goede speler. Ik hoop dat hij meedoet, dat zou goed zijn voor de wedstrijd", zegt Deco voorafgaand aan de wedstrijd tegen Portugal.

Het is nog maar de vraag of Drogba in actie kan komen tegen Portugal. Hij raakte geblesseerd in de voorbereiding op het WK. In het duel met Japan brak de spits van Chelsea zijn arm. Hij werd snel geopereerd waardoor hij toch nog in actie kan komen in Zuid-Afrika. Wanneer hij inzetbaar is voor het Afrikaanse land is nog onzeker.

[E3] Persconferentie Microsoft Live-blog

De persconferentie van Microsoft op de E3 in Los Angeles zal om 19:00 beginnen. Bij FOK!games zullen we jullie op de hoogte houden van de grootste aankondigingen en gebeurtenissen die plaatsvinden. Elke één á twee minuten zal dit nieuwsbericht worden geupdatet met nieuwe informatie. Hou dit bericht dus in de gaten!

[18:35] De persconferentie zal snel beginnen. Zo vlak van te voren is FOK!games benieuwd wat jullie er van verwachten. Zal Kinect veel getoond worden? Zullen we Gears of War 3 zien en hoe zit het met Fable 3?

[18:43] De conferentie is uitgesteld tot 19:30... We hebben dus iets meer tijd om een extra biertje te pakken.

[19:31] En de persconferentie van Microsoft is van start gegaan.

[19:32] Er is een trailer te zien van Call of Duty: Black ops. Veel explosies, een donkere voice-over en natuurlijk veel actie.

[19:34] We gaan terug naar het podium waar Mark van Treyarch ons begroet en het gaat hebben over Call of Duty: Black Ops

[19:36] De game wordt op het podium gespeeld. We kruipen door een donkere tunnels waar we teamgenoten tegenkomen.

[19:38] Er vinden hevige vuurgevechten plaats waarna we naar buiten gaan en een helikopter zien. We gaan deze innemen en zullen er zelfs een stukje in mogen vliegen.

[19:41] De actie in de heli is spectaculair te noemen. Wij moeten vliegen, andere soldaten in de heli schieten en natuurlijk worden we beschoten door tegenstanders.

[19:43]De demo is klaar en Don Mattrick komt op het podium. Alle DLC packs van de game komen als eerste uit op Xbox 360, en daarna pas op PC en PS3.

[19:44] Matt zegt dat je voor alles bij de Xbox 360 moet zijn. Films, muziek en games en ervaringen zoals Kinect.

[19:45] Hideo Kojima, maker van Metar Gear: Rising komt op en we krijgen gameplay van de game te zien. Hij stelt ons voor aan de nieuwe producer van de game met een ontzettend moeilijke naam.

[19:46] We zien de game voor het eerst, met natuurlijk veel actie met Raiden in de hoofdrol met zijn zwaard.

[19:47] De game is duidelijk een action-game geworden waarin we alles kapot kunnen gaan slaan met ons zwaard.

[19:49] Phil Spencer komt op. Hij heeft het over Master Chief en Markus Phenix als belangrijke figuren en praat over hoe belangrijk de exclsieve games zijn voor het platform.

[19:50] Alles wat we vanaf nu zien zal exclusief zij voor de Xbox 360.

[19:51] Cliffy B komt op en we krijgen voor het eerst Gears of War 3 te zien in een vier-speler co-op. We zien nieuwe vijanden en de nieuwe vrouwelijke soldaat.

[19:52] Natuurlijk zien we veel actie met veel explosies en we zien hoe de vier spelers samenwerken.

E3

[19:55] Na de actie-volle demo van Gears of War 3 komt Peter Molyneux het podium op die het natuurlijk gaat hebben over Fable 3.

E3

 [19:56] Volgens Molyneux wordt de game natuurlijk briljant met een geweldig verhaal en Engelse humor. De wereld wordt nog leuker met meer keuzes die je moet maken als leider van het volk.

E3

[19:57] We zien een trailer waarin we de hond wederom terug zien keren.

[19:59] We krijgen een nieuwe game voor de Xbox 360 genaamd Codename Kingdoms van Crytek waarin we een soldaat zullen spelen met een groot zwaard.

[20:00] En dan nu één van de grootste game-series allertijden: Halo. Er zijn enorm veel games verkocht en enorm veel uren in de online multiplayer gestoken. Man van Bungie komt op en gaat ons natuurlijk Halo: Reach laten zien.

E3

[20:01] Tijdens de demo zien we hoe de Covenant de planeet aanvallen en wij gaan ze natuurlijk te lijf.

E3

[20:06] We krijgen Kinect te zien. We zien hoe je door te zwaaien in kunt loggen en het systeem dus je gezicht herkent. Je kunt door het menu scrollen met je hand en met je stem.

E3

[20:08] Volgens de presentator is het bedienen van movies met Kinect makkelijk door je handen te gebruiken of te praten.

[20:09] We luisteren naar Justin Bieber... Justin freaking Bieber!!?!

[20:11] Windows mobile 7 zal verschijnen waarin je alles van Xbox Live, zoals avatars, mee kunt nemen.

[20:12] Kinect zorgt er ook voor dat je met anderen kunt communiceren.

[20:13] Er wordt getoond hoe je met Kinect kunt communiceren met anderen mensen via MSN.

[20:14] Je kunt samen dezelfde video bekijken en door Kinect met elkaar praten.

[20:15] Kinect zal je volgen als je beweegt voor de camera zodat je altijd voor de camera in beeld bent.

[20:16] Video Kinect komt ook naar MSN zodat je er ook zonder een Xbox 360 gebruik van kunt maken en samen video's sport en series kunt bekijken.

[20:16] We krijgen een trailer te zien van verschillende sport-competities die allemaal via Video Kinect te zien zullen zijn. De ESPM komt exclusief naar de Xbox 360.

E3

[20:18] Twee sportpresentatoren praten over de ESPN die naar de Xbox 360 komt en maken een mooie sneer naar het Engelse voetbalelftal.

[20:19] Je kunt niet alleen de games bekijken maar ook terugspoelen en je kunt een team kiezen waarvoor je wilt zijn. Ook kun je trivia-vragen beantwoorden om te laten zien dat je meer weet dan je vrienden.

E3

[20:22] Ze verlaten het podium maar we krijgen te horen dat Gold-members deze service gratis krijgen.

[20:23] De man, waarvan we allemaal de onderkant van zijn schoenen hebben gezien op de vorige E3, komt verder praten over Kinect.

E3

[20:24] We krijgen een presentatie te zie van zes games die voor Kinect gaan verschijnen op het moment dat het apparaat uitkomt.

[20:25] We zien een meisje spelen met een tijger door hem te aaien en tegen hem te praten. Hij luistert naar wat ze zegt en doet haar na.

E3

[20:27] De game heet Kinecimals. Je kunt er veel ontdekken zoals veel verschillende spelletjes.

[20:27] Na Wii Sports, nu ook Kinect Sport

[20:28] Twee mensen spelen op het podium de game. Ze beginnen met hordelopen.

[20:29] Je kunt je Avatar als sport-ster gebruiken. We zien een trailer met de verschillende sporten die we kunnen doen zoals voetbal, bowlen, speerwerpen, verspringen, tafeltennis, boksen en volleybal (en natuurlijk hordelopen)

[20:31] Racen met Joyride

[20:32] We zien een demo waarbij we over de baan scheuren in een auto door de beweging van het stuur na te bootsen met je handen en 'turbo, turbo' te roepen.

E3

[20:33] We zien nu een game die nog het meeste lijk op een soort Wipeout. De game heet Kinect Adventure waarbij je obstakels met je hele lichaam moet ontwijken.

[20:34] Tijdens het spelen zijn er actie-foto's gemaakt die je kunt bewaren en posten op Facebook en andere websites.

[20:36] We stappen in een ronde boot en gaan een waterval af. Door te springen moet je zoveel mogelijk objecten verzamelen.

[20:37] Veel publishers zijn bezig met Kinect. We zien een trailer van een fitness-game van Ubisoft genaamd Your Shape: Fitness Evolved

E3

[20:39] Live, on-stage, wordt een demo uitgevoerd van de game.

[20:40] Haar lichaam wordt gescand in de game en de game stelt een schema voor je op.

E3

[20:43] We zien een hoop verschillende activiteiten die je uit kunt voeren in de game.

E3

[20:44] In de coolingdown gaat het er een stuk rustiger en 'meer zen' aan toe.

[20:45] Harmonix. Zal het Rock Band 3 zijn? Nee! Het is Dance Central waarbij je de dansers op het scherm na moet doen.

E3

[20:47] Alex Rigoplolous (Harmonix) komt op het podium die blij is met Kinect omdat ze eindelijk een goede dans-game kunnen maken.

[20:48] Muziek van Lady Gaga, No Doubt en The Beastie Boys zitten in de game en er zitten een hoop moves in de game.

[20:49] Er is een mode genaamd Break it Down waarin alle moves worden uitgelegd.

 E3

[20:50] 4 november verschijnt Kinect in de VS en Europa zal snel volgen.

[20:51] Alle Xbox 360's kunnen van Kinect gebruik maken.

[20:51] In a Galaxy, far, far away, komt een Star Wars game voor Kinect.

E3

[20:52] Forza Motorsport 3 is het volgende dat wordt besproken. Met Kinect kun je de game besturen en kun je je hoofd gebruiken om door bochten heen te kijken.

[20:54] Het is ook mogelijk om rond je auto te lopen door middel van Kinect en bepaalde delen van de auto te highlighten om ze zo nog beter te bekijken.

E3

[20:59] Microsoft komt met iets nieuws, baanbrekends: Een nieuwe look voor de Xbox 360 met ingebouwde WiFi, ready voor Kinect en het belangrijkste: stiller. Hij verschijnt vandaag al voor dezelfde prijs als de oude.

[21:00] MS doet een Oprahtje: Iedereen in de zaal krijgt een gratis nieuwe Xbox 360.

[21:00] De presentatie is klaar. Iedereen gaat zijn Xbox 360 ophalen en wij van FOK! zijn morgen terug met de live-blogs van Nintendo en Sony.

Team RadioShack verbolgen over uitsluiting Vuelta

Team RadioShack ontving geen invitatie voor de Vuelta a España en is daar op zijn zachtst gezegd niet blij mee. Alain Gallopin uitte tegenover het Belgische Sporza zijn ongenoegen en ook Johan Bruyneel slaagde er niet in om zijn verontwaardiging te verbergen.

"Lance Armstrong stond bij ons niet op de lijst voor de Vuelta, maar het is niet logisch om een 38-jarige twee grote ronden te laten rijden", liet Gallopin weten. "Maar met Klöden, Leipheimer, Horner, Zubeldia en Brajkovic zouden we toch met een competitief team aan de start gekomen zijn."

Bruyneel liet via zijn Twitter-account het volgende weten: "Ik heb het nieuws net vernomen. Ik zal later reageren, en het zal fel zijn."

[E3] Launchgames Kinect in beeld

De eerste zes launchgames voor Kinect zijn in beeld gebracht op de Microsoft Conference, zo zal je met dieren kunnen spelen in Kinectimals en nog veel meer.


In Kinectimals laten ze een klein meisje spelen dat uiterst blij is met haar ingame pet, namelijk een kleine tijger, genaamd Skittles. Ze knuffelt het dier en gaat er mee touwtjespringen. Je kan met meer dan veertig dieren spelen en die zijn te gebruiken in dertig activiteiten.


Kinect

 

In Kinect Sports kan je verschillende sporten spelen, waarin je heel hard moet rennen in hordelopen en in nog meer sporten, waaronder voetbal, bowlen, atletiek en volleybal. Dit spel komt in november uit, waardoor het er ook op lijkt dat Kinect dan uit gaat komen.


In het al eerder bekend gemaakte Joyride neem jij dit keer echt de handen van het stuur over, je handen zijn namelijk het stuur. In deze arcade-racer zul je moeten sturen met je handen en moeten boosten door met je lichaam te bewegen.

joyride

In Kinect adventures zul je vele avontuurlijke minigames spelen, te zien is een spel waarop een man op een platform te zien is, die zich voortbeweegt op treinrails. Hierin zul je moeten bewegen om alle muntjes te halen, en om andere dingen te pakken of te ontwijken. Ook is er een raftspel te zien waarin twee dames zo snel mogelijk de rivier af stormen en zoveel mogelijk schreeuwen en muntjes pakken. Tijdens het spelen zal Kinect foto's van jou maken, waardoor je precies kan zien hoe gek je keek tijdens het spelen.

kinect

Ubisoft komt met Your Shape, waarin je fit blijft met behulp van Kinect. Kinect zal jouw lichaam inscannen om de perfecte training voor iedereen te maken. Kinect weet hoe lang en hoe breed de speler is, waardoor de trainingen perfect gepersonaliseerd zijn. Je kan ook kiezen tussen sporten als Martial Arts of Yoga, en geinige minigames. Het spel moet zo gaan spelen dat het net lijkt alsof je een persoonlijke trainer in huis hebt gehaald, en dat voor de prijs van één Kinectgame. Het is vooral gericht op de gehele familie.

kinect

Harmonix, de makers van de Rock Band spellen, komt met Dance Central.  Zoals de naam al zegt, moet de speler hier een perfecte dans neerzetten. Het spel zal een behoorlijke soundtrack bevatten, met liedjes van Lady Gaga en de Beasty Boys, maar natuurlijk nog veel meer. Er zitten meer dan 600 moves in het spel. Het spel is zo gemaakt dat het voor iedereen makkelijk moet zijn om te dansen, van je zusje tot aan je huisdier. Dit laat een werknemer van Harmonix zien, deze houten klaas gooit er heel makkelijk de beste dansmoves uit, allemaal dankzij Dance Central.

 dance central

Pornoster heeft seks met studenten als goedmakertje

De Japanse pornoster Anri Suzuki (24), tevens trots bezitster van een doctoraat, heeft gratis seks met Chinese studenten in Japan. Zij biedt haar diensten aan als verontschuldiging voor de Japanse bezetting in de Tweede Wereldoorlog.

Suzuki behaalde haar doctoraat in geschiedenis aan één van de meest prestigieuze universiteiten van Japan. Anders dan haar studiegenoten, schreef ze het verslag 'The History of the Japanese Invasion into China'.

"We moeten de geschiedenis respecteren en we kunnen het niet uitwissen. Ik wil de Chinese wonden helen met mijn lichaam, en ik doe dat door seks te hebben met Chinese studenten in Japan", verklaart Suzuki. "Ik denk dat het een psychologische compensatie is voor ze. De Chinese studenten behandelen me zelfs beter en vriendelijker dan de Japanners."


Een sexy filmpje van de Japanse pornoster

Dode en gewonden bij kettingbotsing met bus

Bij een kettingbotsing met een stadsbus in Groningen is maandag een 63-jarige vrouw uit Leeuwarden omgekomen. De vrouw zat met haar man in de auto toen de bus achterop hun voertuig reed. De 64-jarige man raakte zwaargewond. De auto van het echtpaar schoot door, waardoor nog twee auto's geraakt werden, meldt de politie.

Een 60-jarige vrouw uit Groningen bleef ongedeerd, maar doordat haar auto tegen die van twee mensen uit Drachten kwam, liepen een man van 26 en zijn 21-jarige passagiere nekklachten op.

De 58-jarige buschauffeur uit Opende raakte zelf niet gewond. Hij had geen passagiers aan boord. Waardoor zijn bus doorschoot, is nog niet duidelijk.

De botsing zorgde voor een ravage op de Weg van de Verenigde Naties. Alle voertuigen raakten flink beschadigd. De weg bleef enige tijd dicht voor onderzoek en bergingswerkzaamheden.

'Hells Angels, kiss my ass!'

Een 26-jarige Duitser moet wel heel erg levensmoe zijn. De man ging gisteren naar het terrein van motorclub Hells Angels en liet er vervolgens zijn broek zakken. Na afloop gooide hij ook nog een puppy naar de bikers.

De student uit München reed gistermiddag naar het Hells Angelsgebouw in Allershausen, een dorp onder de rook van München. Op het terrein liet hij zijn korte broek zakken en liet zijn blote kont aan de motorrijders zien. Hierna gooide hij een jonge hond in hun midden.

De man vluchtte hierna het terrein af, om bij een bouwput een shovel te jatten. Met dit vervoermiddel wilde hij vervolgens over de snelweg naar de Beierse hoofdstad rijden. Door zijn lage snelheid veroorzaakte hij echter een file van vijf kilometer lang. Na een kilometer liftte hij mee met een vrachtwagen, die hem in Eching liet uitstappen.

Hier raakte de politie het spoor een tijdje bijster. De agenten waren hem echter weer snel op het spoor. De dader was namelijk vergeten zijn pillen in te nemen. Hij meldde zich even later in een psychiatrisch ziekenhuis voor nieuwe antidepressiva. De puppy is nog in leven, het beestje wordt verzorgd in een dierenopvang.

[E3] Kinect, de feiten

Kinect (eerder Project Natal) voor de Xbox360 zal behalve bewegen in games ook zorgen voor entertainment. Dit klinkt mischien wat onduidelijk, maar de bedoeling is dus dat je al je media kunt besturen met Kinect.

Ten eerste de Kinect interface. Je hebt een mooi menuutje waaronder Games, Netflix, Last.FM, Facebook, Avatar en Friends. Vervolgens besluit onze presentator ons te introduceren tot zijn nieuwe afstandsbediening. Hij opent Zune Marketplace, waar nu al hun films en muziek(7 miljoen liedjes aldus Microsoft) in staan, en pauzeert en fast forward hij een film.

Zonder afstandsbediening je film bedienen is al best wel leuk, maar niet al te handig. Maar Microsoft brengt ook voice control in de Kinect interface. Je roept simpel "XBOX PAUSE" en je film stopt. Ook kan je roepen "XBOX" en je kan in het menu een item noemen (bijvoorbeeld Facebook) en je opent Facebook.

Je zou denken dat een camera ook als webcam gebruikt kan worden, inderdaad, dit is zo. KinectVideo zorgt voor je webcam needs, lees er meer over in het KinectVideo item.

Kortom, Kinect zal je hele entertainment experience veranderen, niet alleen met games maar ook met al je andere media.


"XBOX!"

FOK!radio: Piratenpartij likt de wonden

Voor de mensen die meteen naar FOK!radio willen luisteren: klik hier.

10.570 stemmen kreeg de Piratenpartij vorige week bij de Tweede Kamerverkiezingen. Dat is zo'n 50.000 stemmen te weinig voor een Kamerzetel. De internationale politieke beweging die strijdt voor het aanpassen van auteursrecht en soepeler downloadwetten kreeg best veel aandacht, maar komt dus niet in de Tweede Kamer. Hoe gaan ze nu verder? En is de klap hard aangekomen, of was het wel verwacht? In FOK!radio hoor je vanavond voorzitter Samir Allioui. Hij geeft antwoord op alle vragen. hoe de partij dat voor elkaar wil krijgen en wat hun verkiezingsprogramma ongeveer zal zijn. Uiteraard kun je ook meepraten via de chat (irc) of op het FOK!forum.

De columnisten van de FOK!frontpage laten wekelijks hun kunsten horen op FOK!radio. Deze week is het de beurt aan Zonnetje40. Dus steek de kaarsen maar vast aan en leg het tijgervelletje op z'n plek! Wil je zelf nog wat kwijt via Skype in de uitzending, bel ons dan op actionradiolive.

Sj0rSz heeft weer de FOK!sport update en met hem praten we natuurlijk ook na over de overwinning van Oranje. Daarnaast hoor je al het nieuws en modwisselingen van het FOK!forum van FA Shmoopy.

Meer FOK!radio? Meld je dan aan voor http://fokradio.hyves.nl ! Uiteraard kun je ook zelf de muziek aanvragen.

Meteen luisteren?


FOK!radio is te horen op het internetstation ActionRadio, waar nu al non-stop muziek te horen is. Klik hieronder op het logo van de mediaspeler die je gebruikt om in te schakelen.

Winamp

Winamp / Itunes

Windows
 Media Player
Windows Media Player
AAC
Winamp / AAC

Tegenwoordig kun je ook luisteren als je een PDA/mobiele telefoon hebt met GPRS verbinding. Ga dan naar de speciale PDA-site.

Veel luisterplezier!

[E3] Microsoft sluit deal met ESPN

Microsoft en ESPN hebben een unieke deal. Binnenkort kunnen we via Xbox Live duizenden sportevenementen live gaan volgen. Honkbal, football, basketbal en meer. Aan het begin van een wedstrijd kun je aangeven voor welk team je bent en zie je hoeveel procent van de kijkers op dat moment achter jouw team staan. Dit is tevens te besturen met Kinect. ESPN brengt de ultieme sportsensatie, zonder extra kosten, mits je Gold hebt. Vanaf wanneer we hier van kunnen genieten is nog niet bekend.

[E3] Social networking met Videokinect

Tijdens de Persconferentie van Microsoft werd het onderdeel Videokinect aangekondigd.

Videokinect is een social networking programma dat videochatten mogelijk maakt. Tijdens de conferentie was te zien hoe de presentator vanaf de E3 contact met iemand in Texas had. Via Videokinect kun je samen trailers, nieuwsberichten en films bekijken. Hiernaast zal Kinect ook je hoofd kunnen volgen als je veel beweegt.

Videokinect wordt gereleased met Kinect en zal het mogelijk maken om naast je contacten op je Xbox 360, ook contact te maken met je vrienden op Windows Live Messenger.

Eva Mendes heeft geen moeite met naaktfoto's

Eva Mendes heeft nooit moeite gehad met intieme foto's van zichzelf. De 36-jarige actrice ging meerdere malen uit de kleren voor verschillende fotoreportages. Ze stond onder meer in Maxim en de Italiaanse Vogue en ze poseerde voor modemerken als Calvin Klein.

"Ik zou nooit naakt poseren zonder reden", vertelt de actrice in een interview met het Amerikaanse modetijdschrift W Magazine. "Ik ben geen exhibitionist, maar voor mijn kunst doe ik alles."

De actrice kan nauwelijks bevatten dat ze op enorme billboards staat, zegt de actrice over een intieme Calvin Klein-campagne die op vijftien meter grote billboards in New York hangt. Ze kon zelf niet geloven dat ze dat was. "Maar ik ben er wel heel trots op."

Ondanks dat ze vaak op posters staat en in ruim dertig films heeft gespeeld, zegt Mendes dat mensen niet echt weten wie ze is. "Als mensen mij leren kennen zeggen ze altijd twee dingen. Ten eerste vinden ze dat ik in de films veel langer lijk en mensen verwachten nooit dat ik grappig ben."

Eva Mendes
Eva Mendes (Foto: Novum)

Japanse ruimtecapsule terug na lange reis

Wetenschappelijk onderzoekers hebben maandag in de Australische Outback een Japanse ruimtecapsule geborgen die na een reis van zes miljard kilometer teruggekeerd is op aarde, hopelijk met grondmonsters van een asteroïde.

De Hayabusa-sonde werd in 2003 gelanceerd om de asteroïde Itokawa te verkennen. Nadat de sonde daar in 2005 was aangekomen en de vijfhonderd meter lange asteroïde uit alle mogelijke hoeken gefotografeerd had, landde Hayabusa twee keer op de asteroïde om grondmonsters te verzamelen. Seiichi Sakamoto van het Japanse Bureau voor Lucht- en Ruimteonderzoek schatte de kans dat dit gelukt is op vijftig procent.

Wetenschappers hopen dat het project leidt tot meer inzicht in de oorsprong en evolutie van ons zonnestelsel en het ontstaan van de aarde.

Nieuwe Kuip moet duurzaam worden

Het nieuwe stadion van Feyenoord moet groen en duurzaam worden. De directie van het stadion heeft energieconcern Eneco opdracht gegeven de mogelijkheden te onderzoeken.

"Een van de interessante aspecten aan het nieuw te ontwikkelen gebied is dat vrijgekomen warmte of koude van de ene plek kan worden gebruikt op andere plaatsen binnen het Stadionpark", aldus Eneco. Een voorbeeld hiervan is de warmte die vrijkomt bij de mogelijk te bouwen nieuwe schaatsbaan elders gebruikt kan worden. 

Eneco zegt al ervaring te hebben met dergelijke studies voor allerlei andere organisaties en bedrijven. Ook dankzij bezoeken aan andere stadions heeft het energieconcern al inzicht in de mogelijkheden. Toch zal het nog enkele maanden duren voordat de resultaten van de studie er zijn.

'Ontslag Rehhagel aanstaande'

De kans is groot dat Otto Rehhagel aan zijn laatste klus als bondscoach van Griekenland bezig is. Dit meldt de Griekse zender Skai. De nationale voetbalbond zou namelijk een zoektocht zijn gestart naar een opvolger voor de 71-jarige trainer.

Griekenland faalde in de eerste groepswedstrijd van het WK-voetbal door te verliezen van Zuid-Korea. Donderdag a.s nemen de Grieken het op tegen Nigeria.

Rehhagel, die al sinds 2001 de scepter over de Griekse selectie zwaait, boekte zijn grootste succes in 2004. Toen werd hij met Griekenland Europees kampioen door in de finale Portugal met 1-0 te verslaan. Vier jaar later strandden de Grieken al in de eerste ronde van het EK voetbal, dat destijds in Oostenrijk en Zwitersland werd gehouden.

Ten Dam: "Dit is echt heel zuur"

Laurens Ten Dam keert vandaag pas terug uit het ziekenhuis in Zwitserland naar Nederland, maar kijkt nu al naar de Vuelta. "Ik denk al na over de Ronde van Spanje. Daar wil ik weer op niveau zijn," aldus de Raborenner.

ten Dam ging in de Ronde van Zwitserland in een afdaling onderuit, hij brak daarbij twee ruggenwervels en zijn pols. Ook liep hij een zware hersenschudding op. "Dit is echt heel zuur. Heel het jaar ben je met één doel bezig en dat is de Tour de France. Als je die dan niet kan rijden, valt je wereld even in duigen. Maar ik kijk alweer vooruit. Morgen ga ik terug naar Nederland en begint mijn revalidatie. In de Vuelta wil ik er weer staan."

FOK!sport bundelt gespeelde duels

In de komende weken worden er op het WK voetbal erg veel wedstrijden gespeeld. In de groepsfase staan er 48 duels op het programma. Daarna worden er nog eens zestien confrontaties in de knock-out-fase afgewerkt.

Om het overzichtelijk te houden, heeft FOK!sport alle gespeelde wedstrijden op één pagina geplaatst. Hierdoor kan je alle geschreven verslagen nog eens op je gemak nalezen.

Het overzicht van alle gespeelde duels vind je hier!

Pirlo speelt niet tegen Paraguay

Andrea Pirlo mist vanavond de openingswedstrijd van Italië tegen Paraguay. Dit heeft Marcello Lippi voor aanvang van de wedstrijd laten weten. De bondscoach van La Squadra Azzurra wil namelijk geen risico met de middenvelder van AC Milan nemen.

Pirlo is tot op heden de enige Italiaan met een kwetsuur. Toch hoopt Lippi snel over de speler te kunnen beschikken. "Hij zal niet klaar zijn voor Paraguay," liet hij weten. "Zijn toestand gaat vooruit en het herstel verloopt volgens schema."

De kans is groot dat Pirlo ook de tweede groepswedstrijd moet missen. "Hij kwam met enthousiasme en is nog steeds enthousiast. Ik zal blij zijn als hij klaar is voor de derde wedstrijd. Ik denk dat hij probeert om klaar te zijn voor de wedstrijd, maar ik ga ervan uit dat hij de derde wedstrijd pas fit is."

Halsema waarschuwt voor kabinet met PVV

Een kabinet met de PVV van Geert Wilders leidt tot politieke instabiliteit en maatschappelijke problemen. Dat zei Femke Halsema (GroenLinks) maandagmiddag voorafgaand aan haar gesprek met informateur Uri Rostenthal (VVD).

Rosenthal heeft van koningin Beatrix opdracht gekregen de mogelijkheid van een kabinet met VVD en PVV te onderzoeken. Mocht dat kabinet er komen, dan liggen maatschappelijke problemen op de loer, omdat de PVV volgens Halsema mensen uitsluit. Ook zou zo'n kabinet niet stabiel zijn.

D66-leider Alexander Pechtold deed maandag een beroep op VVD'ers om niet in zee te gaan met de PVV. Pechtold bestrijdt Wilders al jaren. "Ik sluit me aan bij Pechtold", zei Halsema, maar zij verwacht niet dat het tot resultaat leidt. "Ik heb er een hard hoofd in."

Zowel Pechtold als Halsema respecteren de opdracht aan de informateur, maar beiden pleitten wel opnieuw voor 'paars-plus': een kabinet met VVD, PvdA, D66 en GroenLinks. Een kabinet dat volgens hen niet alleen kan rekenen op een solide meerderheid in de Kamer, maar ook de vier jaar gaat uitzitten. "Ik heb er alle vertrouwen in", aldus Pechtold.

Eddy Zoëy gewond bij Expeditie Robinson

Deelnemers aan het tv-programma Expeditie Robinson hebben het doorgaans niet makkelijk, maar ook de presentatoren gaat het niet altijd goed en veilig af. Presentator Eddy Zoëy werd tijdens opnamens naar het ziekenhuis gebracht nadat hij van zijn scooter was gevallen.

In het ziekenhuis kreeg Eddy Zoëy vijf hechtingen in zijn kin. Daarnaast houdt Zoëy een dikke lip en tientallen schaafwonden als souvenir aan zijn avontuur over. Eddy zit er niet heel erg mee: hij rijdt inmiddels weer vrolijk rond op zijn scooter...

Kink FM-dj Roy Avni (42) overleden

Dj Roy Avni is zondag overleden aan de gevolgen van kanker. Dat heeft radiostation Kink FM bekendgemaakt. Avni was ook dj bij Electronation, een organisator van dancefeesten. Hij is 42 jaar geworden.

"Na een moedig gevecht tegen kanker is afgelopen nacht onze vriend en Electronation dj Roy Avni overleden", staat te lezen op de website van Kink FM. "We wensen familie en vrienden veel sterkte toe."

Avni werd geboren in Israël, meldt muziekwebsite 3 voor 12. In 1992 richtte de dj zijn eigen productiemaatschappij op. In 2002 begon hij met draaien op feesten voor Electronation. Later kreeg hij onder die naam een eigen radioshow bij Kink FM.

Sneijder: "Eerste overwinning ook meteen de belangrijkste"

Wesley Sneijder stond aan de basis van het tweede doelpunt van Oranje tegen Denemarken. Na afloop van het duel met de Denen was de middenvelder van Inter tevreden met de drie punten.

"De eerste overwinning is ook altijd de belangrijkste", vertelt Sneijder op de persconferentie na het duel met Denemarken. "We speelde niet zo heel goed in de eerste helft, maar in de tweede helft deden we het wel aardig. We zijn blij met het resultaat en we kijken uit naar de volgende wedstrijd."

Ook bij de wedstrijd van Nederland was de vuvuzela goed te horen. "Het hoort bij de cultuur van dit land dus we zullen er mee moeten leven. Het is ook een onderdeel van het toernooi. Voor mijzelf was het niet storend tijdens de wedstrijd. Maar ik kan begrijpen dat veel mensen er last van hebben. Misschien verbiedt de FIFA de vuvuzela wel in de volgende wedstrijd, maar dat weet ik niet."

"Het is te vroeg om te zeggen dat we kunnen winnen. We speelden niet zo goed, maar we winnen wel met 2-0. Ik ga geen weddenschappen afsluiten", aldus Sneijder, die door de FIFA werd uitgeroepen tot man of the match.

Advocaat Joran stopt ermee

De Peruaanse advocaat van Joran van der Sloot, Máximo Altez, staat de van moord verdachte Van der Sloot niet langer bij als raadsman. Als reden noemt de advocaat daarvoor 'de vele problemen die de familie heeft gehad'. Dat meldt een Peruaans radiostation.

De komende dagen komt de familie van Joran naar Peru om een nieuwe raadsman voor hem te zoeken. Joran van der Sloot wordt verdacht van de moord op de 21-jarige Peruaanse Stephany Flores Ramírez.

Tegen de Peruaanse politie verklaarde Van der Sloot de vrouw in een vlaag van woede om het leven te hebben gebracht. In afwachting van zijn proces zit Joran in een gevangenis in Lima.

Vierde gijzelaar Colombia gevonden in jungle

De Colombiaanse autoriteiten hebben maandag in de jungle een door rebellen ontvoerde Colombiaanse militair gevonden. De man verschuilde zich in de jungle tijdens een gevecht tussen zijn gijzelnemers en militairen die een reddingsoperatie uitvoerden. De militair, de 41-jarige William Donato, verkeert in goede gezondheid.

Donato werd zondag samen met twee andere hooggeplaatste politieofficieren en een sergeant bevrijd. De vier mannen werden in 1998 ontvoerd. De verwachting is dat de mannen later maandag in de hoofdstad Bogoto herenigd worden met hun families.

Verhagen trekt verzet tegen Servië in

Nederland heeft maandag het verzet opgegeven tegen ratificatie van een belangrijk EU-akkoord met Servië. Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) heeft dat gedaan in reactie op een positief rapport van aanklager Serge Brammertz van het Joegoslavië-Tribunaal over de Servische medewerking aan het tribunaal, meldden Brusselse bronnen maandag.

Hierdoor komt toetreding van Servië bij de Europese Unie een stap dichterbij.

Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) stond jarenlang op de rem bij de toenadering van Servië tot Europa. Verhagen stelde steeds dat Servië beter moest samenwerken met het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag.

Door het positieve rapport konden de ministers van de EU-landen beslissen dat ze het zogeheten Stabilisatie- en Associatie-akkoord van de EU met Servië voor ratificatie aan het parlement voorleggen. Zo'n akkoord bevat allerlei handels- en andere voordelen. Het wordt doorgaans gezien als een opstapje naar EU-lidmaatschap.

'Nederlandse levensstijl zorgt voor meer kanker'

Steeds meer Nederlanders krijgen kanker. Ook sterven er meer Nederlanders aan kanker dan gemiddeld in Europa. Dat concludeert het Nationaal Programma Kankerbestrijding in de maandag verschenen NPK-monitor. De oorzaak van de toename is volgens de onderzoekers dat Nederlanders er niet in slagen gezonder te leven.

De in 2006 gestelde doelstellingen om de levensstijl van Nederlanders een impuls te geven zijn 'bij lange na niet' gehaald. Het aantal rokers moest omlaag, er moest meer fruit worden gegeten en minder overgewicht zijn. Die doelen zijn niet gehaald. Zo zou er nog evenveel worden gerookt als in 2006.

Het is volgens het NPK wel gelukt medische richtlijnen beter na te leven en de opkomst voor het bevolkingsonderzoek naar borstkanker omhoog te krijgen. Over de hele linie is dat echter niet genoeg.

Volgens het NPK werd in 2007 bij ruim 86.000 mensen kanker vastgesteld. Dat waren er ruim 2300 meer dan een jaar eerder. Een deel van de toename is aan de vergrijzing toe te schrijven, maar een groot aantal kankergevallen zou te voorkomen zijn geweest.

In 2007 stierven 40.011 Nederlanders aan kanker. Een jaar later waren dat er 41.874. Het aantal sterfgevallen door kanker stijgt al jaren.

De monitor wordt woensdag gepresenteerd op een conferentie over het ontmoedigen van roken.

Dodental busongeluk Filipijnen gestegen

Het dodental van een busongeluk zondag in de Filipijnen is maandag opgelopen tot 21: de Filipijnse bestuurder van de bus en twintig Iraniërs. Zesentwintig passagiers raakten gewond toen de bus bij Balamban in de provincie Cebu in een ravijn reed.

De bus was voor een uitstapje gehuurd door Iraanse medisch studenten uit Cebu, van wie sommigen familie uit Iran hadden laten overkomen. Over het precieze aantal inzittenden bestond onduidelijkheid.

Nieuw parlement Irak geïnstalleerd

Drie maanden na de verkiezingen is het Iraakse parlement maandag voor het eerst in de nieuwe samenstelling bijeengekomen. De inaugurele zitting duurde nog geen twintig minuten.

De partijen zijn scherp verdeeld over de vorming van een nieuwe regering. Analisten en sommige parlementsleden denken dat deze nog maanden op zich kan laten wachten. Premier Nouri al-Maliki hoopt in het zadel te blijven, ofschoon zijn voornaamste rivaal Ayad Allawi met het door soennieten gesteunde Iraqiya-blok met gering verschil de meeste zetels in de wacht sleepte.

Tijdens de zitting legden de parlementsleden in het Arabisch of het Koerdisch de eed af, werd het volkslied gezongen en werd gelezen uit de Koran. Normaal gesproken zou het parlement een voorzitter en een president kiezen, maar zover kwam het niet omdat die verkiezingen nauw samenhangen met de onderhandelingen over de nieuwe regering.

Waarnemend voorzitter Fouad Massoum schorste de zitting na twintig minuten. Doordat hij de vergadering niet formeel heeft gesloten, kunnen de formatieonderhandelingen langer voortduren dan de termijn van dertig dagen die in de grondwet is voorzien.

VN-gezant Ad Melkert zei dat het ergens tussen de twee weken tot drie maanden kan duren voordat het parlement weer bijeenkomt. Maar het feit dat het parlement nu geïnstalleerd is, zet druk op de partijen om tot een akkoord te komen, zei hij.

De Rechtsstaat-coalitie van Al-Maliki heeft in de verkiezingen van 7 maart 89 zetels behaald, minder dan het Iraqiya-blok van Allawi, maar heeft achteraf met een sjiitische partij een blok gevormd. De Iraqiya-leiders zeggen dat hun partij bij de verkiezingen de meeste stemmen heeft gewonnen en daarom het eerste recht heeft om een regering te vormen. Maar het Iraakse hooggerechtshof heeft beslist dat het grootste blok ook achteraf mag worden gevormd.

De vrees bestaat dat soennieten die zich achter de sjiiet Allawi hebben geschaard weer naar geweld zullen grijpen als zij politiek worden buitengesloten.

Fors meer treinen over Betuweroute

Over de Betuweroute rijden fors meer treinen dan vorig jaar. Denderden er in het eerste kwartaal van 2009 nog ruim tweeduizend goederentreinen over het spoor van de Rotterdamse haven naar het Duitse achterland, het eerste kwartaal van dit jaar liep dat op tot bijna vierduizend treinen, meldt het Rotterdamse havenbedrijf maandag.

Het marktaandeel van de spoorlijn is in dezelfde periode gestegen van veertig naar bijna zestig procent. Exploitant Keyrail verwacht dat dit percentage het eind van het jaar op 65 ligt; dan rijden er ongeveer 350 goederentreinen per week over de lijn.

De populariteit van de spoorlijn is volgens het havenbedrijf te danken aan de stimuleringsregel waarover Keyrail en KNV Spoorvervoer het eind vorig jaar eens werden. Die maakt het voor vervoerders extra aantrekkelijk om gebruik te maken van de Betuweroute.

[Unicef Open] Henin eenvoudig door

Justine Henin heeft zich voor de tweede ronde van de Unicef Open in Rosmalen geplaatst. De Belgische tennisster was veel te sterk voor haar Duitse tegenstandster, Angelique Kerber. De setstanden waren 6-4 en 6-2.

Het was voor Henin haar eerste wedstrijd op gras sinds haar terugkeer in het internationale tenniscircuit. De Belgische ontving overigens een wildcard voor de Unicef Open, dat voorheen beter bekend stond als de Ordina Open.

Ritzege F. Schleck in Tour de Suisse, Mollema derde

Frank Schleck is de winnaar geworden van de tweede etappe van de Tour de Suisse. De Luxemburger wist op de laatste klim een gat te slaan en kwam net voor Rigoberto Uran over de streep, vlak voor Bauke Mollema. De leiderstrui ging over van Fabian Cancellara naar Tony Martin, die één seconde voor staat op de Zwitser.

De rit werd beslist op twee kilometer van het einde, toen een kleine klim van à elf procent opdoemde. Schleck reed daar weg en kreeg Uran achter zich aan. Die haalde de Luxemburger net niet bij en wist de koers te winnen. Rabobank was in de groep erachter goed vertegenwoordigd met naast Mollema ook Juan Manuel Garate en Robert Gesink.

Uitslag etappe 2

# Renner Ploeg Tijd
1 Frank Schleck (Lux) Saxobank  5:02.21
2 Rigoberto Uran (Col) Caisse d'Epargne +0.01
3 Bauke Mollema Rabobank +0.03
4 Steve Morabito (Zwi) BMC z.t.
5 Matteo Carrara (Ita) Vacansoleil z.t.
6 Juan Manuel Garate Rabobank z.t.
7 Robert Gesink Rabobank z.t.


Stand na etappe 2

# Renner Ploeg Tijd
1 Tony Martin (Dui) Columbia 9:38.04
2 Fabian Cancellara (Zwi) Saxobank +0.01
3 Thomas Lövkvist (Zwe) Sky +0.09
4 Rigoberto Uran (Col) Caisse d'Epargne +0.10
5 Dries Devenyns (Bel) Quick Step +0.11
6 Frank Schleck (Lux) Saxobank +0.13
7 Jacob Fuglsang (Den) Saxobank +0.14
10 Bauke Mollema Rabobank +0.17

FIFA 11 bevat Personality+

De 2011 editie van de jaarlijkse FIFA voetbal bevat dit jaar een nieuwe functie, namelijk Personality+. Electronic Arts is ontzettend tevreden met het resultaat en presenteert het systeem met trots.

Het voorbeeld dat in de onderstaande video gebruikt wordt, toont een overduidelijk verschil tussen amateurs en professionals, tussen de nieuwkomers en oude rotten bij de FIFA games. Deze functie heeft de potentie om FIFA 11 naar een hoger niveau te tillen.

In oktober komt het spel uit op alle populaire platformen.

 

Bodycount is 'all about guns'

Codemasters first person shooter is volgens de ontwikkelaar 'all about guns'. Nu is dat op zich logisch voor een FPS, maar Codemaster beweert dus een stap verder te gaan.

De bedoeling achter dit spel is dat je weet hoe het is om een wapen vast te houden en hoe je daar mee om moet gaan. De combinatie arcade en realisme lijkt dat op het eerste gezicht tegen te spreken, maar het spel krijgt het voordeel van de twijfel.

De Call of Duty's en Battlefields krijgen er een geduchte tegenstander bij. In de lente van 2011 komt Bodycount uit voor PlayStation 3, Xbox 360 en PC. Bekijk de video hier.

Iniesta herstelt voorspoedig

Andrés Iniesta raakte in de voorbereiding op het WK geblesseerd en mist daardoor waarschijnlijk de eerste groepswedstrijd van Spanje. De middenvelder van Barcelona herstelt voorspoedig. De Spanjaard onderging vandaag een MRI-scan en volgens de dokters is Iniesta op de goede weg. "Hij herstelt goed van zijn blessure", tekende Marca op.

In het duel met Polen moest Iniesta na een half uur spelen noodgedwongen naar de kant met een spierblessure in zijn rechterbeen. Zondag trainde Iniesta weer mee met de Spaanse selectie.

Naar verwachting traint Iniesta vandaag nog een keer met Spanje voordat zij naar Durban afreizen. Daar opent de Europees kampioen het WK tegen Zwitserland. De middenvelder zal in deze wedstrijd niet in de basis beginnen. Bondscoach Vicente Del Bosque zal geen risico nemen met een van zijn belangrijkste spelers.

Rommedahl: "Lastig voetballen tegen Van Bommel en Sneijder"

Dennis Rommedahl speelde vanmiddag negentig minuten in het shirt van Denemarken. Hij verloor met 2-0 van Nederland waar hij verschillende ploeggenoten trof.

Waar Rommedahl bij Ajax normaal gesproken met Maarten Stekelenburg, Gregory van der Wiel en Demy de Zeeuw speelt, waren dat nu de tegenstanders. AZ-verdediger Simon Poulsen kopte Oranje op 1-0. Rommedahl baalt bij dit doelpunt vooral van de WK-bal.

"Die gaat heel anders dan andere ballen, daar kun je niet aan wennen"
, vertelt de Deen na afloop. "Dat zie je bij die eerste goal. Het is heel lastig timen voor Simon Poulsen, die bal gaat van links naar rechts. Om het doelpunt helemaal te wijten aan de bal gaat echter wat ver."

In de tweede helft zag ook Rommedahl het klasseverschil. "In de eerste helft ging het gelijk op. Wij kregen zelfs de betere kansen. Na de 1-0 werd het veld wel erg groot en dan is het lastig voetballen tegen mannen als Mark van Bommel en Wesley Sneijder."

Kuyt: "Blij dat ik van waarde ben geweest"

Het Nederlands elftal is met een 2-0 overwinning begonnen aan het WK in Zuid-Afrika. Denemarken werd verslagen en de eerste drie punten zijn een feit. Doelpuntenmaker Dirk Kuyt was na afloop blij met de zege.

"Zo'n eerste wedstrijd is altijd lastig", zegt Kuyt na afloop tegenover de NOS. De wedstrijd werd op een hoogte van 1700 meter gespeeld. "Beide ploegen moesten wennen aan de hoogte. We hebben hier dan wel getraind, maar in een wedstrijd is het toch anders."

In de eerste helft zag het spel van Oranje er niet fris uit. "Je moet soms temporiseren, daardoor lijkt het soms wat mat en niet fris, maar dat heeft puur te maken met de hoogte. De eerste helft was niet best, in de tweede hebben we het redelijk gedaan."

De speler van Liverpool maakte de 2-0 nadat invaller Eljero Elia op de paal schoot."Ik ben blij dat ik nu van waarde ben geweest, maar de volgende keer is het weer iemand anders. In de tweede helft was het makkelijker voetballen. We kregen meer kansen en hadden er misschien nog wel eentje moeten maken."

Nieuw-Zeeland zonder Brown tegen Slowakije

Middenvelder Tim Brown speelt morgen niet mee met Nieuw-Zeeland in de wedstrijd tegen Slowakije. Het duel komt te vroeg voor hem.

Brown, een belangrijke kracht bij de Nieuw-Zeelanders, is nog niet voldoende hersteld van een schouderblessure. Rick Herbert, de bondscoach van de Nieuw-Zeelanders, maakte dit vandaag bekend. "Brown komt een fractie tekort, maar hopelijk is hij op tijd fit voor de wedstrijden tegen Italië en Paraguay."

[Groep E] Uitslag Japan - Kameroen

Japan heeft de wedstrijd tegen Kameroen enigszins verrassend in winst weten om te zetten. In een zeer matig duel was Keisuke Honda vijf minuten voor rust de uiteindelijke matchwinnaar. Zaterdag treft Japan het andere land dat won in Poule E; Nederland.

Kameroen heeft afgetrapt en daarmee een start gemaakt aan de tweede wedstrijd uit Poule E. Bondscoach van De Ontembare Leeuwen, Paul le Guen, liet Arsenal-speler Alexandre Song op de bank. Ajacied Eyong Enoh kon wel op een basisplaats rekenen. Aan de andere kant stond Honda in de basis. Beide ploegen begonnen voorzichtig aan de wedstrijd en kansen bleven daardoor in de eerste minuten nog uit. Ook na twintig minuten spelen was er nog geen kans te noteren. Beide ploegen durfden geen initiatief te nemen en dit resulteerde in een saai eerste gedeelte van de eerste helft.

Na ruim een half uur spelen werd Japan iets gevaarlijker, maar de Japanse aanvallers konden de voorzetten van Endo en Hasebe niet omzetten in een doelpoging. Na 37 minuten was Enoh verantwoordelijk voor het eerste schot op doel. Zijn poging werd gepareerd door de Japanse doelman Kawashima. In de tegenaanval werd een voorzet van rechts opgevangen door Honda. De oud-VVV'er liet het buitenkansje niet onbenut en schoot de bal in het doel achter Hamidou. Daarmee zette hij Japan ietwat verrassend op voorsprong. Kameroen ging vervolgens op zoek naar de gelijkmaker, maar het Afrikaanse land kon tot aan de rust nauwelijks voor gevaar zorgen.

Japan trapte af voor het tweede bedrijf van de wedstrijd. Beide bondscoaches hebben geen wissels doorgevoerd. Het eerste gevaar in de tweede helft kwam op naam van de Kameroense ploeg. Eto'o passeerde op mooie wijze een paar Japanners en gaf goed voor op Choupo-Moting. De aanvaller schoot de bal maar net voorlangs het vijandelijke doel. In het eerste kwartier van de tweede helft hield Japan zich goed staande tegen het tegenvallende Kameroen. Na een uur spelen wisselde bondscoach Le Guen de defensief ingestelde Matip voor de wat meer aanvallende middenvelder Emana.

Een kwartier voor tijd brak invaller Idrissou uit via de rechterkant, maar de Kameroense aanvaller speelde de bal te ver voor zich uit waardoor hij de bal uiteindelijk verloor. Korte tijd later wist Hasebe, na een combinatie met Honda, het doel van Hamidou onder vuur te nemen. De bal werd gepareerd door de Kameroense keeper, maar belandde voor de voeten voor Okazaki. Vanuit buitenspelpositie schoot hij de rebound op de buitenkant van de paal. Vijf minuten voor tijd vuurde M'bia de bal, van buiten de zestien, hard op het doel van doelman Kawashima. De keeper van Japan had het nakijken, maar zag tot zijn geluk de bal op de lat eindigen. In de blessuretijd behoedde Kawashima zijn land voor puntverlies. De Japanse keeper redde schitterend op een schot van Webo. Dichterbij een doelpunt kwam Kameroen niet en daardoor pakte Japan drie belangrijke punten in Poule E. Zaterdag wacht de ontmoeting met favoriet Nederland.

 

Karakteristieken

Japan

1 - 0

Kameroen

39' Honda
 Gele kaart: Abe (Japan), N'Koulou (Kameroen)
Stadion: Free State Stadium, Bloemfontein
Toeschouwers: 30.620
Arbiter: Benquerença
Bijzonderheden: -
 
Opstelling:   Opstelling:
Kawashima
Nagatomo
Nakazawa
Tanaka
Komano
Matsui (Okazaki/69)
Abe
Honda
Hasebe (Inamoto/88)
Endo
Okubo (Yano/86)
  Hamidou
M'Bia
N'Koulou
Bassong
Assou-Ekotto
(Emana/63) Matip
(Geremi/75) Makoun
Enoh
Eto'o
Webó
(Idrissou/75) Choupo-Moting

Barcelona wil verbod op boerka in overheidsgebouwen

Barcelona wordt de eerste grote Spaanse stad die het dragen van gezichtsbedekkende sluiers in overheidsgebouwen gaat verbieden. Burgemeester Jordi Hereu kondigde de maatregel maandag aan, maar benadrukte dat het geen specifiek verbod op religieuze kleding was. Hij zei dat het verbod geldt voor alle kleding die identificatie verhindert. Ook motorhelmen en bivakmutsen vallen dus onder het verbod.

Volgens het gemeentehuis van Barcelona is de maatregel grotendeels symbolisch, omdat er nauwelijks vrouwen in Barcelona zijn die een boerka of nikab dragen.

Lleida, een andere stad in de regio Catalonië, legde vorige maand als eerste het dragen van lichaamsbedekkende boerka's of gezichtsbedekkende nikabs aan banden.

Vrachtwagen met harddrugs onderschept

In de Rotterdamse haven bij Europoort heeft de marechaussee zondagavond 148 kilo amfetamine onderschept. De chauffeur van de vrachtwagen waarin de drugs verstopt zaten, een 32-jarige man uit Terneuzen, is opgepakt.

De truck was via de haven onderweg naar Groot-Brittannië. De amfetamine was verstopt in een verborgen ruimte in de trailer. De marechaussee kwam de lading, die een waarde heeft van zo'n miljoen euro, via een tip van Meld Misdaad Anoniem op het spoor.

Kivuvu naar Roemeense kampioen Cluj

Dominique Kivuvu speelt de komende drie jaar voor de Roemeense landskampioen CFR 1907 Cluj. Dit maakte Sports Entertainment Group (SEG), het kantoor dat hem begeleidt, maandag bekend. De 22-jarige middenvelder kwam de afgelopen vier jaar uit voor NEC.

"Sportief gezien is dit een geweldige stap", aldus Kivuvu op de website van SEG International. "Cluj speelt komend seizoen namelijk in de Champions League. Voor een voetballer is dat een ultiem podium. Met NEC heb ik in de UEFA Cup gespeeld en daarnaast ben ik voor de nationale (jeugd)selecties van Nederland en Angola in internationale wedstrijden uitgekomen. Dat zijn fantastische ervaringen geweest."

"Hopelijk kan ik daar met Cluj een goed vervolg aan geven." Kivuvu speelde 75 Eredivisiewedstrijden voor NEC en kwam 12 keer uit voor Stormvogels Telstar in de Eerste Divisie.

Bij Cluj treft hij de Italiaanse trainer Adrea Mandorlini. "De trainer kent mij nog van het internationale voetbaltoernooi in Toulon (Frankrijk)", aldus Kivuvu. "Ik was tijdens dat toernooi aanvoerder met Nederland onder 20 en maakte de enige en winnende treffer tegen thuisland Frankrijk. Blijkbaar had ik een goede indruk op Mandorlini achtergelaten. Mandorlini ziet voor mij een zelfde rol op het middenveld weggelegd bij Cluj als die ik destijds bij Nederland onder 20 vertolkte."

UCI Ranking: Evans 'nieuwe' leider

Cadel Evans is de 'nieuwe' leider bij de UCI Wereldranglijst. De Australiër was bij de vorige uitgave nog tweede achter Alejandro Valverde, maar nu die geschorst is, is hij ook uit de stand geschrapt. Evans heeft 384 punten, dat er 80 meer zijn dan de Belg Philippe Gilbert.

Plekken drie tot en met vijf worden ingenomen door de Spanjaarden Joaquim Rodríguez, Alberto Contador en Luis León Sánchez, waarvan Contador de grootste stijger is in de top tien. Beste Nederlander is Robert Gesink, die slechts 43e staat met 73 punten.

Bij de ploegen is Astana de nieuwe leider, die de leiding overnam van Katusha. Liquigas is derde. Beste Nederlandse ploeg is de Rabobank op de twaalfde plaats. Vacansoleil staat 22e.

Bondscoach Denemarken neemt Poulsen niets kwalijk

Denemarken verloor vanmiddag de eerste wedstrijd op het WK in Zuid-Afrika met 0-2 van Nederland. Morten Olsen, de bondscoach van de Denen, nam Simon Poulsen na afloop niets kwalijk. De speler van AZ was met een eigen doelpunt verantwoordelijk voor de 0-1.

Na afloop van de wedstrijd nam Olsen Poulsen even apart. "Ik heb hem gezegd dat mij dit ook een keer is overkomen. Hij moet het nu meteen vergeten. Poulsen heeft een goede wedstrijd gespeeld. Laat hem vooruitkijken," aldus Olsen.

Olsen zag zijn team een goede eerste helft spelen. "De onnodige tegentreffer was een grote tegenslag. Vooral omdat Nederland tot dan moeite had tegen ons de kansen uit te spelen. We hadden de goede vorm om het Oranje lastig te maken. Helaas heeft het niet tot resultaat geleid."

[Unicef Open] Rus naar tweede ronde

Na Igor Sijsling bij de mannen, is ook bij de vrouwen een Nederlandse doorgedrongen tot de tweede ronde van het Unicef Open. Aranxta Rus was namelijk in de eerste ronde in drie sets te sterk voor Anabel Medina; 4-6, 6-2 en 6-3.

Rus was vooral sterk als ze onder druk stond. Ze kreeg in totaal negen breekkansen tegen en wist er acht weg te werken. Zelf kreeg Rus zeven kansen en wist ze er drie te benutten. Rus treft in de tweede ronde de Slowaakse Dominika Cibulková.

Friezen vast voor beschijnen heli's met laserpen

Twee mannen die helikopters van vliegbasis Leeuwarden met een laserpen beschenen, zijn maandag opgepakt. Het gaat om inwoners van Leeuwarden van 19 en 21 jaar, meldt de marechaussee maandag.

Piloten van hulpdienstheli's ondervonden hierdoor hinder bij het landen. Een beveiliger van de Friese vliegbasis moest zich door een arts laten behandelen, nadat ook hij in zijn ogen was geschenen.

Naar de daders werd al enkele weken gezocht. Buurtonderzoek leidde naar een van de twee mannen. In zijn woning werden twee laserpennen gevonden. Later maandag gaf de tweede verdachte zich aan. De twee zitten vast, maar worden naar verwachting maandagavond vrijgelaten, meldt een woordvoerder.

[Unicef Open] Sijsling verslaat De Bakker

Igor Sijsling heeft de tweede ronde bereikt van het ATP-toernooi van Rosmalen, tegenwoordig het Unicef Open. Sijsling was in de eerste ronde in drie sets te sterk voor zijn landgenoot en nummer één van Nederland Thiemo de Bakker. Het werd 4-6, 6-2 en 7-6 (4).

De Bakker had twee breaks nodig om de eerste set naar zich toe te trekken en bleek in de tweede set nog niet helemaal gewend aan het gras in Rosmalen. Zeker zijn voetenwerk was niet in orde, waardoor Sijsling in staat was de set te winnen met 6-2. De wildcardspeler hield, net als De Bakker, in de derde set zijn service en won de beslissende tiebreak met 7-4.

In de tweede ronde speelt Sijsling tegen de winnaar van de partij tussen Kristof Vliegen en Sergij Stachovsky.

Blair verwacht snelle versoepeling blokkade Gaza

Tony Blair, de voormalige Britse premier en bemiddelaar voor het Midden-Oosten, verwacht dat Israël 'de komende dagen' een behoorlijke versoepeling van de blokkade van Gaza zal doorvoeren. Israël gaat waarschijnlijk toestaan dat commerciële producten en bouwmaterialen worden ingevoerd in Gaza.

"Israël zal de blokkade van de invoer van wapens en gevechtsmateriaal in stand houden, maar zal als vanzelfsprekend wel toestaan dat goederen die nodig zijn voor het dagelijks leven van de burgers het gebied in worden gebracht", aldus Blair, die de afgelopen week drie keer heeft gesproken met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en andere regeringsleiders.

Israël laat de lijst met goederen die worden doorgelaten naar Gaza vallen. De Israëliërs stellen in plaats daarvan een nieuwe lijst op met goederen die om veiligheidsredenen niet mogen worden ingevoerd.

"Ik hoop oprecht dat we de komende dagen de toezegging krijgen die we nodig hebben", aldus Blair. Blair is van plan de ministers van buitenlandse zaken van de EU-lidstaten deze week tijdens een top in Luxemburg op de hoogte te stellen en geeft dan tevens een verslag van de diplomatieke pogingen de blokkade van Gaza te versoepelen.

Spanje, dat op dit moment voorzitter van de Europese Unie is, wil op de top voorstellen om vanuit de EU diplomatieke druk op Israël uit te oefenen om de blokkade van Gaza te beëindigen. De ministers van buitenlandse zaken van de EU-lidstaten noemen de blokkade 'onacceptabel en contraproductief'.

Whitmarsh: "McLaren heeft beste coureurs"

McLaren-teambaas Martin Whitmarsh denkt dat het Britse team met Lewis Hamilton en Jenson Button de beste coureurs ter wereld heeft rijden. "Dat geloof ik echt," zei de Brit.

McLaren behaalde in Canada afgelopen weekend haar tweede dubbelzege op rij. "Mensen vertellen me wel eens dat ik te vaak zeg dat Jenson en Lewis het fantastisch gedaan hebben. Na de race in Canada kan ik echter niets anders zeggen," zei Whitmarsh die weer een cliché uit de kast trok. "Lewis en Jenson deden het fantastisch. Ze reden met een soort gecontroleerde agressie wanneer dat nodig was, en bleven geduldig en gedisciplineerd als de situatie daar om vroeg."

"Ik geloof echt dat McLaren de twee beste coureurs van de wereld in dienst heeft," zei de Brit die zich nog niet rijk wil rekenen. "We onderschatten onze concurrentie natuurlijk nooit. Ze werken net zo hard als wij om zeges en titels binnen te halen. Het seizoen duurt nog lang, maar ik kan met absolute zekerheid zeggen dat iedereen bij McLaren zijn uiterste best doet om onze leidende posities te behouden."

Massale knokpartij op kermis Margraten

Een ruzie op de kermis in Margraten is zondagavond uitgelopen op een massale vechtpartij. Daarbij is een 18-jarige inwoner van de Limburgse plaats zwaargewond geraakt. Waarschijnlijk gebeurde dat door de politie die met wapenstok en honden de ruziemakers uit elkaar probeerde te houden.

De Rijksrecherche gaat onderzoeken of de jongen het slachtoffer is van politiegeweld en of agenten over de schreef zijn gegaan, meldt het Openbaar Ministerie in Maastricht maandag. Voor zover bekend raakte verder niemand ernstig gewond.

De ruzie ontstond rond 21.00 uur op de kermis. Dorpsbewoners raakten slaags met bewoners van het plaatselijke woonwagenkamp. Later op de avond togen zo'n tweehonderd mensen uit Margraten naar het kamp om verhaal te halen.

De politie legde een cordon aan op de Rijksweg die het dorp en het kamp scheidt. Met de 'grootst mogelijke moeite' konden volgens het OM de groepen uit elkaar worden gehouden. Daarbij raakte de 18-jarige dorpsbewoner gewond.

Joint viert hoogtij in jeugdgevangenissen

In jeugdgevangenissen wordt door de gevangenen flink geblowd en gedronken. Dat blijkt uit onderzoek van Justitie. Demissionair minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) kondigt stevige maatregelen aan.

Uit onderzoek onder 155 jongens in tien justitiële jeugdinrichtingen (JJI's) blijkt dat 26 procent alcohol heeft genuttigd sinds de opname. Wanneer de jongeren op verlof zijn drinkt een derde van hen alcohol. Voor cannabis liggen de percentages fors hoger: 65 procent van de jongeren blowt binnen de inrichting en daarbuiten steekt bijna iedereen een joint op.

Het gebruik van harddrugs en alcohol neemt gedurende het verblijf in de JJI's wel af; dat geldt niet voor het gebruik van cannabis. Uit het onderzoek blijkt verder dat jongeren die in jeugdgevangenissen terechtkomen aanzienlijk meer en op veel jongere leeftijd alcohol en drugs gebruiken dan hun leeftijdgenoten.

Hirsch Balllin vindt de uitkomsten van het onderzoek 'ernstig'. Hij kondigt diverse maatregelen aan om de controle aan te scherpen. Zo worden de protocollen aangescherpt en worden speekselanalyses en blaastests als nieuwe controlemogelijkheid toegevoegd. Ook komen er grootschalige controles en wordt bekeken hoe drugshonden daarbij kunnen worden ingezet.

Schennispleger opgepakt in Tilburg

Een 21-jarige potloodventer is zondagavond aangehouden in Tilburg. De man heeft op de Goirkekanaaldijk in de Brabantse plaats twee vrouwen lastiggevallen.

De schennispleger toonde zijn geslachtsdeel aan de fietsende vrouwen en achtervolgde hen vervolgens tot het ziekenhuis. De inmiddels gealarmeerde politie kon de man in de omgeving van het ziekenhuis arresteren.

De man heeft zijn daad bekend. Hij is na het verhoor overgedragen aan de vreemdelingenpolitie.

Ook geen Vuelta voor Vacansoleil en Skil

Rabobank wordt de enige Nederlandse ploeg die een grote ronde mag rijden. Vandaag kregen Vacansoleil en Skil-Shimano namelijk te horen dat ze na de Giro d'Italia en de Tour de France, ook geen startplek voor de Vuelta á España krijgen.

Vooral de afwezigheid van Vacansoleil kan opvallend worden genoemd, De ploeg reed vorig jaar in de Vuelta veelvuldig aanvallend met onder meer Johnny Hoogerland, en Borut Bozic won zelfs een rit.

De organisatie maakte bekend dat naast de zestien ProTour-ploegen ook Andalucia, Cervélo, Garmin, Sky, Katyusha en Xacobeo worden uitgenodigd voor de laatste grote ronde van het jaar.

 

[Unicef Open] Titelverdedigster vroeg uitgeschakeld

Het Unicef Open is al in de eerste ronde zijn titelverdedigster kwijt. Tamarine Tanasugarn, die de afgelopen twee edities won van het toernooi, verloor in drie sets van de Australische Anastasia Rodionova.

De eerste set ging gemakkelijk naar de Thaise (6-1), die ook in de tweede set genoeg kansen kreeg om een break voor te komen. Ze verloor de set echter in een tiebreak, waarna ze in de derde set vier keer gebroken werd door haar tegenstandster, die zelf maar twee breaks toeliet en won met 6-3.

Van Marwijk tevreden

De bondscoach van het Nederlands elftal, Bert van Marwijk, toonde zich na afloop van de wedstrijd tegen Denemarken tevreden. Oranje won met 2-0.

"Een eerste wedstrijd is altijd lastig, maar we hebben het duel gecontroleerd. Voor rust kenden we een slechte periode. Verder hebben we nauwelijks iets weggeven," aldus de bondscoach. "Denemarken is een defensieve ploeg. Het was lekker dat we direct na rust op 1-0 kwamen, want daardoor moesten zij meer komen en gaven ze wat meer ruimte weg."

Een hoop te overwinnen in Vanquish

Platinum Games Inc is bezig met Vanquish, het nieuwe spel van Shinji Mikami, beter bekend van Resident Evil. In dit spel neem je de rol van Sam, een agent met een heel futuristisch pak, veel wapens en ook nog getraind in de martial arts.

Nu zijn er wat nieuwe screenshots te vinden op het internet, en een gameplaytrailer. Hierin is vooral veel actie te zien. Voor we het spel met onze console kunnen spelen, zullen we nog even moeten wachten, want de releasedate staat ergens gepland in het vierde kwartaal dit jaar.

 

VanquishVanquish

VanquishVanquish

VanquishVanquish

VanquishVanquish

VanquishVanquish

Muzikant en acteur Jimmy Dean (81) overleden

De Amerikaanse countrymuzikant en worstenfabrikant Jimmy Dean is zondag op 81-jarige leeftijd overleden. Dean overleed terwijl hij voor de televisie zat te eten, liet zijn echtgenote maandag weten.

De zanger en presentator scoorde in 1961 een hit met het nummer 'Big Bad John', waarna hij furore maakte als televisiepresentator en acteur. Begin jaren zeventig had Dean als miljonair Willard Whyte een bijrol in de James Bond-film 'Diamonds Are Forever'. Eind jaren zestig begon hij zijn eigen worstenmerk, de Jimmy Dean Sausage. Tot zijn dood was hij in reclames te zien als het gezicht van de worst.

De muzikant overleed in zijn huis in de staat Virginia. Hoewel Dean volgens zijn vrouw al langer last had van gezondheidsproblemen, kwam zijn overlijden toch als een schok. Eerder dit jaar werd bekend dat Jimmy Dean een plekje zou krijgen in de Country Music Hall of Fame.

Acht jaar voor Indonesische moslimextremist

Een rechtbank in de Indonesische stad Jakarta heeft maandag Amid Abdillah, een islamitische militant, veroordeeld tot acht jaar cel voor zijn betrokkenheid bij de dodelijke aanslagen op twee luxe hotels in Jakarta in 2009. Abdillah werd bovendien schuldig bevonden aan betrokkenheid bij een complot om de Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono te vermoorden.

De extremist heeft volgens de rechtbank de anti-terreurwet overtreden, doordat hij een afsplitsing van terreurnetwerk Jemaah Islamiyah hielp bij de voorbereiding van de zelfmoordaanslagen op hotels waarbij zeven mensen om het leven kwamen en vijftig personen gewond raakten. Abdillah hield tevens informatie achter over een verijdelde aanslag op Yudhoyono.

De 35-jarige Abdillah, die volgens de openbaar aanklagers de chauffeur was van de Maleisische moslimextremist Noordin Top, is de derde militant die is veroordeeld voor de aanslagen van 17 juli 2009. Hetzelfde hof had eerder Saefudin Zuhri en Aris Susanto veroordeeld tot acht jaar celstraf voor het helpen van en onderdak bieden aan Top en twee andere verdachten. Top en de andere verdachten kwamen later bij verschillende operaties van anti-terreurteams om het leven.

Indonesië strijdt sinds 2002 tegen militanten die banden hebben met Al-Qaida. In 2002 pleegden extremisten een bomaanslag op een nachtclub op Bali. Bij deze aanslag kwamen 202 mensen om het leven.

Elia: "Altijd mijn eigen ding in dienst van het team"

Nederland won vanmiddag met 2-0 van Denemarken. Een van de opvallendste spelers aan de kant van Oranje was Eljero Elia die een zeer goede invalbeurt maakte.

Met zijn eerste actie van de wedstrijd was de aanvaller gelijk twee Denen kwijt. "Je moet schijt aan iedereen hebben. Die beweging is nog nooit mislukt bij mij. Ik probeer altijd mijn eigen ding te doen, maar wel in dienst van het team", aldus Elia.

Elia schoot net voor de 2-0 op de paal, waarna Dirk Kuyt de wedstrijd besliste in het voordeel van Nederland.

Vorm terug naar Nederland

FC Utrecht-doelman Michel Vorm is direct na de met 2-0 gewonnen wedstrijd tegen Denemarken naar Nederland vertrokken. De keeper, die in Zuid-Afrika achter Maarten Stekelenburg reserve is, is namelijk vader geworden.

De vriendin van Vorm, Daisy, was tijdens het WK uitgerekend, maar Vorm verkoos er voor om toch het WK in Zuid-Afrika aan te vangen. Gisteren beviel ze van een zoontje Jaivy Waylon en zowel de baby als de moeder maken het goed. Omdat de wedstrijd tegen Japan pas komende zaterdag is heeft Vorm van bondscoach Bert van Marwijk toestemming gekregen om terug te keren naar Nederland en zich later deze week weer aan te sluiten bij de groep.

Blatter: "Geen verbod op vuvuzela"

FIFA-baas Joseph Blatter wil niet dat de vuvuzela's uit de stations gebannen worden. De toeter zorgt voor veel lawaai, iets wat voor tv-kijkers irriterend is. De Zwitser meldde via zijn Twitter dat hij hier niet aan tegemoet wil gaan komen.

Blatter: "Ik heb altijd al gezegd dat Afrika een ander ritme en een ander geluid heeft. Ik voel er niets voor om de muziektraditie van supporters in hun eigen land te verbieden. Hoe zou jij het vinden als een traditie in jouw land wordt verboden?"

De vuvuzela is populair in het stadion en zorgt voor veel lawaai. Vanwege de tv-kijkers wilde de organisatie de situatie evalueren, maar Blatter overrulet hen nu. "De vuvuzela blijft, mensen over de hele wereld houden van het instrument, slechts een klein deel heeft klachten."

Xbox 360 avatars doen mee met WK gekte

Het wereldkampioenschap voetbal komt ook naar Xbox Live met originele en niet originele kledingstukken voor je Avatar. Voor de meeste door Nike gesponsorde teams zijn kledingstukken beschikbaar van verschillende landen waaronder Brazilië, Nederland, Engeland en Australië.

Er zal ook onofficiële kleding zijn van landen zoals Frankrijk, Duitsland en Spanje.

De meeste kledingstukken en objecten worden aangeboden voor 240 Microsoft Points, sommigen zijn goedkoper of duurder.

AvatarAvatar

V. Bronckhorst: "De Denen hielpen ons in een zetel"

Nederland won vanmiddag zijn eerste wedstrijd op het WK in Zuid-Afrika. Denemarken werd met 2-0 verslagen. Giovanni van Bronckhorst was na afloop van het duel duidelijk.

"We zijn door de Denen in een zetel geholpen. De eerste helft was moeizaam. Toen Elia inviel, kwam er veel meer diepte in ons spel," aldus de linkerverdediger die zijn 100e interland speelde.

Overigens vond Van Bronckhorst het geen probleem dat Nederland tegen de Denen niet echt glanzend speelde. "Het is lekker om slecht te spelen, maar toch te winnen".

Drie jaar geëist voor poging verkrachting bejaarde

Tegen een 19-jarige man uit IJsselstein is maandag drie jaar cel geëist voor poging tot verkrachting van een 76-jarige vrouw. Het incident vond vorig jaar op 21 juli plaats in Nieuwegein. De verdachte zou de vrouw in een kuil hebben gegooid en haar broek hebben uitgetrokken.

Het Openbaar Ministerie in Utrecht acht poging tot verkrachting bewezen. De verdachte ontkent ten stelligste en zijn advocaat eiste vrijspraak. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Lange Frans raakt studio mogelijk kwijt

Lange Frans raakt mogelijk zijn geluidsstudio kwijt. Een deurwaarder heeft beslag gelegd op onder meer geluids-, computer- en keukenapparatuur. De spullen gaan 8 juli onder de hamer, blijkt uit een executieveilingbericht.

Het management van de 29-jarige rapper doet de verhalen af als onzin. De Belastingdienst zou een fout hebben gemaakt. "We vinden het verschrikkelijk dat Frans op deze manier in het nieuws komt. Het executieveilingbericht moet morgen van internet worden gehaald." De Belastingdienst was maandag niet direct bereikbaar voor commentaar.

Lange Frans, die werd geboren als Frans Christiaan Frederiks, beweerde in november dat hij jarenlang is opgelicht door zijn vorige manager. De rapper zou vele duizenden euro's kwijtgeraakt zijn. "Hij beloofde van alles, maar kon niets waarmaken", zei Frans destijds. De voormalig manager van de rapper heeft de berichten altijd ontkend.

Frans lijkt zich niet al te druk te maken over de eventuele executieverkoop van zijn studio. De rapper maakte anderhalve week geleden via Twitter bekend te gaan genieten van een vakantie. "Ik ga er vanaf morgen een maand tussenuit. Ik zal daarom even niet twitteren, maar ik zal zeker aan jullie denken", schreef Frans.

Lange Frans raakt studio mogelijk kwijt
Lange Frans raakt studio mogelijk kwijt (Foto: Novum)

NOS breekt record met aantal videostreams

De NOS heeft vanmiddag kort na de rust tijdens de wedstrijd Nederland - Denemarken het recordaantal internetkijkers verbroken. Tot nu toe stond het record op 100.000 kijkers die ten tijde van de Olympische Spelen van 2008 via de NOS-site naar de finale waterpolo dames keken.

De teller stond vanmiddag na iets meer dan een uur speeltijd op ruim 113.000. De NOS beperkt het aantal videostreams tot een maximum van 120.000 verbindingen om overbelasting van het Nederlandse internet te voorkomen.

In de rust van de wedstrijd stond de teller van de NOS-site op bijna 99.000 kijkers. De omroep waarschuwde afgelopen week dat het internet in Nederland trager kan worden door de grote hoeveelheid videostreams.

Een woordvoerder van internetaanbieder Ziggo zei vanmiddag kort voor de rust dat het bedrijf geen problemen heeft geconstateerd. "Er is eerder sprake van een lichte dip op het internet dan een piek, zoals de NOS voorspelde", aldus de woordvoerder van Ziggo.

[Gerucht] Nieuwe PlayStation 3 bundel op komst

Het gerucht gaat dat Sony binnenkort een nieuwe bundel gaat introduceren. Dat daar Move, de nieuwe controller in zal zitten zal geen verrassing zijn. Dat verwachten we eigenlijk ook wel. Maar er zijn meer verbeteringen op komst, als we het wereldwijde web moeten geloven.

Ten eerste zal de PlayStation 3 een 500GB schijf bevatten. Meer ruimte is nooit overbodige luxe, maar nodig is het eigenlijk niet, als je kijkt naar het schijfgebruik van een 250GB variant. Er wordt gezegd dat Sony eindelijk PS2 support weer gaat herintroduceren en dan zou de schijfruimte wel eens van pas kunnen komen. We hopen het, maar met de aankondiging dat er meer games de God of War-behandeling gaan krijgen, dus een oppoetsbeurt krijgen en opnieuw de verkoop in, maakt het wel een gerucht dat je met flink wat zout moet nemen.

De tweede verbetering zou de ondersteuning van het Wifi 802.11N standaard zijn, wat neer komt op een snellere draadloze verbinding, dus zeker handig als je streaming video wilt tonen op je tv via de PlayStation 3.

Als Sony iets van plan is, dan zal deze week de tijd zijn om het aan te kondigen, de persconferentie van Sony op de E3 staat voor morgenavond gepland.

PlayStation 3

[Groep E] Uitslag Nederland - Denemarken

Nederland heeft de eerste groepswedstrijd in Poule E met 2-0 van Denemarken gewonnen. Een eigen doelpunt kort na rust van AZ'er Simon Poulsen leidde de nederlaag in van de ploeg van Morten Olsen. Kort voor tijd besliste Dirk Kuijt het duel definitief.

Bert van Marwijk heeft geen verrassende wijzigingen aangebracht in de basis van Oranje. Arjen Robben nam plaats op de bank en zijn plek in het veld werd overgenomen door Dirk Kuijt. Aan de kant van Denemarken start Nicklas Bendter toch in de basis. Bondscoach Morten Olsen besliste pas op het laatste moment of zijn aanvaller in de basis zou kunnen beginnen. De spits van Arsenal kampte lang met een blessure, maar werd toch fit genoeg geacht om te starten tegen Nederland. Ook de 'Nederlanders' Dennis Rommedahl (Ajax), Thomas Enevoldsen (FC Groningen) en Simon Poulsen (AZ) konden op een basisplaats rekenen. Ajacied Christian Eriksen begon op de bank bij de Denen, net als Feyenoorder Jon Dahl Tomasson.

Onder het luid gejoel van de inmiddels bekende vuvuzela's trapte Denemarken om half twee af en maakte daarmee een begin aan de eerste groepswedstrijd uit Poule E. Oranje zette meteen erg veel druk op de defensie van Denemarken en dit leverde meteen een gevaarlijke situatie op voor het Deense doel. Keeper Sørensen wist de bal echter op tijd weg te werken. Na vijf minuten kreeg Nederland een vrije trap en Sneijder schoot de bal vanaf een meter of 55 direct op doel. De Jabulani zwabberde echter hoog over het doel heen. Beide landen oogden in de beginfase erg zenuwachtig en dit resulteerde aan beide kanten in veel balverlies. Na twintig minuten spelen werd Van Persie in de aanval bediend, die op zijn beurt Van der Vaart bereikte. Het schot van de aanvallende middenvelder werd geblokt door verdediger Agger. Niet veel later bediende Van Bommel met een goede voorzet Van der Vaart. Hij speelde zich goed vrij, maar krulde de bal over het doel van Sørensen.

Een minuut later kon Enevoldsen erg makkelijk het veld oversteken en een schot vuren op het doel van Stekelenburg. De poging ging echter ruim over, maar de Deen in dienst van FC Groningen kreeg wel erg veel ruimte van de Nederlandse verdediging. Na 26 minuten spelen wist Rommedahl vanaf rechts Bendter te vinden. De kopbal van de kopsterke Deen ging maar net naast het doel van Stekelenburg. Na ruim een half uur spelen kreeg Denemarken opnieuw een kans, maar de knal van Rommedahl eindigde in de handen van Stekelenburg. De Deense ploeg bleef de aanval zoeken en dit resulteerde opnieuw in een kans. Bendtner bediende Kahlenburg en hij vuurde op zijn beurt de bal op doel. Stekelenburg pareerde de bal. Oranje probeerde de aanval te zoeken, maar het baltempo lag te laag om het de Denen lastig te maken. Toch kreeg Van Persie kort voor rust wat ruimte om een schot te lossen op het Deense doel. De bal ging net naast. Dit was tevens het laatste wapenfeit voor rust.

Beide ploegen startten na de rust met dezelfde elf spelers als voor rust. Oranje trapte ditmaal af en zette daarmee de start in van de tweede helft. Direct na rust kwam Oranje op voorsprong. Van Persie gaf voor vanaf links en AZ'er Poulsen werkte de bal, via collega-verdediger Agger, achter zijn eigen doelman. Kuijt wist vijf minuten later Van Persie alleen voor Sørensen te zetten, maar de spits van Oranje had te weinig tijd om de bal op doel te schieten. Oranje bleef de aanval zoeken en Van Persie gaf goed voor op Van der Vaart. De middenvelder van Real Madrid schoot de bal direct op doel, maar keeper Sørensen redde goed op de inzet. Nadat Olsen twee wissels binnen de lijnen bracht, besloot ook Van Marwijk zijn eerste wissel toe te passen. Eljero Elia werd binnen de lijnen gebracht voor Van der Vaart.

De vleugelspeler van HSV liet zich direct gelden, getuige een prachtige actie waarmee hij twee Denen het nakijken liet. Hij wist vervolgens Van Persie te bereiken, maar hij wist de bal niet richting doel te krijgen. Opnieuw was het Elia die gevaarlijk doorkwam via de linkerkant. Hij gaf voor en uiteindelijk wist Van Bommel een schot te vuren op het vijandelijke doel. De poging werd door Sørensen tot hoekschop veroordeeld. In de tussentijd gunde Olsen zijn pupil en Ajacied Christian Eriksen zijn debuut op dit WK. Van Marwijk gunde ook Afellay zijn eerste minuten op dit WK. Hij verving Van Persie, waardoor Kuijt de nieuwe spits van Oranje werd. Tien minuten voor tijd wist Sneijder na een combinatie met invaller Afellay het Deense doel te bestoken. De bal belandde, via de hand van Agger, op de bovenkant van de lat. Oranje wist kort voor tijd de voorsprong uit te breiden. Elia brak door en schoot de bal op de paal. De rebound was vervolgens een prooi voor Kuijt.

Nederland leek zelfs op 3-0 te komen, maar de bal van Afellay werd ternauwernood door Poulsen net voor de lijn gered. In de laatste minuten kreeg Rommedahl nog een kans om de marge te verkleinen, maar het schot van de buitenspeler ging ruim voorlangs. Dit was tevens de laatste gebeurtenis van de wedstrijd en daardoor maakt Nederland een mooie start van het WK in Zuid-Afrika.

 

Karakteristieken

Nederland

2 - 0

Denemarken

 47' Poulsen e.d.
86' Kuijt
 Gele kaart: De Jong, van Persie (Nederland), Kjær (Denemarken)
 
Stadion: Soccer City Stadium, Johannesburg
Toeschouwers: 83.465
Arbiter: Lannoy (Fra)
Bijzonderheden: -
 
Opstelling:   Opstelling:
Stekelenburg
v.d. Wiel
Heitinga
Mathijsen
v. Bronckhorst
De Jong (De Zeeuw/87)
v. Bommel
Kuijt
Sneijder
v.d. Vaart (Elia/67)
v. Persie (Afellay/76)
  T. Sørensen
Jacobsen
Kjær
Agger
S. Poulsen
Rommedahl
(Grønkjær/56) Enevoldsen
Jørgensen
C. Poulsen
 (Eriksen/73) Kahlenberg
(Beckmann/62) Bendtner

Formule 1 pas in 2012 in HD uitgezonden

De beelden van de Formule 1-wedstrijden worden pas vanaf 2012 uitgezonden in HD-kwaliteit. Volgens de commerciële rechtenhouders zijn er nog te weinig mensen die uitzendingen in HD kunnen ontvangen om de investeringen te kunnen rechtvaardigen.

Uit een recent gehouden enquete zijn er vele fans die de uitzendingen in betere kwaliteit willen zien, maar Bernie Ecclestone wil er niet aan, ondanks dat de techniek er klaar voor is. "Ik heb de BBC gevraagd hoeveel mensen HD kunnen ontvangen en dat blijkt ongeveer twintig procent te zijn van de mensen die Formule 1 kijkt. De televisiezenders moeten aangeven of er meer mensen gaan kijken als het in HD wordt uitgezonden of dat er mensen afhaken als dat niet gebeurt. Als de vraag groot genoeg is, doen wij er alles aan om optimale kwaliteit te leveren," zei de Brit tegen Autosport.

Sponsor LG zal naar verwachting de techniek gaan verzorgen. In 2012 willen partijen waarschijnlijk met de uitrol van het systeem gaan beginnen. In Canada werd zelfs al met 3D-techniek geëxperimenteerd. "Veel mensen zeggen dat 3D de toekomst is. Maar het is helemaal geen 3D, het is anderhalve D."

Zwitserland gehavend tegen Spanje

Zwitserland neemt het woensdag gehavend op tegen Europees kampioen Spanje. Bondscoach Ottmar Hitzfeld kan niet beschikken over Alexander Frei en Valon Behrami.

Hitzfeld meldde vanmiddag dat beide spelers met een blessure kampen. Frei heeft een enkelblessure en Behrami heeft dijbeenklachten. Een flinke aderlating voor de Zwitsers aangezien dit twee dragende spelers zijn. Ernstig zijn de blessures niet. Hitzfeld houdt ze uit voorzorg aan de kant.

''We laten ze uit voorzorg aan de kant en hopen dat Frei en Behrami tegen Chili weer mee kunnen doen", aldus de Duitser. Hierdoor begint Blaise N'Kufo naar alle waarschijnlijkheid in de spits tegen Spanje.

Woensdag is Spanje de tegenstander van Zwitserland. Op 21 juni is Chili de tegenstander en de op de 25e neemt Zwitserland het op tegen Honduras.

Veertien jaar cel voor moordpoging op dochter

Een 47-jarige man is maandag tot veertien jaar cel veroordeeld wegens poging tot moord op zijn dochter. Hij probeerde het 15-jarige meisje op 2 juni vorig jaar, nadat hij haar bewusteloos had geslagen, in een put te begraven. Daarvoor pleegde hij een jaar lang incest met haar. Het Openbaar Ministerie in Haarlem had achttien jaar geëist.

Volgens de rechtbank heeft de man geprobeerd zijn dochter op 'brute, gewelddadige en respectloze wijze van het leven te beroven'. De man wordt ervan verdacht zijn dochter naar de kelder van de Brinkmanpassage in Haarlem te hebben gelokt. Daar sloeg hij haar met een zaklamp en een hamer en probeerde hij haar te wurgen.

Vervolgens heeft hij haar, toen ze bewusteloos was, in een plastic zak gestopt en in een put gedumpt. Die sloot hij af met een zware deksel. Het meisje kon zich na enige uren op eigen kracht bevrijden, en werd daarna zwaargewond in een ziekenhuis opgenomen.

Die avond deed de vader, denkend dat zijn dochter dood was, aangifte van vermissing. Op het politiebureau werd hij aangehouden. Hij had nog een MSN-bericht verstuurd uit naam van het slachtoffer, waarin gemeld werd dat ze naar het buitenland vertrokken was.

Onderzoek in het Pieter Baan Centrum wees uit dat de man geen psychiatrische stoornis heeft. Hij was dus volledig toerekeningsvatbaar.

Lightsaberen met Kinect

Tja, al tijden dromen gamers er van om in de huid te kruipen van een Jedi en Darth Vader eens te straffen voor al die remastered versies van de filmreeks. In een uitgelekt filmpje, waarvan de oorsprong nogal twijfelachtig is, kun je Natal, uh, Kinect in actie zien. Feit is wel dat Microsoft een Kinect Star Wars heeft aangekondigd op het event, maar wanneer we echte gameplaybeelden kunnen zien, is onbekend. Helaas, onderstaand filmpje heeft geen geluid, maar met die vuvuzelas in de buurt hoor je dat toch niet meer.

Amy Winehouse blijft nuchter voor vriend

Amy Winehouse heeft zich opnieuw op laten nemen in een afkickkliniek in Londen. Dit keer blijft de zangeres van de drank af voor haar nieuwe vriend Reg Traviss. De producent wil dat zijn vriendin niet telkens naar de alcohol grijpt en heeft haar gevraagd nuchter te blijven.

"Als ze niet dronken is, gaat het prima tussen die twee", vertelt een bron aan de Britse boulevardkrant The Sun. "Ze wil hem niet kwijt, dus ze doet heel veel moeite om nuchter te blijven." De 26-jarige zangeres werd begin juni voor het eerst gespot met haar nieuwe vlam. De twee zouden toen al langere tijd een relatie hebben.

Winehouse is vaker opgenomen in dezelfde kliniek. De zangeres was er voor het laatst in november.

Amy Winehouse blijft nuchter voor vriend
Amy Winehouse blijft nuchter voor vriend (Foto: Novum)

Nieuwe arrestatie voor moord Enschede

Een 28-jarige vrouw uit Zutphen is aangehouden in verband met een dodelijke schietpartij, tien dagen geleden in Enschede. Dat meldt de politie maandagmiddag. Bij de schietpartij kwam een 61-jarige man uit Enschede om het leven.

Vorige week zondag werd een 30 jarige man uit Zutphen al opgepakt. Hij zit nog vast. De vrouw werd donderdag gearresteerd.

Agenten troffen het slachtoffer rond 17.00 uur zwaargewond aan op de Molenstraat. 's Avonds overleed de man in een ziekenhuis.

Waarschuwingen Kubica, Alguersuari

De stewards van de Grand Prix van Canada hebben na afloop van de race besloten om zowel Robert Kubica als Jaime Alguersuari een waarschuwing op te leggen. Het incident tussen Michael Schumacher en Felipe Massa werd uiteindelijk niet bestraft.

Met name het incident tussen Kubica en Adrian Sutil deed vele wenkbrauwen fronsen. Sutil haalde op het lange rechte stuk de Pool aan de linkerkant in en remde al voor de chicane voor het opkomen van het rechte stuk. Kubica deed dit niet en stuurde zijn Renault voor de Duitser langs de pits in. Hierbij liep Sutil een lekke band op en verloor zo veel tijd. Hij eindigde uiteindelijk op plaats negen, terwijl Kubica zevende werd.

Alguersuari had in de beginfase van de race een aanvaring met Rubens Barrichello die daarna binnen moest komen voor een nieuwe voorvleugel. Dat moest ook Ferrari-coureur Felipe Massa in de slotfase van de race nadat Michael Schumacher hem naar de zijkant van de baan drukte en de Braziliaan zo zijn voorvleugel beschadigde.

Gordon had 'toch gelijk' over Jaap

Gordon is blij dat 'X Factor'-winnaar Jaap niet even goed scoort als 'zijn' Lisa. De zanger zegt gelijk te hebben gehad dat 'Don't Stop Believing' geen goed nummer was voor een 'X Factor'-finale.

"De single van Jaap is lang niet zo succesvol als die van Lisa. Het nummer kwam in de Top 40 op tien binnen, en niet op een", zegt Gordon tevreden tegen De Telegraaf. "Wel in de Single Top 100, maar daar is het inmiddels ook naar de zesde plaats gezakt."

De coach van het talentenjachtprogramma noemt zich een oude muziekvedette die toch gelijk heeft gehad. Lisa's Leonard Cohen-cover 'Hallelujah' deed het volgens Gordon wel goed. "Dat was de bestverkochte single van 2009", lacht de zanger vanuit Aruba tegen de krant. "En mijn idee?" Gordon komt in september voor het eerst sinds bijna een jaar zelf met een nieuwe single.

Gordon had 'toch gelijk' over Jaap
Gordon had 'toch gelijk' over Jaap (Foto: Novum)

'Zesduizend Afghaanse kinderen naar Europa gesmokkeld'

Meer dan 5900 Afghaanse kinderen zijn het afgelopen jaar Europa binnengesmokkeld. Dat heeft de VN-vluchtelingenorganisatie (UNHCR) in een maandag verschenen rapport geschreven. Steeds meer kinderen ontvluchten Afghanistan, vanwege de verslechterde leefomstandigheden in hun thuisland.

Volgens de UNHCR zetten ouders hun kinderen onder druk om mee te gaan met smokkelaars, om zo geld te verdienen in Europa en dat vervolgens terug te sturen naar de familie in Afghanistan. "Afghaanse ouders, families en gemeenschappen hebben toegestaan en aangemoedigd dat hun kinderen vertrekken op gevaarlijke reizen", aldus het rapport van de UNHCR.

Afgelopen jaar werd ongeveer de helft van de asielaanvragen in Europa gedaan door Afghaanse jongeren.

Kuiper en Hoekstra weg bij sc Heerenveen

Algemeen directeur Yme Kuiper en financieel directeur Henk Hoekstra vertrekken bij sc Heerenveen. Als enige van de huidige directie blijft commercieel directeur Jan van Erve wel in functie.

Overigens werd al eerder duidelijk dat Kuiper een stap terug zou doen. Dat was bij de aanstelling van Robert Veenstra als directievoorzitter (per 1 augustus a.s.). Heerenveen wilde Kuiper behouden als technisch directeur, maar daar ziet Kuiper vanaf.

Wilders belooft constructieve opstelling

PVV-leider Geert Wilders belooft zich constructief op te stellen bij de gesprekken over de vorming van een coalitie met de VVD en zijn partij. Dat heeft Wilders maandag gezegd, voor hij met informateur Uri Rosenthal ging praten.

"We zullen ons constructief opstellen om recht te doen aan de anderhalf miljoen mensen die op ons hebben gestemd", zei Wilders. Hij zei te willen voorkomen dat Nederland een kabinet krijgt met de PvdA erin.

VVD-leider Mark Rutte zei eerder dat hij wel met de PVV wil praten, maar dat hij zorgen heeft over de stabiliteit van die partij. Ook wil Rutte zeker weten dat de PVV inderdaad gaat meedoen aan de verkiezingen voor Provinciale Staten, die indirect de Eerste Kamer kiezen.

Volgens Wilders hoeft Rutte zich geen zorgen te maken. "Wij zijn stabiel." Aan de provinciale verkiezingen gaat de PVV zeker meedoen en PVV-Kamerlid Hero Brinkman zal niet uit de fractie worden gezet, zei Wilders.

Informateur Rosenthal, fractievoorzitter van de VVD in de Eerste Kamer, is maandag begonnen aan gesprekken over de vorming van een kabinet. Hij kijkt eerst of een coalitie met VVD en PVV mogelijk is, plus nog een derde partij.

Wilders belooft constructieve opstelling
Wilders belooft constructieve opstelling (Foto: Novum)

Fietser overleden bij frontale botsing Ede

Bij een verkeersongeluk in Ede is maandagmiddag een fietser om het leven gekomen. De man werd frontaal aangereden door een auto en overleed vrijwel direct. De bestuurder wordt verhoord.

De Gelderse politie onderzoekt de toedracht van het ongeval, dat rond 14.15 uur gebeurde op de Frankeneng bij de Fultonstraat. De weg is afgesloten. De persoonsgegevens van het slachtoffer en de chauffeur zijn nog niet vrijgegeven.

FIFA heeft geen verklaring voor lege plekken

De wereldvoetbalbond FIFA zegt dat het geen verklaring heeft voor de vele lege plekken in de WK-stadions. Vooral bij Algerije-Slovenië en Servië-Ghana was te zien dat de stadions allerminst uitverkocht waren.

De FIFA had vooraf gezegd dat ruim 97 procent van de WK-kaarten verkocht was. "Het is zeker niet mooi om die lege stoeltjes te zien. Maar het is te vroeg om conclusies te trekken. De gemiddelde toeschouwersaantallen zijn hoog," aldus een woordvoerder van de FIFA.

[Update] Kinect in beweging

Natuurlijk kan Microsoft niet 100% zorgen dat alles achter gesloten deuren blijft, zoals ze vannacht geprobeerd hebben. Bij de aparte persconferentie van Natal, nu bekend als Kinect, zijn er verschillende maatregelen getroffen om niets naar buiten toe te lekken. Er mochten geen videocamera's of telefoons mee, zodat er geen opnamen of foto's geschoten konden worden.

Maar dit is het internet, dus er is altijd een manier waarop dingen te vroeg uitlekken. Geen idee hoelang deze clip online blijft, want Microsoft is druk bezig beeldmateriaal te verwijderen. 

Update 2:de video is nep gebleken, helaas!

 

 

Ook is er een plaatje verschenen van het apparaat zelf. Gelukkig is deze niet zo groot als er beweerd werd door sommige sites. Dus je hoeft geen nieuw tv-meubel te kopen.

Kinect

Damschreeuwer opnieuw in de fout

De man die met een schreeuw tijdens de dodenherdenking een paniekreactie op de Dam teweegbracht, is donderdag na zijn vrijlating meteen opnieuw in de fout gegaan. Hij bedreigde twee medewerkers van de gemeente Amsterdam toen ze wilden verhinderen dat hij het Nationaal Monument op de Dam beplakte, meldt de NOS maandag.

De gemeente Amsterdam bevestigt dat iemand inderdaad het monument probeerde te beplakken en dat twee medewerkers die dit wilden tegengaan werden beledigd. Zij hebben aangifte gedaan. De man is opgepakt en heeft een nacht in de cel doorgebracht. Om wie het ging, wil de gemeente niet toelichten. De politie wil er niets over zeggen. "Als we er iets over zeggen, bevestigen we meteen de identiteit van deze man."

De zogenoemde Damschreeuwer werd tot donderdag vastgehouden omdat hij koningin Beatrix in gevaar zou hebben gebracht. Justitie had dat aangevoerd om hem langer vast te kunnen houden, maar volgens het hof van Amsterdam is er geen bewijs dat de koningin daadwerkelijk gevaar heeft gelopen. Bij het incident raakten tientallen mensen gewond in het gedrang.

[Upd] Kerncentrale bezet door Greenpeace

De Forsmark kerncentrale nabij het Zweedse Uppsala is bezet door actievoerders van Greenpeace. De activisten protesteren tegen het voorstel om nieuwe nucleaire eenheden te bouwen in Zweden.

Het Zweedse parlement stemt donderdag over het voorstel. De activisten van Greenpeace geven aan bereid te zijn de centrale tot die tijd bezet te houden. De actie moet vreedzaam verlopen, stellen de activisten. Een woordvoerder van de centrale meldt dat de aanwezigheid van de actievoerders niet leidt tot veiligheidsrisico's.

In Zweden staan momenteel drie kerncentrales, met in totaal tien reactoren. Vorig jaar heeft het parlement al tegen de afname van kernenergie gestemd. Nu gaat het over het al dan niet uitbreiden van het aantal kerncentrales.

Update 14.05 uur:
De Zweedse politie heeft inmiddels een einde gemaakt aan de bezetting. Vijftig activisten zijn gearresteerd op verdenking van huisvredebreuk en het overtreden van veiligheidsvoorschriften.

Eerlijke taxichauffeur brengt kapitaal terug

In Vietnam heeft een eerlijke taxichauffeur een voor Vietnamese begrippen gigantisch kapitaal teruggegeven dat iemand per ongeluk in zijn auto had laten liggen. Het gaat om omgerekend zo'n 22.000 euro.

Het geld zat samen met belangrijke documenten in een tas die een topfunctionaris van een bedijf in Ho Chi Minh Stad per ongeluk in de taxi had laten liggen. Toen hij ontdekte dat hij zijn tas vergeten was, belde hij de taxicentrale.

De 23-jarige chauffeur Doan Xuan hoorde de oproep en bezorgde de tas onaangeroerd terug bij de rechtmatige eigenaar. Hij kreeg een beloning van omgerekend 82 euro. Het gemiddelde maandsalaris in Vietnam bedraagt zo'n 65 euro.

Ieren willen vertrek leider katholieke kerk

Een grote meerderheid van de Ierse bevolking wil dat kardinaal Sean Brady, de leider van de katholieke kerk in Ierland, opstapt. Brady moet volgens 76 procent van de Ieren vertrekken omdat hij een priester die kinderen misbruikte heeft geholpen uit handen van de politie te blijven. Dat heeft het dagblad Irish Times maandag gemeld.

Brady heeft toegegeven dat hij in 1975 geheime getuigenissen heeft ontvangen van twee kinderen die misbruikt waren door priester Brendan Smyth. Deze verklaringen gaf hij wel door aan zijn leidinggevenden, maar niet aan de politie.

Smyth misbruikte nog tientallen andere kinderen in Ierland en de Verenigde Staten, voordat hij uiteindelijk in 1994 in Noord-Ierland in de gevangenis werd gezet, waar hij drie jaar later overleed.

Brady heeft gezegd zich te schamen voor zijn vroegere handelwijze, maar heeft aftreden uitgesloten.

Eto'o: "Kameroen kan het WK winnen"

Aan vertrouwen ontbreekt het Samuel Eto'o niet. De spits en sterspeler van Kameroen denkt dat hij met zijn land het WK kan winnen.

Kameroen trapt vanmiddag om 16:00 uur af tegen Japan. De spits van Inter denkt dat dit de eerste weg is op weg naar de finale. "Kameroen kan het WK winnen. Mensen denken dat ik gek ben als ze dit horen, maar als je in jezelf gelooft en denkt dat je de sterkste van de wereld bent, dan wordt je sterker", vertelt hij tegenover L'Equipe.

Met Nederland en Denemarken als grootste concurrenten in Groep E is Eto'o niet bang. "Ook wij hebben kansen. Ik kan me de uitschakeling van het WK in 1990 nog goed herinneren. Dat voelde als onrecht. Dat gevoel heb ik nog steeds en dat is nog een extra reden om zo ver mogelijk te komen."

"Met het team dat we hebben maken we kans op het WK", vervolgt Eto'o. "We hebben nog nooit zoveel potentieel gehad. We hebben niet alleen jonge spelers, maar ook ervaren. Die mix kan goede dingen brengen."

Ferrari racet met KERS in 2011

Ferrari-teambaas Stefano Domenicali heeft bekendgemaakt dat Ferrari in 2011 het gehele seizoen met het Kinetic Energy Recovery System zal gaan rijden. Het Italiaanse team is de eerste die haar keuze voor de terugkeer van het veelbesproken systeem bekend heeft gemaakt.

De Formula One Teams' Association besloot om kosten te besparen KERS voor dit seizoen niet te gebruiken, maar over een terugkeer werd al snel weer gesproken. Ferrari wil de remenergie weer op gaan slaan om daarna op de rechte stukken van extra pk's en meer snelheid te profiteren.

Ook andere renstallen pleiten voor de terugkeer van het systeem en wilden een krachtiger variant invoeren, maar dit voorstel haalde het niet. Wel gaat het minimumgewicht van de bolides volgend jaar omhoog van 620 naar 640 kilogram om zo het gewichtsnadeel dat de teams vorig jaar met de invoering van het systeem hadden te overkomen.

Ondanks dat KERS volgend jaar door de renstallen beschikbaar wordt gesteld aan andere teams wil niet iedere constructeur er mee gaan rijden. Zo lijkt Mercedes problemen met de implementatie van het systeem te hebben en zien ook nieuwe teams zoals Lotus KERS niet zitten. Daarom zal het systeem in 2011 ook niet verplicht worden.

Ten Dam morgen terug naar Nederland

Wielrenner Laurens ten Dam wordt morgen al teruggebracht naar Nederland. De artsen in het ziekenhuis in het Zwitserse Sion gaven daar toestemming voor, meldt de Rabobankploeg vandaag. Ten Dam viel gisteren in de Ronde van Zwitserland en brak daarbij zijn pols en twee ruggenwervels. Ook heeft hij een hersenschudding. Ten Dam moet minimaal een week plat liggen.

Door de valpartij kan Ten Dam niet deelnemen aan de Tour de France. Hij mikt nu op deelname aan de Ronde van Spanje die eind augustus in Sevilla van start gaat. Het is nog niet bekend wie de plaats van Ten Dam in de Tourploeg inneemt. Bram Tankink en Pieter Weening waren als reserve aangewezen.

Drogba nog altijd onzeker voor duel tegen Portugal

Didier Drogba is nog altijd een vraagteken voor de wedstrijd tegen Portugal. De spits van Ivoorkust raakte geblesseerd in de oefeninterland tegen Japan en is herstellende.

Na een operatie aan zijn arm zou hij op tijd fit moeten zijn voor de start van het WK. Afgelopen vrijdag trainde hij weer mee met Ivoorkust. Of hij ook in Port Elizabeth tegen Portugal kan spelen is nog onduidelijk.

Bondscoach Sven-Göran Eriksson wil nog niets zeggen over de eventuele inzetbaarheid van zijn aanvoerder. Ook zonder Drogba kan Eriksson een aardig team op de been brengen. Met Kolo Touré, Emmanuel Eboué, Yaya Touré en Salomon Kalou heeft Ivoorkust voldoende spelers die bij Europese topclubs actief zijn. "We hebben een aantal wereldsterren in onze selectie en voetbal blijft een teamsport."

Ivoorkust komt morgen om 16:00 uur in actie tegen Portugal. De andere wedstrijd in Groep G is die tussen Brazilië en Noord-Korea.

KPN breidt aantal winkels in Nederland uit

Koninklijke KPN nv wil dit jaar 52 nieuwe winkels openen, zo meldt het telecombedrijf maandag. KPN heeft daartoe een principeakkoord gesloten met Dexcom Retail bv, dat 52 winkels van de formule 't for telecom' zal sluiten. Financiële details van de overeenkomst worden niet gegeven in het persbericht.

Als de overname van de winkels wordt goedgekeurd door de Nederlandse mededingingsautoriteiten, groeit het aantal KPN-winkels naar 213. KPN heeft zijn winkels verdeeld over drie formules: KPN, Hi en Telfort.

Kolder trainer van Team-Timmer

Team-Timmer, de nieuwe schaatsploeg van Marianne Timmer, Annette Gerritsen en Margot Boer, heeft in de persoon van Peter Kolder een nieuwe trainer. De afgelopen acht jaar was Kolder werkzaam bij de KNSB.

Eind vorige maand besloten Timmer, Gerritsen en Boer te vertrekken bij Control en ze formeerden een eigen ploeg. Gerritsen en Boer werkten al eerder met Kolder samen bij Jong Oranje en het KNSB Opleidingsteam. "Het verzoek kwam als een verrassing. Het is fijn dat de KNSB, waar ik acht jaar heb gewerkt, me geen strobreed in de weg legt om deze sportieve stap te maken. Ik heb er geweldig veel zin in," aldus Kolder.

Overigens is de nieuwe schaatsploeg nog wel steeds op zoek naar een hoofdsponsor.

Utrechtse raad neemt het op voor weggepest homostel

De Utrechtse gemeenteraad heeft zijn verontwaardiging en afschuw uitgesproken over het wegpesten van een homostel uit Leidsche Rijn. In een gezamenlijke verklaring van alle fractievoorzitters wordt opgeroepen tot respect.

Zaterdag werd bekend dat een homostel na jarenlange intimidaties van allochtone jongeren vertrekt uit het stadsdeel. De gemeenteraad laat weten het onacceptabel te vinden 'dat er zo respectloos met de persoonlijke levenssfeer van mensen wordt omgegaan'.

"Een stad die zich koploper noemt in de aanpak van homodiscriminatie en die een sociaal en tolerant leefklimaat in de gemeente voorstaat, mag niet toestaan dat de leefbaarheid in wijken op deze wijze onder druk wordt gezet", staat in de verklaring.

De raad vraagt burgemeester Aleid Wolfsen maandagavond om een reactie.

Maleisische douane vindt schildpadden in koffers

De Maleisische douane heeft op de luchthaven van de hoofdstad Kuala Lumpur driehonderd zeldzame schildpadden ontdekt in twee koffers. De schildpadden, stuk voor stuk exemplaren van bedreigde soorten, kwamen uit Madagaskar.

De beesten zaten in de koffers vastgeplakt tussen papiersnippers. De douane rook onraad omdat de koffers verdacht wiebelden. In de koffers zaten ook nog twee pakken cannabis van ieder een kilo, zei een woordvoerder maandag.

De koffers waren achtergelaten door een man die uit Mauritius in Kuala Lumpur was aangekomen en spoorloos verdween toen hij merkte dat de koffers werden nagekeken.

De onderschepte schildpadden zijn stralenschildpadden en spinschildpadden. Beide soorten worden met uitsterven bedreigd. In Azië wordt veel gehandeld in deze schildpadden, omdat ze daar als lekkernij worden beschouwd. De dieren worden teruggestuurd naar Madagaskar, zei de woordvoerder.

Rutte wil dat PVV meedoet aan Statenverkiezingen

VVD-leider Mark Rutte wil zekerheid hebben dat de PVV volgend jaar meedoet aan de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Alleen zo kan een mogelijk kabinet van VVD, PVV en CDA rekenen op een mogelijke meerderheid in de Eerste Kamer, zei Rutte maandag na afloop van het gesprek met informateur Uri Rostenthal.

Rutte wilde er echter nog geen harde voorwaarde van maken. "Ik heb nu alleen zorgpunten en vragen. Ik ga niets zeggen dat een ingewikkelde situatie zorgelijker maakt."

Rosenthal verkent op verzoek van de koningin de vorming van een kabinet dat mag rekenen 'op een vruchtbare samenwerking met de Staten-Generaal', dus ook met de Eerste Kamer. De Senaat wordt 'getrapt' gekozen via de Provinciale Statenverkiezingen. Deelname aan die verkiezingen door Geert Wilders is dus van belang voor het politieke draagvlak in de Eerste Kamer.

"Het zou mooi zijn voor de VVD als hij niet meedoet, omdat het waarschijnlijk meer zetels voor ons betekent", zei Rutte. Het betekent echter ook dat een deel van de PVV-kiezers stemt op de SP, waardoor de kans op een meerderheid klein is. Mocht het komen tot onderhandelingen met Wilders, dan wil Rutte de verzekering dat de PVV meedoet aan die verkiezingen.

Rutte wilde verder weinig kwijt over het gesprek met Rosenthal, behalve dat een kabinet van VVD, PVV en CDA serieus moet worden onderzocht. Hij heeft daarbij twee randvoorwaarden: het kabinet moet stabiel genoeg zijn om de rit van vier jaar te kunnen uitzitten en Rutte wil de volgens hem noodzakelijke hervormingen kunnen doorvoeren.

Van Bronckhorst in Club van 100

Giovanni van Bronckhorst heeft met zijn optreden op het WK in Zuid-Afrika van Nederland tegen Denemarken een mijlpaal bereikt. De aanvoerder van Oranje treedt toe tot de selecte club van spelers die 100 of meer interlands hebben gespeeld. Eerder bereikten Frank de Boer, Philip Cocu en Edwin van der Sar dit aantal.

Van Bronckhorst debuteerde op 31 augustus 1996 in het Nederlands elftal in de oefenwedstrijd met Brazilië. Destijds werd het in de Amsterdam ArenA 2-2. De eerste goal in Oranje maakte de verdediger/middenvelder in juni 1997 in de met 0-2 gewonnen oefeninterland tegen Zuid-Afrika. Voor het WK in 1998 werd Van Bronckhorst niet opgeroepen en in 2000 was hij veroordeeld tot de reservebank. Daarna speelde hij vrijwel ieder duel. Na het WK in Zuid-Afrika zet hij een punt achter zijn loopbaan als profvoetballer.

Mutu moet nu echt miljoenen betalen aan Chelsea

De federale rechtbank in Zürich heeft een eind gemaakt aan een vijf jaar durende rechtszaak rondom Adrian Mutu. De Roemeense aanvaller moet definitief zeventien miljoen euro betalen aan Chelsea wegens cocaïnegebruik.

Mutu werd in 2003 als speler van Parma gekocht door Chelsea, dat net was overgenomen door Roman Abramovich. De rijke Rus betaalde een slordige 24 miljoen euro. Na veertien maanden werd Mutu echter betrapt op het gebruik op cocaïne en hij werd ontslagen.

Het ontslag kostte Chelsea veel geld, aangezien Mutu nog een doorlopend contract had. De Roemeen ging in beroep bij de Premier League, maar die vonden eveneens dat hij schuldig was. Omdat de FIFA oordeelde dat zij niet over de strafmaat konden beslissen, werd de zaak doorgeschoven naar het internationale sporttribunaal CAS.

Ondertussen was Mutu alweer aan de bak gekomen bij Juventus en vervolgens Fiorentina, maar de strafzaak liep nog altijd. Hij ging meerdere keren in beroep tegen de geëiste straf, maar de rechtbank in Zürich heeft nu definitief bepaald dat hij ruim zeventien miljoen euro aan Chelsea moet overmaken.

[E3] Star Wars: The Force Unleashed 2 gameplay beelden

De eerste gameplaybeelden van Star Wars: The Force Unleashed 2 zijn opgedoken. In een kort durend filmpje van ongeveer dertig seconden zien we hoe de hoofdrolspeler gebruik maakt van verschillende Force powers en zijn omgeving. 


Star Wars: The Force Unleashed 2 komt uit voor de Xbox 360, PS3 en de PC op 26 oktober 2010.

Beelden spreken natuurlijk meer dan woorden dus check hieronder snel de clip.

 

Wekelijkse Engelse top 40

Ik presenteer u de Engelse game top 40 van zondag 06-06-2010 t/m zaterdag 12-06-2010, klik op het plaatje hieronder om de gehele lijst te zien.

Super Mario Galaxy
knalt binnen op nummer één en duwt Red Dead Redemption naar twee en drie. Uncharted 2: Among Thieves (platinum editie) komt binnen op plaats veertien, en is daarmee de tweede hoogste binnenkomer. Stijger van de week is Rooms: The Main Building met acht plaatsen (van twaalf naar vier). Grootste daler is Split/second Velocity met vijftien plaatsen (van 22 naar 37).

De lijst bestaat uit zes Wii games, veertien Xbox 360 games, twaalf Playstation 3 games, drie PC games, nul PSP games en vijf DS games.

Top 40

Selectie Oranje met vertraging in stadion

Om half twee begint voor het Nederlands elftal het WK met een wedstrijd tegen Denemarken. Op weg naar het stadion in Johannesburg liep de selectie van Oranje vertraging op, omdat de buschauffeur een verkeerde afslag nam.

"Er ging iets mis met de bus. We hebben twintig minuten omgereden. Heel ergerlijk. Daardoor zijn we later bij het stadion aangekomen," aldus bondscoach Bert van Marwijk.

Hof duikt in dossier mensensmokkelzaak

Het gerechtshof in Den Bosch gaat na of de verdediging in een grote Chinese mensensmokkelzaak meer inzage kan krijgen in het dossier van een Chinese kroongetuige. Een raadsheer van het hof gaat natrekken of het Openbaar Ministerie bepaalde passages terecht heeft zwartgemaakt. Dat heeft het hof in Den Bosch maandag besloten.

Ook persoonlijke aantekeningen van minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) waren zwartgemaakt. Die blijven zwart omdat ze volgens het hof geen invloed hebben op het onderzoek. Advocaat Frank Van Ardenne is het daar niet mee eens. "Hoe kun je dat nou weten als je niet eens weet wat er staat?"

De zaak tegen de vermeende smokkelbende viel eerder in duigen, doordat justitie relevante informatie niet aan het dossier had toegevoegd. Zo werd eerst beweerd dat de kroongetuige in de zaak niet in een getuigenbeschermingsprogramma zat, maar dat bleek later wel zo te zijn. Daarnaast bleken er met de Chinese getuige afspraken te zijn gemaakt over zijn verblijfsstatus.

In de smokkelzaak worden elf Chinezen verdacht van drugshandel, moord en afpersing. Van Ardenne verdedigt de twee hoofdverdachten. De zogeheten Raptus-zaak is een van de grootste mensensmokkelzaken in Nederland. Het OM in Den Bosch had straffen tot twaalf jaar geëist, maar werd door de rechtbank niet-ontvankelijk verklaard.

Dayton Dutch Lions lijden eerste verlies

De Dayton Dutch Lions zijn afgelopen week tweemaal in actie gekomen. Afgelopen dinsdag kwam de ploeg van trainer Sonny Silooy in actie tegen The Invaders. Zaterdag trad de Nederlands getinte ploeg in eigen huis aan tegen Toronto Lynx.

Woensdag stond de wedstrijd tegen The Invaders op het programma. Ruim 700 toeschouwers zagen hoe de ploeg van Silooy, met de Nederlanders Oscar Moens, Julius Wille, Bruce Godvliet, Johan Wigger, Bas Ent, Geert den Ouden en Hans van de Haar in de basis, na een klein half uur al tegen een achterstand aankeken. Wille en Den Ouden kregen kans op kans om de score weer gelijk te trekken, maar het vizier stond bij beide spelers niet op scherp. Tot overmaat van ramp kwamen the Invaders na een klein uur spelen zelfs op 0-2. Kort daarna werd het zelfs 0-3 en daardoor leek het erop dat de Dutch Lions voor het eerst dit seizoen een wedstrijd zouden verliezen.

In de 68e minuut wist Den Ouden dan toch het net te vinden. Silooy bracht twintig minuten voor tijd in de naam van Ivar van Dinteren nog een extra spits in, maar The Invaders kwamen in het slot van de wedstrijd niet meer in moeilijkheden. Sterker nog, een klein kwartier voor tijd wist de ploeg zelfs de 1-4 nog te scoren.

Afgelopen zaterdag verging het DDL FC een stuk beter. In eigen huis werd Toronto Lynx met 2-0 verslagen. In de eerste helft lieten de Dutch Lions het na om de score vroeg te openen, maar in de blessuretijd van de eerste helft wist Den Ouden dan toch de bevrijdende 1-0 te scoren. Met de buitenkant van zijn voet passeerde hij de keeper van Toronto Lynx. In de tweede helft drong de tegenstander aan, maar het was aan Oscar Moens te danken dat de Dutch Lions de voorsprong behielden. Kort voor tijd wist invaller Steven McCarthey de beslissende 2-0 te scoren.

Door deze uitslagen neemt DDL FC de eerste positie over van Forest City London, al heeft laatstgenoemde ploeg nog twee wedstrijden tegoed. Ook Michigan Bucks en Chicago Fire kunnen de ploeg van Silooy nog voorbij, aangezien beide ploegen ook nog een wedstrijd tegoed hebben. De voorsprong op de concurrentie bedraagt namelijk slechts twee punten.a

Internationale belangstelling voor Gronings talent

FC Groningen krijgt veel concurrentie in de strijd om de talentvolle verdediger Luis Pedro Da Silva Ferreira. De 18-jarige geboren Angolees speelt al vijf jaar voor de Groningers, maar staat nu in de belangstelling van diverse Nederlandse clubs. Ook een aantal clubs uit de Belgische Eerste Klasse wil Da Silva vastleggen, meldt zijn zaakwaarnemer.

"Het klopt dat Luis in de belangstelling staat. Wij hebben uiteraard ook met Groningen gesproken, die hebben inmiddels ook een contractaanbieding gedaan", meldt zaakwaarnemer Giorgio Berkleef vandaag. "We gaan nu kijken wat de beste stap is voor zijn ontwikkeling."

Anime-versie van Crackdown 2

De vermaarde Japanse anime-studio Gonzo heeft ter promotie van Riot Act 2 (hier beter bekend als Crackdown 2) een tekenfilmserie over deze franchise geproduceerd. De serie bestaat uit vier afleveringen, waarbij de eerste aflevering deze week te zien zal zijn via de Japanse Xbox Live Marketplace en via de officiële Riot Act 2-website.

Net als in de game gaat het in de serie over een Agent die in zijn eentje het opneemt tegen de bendes van Pacific City, maar met als kanttekening dat de anime-versie een veel komischere inslag heeft. Gonzo is vooral bekend van series als Full Metal Panic, Afro Samurai en is ook verantwoordelijk geweest voor een aantal geanimeerde intro- en eindfilmpjes van Super Streetfighter IV. Er zijn vooralsnog geen plannen van Microsoft bekend om de serie ook in het westen uit te brengen.

crackdown2

Verbeek na zware nederlaag onder vuur in Australië

Australië verloor gisteren met 4-0 kansloos van Duitsland. De bondscoach van de Socceroos, Pim Verbeek, ligt in Australië onder vuur na de ontluisterende nederlaag.

"Complimenten aan Verbeek dat hij ons naar het WK en het toernooi om de Azië Cup heeft geloodst, maar dit resultaat tegen Duitsland komt voor een groot deel voor zijn rekening”, aldus oud-international Robbie Slater die van mening is dat Verbeek gisteren een tactische blunder maakte.

"We speelden met zes middenvelders en geen echte spits. Je moet op z'n minst proberen de wedstrijd te winnen, maar daar was geen moment sprake van", aldus Slater. 

De Australische media noemt het elftal een "uitgerangeerde ploeg". De Sydney Morning Herald meldt: "Een Duitse ploeg die in de lift omhoog zit vernederde af en toe de Australische ploeg die juist op zijn retour is."

Volgens de Sydney's Daily Telegraph was het duel tegen de Duitsers de "slechtste wedstrijd ooit". "Het elftal speelde tactisch ongedisciplineerd en verdedigde dramatisch slecht. Aanvallend liet Australië een alarmerend gebrek aan creativiteit zien."

Haussler: "Had deze zege echt even nodig"

Heinrich Haussler beleefde tot aan gisteren nogal een rotseizoen. Zijn voorjaar viel in het water door valpartijen en een knieblessure en hij wist nog geen enkele zege te boeken. Daar kwam gisteren verandering in toen de Duitser de sprint won in de Tour de Suisse. Haussler was achteraf uiteraard erg blij met zijn winst.

"Tot dusver was mijn seizoen één grote ramp," zei Haussler, vorig jaar de relevatie van het voorjaar tegen Reuters. "Door een knieblessure miste ik mijn favoriete klassiekers en vervolgens kwam in tijdens de Ronde van Californië nog een keer ten val. Deze overwinning had ik echt even nodig, voor mijn moraal en motivatie."

Meisje vrijgesproken in zaak Tano Jansen

Het 16-jarige meisje dat werd betrokken bij de dood van de Apeldoornse tiener Tano Jansen is maandag vrijgesproken. Het meisje, Ginger T., werd verdacht van dood door schuld omdat ze pas na twee dagen alarm sloeg toen Jansen bewegingloos in een container was gevonden.

Het meisje was er niet bij toen Jansen vorig jaar op 21 juni werd opgesloten. Wel werd ze er door de andere verdachten bijgehaald toen ze hem weer wilden bevrijden. Bij het opendoen van de container bleek er brand te hebben gewoed. Jansen lag op de grond.

Het OM vervolgde de tieners omdat ze niet meteen de hulpdiensten waarschuwden. Justitie beredeneerde dat de 16-jarige Jansen wellicht nog gered had kunnen worden. De rechtbank stelt echter dat niet vaststaat dat hij is omgekomen nadat de container opnieuw dicht was gedaan. Het is waarschijnlijker dat hij al dood was toen hij werd gevonden en in dat geval is het meisje veel minder te verwijten.

Voor het opsluiten is hoofdverdachte Ricardo G. tot een jaar cel veroordeeld. Drie anderen kregen straffen van acht tot tien maanden. Het OM is in hoger beroep gegaan omdat de straffen te laag zouden zijn.

Het dove slachtoffer werd in de container opgesloten omdat hij ruzie had met Ricardo. De vader van Ricardo stelde dat de tieners Tano 'een lesje wilden leren'. Hoogstwaarschijnlijk heeft Jansen toen zelf een brand aangestoken.

Grote brand bij bedrijfspand Aarle-Rixtel

In een bedrijfspand in het Brabantse Aarle-Rixtel woedt maandagochtend een zeer grote brand. Het vuur brak iets na 11.00 uur uit bij het bedrijf Vermeulen Printservice aan de Helmondseweg. Al snel groeide het uit tot een grote uitslaande brand, meldt een woordvoerder van de brandweer.

De brandweer bestrijdt het vuur, rond 11.45 uur nam de rookontwikkeling af. Metingen hebben vooralsnog niet uitgewezen dat er gevaarlijke stoffen zijn vrijgekomen.

Sutil haalt uit naar zijn collega's

Adrian Sutil kende een drukke race. Zo had hij het op de baan lastig met landgenoten Nico Hülkenberg en Sebastian Vettel en ook met Robert Kubica en zijn ploeggenoot Vitantonio Liuzzi. Na de race haalde Sutil in Auto, Motor und Sport uit naar zijn collega's die enkele gevaarlijke capriolen uithaalden.

Vettel had na de race kritiek op Sutil die hem bij het op een ronde zetten niet voorbij liet gaan. Sutil sprak deze kritiek tegen doordat de blauwe vlaggen onduidelijk waren. "De blauwe vlaggen waren vanaf de baan niet goed te zien. Ze werden bovendien ook niet altijd correct gebruikt. Ik geloof dat ik tien ronden lang een blauwe vlag kreeg, terwijl ik juist voor iemand reed waarmee ik in een direct duel was."

"Dan wordt het natuurlijk lastig om te zien tegen wie je racet en tegen wie niet." vervolgt Sutil. "Daar komt nog bij dat ik om de laatste punten streed, en de Red Bulls en Toro Rosso's erg op elkaar lijken. Toen ik zag dat er een Red Bull achter me zat, heb ik hem gelijk voorbij gelaten."

Ook Hülkenberg kreeg ervan langs van Sutil, die vond dat hij erg gevaarlijk reed. "Ik heb echt geen idee waar hij mee bezig was. Hij reed één keer vol tegen me aan en op een ander moment duwde hij me op het rechte stuk bijna de muur in. Hij gaf echt totaal geen ruimte en ik raakte zelfs zijn sidepod."

De gevaarlijkste actie jegens Sutil was de actie van Kubica, die door de Duitser inhaald werd op het rechte stuk, maar hem rechts weer inhaalde toen hij de pits in verdween. "Daar valt niet veel over te vertellen, wat er gebeurde is denk ik wel duidelijk. Het was gewoon heel gevaarlijk en kostte me ook nog eens twintig seconden."

Tot slot had Sutil ook nog een paar 'mooie' woorden richting zijn ploeggenoot bij Force India Vitantonio Liuzzi, die hem in de race voorbleef na onder andere een inhaalactie. "Dat was geen normale inhaalactie. Zo gaat het soms tussen teamgenoten. Dat zag je ook bij McLaren in Turkije. Soms moet je je gewonnen geven."

WK Vandaag: 14 juni

FOK!sport blikt dagelijks vooruit op de groepswedstrijden, die op het WK voetbal worden gespeeld. Vandaag staan er opnieuw drie duels op het programma, waaronder de eerste wedstrijd van Oranje en wereldkampioen Italië


Poule E

Nederland v. Denemarken


Vandaag om half twee is het dan eindelijk de beurt aan Nederland. Bert van Marwijk mag na een lange voorbereiding laten zien wat voor team hij heeft neer kunnen zetten. Als groepshoofd gaat Nederland het WK in, en heel Nederland verwacht ook dat 'wij' doorgaan. Het eerste obstakel heet Denemarken. Na zes jaar afwezigheid op grote toernooien is het nu tijd dat de Denen eens succes gaan boeken. De goals moeten deze keer vooral komen van sterspeler Nicklas Bendtner. Verder herbergt het Deense team verder nog kwaliteiten in de persoon van Christian Eriksen en Daniel Jensen.

Japan v. Kameroen


Naast Nederland en Denemarken zitten ook nog Japan en Kameroen in poule E. Beide nemen het tegen elkaar op om vier uur. Het Japanse team is al een tijd aan de weg aan het timmeren. Sinds 1998 zijn ze elke keer geplaatst voor het WK, en de kwalificatie verliep vlekkeloos. Onder leiding van Shunsuke Nakamura hopen de Japanners proberen de poulefase te overleven. Het Afrikaanse land Kameroen is de tegenstander. Aanvaller Samuel Eto'o is natuurlijk de sterspeler en er zal veel van zijn vorm afhangen. Mocht zijn vorm in orde zijn kan Kameroen hoge ogen gaan gooien.

Poule F

Italië v. Paraguay


Wereldkampioen Italië mag om half negen zijn eerste WK wedstrijd gaan spelen. Uiteraard is het land favoriet en maakt mogelijk weer aanspraak op de Wereldtitel. Sterspeler Gianluigi Buffon mag achterin zijn goal schoon gaan houden terwijl Alberto Gilardino de doelpunten aan de andere kant mag maken. Tegenstander Paraguay ondergaat een verandering. Gerenomeerde spelers als José Chilavert en Carlos Gammara verlaten het nationaal elftal terwijl de jeugd upcoming is. De jeugd behoort al jaren tot de wereldtop en mogen zich dit toernooi gaan laten zien.


TV schema

Tijd Programma Zender
12:30 - 13:20 NOS WK Voetbal: voorbeschouwing Nederland - Denemarken Ned. 1
13:20 - 14:20 NOS WK Voetbal: 1ste helft Nederland - Denemarken Ned. 1
14:20 - 14:30 NOS WK Voetbal: wedstrijdanalyse Nederland - Denemarken Ned. 1
14:30 - 15:25 NOS WK Voetbal: 2de helft Nederland - Denemarken Ned. 1
15:25 - 15:50 NOS WK Voetbal: nabeschouwing Nederland - Denemarken Ned. 1
15:50 - 16:00 NOS WK Voetbal: voorbeschouwing Japan- Kameroen Ned. 1
16:00 - 16:50 NOS WK Voetbal: 1ste helft Japan- Kameroen Ned. 1
16:50 - 17:00 NOS WK Voetbal: wedstrijdanalyse Japan- Kameroen Ned. 1
17:00 - 18:05 NOS WK Voetbal: 2de helft Japan- Kameroen Ned. 1
19:00 - 20:00 NOS WK Journaal Ned. 1
20:00 - 20:20 NOS WK Voetbal: voorbeschouwing Italië - Paraguay Ned. 1
20:20 - 21:20 NOS WK Voetbal: 1ste helft Italië - Paraguay Ned. 1
21:20 - 21:30 NOS WK Voetbal: wedstrijdanalyse Italië - Paraguay Ned. 1
21:30 - 22:25 NOS WK Voetbal: 2de helft Italië - Paraguay Ned. 1
22:20 - 23:30 RTL Voetbal: VI Oranje RTL 7
22:25 - 22:30 NOS WK Voetbal: nabeschouwing Italië - Paraguay Ned. 1
22:30 - 23:25 NOS Studio Sportzomer Ned. 1

Rooney en A. Cole missen Engelse training

Engeland is niet ongeschonden uit de wedstrijd tegen de Verenigde Staten gekomen. Ledley King viel al geblesseerd uit en ook Wayne Rooney en Ashley Cole konden vandaag niet meetrainen.

Rooney kampte in de aanloop naar dit WK met een knieblessure, maar hij leek tot nu toe in een goede vorm te verkeren. Tegen de Verenigde Staten kon hij zich echter niet onderscheiden. Engeland speelde met 1-1 gelijk door een blunder van doelman Robert Green.

Naast Rooney ontbrak ook Ashley Cole vandaag op de training. De linksback van Chelsea was net op tijd hersteld van een gebroken enkel, maar heeft een dag extra rust nodig om te herstellen van de wedstrijd van zaterdag.

Martens uit het ziekenhuis

Naast de zware valpartij van Laurens ten Dam gisteren in de Ronde van Zwitserland was er ook goed nieuws. Paul Martens mocht gisteren het ziekenhuis van Valence verlaten.

De Duitser van Rabobank kwam afgelopen maandag ten val in de eerste etappe van de Dauphiné Libéré. Martens liep daarbij een ribbreuk en een scheur in de rechter nier op.

Het zal nog wel enkele weken duren voordat Martens weer volledig hersteld zal zijn.

Hagenaar in oog geschoten

Een 33-jarige man uit Den Haag is zondag in zijn oog geschoten. Tijdens een ruzie bij een woning werd de man met een luchtdrukpistool beschoten. Drie personen zijn aangehouden, meldt de politie.

De politie kreeg rond 19.15 uur een melding dat de gewonde man met zijn auto op weg zou zijn naar een ziekenhuis. Daar werd hij opgewacht door agenten, tegen wie hij verklaarde dat hij was neergeschoten bij een woning aan de Hoefkade. In de betreffende woning werden vervolgens twee mannen van 18 en 21 jaar en een 48-jarige vrouw aangehouden. Het is niet bekend of de man blijvend letsel aan zijn oog heeft overgehouden.

WoW: Cataclysm heeft 3000 nieuwe quests

Het is inmiddels al weer tijd voor de derde expansion van World of Warcraft genaamd "Cataclysm".

De game zal zo'n drieduizend nieuwe quests bevatten. Dat is erg veel in vergelijking met de duizend quests die uitkwamen met de release van de vorige expansion "Wrath of the Lich King". Tweederde van deze quests zullen zich lenen voor de levels 1 - 60. De andere duizend quests zullen zich focussen om je van level 80 naar de nieuwe level cap van 85 te brengen.

Naast de nieuwe quests zal zich ook een nieuwe profession genaamd "Archeology" geïntroduceerd worden. Zoals je al kunt raden zal dit een profession zijn die draait om het opgraven en ontdekken van oude wapens, voorwerpen en botten waarmee een soort dinosaurus skelet mount gemaakt kan worden

Er zullen ook een paar onderdelen geschrapt worden die op de Blizzcon dit jaar zijn getoond. Het belangrijkste onderdeel dat geschrapt gaat worden is de "Path of the Titans". Dit was een geavanceerd Character Creation systeem die volgens Blizzard de game te gecompliceerd zou maken.

Een nog veel uitgebreidere omschrijving vind je in de bron rechts onderin. Hieronder alvast wat screenshots van de expansion.

   

   

Brajkovic nog niet zeker van Tourdeelname

Ondanks zijn eindzege gisteren in de Dauphiné Libéré is de Sloveen Janez Brajkovic nog niet zeker van Tourdeelname. De ploegleider van RadioShack, Alain Gallopin, zei het nog niet zeker te weten of Brajkovic als knecht meegaat om Lance Armstrong te ondersteunen.

"We weten nog niet of Janez in juli of in augustus op vakantie kan," aldus Gallopin tegen Cyclingnews. "Er is een kans van vijftig procent kans dat hij deelneemt aan de Tour, na de Ronde van Zwitserland nemen wij als ploegleiding een beslissing."

Brajkovic is nog nooit in actie gekomen tijdens de Tour de France. Wel reed hij één keer de Giro d'Italia en twee keer de Vuelta á España.

Pirelli dichtbij terugkeer in de Formule 1

Pirelli is volgens Autosport.com dichtbij een rentree in de Formule 1. De Italiaanse bandenfirma heeft tijdens de Grand Prix in Montreal diverse gesprekken gevoerd met de teams en ook heeft de motosportchef van Pirelli, Paul Hembrey een gesprek gevoerd met de vertegenwoordigers van de FOTA.

Zijn aanwezigheid in Canada geeft aan dat de onderhandelingen met de FOTA vergevoerd zijn, ondanks dat FIA-president Jean Todt eerder aangaf een tender te willen uitschrijven. De teams hopen inmiddels dat de FIA en de FOM de mening van hun meenemen in hun beslissing.

"Hopelijk kunnen we het allemaal eens worden," verklaarde Christian Horner, teambaas van Red Bull. "Wat voor ons als onafhankelijk team enorm belangrijk is, is dat de kosten te overzien zijn. Ideaal zou zijn dat er gekozen wordt voor een bandenleverancier om zodoende de consistentie en verenigbaarheid bij alle teams te verzekeren. Ik denk dat de Pirelli-deal commercieel en praktisch erg interessant is en de meeste lijken het daar mee eens te zijn. Maar het is belangrijk dat de FIA en de FOM daar ook zo over denken."

Delta Lloyd treft nadere schikking woekerpolissen

Delta Lloyd heeft na jaren van onderhandelingen een nadere overeenkomst getroffen met de Stichting Verliespolis en Stichting WoekerpolisClaim, waarmee een eerdere overeenkomst van september 2008 is aangevuld en afgerond, meldt de Amsterdamse verzekeraar maandag.

Volgens de nadere overeenkomst worden kosten van beleggingsverzekeringspolissen met een waarde van meer dan honderdduizend euro beperkt tot maximaal 1,5 procent per jaar. Ook zijn er nadere afspraken gemaakt over beleggingsverzekeringen die gekoppeld zijn met een overlijdensrisicoverzekering waarvan de premie afhangt van het opgebouwde vermogen van de beleggingsverzekeringspolis. De inhoud van deze nadere afspraken wordt niet bekendgemaakt.

Tenslotte is afgesproken dat klanten die door bijzondere persoonlijke omstandigheden gedwongen waren om hun beleggingsverzekeringspolis stop te zetten, eveneens in aanmerking komen voor de compensatieregeling van september 2008.

Delta Lloyd heeft klanten die recht hebben op compensatie een brief gestuurd, met een indicatie van de compensatie waar zij recht op hebben. Dit geldt echter niet voor de 'schrijnende gevallen', die door persoonlijke omstandigheden hun polissen moesten stopzetten. Deze klanten moeten zelf actie ondernemen.

Oranjeplein begint vol te lopen

Het zogenoemde Oranjeplein nabij Soccer City in Johannesburg begint in de loop van vanmorgen langzaam vol te stromen met Nederlandse fans. Speciaal voor de Nederlanders worden er op de plek tot ongeveer een uur voor de wedstrijd festiviteiten georganiseerd.

Pas kort voor aanvang kreeg voorzitter Lloyd Vandenberg van de Supportersclub Oranje toestemming iets voor de Nederlanders te organiseren. Bij voorgaande toernooien waren er vaak grote pleinen in het midden van de stad, waar de festiviteiten plaatsvonden. Op die evenementen waren ook meer Nederlanders.

Toch verwacht Vandenberg zeker 20.000 Nederlanders in het stadion. "Vijfduizend uit Nederland, de rest zijn landgenoten die hier in de omgeving wonen." De gasten van de Oranjecamping zijn inmiddels ook onderweg naar het plein van Vandenberg.

[E3] Nieuwe gameplay beelden Sonic the Hedgehog 4

Beetje bij beetje komen we steeds meer te weten over Sonic the Hedgehog 4. De blauwe egel gaat met deze game terug naar 2D. Er zijn nieuwe videobeelden verschenen waar gameplay en een interview met Ken Balough tijdens de E3 te zien zijn.

Sonic the Hedgehog 4 zal in vier delen verschijnen als download voor de Wii, Xbox 360, Playstation 3, iPhone en iPod Touch. In het totaal zal het spel zestien episodes bevatten. De boss battles zullen weer een belangrijke plaats innemen. En niet te vergeten, alles draait om snelheid!

Meer hoef ik niet te zeggen! Zijn jullie net zo onder de indruk als ik?

 

 

 

Binnenvaart wint marktaandeel containervervoer

De binnenvaart heeft in het crisisjaar 2009 zijn positie in het vervoer van containers versterkt, meldt het Havenbedrijf Rotterdam maandag. Het aandeel van de binnenvaart in de Rotterdamse 'modal split' nam ten opzichte van het voorgaande jaar toe van 30 naar 33 procent. Het spoorvervoer daalde van 13 naar 11 procent en is terug op het aandeel van 2006. Het wegvervoer leverde ook in, van 57 naar 56 procent.

Het totale volume van het achterlandvervoer in 2009 daalde met 12 procent ten opzichte van 2008. De afname bij het spoor was 25 procent. Over water werd 3 procent minder getransporteerd. Over de weg liep het volume 14 procent terug.

Het Havenbedrijf wijst op de flexibeler tariefstelling van binnenvaart en wegvervoer als verklaring voor de geringe daling in deze categorieën in vergelijking met spoorvervoer. Verder profiteerde de binnenvaart van het wegvallen van beperkingen in de afhandelingcapaciteit op de zeeterminals, aldus het havenbedrijf.

Verder ziet het bedrijf toekomstige groei van de containeroverslag op de grote terminals aan de westkant van de haven. Daarbij worden vanaf 2013 terminals op de Tweede Maasvlakte operationeel.

Informateur: verkenning niet vrijblijvend

De verkennende gesprekken waarmee informateur Uri Rosenthal (VVD) maandag begint, zijn niet vrijblijvend. Dat zei Rosenthal tijdens een persconferentie voorafgaand aan de gesprekken met de tien fractievoorzitters uit de Tweede Kamer. "De verkenning moet wel ergens toe leiden."

Koningin Beatrix heeft Rosenthal zaterdag verzocht op korte termijn te verkennen of er een kabinet kan worden gesmeed waar de twee winnaars van de verkiezingen, VVD en PVV, deel van uitmaken. Het staatshoofd refereerde in haar opdracht aan de 'moeilijke situatie waarin ons land verkeert'.

"Die mededeling is ooit ook gedaan bij het tweede kabinet-Colijn in 1935", zei Rosenthal. Dat was midden in de toenmalige crisis. "De situatie is ernstig, ook nu", zei de senator en hoogleraar. Dan gaat het niet alleen over het politieke landschap, maar ook over het politieke landschap 'dat door sommigen wordt beschouwd als een verpulverd tafereel'.

Rosenthal kon niet zeggen hoe lang hij bezig denkt te zijn. "Dat hangt af van de inhoud van de gesprekken. Ik werk zo snel mogelijk maar dat mag nooit leiden tot onzorgvuldige toestanden", zei de fractievoorzitter van de VVD in de Eerste Kamer. "Ik ben niet geneigd zaken op hun beloop te laten als ik ze snel kan afhandelen", voegde hij daar aan toe.

De gesprekken met de fractievoorzitters duren de hele dag. Als eerste is Mark Rutte (VVD) aan de beurt.

Sneijder vertrouwt op kwaliteit

Wesley Sneijder denkt dat Nederland van Denemarken wint als het team zich volledig inzet. "We zullen strijd moeten leveren, maar wij hebben meer kwaliteit. Als we dat doen zal de kwaliteit altijd winnen." Op de gemakkelijke zege die in Nederland wordt verwacht, rekent de spelmaker van Oranje niet. "Het is geen ploeg die we even met 3-0 of 4-0 van de mat poetsen."

Sneijder heeft zin in de wedstrijd van vanmiddag. "Ik denk dat Denemarken een ploeg is met veel passie, veel strijd en echt als een team fungeert." De Champions League-winnaar verwacht een wedstrijd op het scherpst van de snede. "Dat zijn de mooiste wedstrijden."

Dat de Nederlanders en Denen elkaar goed kennen is een pluspunt voor Sneijder. "Ik heb zelf nog met Dennis Rommedahl gespeeld en mijn zaakwaarnemer Sören Lerby is een Deen. Het zijn altijd leuke wedstrijden als je mensen van de andere kant kent." Het leuke is echter ondergeschikt aan het belang van het duel. "Je moet je openingsduel winnen als je niet meteen achter de feiten aan wil lopen. Het is dus meteen de belangrijkste wedstrijd."

'3D-brillen in bios zijn infectiehaard'

De 3D-brillen die men in de bioscopen in bruikleen krijgt zijn een bron van bacteriën die infecties kunnen veroorzaken. Dat zegt het televisiemagazine Good Housekeeping van de Amerikaanse zender ABC.

De brillen kunnen oogontstekingen, voedselvergiftiging, huidaandoeningen, bloedvergiftiging en longontsteking veroorzaken. En ook al zitten ze in een zakje zodra je de zaal binnenloopt, de brillen zijn verre van schoon.

Artsen zijn overigens niet onder de indruk van het onderzoek. Volgens hen zijn deurknoppen en armleuningen in de bioscoop net zo vies. Bovendien leven we nu eenmaal in een wereld waar het niet overal steriel is, aldus de artsen.

Ooit was er water op Mars

De planeet Mars staat bij ons allemaal bekend als een rode, stoffige planeet. Maar dat is niet altijd zo geweest. Wetenschappers van de Universiteit van Colorado hebben ontdekt dat ooit een derde van het aardoppervlak op Mars bedekt was met water.

Op de rode planeet was zo'n 3,5 miljard jaar geleden een oceaan die zich uitstrekte over zesendertig procent van het oppervlak. De oceaan bevatte 48 miljoen kubieke kilometer water en was gemiddeld 1800 meter diep.

De studie is gebaseerd op een uitgebreid onderzoek van de opgedroogde rivierdelta's en duizenden rivierdalen op Mars. Onderzoeksleider Brian Hynek publiceerde het onderzoek deze maand in het tijdschrift Nature Geoscience. Hij denkt dat Mars ooit een watercyclus had met rivieren en oceanen. Het water uit die cyclus zou na verdamping wolken hebben gevormd in de atmosfeer, waaruit het kon regenen.

De oceaan op Mars bevatte ongeveer een tiende van de hoeveelheid water in onze, aardse oceanen, terwijl Mars een omvang van ongeveer de helft van de aarde heeft. De wetenschappers ondekten verder dat er op de planeet veertigduizend rivierdalen waren, vier keer zoveel als eerder werd gesignaleerd.

De vraag die voortvloeit uit de ontdekking dat er veel water op Mars moet zijn geweest, is natuurlijk of er dan ook leven was? Hynek denkt van wel. Volgens hem moeten de oceanen hebben gewemeld van de microben. Ook het leven op aarde moet zijn onstaan toen er nog oceanen op Mars waren. Waarom de oceanen op Mars zijn verdwenen, is ook voor de onderzoekers onduidelijk, maar het staat voor hen vast dat er ooit water was op de planeet die nu één en al woestijn is. 

Ooit geen rode, maar een blauwe planeet?

Henin: "Benieuwd naar mijn niveau op gras"

Justine Henin komt deze week ter voorbereiding op Wimbledon uit tijdens het WTA-toernooi van Rosmalen, het UNICEF-Open. De Belgische speelt vanmiddag haar eerste partij op gras sinds drie jaar en is erg benieuwd naar haar niveau op deze ondergrond.

"Ik ben benieuwd, het is bovendien heel bijzonder om voor het eerst sinds mijn comeback weer als hoogst geplaatste speelster aan een toernooi te beginnen," zei Henin tijdens een persconferentie. "Het is een prima toernooi, lekker dichtbij huis ook. Ik heb hier vaker met plezier gespeeld."

Verder werd er veel gevraagd over haar verwachtingen voor Wimbledon. Het blijkt dat de voormalig nummer één van de wereld niet met al te hoge verwachtingen wil afreizen naar Londen. "Het zou een vergissing zijn daar naartoe te gaan met als doel te winnen. Ik moet er vooral van genieten."

Nederland - Denemarken live op FOK!sport

Vanmiddag om 13:30 uur trapt ook Nederland voor het eerst af tijdens het Wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika. In het Soccer City Stadium te Johannesburg is Denemarken de eerste tegenstander van Oranje in Poule E.

Zullen de manschappen van Bert van Marwijk de hoge verwachtingen direct waar kunnen maken of zal Morten Olsen en zijn Deense ploeg het de Oranje-spelers lastig maken tijdens de eerste groepswedstrijd? Vanaf 13:30 uur zal FOK!sport de wedstrijd live verslaan!

Dus heb je vanmiddag geen vrij kunnen krijgen van je baas of kan je, om wat voor reden dan ook, de wedstrijd niet op televisie volgen? Kijk vanaf 13.30 uur op FOK!sport en volg hier aan de hand van een live-verslag de wedstrijd. De belangrijkste gebeurtenissen + karakteristieken worden in de vorm van een verslag via deze site aangeboden.

Koeman: "Dembélé staat stil in zijn ontwikkeling"

Ronald Koeman heeft in de Belgische krant La Dernière Heure kritiek geuit op Moussa Dembélé. De oud-trainer van AZ ziet niet dat de Belgische aanvaller zijn best doet om een betere voetballer te worden.

"In tegenstelling tot Maarten Martens zie ik niet dat hij werkt om zich te verbeteren", aldus een kritische Koeman. "Moussa staat stil in zijn ontwikkeling als voetballer, hij is niet spelbepalend."

Koeman werkte aan het begin van afgelopen seizoen nog met Dembélé samen bij AZ. De oefenmeester werd eind 2009 ontslagen. De 47-jarige Zaandammer lijkt niet te spreken over de recente prestaties van de Belg.

"Moussa speelt teveel naar de zijkant in plaats van naar het doel. Zijn probleem is dat hij zijn voetballende kwaliteiten niet laat renderen. Je kunt je afvragen of Dembélé nog een stap vooruit zal zetten", besluit Koeman.

Oliebedrijven distantiëren zich van BP

De bestuursvoorzitters van 's werelds grootste olieconcerns zullen dinsdag verklaren dat het olielek van BP in de Golf van Mexico 'vermijdbaar was', waarmee ze zich voor het eerst publiekelijk zullen distantiëren van het Britse olieconcern, zo meldt de Financial Times maandag.

De bestuursvoorzitters van Exxon Mobil Corp, Royal Dutch Shell plc, Chevron Corp en ConocoPhillips zullen verklaren dat oliebedrijven dit soort ongelukken kunnen vermijden door de huidige 'best practices' te volgen, blijkt uit de getuigenissen van de bestuursvoorzitters tegenover leden van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.

De olieproducenten zullen volgens de krant ook pleiten voor voortzetting van diepzeeboringen in de Golf van Mexico.

A73 dicht door ongeval

Op de snelweg A73 heeft maandagochtend ter hoogte van knooppunt Het Vonderen een aanrijding tussen twee vrachtauto's plaatsgevonden. Door de ravage is de snelweg zeker tot half drie maandagmiddag afgesloten in zuidelijke richting.

Door het ongeval dat plaatsvond vlak voor het punt waar de A73 overgaat in de A2 ontstonden lange files. Eén chauffeur raakte bekneld in zijn voertuig. De oorzaak van het ongeluk is nog niet bekend.

Del Bosque onder indruk van 'technisch' Duitsland

De 4-0 overwinning van Duitsland op Australië is bij Vicente Del Bosque niet onopgemerkt gebleven. De bondscoach van Spanje was vooral onder de indruk van het technisch begaafde spel van de Duitsers.

"Duitsland heeft een ploeg die een heel nieuwe weg is ingeslagen en die technisch zeer sterk is", aldus Del Bosque tegenover Canal+. "Ze zijn in de afgelopen jaren enorm veranderd."

Ook het spel van Argentinië, dat met 1-0 van Nigeria won, kon de Spanjaard wel bekoren. "Ze hebben een team met kwaliteiten, maar hebben ook veel ervaring in de achterhoede."

Spanje komt zelf woensdag voor het eerst in actie tegen Zwitserland. "We geloven niet dat we beter zijn dan we in werkelijkheid zijn. Dat is de manier om zo ver mogelijk te komen", vindt de 59-jarige trainer, die bondscoach werd nadat Spanje twee jaar geleden de Europese titel pakte.

Patrice Désilets weg bij Ubisoft

Ubisoft heeft officieel bekend gemaakt dat Patrice Désilets ontslag heeft genomen bij het bedrijf. Ze brachten het wat genuanceerder: “Patrice Désilets has decided to take a creative break from the industry”.

Désilets is vooral bekend door zijn werk aan de Assassins Creed-serie. Na wat meer vragen door de pers heeft Ubisoft nog het volgende gepubliceerd: “With his role on project essentially done, Patrice Désilets has decided to take a creative break from the industry and is no longer working on Assassin's Creed Brotherhood”. Het bericht is niet echt een verrassing, want het vertrek van Désilets zat al een tijdje in de geruchtenmolen. Het lijkt erop dat het ontslag van Désilets puur op vrijwillige basis is verlopen.

Engeland mist King mogelijk rest van het WK

Fabio Capello moet het de rest van het wereldkampioenschap mogelijk stellen zonder verdedigder Ledley King. De speler van Tottenham Hotspur liep in de wedstrijd tegen de Verenigde Staten een liesblessure op.

Normaal gesproken staat voor zijn blessure een herstelperiode van twee of drie weken, waardoor King pas in een ver stadium weer zou kunnen instromen bij de groep. King was de vervanger in de defensie van Rio Ferdinand, die vlak voor het WK geblesseerd moest afhaken.

[Actie] Hoe kijk jij de duels van Oranje?

En wij zijn wel heel benieuwd in welke sfeer FOK!kers de eerste wedstrijd van Oranje gaan bekijken. Doe je helemaal niets? Of is jouw huis ook versierd? Vier je het met vrienden of in de kroeg? Wij willen het weten en zien! Kijk op ons WK forum hoe je mee kan doen.

Wat kun je winnen?

Niet alleen wij zijn heel benieuwd naar jullie foto's, ook Eminent is erg benieuwd en wilde graag meewerken aan deze actie. Zij stellen maar liefst 10 Eminent WK muizen beschikbaar voor de winnaars van deze actie!

De Eminent EM3190 WK Muis Holland is een speciaal ontworpen muis voor het wereldkampioenschap voetbal 2010. De muis is ideaal voor thuis, kantoor en reisgebruik.

Kennedy (Ajax) naar Kayserispor

Kennedy Bakircioglü zal zo goed als zeker vertrekken naar het Turkse Kayserispor. De Zweedse aanvaller van Ajax kan transfervrij vertrekken en onderhandelt momenteel over de laatste details van een meerjarig contract met de nummer 8 van de Turkse competitie, aldus AD Sportwereld.

De 29-jarige oud-FC Twente speler had nog tot en met 2011 een contract in Amsterdam, maar mag desondanks transfervrij vetrekken van trainer Martin Jol. Ajax moet bezuinigen en wil het aantal contractspelers drastisch inkrimpen. Om die reden vertrok grootverdiener Gabri vorige maand ook al transfervrij naar Umm-Salal in Qatar.

Ten Dam mikt op Vuelta

Amper een dag na zijn zware valpartij in de Tour de Suisse heeft Laurens ten Dam de hoop uitgesproken dit jaar te starten in de Vuelta d'España. De renner van Rabobank liep gisteren een kapotte kin, een gebroken pols en gebroken ruggenwervels op na een val in een afdaling en mist daardoor de Tour de France.

"Ik heb zojuist min of meer met Laurens afgesproken, dat we samen naar de Ronde van Spanje gaan," aldus Dion van Bommel, de teamarts van Rabobank, die zegt dat Ten Dam veel pijn heeft. "Dat zal voorlopig wel zo blijven. Hij zal veel pijnstillers nodig hebben."

"Maandagochtend ga ik in het ziekenhuis met de behandelende artsen overleggen hoe en wanneer hij naar huis kan gaan. Daarna zal het herstel nog geruime tijd in beslag nemen, maar de Vuelta moet haalbaar zijn."

Australië: tien jaar cel voor bomgrap

Wie in Australië voor de grap roept dat er een bom in een vliegtuig of op een luchthaven is verstopt, kan voortaan tien jaar gevangenisstraf krijgen. Tot dusverre werden dergelijke bomgrappen bestraft met hooguit twee jaar cel. De wet wordt echter drastisch aangescherpt, heeft minister van binnenlandse zaken Brendan O'Connor maandag aangekondigd. Nog deze maand wordt daartoe een voorstel aan het parlement voorgelegd.

O'Connor zei dat de mislukte aanslag op eerste kerstdag, waarbij een Nigeriaan een bom tot ontploffing wilde brengen aan boord van een vliegtuig boven Detroit, de aanleiding vormt. Volgens de minister is men zich sindsdien zeer scherp bewust van 'het potentiële gevaar van grappen en van terreurdaden'.

Geweld tegen piloten wordt voortaan ook zwaarder bestraft. De maximale straf wordt verhoogd van vijftien tot twintig jaar cel. Het beschadigen van een start- of landingsbaan of een luchtverkeerstoren kan voortaan veertien jaar cel opleveren. Op kaping of vernieling van een vliegtuig blijft maximaal levenslang staan.

Echte bedreigingen, maar ook grappen leiden tot grote onrust en veel ongemak voor passagiers en jagen de luchtvaartindustrie onnodig op kosten, zo stelde O'Connor.

Vitesse kampt met tekort op begroting

Vitesse heeft laten weten dat het geen sluitende begroting heeft kunnen indienen bij de KNVB. De Arnhemmers kampen met een gat in de begroting. Algemeen directeur Paul van der Kraan liet in het midden hoe groot het gat was.

Door het gat zal Vitesse niet direct in de problemen komen. De Arnhemse club zal namelijk niet onder financieel toezicht van de KNVB komen te staan. Financiële cijfers uit de voorgaande jaren zorgen ervoor dat Vitesse sowieso is verzekerd van een Categorie II. Op de begroting gaat Vitesse uit van twaalf miljoen aan inkomsten.

Vitesse zal nu op zoek gaan naar een manier om de uitgaven te beperken. Bezuinigingen in de spelersgroep lijken te worden toegepast. De verkoop van Serginho Greene is voor Arnhemmers een belangrijke optie. De middenvelder is op zoek naar een nieuwe werkgever.

[E3] Kinect in november

Kinect komt eraan en dit zal in november dit jaar gaan gebeuren. Een specifieke datum is nog niet bekend en een prijs zal waarschijnlijk met de de conferentie van Microsoft bekend gemaakt gaan worden.

Na het Kinect Event zat er een opmerkelijk plaatje bij de perskit die de pers kreeg, hierop stond dat de Kinect in november zal komen. Bekijk hieronder dat plaatje en nog een plaatje om een idee te krijgen van het uiterlijk van de Kinect.

Kinect

Kinect

Tijgers doden man in Chinese dierentuin

In een dierentuin in het noorden van China heeft een groep tijgers een 45-jarige man gedood. De 17-jarige zoon van de man is door medewerkers van de dierentuin ongedeerd uit het verblijf van de dieren gehaald.

De zoon verklaarde dat de omheining van het verblijf automatisch opende, waarna het tweetal naar binnen ging. Pas toen de hekken weer gesloten waren, realiseerden de twee zich dat ze in het verblijf van de Siberische tijgers terecht waren gekomen.

[E3] Sony komt met Singstar Dance

Singstar Dance is de titel van het nieuwste deel in de karaoke-serie voor de Playstation 3. Dit stelt website Computer and Videogames in de aanloop naar de persconferentie van Sony op de E3-beurs in Los Angeles.

Singstar is één van de meest succesvolle game-series van Sony. In deze karaoke-games is het de bedoeling om met de meegeleverde microfoon met de tekst op het scherm mee te zingen. Hierbij worden er punten uitgedeeld voor het halen van de juiste toonhoogtes.

Wereldwijd zijn er meer dan 70 unieke delen binnen de Singstar-serie uitgebracht. Sommige delen uit de karaoke-serie werden enkel in bepaalde territoria gelanceerd. Zo verschenen er twee delen specifiek voor de Nederlandse markt.

Het is niet bekend welke innovaties Singstar Dance met zich mee gaat brengen. Wellicht dat ondersteuning voor de bewegingsgevoelige controller van Sony, de PlayStation Move, spelers de mogelijkheid geeft om op de muziek mee te dansen.

Sony komt met 'Singstar Dance'
Sony komt met 'Singstar Dance' (Foto: Novum)

Condooms vliegen over toonbank na zege Zuid-Korea

De drogisterijen in Zuid-Korea hebben prima zaken gedaan afgelopen weekend. Na het duel met Griekenland, dat Zuid-Korea met 2-0 wist te winnen, vlogen de condooms de deur uit. Niet alleen het voorbehoedsmiddel was in trek. Ook de fastfoodketens en supermarkten kregen te maken met een hogere omzet.

Toch waren het vooral de condooms die de records braken. Volgens JoongAng Daily werden er na het gewonnen duel met Griekenland vijfmaal meer condooms verkocht als tijdens het WK 2006, toen de Aziaten roemloos ten onder gingen in de poulefase.

Veerboot gekapseisd op Ganges

Op de rivier de Ganges is maandag een veerboot met minstens zestig passagiers gekapseisd. Vermoedelijk zijn minstens 35 mensen verdronken. De opvarenden waren op weg naar een tempel, voor een religieuze ceremonie. Dit heeft de politie van de Indiase deelstaat Uttar Pradesh bekendgemaakt.

Onder de slachtoffers zijn veel vrouwen en kinderen. De boot was zwaar overbeladen. Er zaten zeker zestig en mogeliijk zelfs zeventig mensen in de boot, die slechts berekend was op dertig passagiers.

Wenger tipt Oranje en Van Persie

Arsène Wenger tipt Robin van Persie als kanshebber om als beste speler van het WK 2010 gekozen te worden. De manager van Arsenal: "Ik hoor steeds de namen van Ronaldo, Rooney en Messi, maar het zou mij niets verbazen als Van Persie topscorer en beste speler van het toernooi wordt. Hij is topfit en ongelooflijk scherp."

Wenger tipt verder het Nederlands elftal nog als één van de kanshebbers voor de wereldtitel. "Ik tip ze met Spanje, Argentinië en Engeland voor een plaats bij de laatste vier." 

Bijna vier miljoen kijkers voor Duitsland - Australië

De wedstrijd Duitsland - Australië van het WK Voetbal, die gisteren op Nederland 1 werd uitgezonden, trok 3,6 miljoen kijkers. Dat heeft Stichting KijkOnderzoek (SKO) vandaag bekendgemaakt. De wedstrijd was daarmee het best bekeken televisieprogramma. SKO telt alleen de kijkers thuis.

Vanmiddag speelt het Nederlands elftal tegen Denemarken. Wedstrijden die 's middags worden gespeeld, trekken meestal minder kijkers. De verwachting is wel dat veel mensen Oranje op kantoor of op school zullen zien spelen. Als Nederland goed presteert op het WK nemen de kijkcijfers toe.

In 1998 keek een recordaantal van 11,7 miljoen mensen toen Nederland in de halve finale tegen Brazilië speelde.

Stekelenburg: "Niet weg vanwege geld"

Maarten Stekelenburg is niet van plan om zich door geld te laten leiden bij het bepalen van zijn toekomst. "Ik zal Ajax niet verlaten om veel geld te verdienen, wil zo hoog mogelijk spelen. Geld is niet belangrijk," aldus de doelman van Oranje.

Stekelenburg benadrukt nog niet bezig te zijn met een mogelijke transfer. "Ik focus volledig op dit WK. Ooit wil ik wel de stap maken en ik heb daar een mooie leeftijd voor. Maar ik heb ook met Ajax te maken. Ik mag uiteraard niet voor niks weg. En er is nu niets concreets."

Nederland iets in het voordeel tegen Denemarken

Nederland en Denemarken hebben ook in het verleden regelmatig een wedstrijd tegen elkaar gevoetbald. Vandaag staan beide ploegen voor de dertigste keer tegenover elkaar.

In de vorige 29 wedstrijden won Nederland elf maal en verloor het acht duels. Tien duels eindigden in het verleden gelijk. Het doelsaldo spreekt ook in het voordeel van Oranje 57 voor 42 tegen.

De laatste onderlinge confrontatie dateert van 29 mei 2008. Toen speelden beide ploegen tegen elkaar in Eindhoven. Het duel eindigde toen in een 1-1 gelijkspel.

Krajicek, Rus stijgen op wereldranglijst

Op de nieuwste editie van de wereldranglijst bij de vrouwen is de Chinese Na Li de toptien binnengekomen. Li, die gisteren het grastoernooi in Birmingham wist te winnen, steeg een plekje en is nu de nummer tien van de wereld.

Voor de rest veranderde er niets in de top van de wereldranglijst. Serena Williams blijft leiden, voor zus Venus en de Deense Caroline Wozniacki. Michaëlla Krajicek is nog altijd de beste Nederlandse op de wereldranglijst. Krajicek steeg twee plaatsen en staat nu 121e. Arantxa Rus klom een plekje en staat nu 124e.

Olga's WK-feitje van de dag

Tijdens het WK voetbal brengt Olga, manager sport op FOK!, elke dag een feit over een van de landen die die dag in actie komen of een andere gebeurtenis van WK's in het verleden. Naast dat Nederland vandaag zijn eerste wedstrijd van dit WK speelt, moet ook Kameroen aan de bak. Japan is de tegenstander.

Kameroen slaagde er als tweede Afrikaans land in (na Marokko op het WK van 1986) om de tweede ronde van een eindronde bij een WK te bereiken. Dit lukte ze op het WK van 1990 in Italië. In de openingswedstrijd van dat toernooi zorgden ze voor een daverende verrassing door de titelverdediger Argentinië met 1-0 te verslaan.

François Omam-Biyik zorgde voor de enige treffer van de wedstrijd. Opvallend was dat zijn broer André Kana-Biyik net daarvoor van het veld was gestuurd vanwege een rode kaart. Overigens eindigde Kameroen die wedstrijd met negen man, omdat ook Benjamin Massing met rood werd weggestuurd.

Löw: "We hebben hier jaren aan gewerkt"

Gisteren toonden het Duitse voetbalelftal aan de wereld waar het de afgelopen periode keihard aan had gewerkt. Stond eerder nog het Duitse voetbal synoniem voor hard werken en nooit opgeven ging het gisteren ineens aanvallend een stuk makkelijker. Het elftal van trainer Joachim Löw won met 4-0 van Australië dankzij technisch en aanvallend voetbal.

Löw reageerde vol trots: "De manier waarop we aanvielen en onze wijze van passen is iets waar we de laatste jaren hard aan gewerkt hebben," sprak de bondscoach. "Ongebruikte ruimte gebruiken: dat is de voorwaarde om goed te voetballen."

Tevreden stelde de bondscoach vast dat het de hele wedstrijd Duitsland was dat domineerde: "Australië speelde defensief, waardoor we sneller de bal hebben overgespeeld en de Australische verdediging probeerde 'door te prikken' met aanvallende impulsen van Podolsk, Klose, Özil, Müller en Khedira. Australië verdedigde met tien spelers. Zonder heel goed te passenm kom je daar niet doorheen. We waren heel sterk aan de de bal en creeërden enkele mooie doelpunten."

Na zijn lofzang begon Löw met het temperen van de euforie: "We krijgen nog sterkere tegenstanders."

Helft minder files door WK voetbal

Automobilisten ondervinden maandagochtend weinig verkeershinder. "De ochtendspits heeft de helft minder files dan normaal", zegt een woordvoerder van de ANWB.

De rustige ochtendspits komt door de WK-voetbalwedstrijd maandagmiddag tussen Nederland en Denemarken. Volgens de woordvoerder hebben veel mensen een hele of halve dag vrij genomen of ze werken thuis. "Normaal staat er op maandagochtend rond 08.30 uur een file van ruim 200 kilometer. Dat is vandaag fors minder."

Vooral rond Den Haag en Rotterdam is het minder druk. Bij Amsterdam en Utrecht staan er wel wat files, maar niet veel. "Ook zullen automobilisten nauwelijks last hebben van de avondspits", aldus de woordvoerder.

'James ontevreden met opstelling Capello'

David James zag zaterdag vanaf de reservebank hoe college-doelman Robert Green een geweldige blunder maakte tegen de VS (1-1). De sluitpost van Portsmouth is niet tevreden met het selectiebeleid van bondscoach Fabio Capello.

Volgens The Daily Mail vormt de communicatie tussen James en de Italiaanse technische staf een probleem, maar zorgen enkele beslissingen van Capello vooral voor onvrede. Zo vindt hij dat hij geen goede kans heeft gekregen om zichzelf te bewijzen.

James kreeg in de laatste oefenwedstrijd van de Engelsen namelijk geen speeltijd. Bovendien zou hij boos zijn over het feit dat Capello pas een uur en drie kwartier voor de aftrap tegen de VS bekendmaakte dat Green zou keepen.

Zelf ontkent James dat hij problemen heeft met Capello. "Maar ik ben fit en kan spelen", benadrukt de 39-jarige sluitpost. Volgens de bookies is Robert Green nog altijd favoriet om bij de volgende wedstrijd onder de lat te staan. Die is vrijdag tegen Algerije.

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag een blik op de arbeidsmarkt.

Een rechts kabinet komt steeds dichterbij. We gaan de dingen dus zakelijker aanpakken. Maar die zakelijke aanpak moet dan wel twee kanten op werken. Veertig chauffeurs hebben van hun werkgever, het Drentse vervoersbedrijf Urocargo in Emmer-Compascuum, nog drie maanden salaris tegoed. Salaris, dat is de primaire reden, waarom mensen bereid zijn, zich in te spannen voor een ander. Voor wat, hoort wat. Daarom een gewetensvraag:

Opnieuw onrustig in zuiden Kirgizië

In het zuiden van Kirgizië was het ook maandag weer onrustig. In Osj, waar voedsel en drinkwater inmiddels schaars zijn geworden, werden weer gebouwen in brand gestoken. In Jalal-Abad verzamelden gewapende Kirgiziërs zich op het centrale plein. Sinds donderdag zijn bij tegen de Oezbeekse minderheid gericht geweld 117 doden en vijftienhonderd gewonden gevallen. Dit heeft het ministerie van volksgezondheid in Bisjkek bekendgemaakt.

Ruim 75 duizend Oezbeken zijn het afgelopen weekeinde Kirgizië ontvlucht. De interimregering heeft leger en politie opdracht gegeven relschoppers neer te schieten, maar ook dat heeft het geweld niet kunnen stoppen. De regering vroeg Rusland zaterdag om militaire hulp, maar het Kremlin wilde daar niet op ingaan. Rusland stuurde zondag wel een bataljon van ongeveer driehonderd man paratroepen om de bewaking van zijn luchtmachtbasis in het noorden van Kirgizië te versterken, meldde het persbureau Interfax.

De gevluchte Oezbeken zijn voornamelijk bejaarden, vrouwen en kinderen. Velen hebben schotwonden, meldde het Oezbeekse ministerie voor noodsituaties aan het Russische persbureau RIA Novosti. Op verschillende plaatsen in Oezbekistan zijn opvangkampen ingericht.

Osj, met 250 duizend inwoners de tweede stad van Kirgizië, is voor een groot deel platgebrand.

Help! Oranje speelt en ik moet werken

Vanmiddag staat het treffen tussen Nederland en Denemarken op het programma. Niet iedereen is in de gelegenheid om het Nederlands Elftal te volgen in Zuid Afrika en daarom zetten we alle mogelijkheden even voor je op een rijtje.

Natuurlijk kun je bij de NOS terecht. Nederland 1 zal vanaf 12.30 uur in het teken staan van Oranje. Ook op internet is vanaf half één een stream beschikbaar om het voetbal te volgen. Radio 1 zal ook bij de wedstrijd aanwezig zijn. Uiteraard geniet je dan ook van het zenuwachtige commentaar van Jack van Gelder. Radio 1 kun je online luisteren via www.radio1.nl of via de ether (91.8/95.0/98.4/98.9/104.4/104.8/105.3) of kijk voor de kabelfrequentie op de site van je kabelaar. Ook BNRNieuwsradio besteedt aandacht aan het WK. Wil jij de mening van Prem Radhakishun echt niet missen stem dan af op BNR.

Natuurlijk kun je ook op FOK!sport blijven hangen om op de hoogte gehouden te worden van de stand van zaken in Johannesburg. Alle hoogtepunten en karakteristieken worden door onze redactie bijgehouden en vrijwel real-time gepost.

[NBA] Celtics één zege verwijderd van kampioenschap

Boston Celtics heeft nog maar één zege nodig voor het kampioenschap in de Noord-Amerikaanse profcompetitie NBA. In de vijfde wedstrijd werd Los Angeles Lakers met 92-86 verslagen. In de best-of-seven series staat Boston nu met 3-2 voor.

Paul Pierce en Kevin Garnett eisten een hoofdrol op. Pierce kwam tot 27 punten, Garnett  was goed voor 18 punten en 10 rebounds. Morgen kan Boston bij winst de achttiende titel in de clubhistorie pakken.

'Man United heeft interesse in Raúl'

De Engelse Boulevardkrant The Daily Mail weet te melden dat Manchester United van plan zou zijn om Raúl González Blanco transfervrij over te nemen van Real Madrid. Het contract van de speler in Madrileense dienst wordt niet verlengd.

Real-president Florentino Pérez startte in de zomer van 2009 met een nieuw project. De Koninklijke moest bestaan uit absolute toppers. Voor torenhoge bedragen werden spelers als Cristiano Ronaldo, Kaká en Karim Benzema aangetrokken. Voor de vedette van de negenvoudig Champions League-winnaar moest vaak een plaats op de bank vrij gehouden worden. Supporters van Real zijn het daarmee vaak oneens, omdat de speler de geschiedenis van de club draagt.

Of Raúl daadwerkelijk naar het koude Engeland zal overstappen is nog maar de vraag. Hij heeft al meerdere malen aangegeven er niets voor te voelen zijn voetballiefde te verlaten.

Zidane uit kritiek op Franse team

Zinedine Zidane zag zijn geboorteland Algerije gisteren verliezen van Slovenië en ook bij het openingsduel van Frankrijk had de voormalig topvoetballer weinig positiefs gezien. Tegenover Canal+ reageert Zidane teleurgesteld op de remise tegen Uruguay.

"Domenech kiest de spelers wel, maar hij coacht niet", spreekt Zizou. "Hij maakt wel een selectie, maar de ploeg moet dan ook samenspelen. Als bondscoach moet je taken meegeven. Hij moet het anders aanpakken."

Frankrijk begon het WK vrijdagavond zonder doelpunten tegen Uruguay: 0-0. Zidane heeft ook kritiek op de spelers van Les Bleus. "Het zijn natuurlijk nog altijd de spelers die het op het veld moeten doen. Ze speelden niet als een ploeg, maar als individuen."

Volgens de wereldkampioen van 1998 moeten de Fransen in hun volgende wedstrijd een sterker collectief gaan vormen. "Ik heb niet gezien dat ze hun ego opzij gezet hebben", besluit Zidane.

Israëlische politie aangevallen

Extremisten hebben op de Westoever het vuur geopend op een Israëlische politiepatrouille. Drie agenten raakten gewond, van wie twee ernstig. Het incident deed zich voor in de buurt van Hebron. Dit heeft de politie maandag bekendgemaakt.

In het verleden waren politievoertuigen op de Westoever regelmatig het doelwit van Palestijnse extremisten. Veelal werden de agenten onder vuur genomen vanuit passerende auto's. De afgelopen paar jaar waren dat soort aanslagen echter zeldzaam geworden.

Volleyballers onderuit tegen Brazilië

Het Nederlandse heren volleybalteam is er niet in geslaagd de stunt van gisteren te herhalen. Het Nederlandse team versloeg toen wereldkampioen Brazilië met 3-0. Vannacht vond het tweede duel plaats ditmaal was Brazilië te sterk met 3-1 (25-14, 25-27, 25-18, 25-19)

Ondanks het verlies blijft Nederland nog altijd koploper. Na vier wedstrijden staat Nederland eerste met negen punten. Vorig weekend werd tijdens het openingsweekend van de World League Zuid-Korea twee maal met 3-0 geklopt. Brazilië heeft acht punten en staat tweede. Bulgarije dat dit weekend tegen Zuid-Korea speelde hoefde ook geen set af te staan en staat momenteel derde op zeven punten. Zuid-Korea is hekkensluiter want dat heeft nog geen punten weten te halen.

Bulgarije, de nummer zes van de wereld, is komend weekend de volgende tegenstander van Oranje in Apeldoorn.

Buffon steunt blunderende collega Green

De Italiaanse doelman Gianluigi Buffon heeft zijn steun uitgesproken voor zijn Engelse collega Robert Green. Die liet zaterdag tegen de Verenigde Staten een slap schot van Clint Dempsey door zijn handen glippen. Die blunder leverde Green veel kritiek op, maar volgens Buffon was het iets dat iedere keeper kan overkomen.

"Ik hoop dat mij zelfs in mijn ergste nachtmerrie niet zoiets overkomt", zette Buffon zijn woorden kracht bij. Volgens de Italiaan, uitgeroepen tot beste doelman van het vorige WK, is het onvermijdelijk dat keepers soms de fout in gaan. "Het belangrijke is dat je het juiste moment kiest voor zoiets. Een WK lijkt me niet het beste podium", verklaarde Buffon met het nodige gevoel voor understatement.

Green had eerder ook al de steun gekregen van zijn collega's in de Engelse ploeg. De media in zijn vaderland nagelden de doelman van West Ham United echter aan de schandpaal.

Rosell volgt Laporta op bij Barcelona

Sandro Rosell is de nieuwe voorzitter van FC Barcelona. Hij kreeg gisterenavond bij de verkiezing onder de bijna 120.000 leden ruim 60 procent van de stemmen en zal hierdoor Joan Laporta opvolgen als preses van de Spaanse topclub.

Onder Laporta was Rosell al vice-voorzitter van 2003 tot 2005. De voormalig topbestuurder bij kledingmerk Nike vernederde in de verkiezing drie andere kandidaten. Laporta hoorde daar niet bij. De huidige preses was onverkiesbaar en moest aan het eind van deze maand aftreden. Rosell zal voor zes jaar het voorzitterschap dragen.

Voor Ronald Koeman is de komst van Rosell als voorzitter het begin van een mogelijk nieuwe loopbaan bij Barcelona. Rosell maakt zich sterk voor de komst van Koeman als technisch directeur. Ook zou hij Pep Guardiola, de trainer, willen overhalen om zijn contract te verlengen.

Laporta gaat nu de politiek in. Onder het bewind van de 47-jarige Spanjaard won Barcelona twee keer de Champions League en vier langstitels. Hij wist onder andere Ronaldinho naar Barcelona te halen en Frank Rijkaard was onder zijn leiding lange tijd trainer van het eerste elftal.

N-VA definitief grootste partij in België

De Vlaams-nationalistische N-VA is de grootste partij van België geworden met 17,4 procent van alle stemmen. De Franstalige socialistische partij PS kwam uit op 13,7 procent bij de parlementsverkiezingen zondag.

De N-VA krijgt 27 zetels, de PS 26 zetels in de Kamer. Dat bleek maandag nadat alle stemmen waren geteld.

De Vlaams-nationalistische partij van Bart De Wever, tot voor kort een splinterbeweging, haalde in Vlaanderen 27,8 procent van alle stemmen. De partij wil dat de Belgische staat op den duur verdwijnt. Vlaanderen moet dan een zelfstandige republiek worden.

De Wever heeft laten weten te willen samenwerken met de Waalse socialistische partij PS van Elio Di Rupo, winnaar van de verkiezingen in Wallonië en Brussel. "De twee democratieën moeten worden opgeteld", zei De Wever zondag.

'Ik wist niet dat het dodenherdenking was'

De man die de dodenherdenking op de Dam in Amsterdam met een schreeuw verstoorde, wist niet waarom al die mensen daar stonden. "Ik denk niet dat ik me realiseerde dat het dodenherdenking was", zegt hij maandag in het AD.

"Ik ging van de ene naar de andere kroeg en ik vond dat die mensen daar maar stonden te suffen", stelt hij verder. Het AD sprak de man zaterdag op zijn vaste stek, een bankje aan het Spui in Amsterdam. Hij werd donderdag vrijgelaten omdat het hof geen bewijs zag dat hij de koninklijke familie al dan niet bewust in gevaar had gebracht.

De man, die zichzelf Adam noemt, houdt volgens de krant de vreemdste verhandelingen over ripdeals en filosofische bespiegelingen over het leven, maar heeft ook zijn heldere momenten. Inmiddels heeft hij niet meer het uiterlijk van een orthodoxe jood. Zijn baard is eraf en zijn haar is gemillimeterd.

Na zijn schreeuw begon een meisje te gillen, liet iemand een koffer vallen en waarschuwde een ander voor een 'bom'. Daarop ontstond een gedrang, waarbij tientallen gewonden vielen. Om hem langer in voorarrest te kunnen houden, werd Adam beschuldigd van het in gevaar brengen van koningin Beatrix.

Spijt heeft Adam niet. Op de beelden is volgens hem duidelijk te zien dat de mensen niet na zijn schreeuw, maar de gil van het meisje in paniek raken. Wel betreurt hij 'wat die mensen op de Dam elkaar hebben aangedaan'.

De barkeeper van café Luxembourg, vlakbij zijn bankje, is het volgens de krant met hem eens. "Ze moeten hem lekker met rust laten."

Wegen blijven leeg door Oranje

De ANWB gaat er vanuit dat de ochtendspits vandaag zal meevallen. De Algemene Nederlandse Wielrijders Bond denkt dat er rond half negen in totaal 100 kilometer stilstaand verkeer zal staan. Dat is de helft van wat normaal is op maandagmorgen. Veel mensen hebben een vrije dag genomen in verband met de WK-wedstrijd tussen Nederland en Denemarken.

Een aantal bedrijven heeft speciaal voor hun personeel schermen neergezet om samen te kijken. Er is ook een aantal evenementen, waar samen kan worden gekeken. In het PSV-stadion staat een groot scherm. Bovendien is daar een optreden van Guus Meeuwis. In Amsterdam kunnen voetbalfans in de RAI de wedstrijd op groot scherm volgen. Maar ook op veel terrassen en in cafés staan tv's.

Hoe kijk jij naar het Nederlands Elftal?

[E3] Cliffy B: Kinect Experience was awesome!

Cliff Bleszinski, een ontwikkelaar bekend van Jazz Jack Rabit, Unreal en Gears of War was aanwezig bij de Kinetic Experience van Microsoft en vond het geweldig. Cliff twitterde het volgende "Microsoft heeft een goede stap naar 'entertainment' gezet in plaats van 'software'".

Eerder twitterde Cliff dit nog: "Niemand heeft een idee wat er aan de hand is, zes journalisten op de begane grond, helemaal angstig. Dit is toch wel geweldig op deze manier".
De Kinetic Experience was nogal een andere conferentie dan anders, met een vaag optreden van Cirque Du Soleil, iedereen in witte ponchos uitgedeeld door Microsoft en een echte olifant die rondliep.

Verwacht meer info over de Kinect vanavond, bij onze liveblog van de Microsofts persconferentie.

Stekelenburg: "Alle ballen stompen"

Maarten Stekelenburg had eigenlijk geen zin om over de bal te praten tijdens een interview wat de Telegraaf met hem had. "Je kunt het er elke keer over hebben, maar ik kan er toch niets aan veranderen," aldus de sluitpost van Oranje. "Die bal doet de gekste dingen. Normaal gesproken kun je hem inschatten. Nu niet." En dus rest Stekelenburg tegen Denemarken maar één ding: stompen.

"Het lukt zeven keer wel en drie keer niet om de bal klem te pakken. Dan mag je geen risico nemen. Je prepareren is moeilijk, maar daar zijn we elke dag mee bezig. Daarom wordt er tijdens de trainingen ook zo veel op doel geschoten." legt de Ajacied uit. "We hebben goed getraind in Seefeld, maar dat was op 1200 meter hoogte. WE spelen de eerste wedstrijd in Johannesburg op 1700 meter en dan is het gezwabber nog erger."

Toch kent Stekelenburg geen angst om een blunder te maken. "Want als je bang bent, roep je het juist over je af." Zijn trainer bij Ajax, Martin Jol, noemde hem afgelopen weekend 'misschien wel de beste shot-stopper van Europa' en die kwaliteit zou Stekelenburg op het WK wel eens van pas kunnen komen. "Met de Janbulani moet je als keeper zo lang mogelijk wachten en is het stoppen van de bal een pure reactie. Hoe groter de afstand van het schot, hoe moeilijker het is."

"Het gaat te ver om te zeggen dat ik van de bal baal, omdat ik weet dat die ook in ons voordeel kan zijn. Het kan een gunstige zwabber zijn. Vast staat in elk geval, dat we dit WK veel rare doelpunten zullen zien. En dat is ook het uitgangspunt van de FIFA. Men wil zoveel mogelijk goals op een eindtoernooi en daarom wordt bij de productie van de bal alleen rekening gehouden met de wensen van de aanvallers." Saillant detail is dat de ontwerper van de Janbulani, Adidas, ook de kledingsponsor van Stekelenburg is. "Nee, men heeft niet om advies gevraagd. Zo'n grote jongen ben ik niet," lacht hij.

Dat kan in één klap veranderen als Nederland het WK wint. "Ik denk dat we verschrikkelijk veel kwaliteit hebben," aldus Stekelenburg. "We gaan voor het hoogst haalbare. Dat wordt niet makkelijk, maar niks is onmogelijk. We moeten de finale kunnen halen, met de nadruk op kunnen. Je kunt wel veel klasse hebben, maar hebt ook geluk nodig. Dat de bal goed zwabbert, in dit geval."

Traag internet door Nederland-Denemarken

De wedstrijd Nederland - Denemarken kan maandagmiddag voor grote problemen zorgen op het Nederlandse internet. De NOS pompt maximaal 120.000 videostreams naar geïnteresseerde internetkijkers die niet in de buurt van een televisie zijn.

Het internet wordt hierdoor trager voor overige gebruikers. Zelfs het pinverkeer kan hinder ondervinden, omdat pinnen via internet gaat. Hetzelfde gebeurde tijdens de Olympische Spelen in Peking tijdens de finale van het waterpolo dames. Toen keken op het hoogtepunt honderdduizend kijkers online en raakten bedrijfsnetwerken overbelast, waarmee de grens van het internet werd bereikt. Tijdens het WK voetbal verwacht de NOS maandag de grootste stormloop. De overige wedstrijden in de groepsfase worden op zaterdag en donderdagavond gespeeld en zullen voor minder problemen zorgen.

Om overbelasting te voorkomen, beperkt de NOS het aantal videostreams tot 120.000.

Voor wie maandagmiddag beslist via internet wil kijken, luidt het devies: op tijd inloggen (zodra de voorbeschouwing begint) en daarna niet meer refreshen met F5.

'Joran kreeg geld van Uri Geller'

Joran van der Sloot heeft 25 duizend dollar van zelfverklaard mentalist Uri Geller gehad. Dat stelt hij in zijn bekentenis tegenover de Peruaanse politie, die door De Telegraaf op internet is gezet.

Hij zou het geld hebben gekregen omdat hij meewerkte aan een televisieprogramma over bedrog via internet. Voor zijn informatie zou hij eerst tienduizend dollar contant hebben gehad en vervolgens vijftienduizend dollar via zijn bankrekening.

De verdachte van de moord op Stephany Flores stelt verder dat hij haar een elleboogstoot tegen haar neus gaf nadat ze hem sloeg. Daardoor zou ze met haar hoofd tegen de muur zijn geklapt. Vervolgens probeerde hij haar te wurgen met zijn blote handen, maar toen dat niet ging gebruikte hij een shirt om haar alsnog om te brengen.

Eerder werd gesuggereerd dat hij een tennisracket gebruikte, maar dat is volgens hem niet het geval. Het kwam in de hotelkamer tot een vechtpartij nadat Van der Sloot een mailtje had geopend met de tekst 'ik ga je vermoorden, mongooltje', waarbij werd verwezen naar zijn betrokkenheid bij de verdwijning van Natalee Holloway.

Na de moord vluchtte Van der Sloot met de auto van Flores. Verschillende taxichauffeurs hielpen hem tijdens zijn vlucht, ook nadat hij aangaf op de vlucht te zijn omdat hij Flores had vermoord. Wel eisten enkele chauffeurs al zijn spullen op, waaronder een horloge dat zevenduizend dollar waard zou zijn.

Zijn inkomsten haalde Van der Sloot volgens eigen zeggen onder meer uit een zaak in Thailand. Hij zou pizza's, broodjes en koffie verkopen, wat jaarlijks twintigduizend euro op zou brengen. Verder zou hij veel geld verdienen op pokertoernooien.

Het is mogelijk dat Van der Sloot zich rijker voordoet dan hij is om de indruk te wekken dat hij de moord op Flores niet heeft gepland om haar geld af te pakken. Het is in zijn voordeel als de rechter gelooft dat de moord in een opwelling werd gepleegd, dan krijgt hij een lagere straf. Eerder werd al bekend dat hij geld kreeg van de familie van Natalee Holloway. Hij had voorgesteld meer te vertellen over haar verdwijning in ruil voor geld. In de bekentenis stelt Van der Sloot dat hij negenduizend dollar van de advocaat van de familie heeft gehad. Van der Sloot wist niet dat de FBI al was ingeschakeld.

Toen Van der Sloot zijn foto in de krant zag, probeerde hij zich volgens eigen zeggen over te geven bij een politiebureau in Vasco de Gama. De agenten daar zouden hem raar hebben aangekeken en raadden hem aan zich bij een ander bureau te melden.

Een volgende taxichauffeur was 'behulpzamer'. Hij belde zijn neef, die politiechef is in Santiago. Daarop ging de taxi op weg, later werd de wagen 'om veiligheidsredenen' onderschept.

Uiteindelijk werd Van der Sloot uitgeleverd aan Peru. Hij zit in de zwaarbewaakte Castro Castro gevangenis. Als Van der Sloot schuldig wordt bevonden kan hij een celstraf tussen de 15 en 35 jaar krijgen. Het is nog onduidelijk wanneer zijn proces begint.

Geen verrassingen in opstelling Van Marwijk

Het Nederlands elftal zal om 13.30 uur aan de aftrap verschijnen voor de allereerste WK-wedstrijd in Zuid-Afrika. In het Soccer City Stadium zal Bert van Marwijk ten aanval trekken met Wesley Sneijder, Robin van Persie, Rafael van der Vaart en Dirk Kuyt. De volledige opstelling ziet er als volgt uit.

De volledige opstelling ziet er als volgt uit: Maarten Stekelenburg, Gregory van der Wiel, John Heitinga, Joris Mathijsen, Giovanni van Bronckhorst, Nigel de Jong, Mark van Bommel, Dirk Kuyt, Wesley Sneijder, Rafael van der Vaart en Robin van Persie.

Klose scoort voor de zevende keer met hoofd op WK

Miroslav Klose bewees zondag andermaal succesvol te zijn op het WK. De Duitser maakte al zijn elfde WK-doelpunt. Zeven daarvan scoorde hij met zijn hoofd. Daarmee is hij de absolute kopspecialist van de WK's.

Klose had met zijn rake kopbal een aandeel in de ruime zege van Duitsland op Australië (4-0) in groep D. De aanvaller kwam met zijn elfde treffer op gelijke hoogte met Jürgen Klinsmann. De Duitse WK-topscorer Gerd Müller is in zicht voor Klose. Müller staat op veertien.

Qua kopdoelpunten heeft Klose het record al in handen. De spits van Bayern München scoorden drie keer vaker met het hoofd dan Sándor Kocsis (Hongarije), Andrzej Szarmach (Polen) en Tomas Skuhravy (Tsjechoslowakije), die allen vier keer scoorden.

Klose is daarnaast ook de meest trefzeker speler ooit tijdens de groepsfase van een WK met tien doelpunten. De Duitser verdeelde de doelpunten over drie eindtoernooien. De aanvaller was in 2002 en 2006 ook actief op het grootste voetbaltoernooi.

"3D is belangrijker dan HD"

De manager van de 3D-ontwikkelafdeling van Sony, Simon Benson, vertelt in een interview dat hij de invoering van 3D een belangrijkere sprong in de home entertainment vindt dan de sprong naar HD-beelden. Benson zei ook dat de speler eindelijk de beelden op een realistischere manier zullen zien, en dat dat iets zal zijn wat we later zullen zien als een revolutie in de industrie.

"3D is gewoon een van deze grote revoluties in technologie. Elke stap geeft je weer iets nieuws en het geeft iets beters dan de generatie hiervoor." Volgens hem zal de speler na de eerste keer in 3D te hebben gespeeld niets anders meer willen.

Voor de bezorgde gebruikers, die verwachten dat de 3D-effecten te vermoeiend worden voor de ogen na langere tijd spelen, heeft Benson goed nieuws. Sony werkt aan een optie om de niveaus van 3D aan te passen in spellen, zodat het effect wat minder wordt als je toch merkt dat je ogen het 3D geweld niet meer aankunnen.

Ook is het niet zo dat we allemaal morgen naar de winkel moeten rennen voor een televisie met 3D mogelijkheid. "2D is nog steeds belangrijk en 3D is gewoon een andere optie, een ander effect dat je kan kiezen om gebruik te maken indien je dat wilt", geeft Benson aan. "Het is niet dat alles opeens 3D wordt. Ik denk dat er nog heel veel 2D zal blijven bestaan, en uiteraard zal 2D niet opeens vergeten worden door de ontwikkelaars."

Sony zal naar verwachting een aantal belangrijke 3D aankondigingen op de E3 maken. Helaas is het effect lastig te zien zonder bril, dus je zult het zelf moeten gaan ervaren.

3D, maar dan zonder bril

Button: "Ik heb genoten"

Jenson Button werd gisteren tweede tijdens de grand prix van Canada in Montreal. Door in de slotfase Fernando Alonso met een mooie inhaalactie te verschalken wist hij zich achter zijn teamgenoot Lewis Hamilton op het podium te plaatsen. Button zei achteraf dat hij geen makkelijke race had.

"Het was een moeilijke race," zei Button. "Doordat niet duidelijk was hoe de banden zich zouden houden, wist je niet of je enerzijds wel voorzichtig genoeg was voor je banden en anderzijds of je wel genoeg pushte."

"Vettel maakte het me niet makkelijk. Maar dat maakt het ook weer leuk. Ik heb genoten van deze race: het was erg spannend. Natuurlijk had ik liever gewonnen, maar ik kan tevreden zijn met deze tweede plaats."

Van Bronckhorst: "Spanning begint te komen"

Giovanni van Bronckhorst speelt morgen zijn 100e interland voor het Nederlands elftal. Dit doet de verdediger van Feyenoord tijdens de eerste groepswedstrijd van Oranje op het WK voetbal tegen Denemarken.

"De spanning begint een beetje te komen," liet Van Bronckhorst weten. De verdediger begint aan zijn zesde eindtoernooi, maar geeft toe nog altijd kriebels te krijgen. "Als het bijna zover is, dan begint de spanning een beetje te komen. Dan kun je eigenlijk niet wachten om te beginnen. Zo'n eerste wedstrijd is belangrijk voor het vertrouwen. We hebben de kwaliteit en het talent om goed voor de dag te komen."

De laatste training in het Soccer City Stadium, voorafgaand aan het duel tegen Denenmarken, kon Van Bronckhorst wel bekoren. "Het veld was vrij goed, vlak, alleen wel wat hard. Het is een hartstikke mooi stadion en het zal een hele mooie wedstrijd worden."

Tot slot ging de speler ook nog kort in op zijn 100e interland voor Oranje. "Een hele mooie mijlpaal in mijn carrière, maar ik zie de wedstrijd van maandag gewoon als de eerste op het WK, niet als mijn honderdste interland."

Project Natal heet 'Kinect'

Project Natal, een ambitieus systeem waarmee je met je bewegingen een game kan besturen komt onder de naam 'Kinect' in de winkel te liggen. De Amerikaanse website USA Today heeft de uiteindelijke naam van de bewegingsgevoelige camera, nog voor de persconferentie van Microsoft op de E3 beurs van start is gegaan, naar buiten gebracht. Inmiddels heeft Microsoft de naam van het apparaat bevestigd.

USA Today heeft ook de volledige lijst met games voor 'Kinect' in handen gekregen. Zoals verwacht komt er onder andere een collectie sportmini-games onder de naam 'Kinect Sports' uit. Ook is de race-game 'Joyride' als Kinect-titel bevestigd en komt MTV Games met een dansgame getiteld 'Dance Central'.

'Kinectimals' is een game waarin je huisdieren kunt trainen, terwijl 'Kinect Adventures' de naam van een, al eerder onthulde, game is waarin er je onder andere kunt raften. Verder verschijnt er nog een Disney- en Star Wars-titel voor de bewegingsgevoelige camera.

Met 'Kinect' wordt het straks tevens mogelijk om het hoofdmenu van de Xbox 360, net als in de film 'Minority Report', met behulp van handbewegingen te navigeren.

Project Natal heet 'Kinect'
Project Natal heet 'Kinect' (Foto: Novum)

Oranje wint de finale

Of je het nou Fussball, foebal, soccer of foo'ball noemt, het tweejaarlijkse spektakel is voor miljarden fans weer losgebarsten. Ook ik zit weer aan de buis gekluisterd. Waar ik normaal zelden voetbal kijk, geen voorkeur voor een club heb en maar een handvol wedstrijden ooit in het echt heb gezien, raak ik bij elk W- respectievelijk EK weer in de ban van het spelletje. Daarmee onderscheid ik me niet van miljoenen andere Nederlanders. Ik lees artikelen over de komende wedstrijden, kijk wie favoriet is bij de bookmakers, volg de wedstrijden nauwgezet en lees zelfs de (vrij karige) sportbijlage van m'n weekend-NRC.

[E3] Donkey Kong gerucht in E3 jungle

Retro Studios, het ontwikkelteam verantwoordelijk voor de drie Metroid Prime games voor Nintendo, onthult mogelijk een nieuwe game op de E3. Het laatste spel van Retro is nu ook drie jaar geleden, zolang zijn ze ongeveer bezig met een nieuwe game.

Volgens betrouwbare bron is Retro Studios al een tijd bezig met het maken van een Donkey Kong titel voor de Wii. Het is al een tijd geleden dat we van de aap wat gehoord hebben. Zijn meest recente games zijn de op de GameCube verschenen, namelijk Donkey Konga en Donkey Kong: Jungle Beat. De titels waren te besturen met de bongo's en zijn later naar de Wii gepoort, maar dan met de Wii Remote als besturing. Deze spellen waren geheel anders dan de klassieke platformreeks Donkey Kong Country op de SNES.

In de nacht van 15 op 16 juni is de persconferentie van Nintendo, dan zullen we het weten.

Donkey Kong

[E3] Grote banners te zien op de E3

Vandaag begint dan eindelijk de E3: de meest geruchtmakende en over-the-top game event van de wereld. Helaas kunnen we er van FOK!games niet bij zijn om live verslag te doen van de beurs maar gelukkig zijn onze collega's van andere sites wel aanwezig.

Zo ook de mannen van Gamekyo die de eerste foto's van het beursgebouw online heben gezet. Er zijn een hoop grote banners te zien van onder andere de Playstation Move, Assassin's Creed: Brotherhood, Final Fantasy XIV en velen meer. Vooral de banner van Mafia II vinden we bij FOK! erg leuk gedaan.

E3 2010 E3 2010

E3 2010 E3 2010

E3 2010  E3 2010

E3 2010 E3 2010

E3 2010  E3 2010

E3  E3 2010

E3 2010  E3 2010

E3 2010  E3 2010

E3 2010 E3 2010

 

 

 

Olsen: "Een punt zou prachtig zijn"

Denemarken speelt vanmiddag zijn eerste WK-wedstrijd tegen het Nederlands elftal. Morten Olsen, bondscoach van de Deense formatie, liet tijdens een persconferentie weten op een punt te hopen.

"Een punt voor ons zou prachtig zijn", liet Olsen weten. "We geven ons ook niet zomaar gewonnen. Elk team heeft wel wat zwakke plekken. We gaan proberen die van Nederland te vinden. Maar dat wordt lastig. Ze hebben spelers die op internationaal niveau geweldig presteren. Ik kan me alleen vasthouden aan het gegeven dat favorieten niet altijd winnen."

Gisteren maakten we al bekend dat het nog niet zeker is of Nicolas Bendtner en Jon Dahl Tomasson mogelijk niet in actie zullen komen.

$1 biljoen aan mineralen Afghanistan ontdekt

De Verenigde Staten hebben voor bijna duizend miljard dollar (820 miljard euro) aan onaangeboorde mineralen in Afghanistan ontdekt. Dit is veel meer dan eerder werd aangenomen.

Hierdoor kunnen de Afghaanse economie en de oorlog fundamenteel veranderen, aldus Amerikaanse overheidsfunctionarissen. Dat berichtte de Amerikaanse krant The New York Times zondag (lokale tijd) op zijn website. Een team van Amerikaanse geologen en medewerkers van het Pentagon hebben de enorme hoeveelheid aan mineralen ontdekt. De Afghaanse overheid is enige tijd geleden ingelicht. De Afghaanse president Hamid Karzai repte in januari al over de vondst. De voorheen onbekende ertslagen, met onder meer ijzer, koper, kobalt, goud en lithium zijn zo groot en bevatten zoveel essentiële mineralen voor de moderne industrie, dat het arme Afghanistan een van de grootste en rijkste mijnstaten ter wereld kan worden.

In een memo van het Pentagon wordt Afganistan al het 'Saudi-Arabië van het lithium' genoemd. Lithium is een essentiële grondstof voor de fabricage van onder meer laptops. Van bodemwinning is in Afghanistan in de afgelopen dertig jaar nauwelijks sprake geweest, vanwege een reeks bloedige gewapende conflicten. Grote delen van het land beschikken niet of nauwelijks over de infrastructuur die noodzakelijk is om de rijkdommen uit de grond te halen. Ondernemingen uit China en India staan echter te dringen om mijnen te ontginnen en olie en gas uit de Afghaanse bodem te halen, wat op wrijving met de VS kan uitlopen, die veel in Afghanistan geïnvesteerd hebben. In 2007 betaalde een Chinees bedrijf ruim 2 miljard euro voor de exploitatierechten van de Aynak-kopermijn, 30 kilometer ten zuiden van Kabul. Het contract heeft een duur van dertig jaar.

De vondst van de bodemschatten leidt mogelijk ook tot binnenlandse conflicten over wie de eigenaar van de grond met mineralen is.

Scolari keert terug naar Braziliaanse competitie

Het avontuur van Luiz Felipe Scolari in Oezbekistan zit erop. De Braziliaanse oefenmeester vertrekt naar Palmeiras.

De Braziliaanse club laat via officiële kanalen weten dat Scolari tot 2012 tekent bij Palmeiras, waar de oud-bondscoach van Brazilië en Portugal al eerder met succes aan het roer stond.

De 61-jarige Scolari won tussen 1997 en 2000 vier hoofdprijzen met Palmeiras, waaronder de Copa Libertadores, de Zuid-Amerikaanse variant van de Champions League, in 1999.

Scolari vertrok naar de Braziliaanse bond en leidde zijn vaderland in 2002 naar de wereldtitel. De trainer was daarna werkzaam bij Portugal en Chelsea, alvorens hij naar het Oezbeekse Bunyodkor vertrok.

[E3] Natal wordt Kinect, eerste games bekend

Na veel gespeculeerd over de naam van Microsofts camera, die tot nu toe Natal heette, komt nu een einde. De nieuwe naam van Natal zal Kinect worden, een combinatie tussen connect en kinetic. Dit maakt de Amerikaanse website USA Today bekend.

USA Today heeft een stuk geschreven over Kinect die wellicht iets te vroeg is gepubliceerd, de conferentie van Microsoft waarin ze de naam waarschijnlijk gaan 'onthullen' is pas vanavond. In het stuk zijn ook de eerste zes games aangekondigd voor Kinect. Het stuk is nu ook offline gehaald.

Kinectimals Laat de speler spelen met twintig verschillende dieren, van honden tot tijgers.

Joyride, Een racespel waarin je je handen gebruikt om te sturen, en waarbij je trucs moet uithalen door met je lichaam te bewegen

Kinect Sports Deze heeft zes activiteiten, namelijk boksen, bowlen, volleybal, hardlopen, voetbal en tafeltennis. Hier moet je de  bewegingen maken die je ook in het echt zou doen.

Kinect Adventures Dit spel heeft onder andere een raftspel, die je met vier man tegelijk kan spelen. Hier moet je zo snel mogelijk de rivier door raften. Extra punten kan je scoren door te springen.

Dance Central, gemaakt door MTV Games, dit spel moet een So you Think You Can Dance gevoel naar de huiskamer brengen.

Star Wars karakters uit Star Wars en Disney films zullen worden gebruikt in losse game.

Voor meer informatie rondom Kinect kan je vanavond vanaf 19.00 inschakelen op de Microsoft conferentie.

Explosief gaat af in Amsterdams kantoorpand

In een kantoorpand aan de Churchilllaan in Amsterdam is zondagavond een explosief afgaan. Daarbij raakte niemand gewond, meldde de politie.

Het explosief is vermoedelijk naar binnen gegooid. Over het motief van de daders is nog niets bekend.

De recherche wordt tijdens het onderzoek onder meer bijgestaan door leden van het Explosieven Opruimingscommando van de Koninklijke Landmacht (EOCKL). De politie doet vooralsnog geen mededelingen over de aard van het explosief.

Buemi: "Wat een dag!"

Sébastien Buemi kan met een tevreden gevoel terugkijken op de Canadese Grand Prix. De Zwitser van Toro Rosso pakte vier punten en reed zelfs nog even aan de leiding van de race. Buemi was na de race dan ook erg tevreden met zijn prestatie.

"Ik ben super blij dat ik vier punten gescoord heb," zei Buemi na de race. "Dit is meer dan wat ik vooraf verwacht had. De strategie was goed en ik was bij enkele leuke duels betrokken."

Hij was onder andere in gevecht met zevenvoudig wereldkampioen Michael Schumacher, wat hij het leukste duel van de dag vond. "Het was moeilijk, want hij is een echte vechter. Bovendien reden we allebei op oude banden, maar die van mij waren net wat beter.De bandenslijtage maakte het een lastige race. Ik had bovendien ook vanaf het begin van de race al te kampen met een gebroken uitlaat."

"Een achtste plaats, de race leiden en vechten met Schumacher: Wat een dag!" zo besloot Buemi.

[E3] Uiterlijk Xbox 360 Slim gelekt?

Net voor de E3 begint is er naar alle waarschijnlijkheid toch iets gelekt bij Microsoft, namelijk het uiterlijk van de nieuwe Xbox 360 Slim. Op een Italiaanse gamesite staat een reclame van de Xbox 360 Slim, die direct doorlinkt naar de homepage van Xbox.

Bij de Italiaanse website Console Tribe valt rechts een bewegend plaatje te zien wat mogelijk de nieuwe Xbox 360 zal worden. Bij de vertaling valt op dat er een 250GB harde schijf in zou zitten, hij te verbinden is met WiFi en dat het werkt met 'Kinect', wat misschien kan duiden op de officiële naam voor Natal. Of dit de echte Xbox 360 Slim is, is nog onzeker. Dit zal naar waarschijnlijk bij de Microsoft conference bekend worden gemaakt, die om 19.00 Nederlandse tijd is.

xBOX 360

Van der Sloot is nerveus en eet weinig

Joran van der Sloot is nerveus en depressief en eet weinig. Hij slaapt op de grond, terwijl bewakers in de gevangenis hem een matras hebben gegeven. Dat hebben bronnen binnen de Peruaanse politie tegen de krant El Comercio gezegd.

Van der Sloot heeft zijn arrogantie opzij gezet, aldus de politiebronnen. Peruaanse media hadden eerder gemeld dat Van der Sloot bang is om in zijn gevangenis Miguel Castro Castro in de Peruaanse hoofdstad Lima vermoord te worden. Dat wees een politiewoordvoerster als speculaties van de hand. Wel bevestigde ze dat hij aangeboden heeft te zeggen waar het lijk van Natalee Holloway is, in ruil voor overplaatsing naar Aruba.

De Peruaanse president Alan García heeft aangegeven Van der Sloot aan geen enkel land uit te leveren totdat hij zijn straf in Peru heeft uitgezeten. Van der Sloot is aangeklaagd voor moord met voorbedachte rade op de Peruaanse Stephany Flores. Hij heeft bekend. In de Castro Castro gevangenis wacht hij zijn proces af.

Doden bij explosie politieke bijeenkomst Kenia

Bij een explosie tijdens een drukbezochte politieke bijeenkomst in het Uhuru-park in de Keniaanse hoofdstad Nairobi zijn zondagavond drie doden en 75 gewonden gevallen. Premier Raila Odinga veroordeelde het incident en zei dat de oorzaak van de explosie niet bekend was.

De bijeenkomst werd gehouden uit protest tegen de ontwerpgrondwet waarover in augustus wordt gestemd. De president en de premier zijn voor de nieuwe grondwet, maar verscheidene prominente politieke leiders zijn tegen.

Een van de tegenstanders, minister van landbouw William Ruto, was op de bijeenkomst, maar bleef ongedeerd. "Wij willen degenen die hiervoor verantwoordelijk zijn laten weten dat Kenia geen nieuwe grondwet krijgt door intimidatie, afpersing, omkoping of geweld", zei Ruto.

[NASCAR] Uitslag Heluva Good! Sour Cream Dips 400

Denny Hamlin heeft zijn goede vorm in de NASCAR Sprint Cup Series ook op de Michigan International Speedway geëtaleerd. Hij won de 200 ronden durende race voor Kasey Kahne en Kurt Busch. Kevin Harvick blijft leider in het klassement.

Kurt Busch mocht van de eerste startplaats vertrekken en na een gevecht met Jamie McMurray wist hij deze plaats in de eerste ronden te behouden. Terwijl McMurray terugviel wist Busch de eerste plaats te behouden voor Kasey Kahne en Jimmie Johnson. De eerste neutralisatie was na 18 ronden toen Marcos Ambrose in de rondte werd getikt door Regan Smith.

Tony Stewart haalde bij de pitstops die volgden maar twee nieuwe banden, waardoor hij de leiding kon pakken voor Busch en Johnson. Lang had hij er niet plezier van, want Busch, Kahne en Johnson kwamen hem al snel voorbij. Rommel op de baan zorgde voor de tweede gele vlag na een kwartwedstrijd. Hamlin kende een goede pitstop en hij was er na de herstart snel bij om de leiding van Busch over te nemen.

Deze stand bleef zo tot ronde 90 toen Hamlin na een volgende stop worstelde met de banden en Busch voorbij zag komen. Niet veel later kwam ook Kahne voorbij die daarna enkele ronden een spannend gevecht met Busch voerde om de leiding en deze uiteindelijk wist te grijpen. Halverwege de race was het Casey Mears die teamgenoot Scott Speed aantikte waarna laatstgenoemde in de rondte ging. Hierdoor was de derde gele vlag van de dag een feit.

Sam Hornish jr. was de enige die geen stop maakte en nam zo de leiding over. Busch haalde hem echter al weer snel in. Hamlin bleek over de snellere bolide te beschikken waarna hij in de 113e ronde Busch weer passeerde voor de eerste plaats. Kahne nam plaats twee over, waarna de leiders snel bij de rest van het veld wegliepen. Een volgende serie stops onder groen in ronde 140 bracht geen verandering in de stand.

De laatste serie stops na 177 ronden deed dit ook niet en de race leek zonder meer neutralisaties te eindigen, maar rommel op de baan zorgde er na 181 voor dat het veld weer ineen geschoven werd. Enkele rijders waaronder Johnson en Juan Montoya haalden nieuwe banden, zodat ze in de slotfase van de race nog inhaalacties konden plegen.

Hamlin kende wederom de beste herstart en stormde zo af op zijn vijfde overwinning van het seizoen. Hij bleef na 200 ronden Kahne en Busch voor. Johnson had profijt van zijn nieuwe banden, want hij klom in de slotfase nog van plaats elf naar plek zes. Montoya had er weinig profijt van, want hij bleef op plaats dertien steken.

In het klassement blijft Kevin Harvick ook na deze race aan de leiding. Hij heeft 2.169 punten verzameld en staat er 22 voor op Kyle Busch en 47 op Denny Hamlin. Kurt Busch klom ten koste van Matt Kenseth naar plaats vier, terwijl Tony Stewart met een elfde plaats de top twaalf binnenkwam. Dit ging ten koste van Clint Bowyer.

Uitslag Heluva Good! Sour Cream Dips 400

Pos. Grid Coureur Merk Punten/Bonus Ronden Uitval
1 1 Denny Hamlin Toyota 195/10 200  
2 2 Kasey Kahne Ford 175/5 200  
3 3 Kurt Busch Dodge 170/5 200  
4 5 Jeff Gordon Chevrolet 160/0 200  
5 6 Tony Stewart Chevrolet 155/0 200  
6 9 Jimmie Johnson Chevrolet 150/0 200  
7 11 Dale Earnhardt Jr. Chevrolet 146/0 200  
8 4 Jeff Burton Chevrolet 142/0 200  
9 8 Greg Biffle Ford 138/0 200  
10 14 Joey Logano Toyota 134/0 200  
11 15 A.J. Allmendinger Ford 130/0 200  
12 7 Carl Edwards Ford 127/0 200  
13 17 Juan Montoya Chevrolet 124/0 200  
14 13 Matt Kenseth Ford 126/5 200  
15 18 Marcos Ambrose Toyota 118/0 200  
16 21 Mark Martin Chevrolet 115/0 200  
17 23 Martin Truex Jr. Toyota 112/0 200  
18 19 David Reutimann Toyota 109/0 200  
19 20 Kevin Harvick Chevrolet 106/0 200  
20 12 Kyle Busch Toyota 103/0 200  
21 28 Elliott Sadler Ford 100/0 200  
22 22 Clint Bowyer Chevrolet 97/0 200  
23 26 Regan Smith Chevrolet 94/0 199  
24 25 Jamie McMurray Chevrolet 96/5 199  
25 24 Paul Menard Ford 88/0 199  
26 10 Sam Hornish Jr. Dodge 90/5 199  
27 27 Brad Keselowski Dodge 82/0 199  
28 34 Scott Speed Toyota 79/0 199  
29 33 Bill Elliott Ford 76/0 199  
30 29 David Stremme Ford 78/5 199  
31 31 Travis Kvapil Ford 70/0 199  
32 16 Ryan Newman Chevrolet 67/0 199  
33 30 Robby Gordon Toyota 69/5 199  
34 35 David Ragan Ford 61/0 198  
35 32 David Gilliland Ford 58/0 197  
DNF 36 Casey Mears Toyota 55/0 149 Accident
DNF 37 Joe Nemechek Toyota 57/5 66 Electrical
DNF 38 Landon Cassill Chevrolet 49/0 51 Rear Gear
DNF 39 J.J. Yeley Dodge 46/0 47 Overheating
DNF 40 Kevin Conway * Ford 43/0 38 Engine
DNF 41 Bobby Labonte Chevrolet 40/0 31 Overheating
DNF 42 Todd Bodine Toyota 37/0 20 Rear Gear
DNF 43 Max Papis Toyota 34/0 8 Overheating
DNF = did not finish;
* = rookie;
Bonus: 5 bonuspunten voor het leiden van minimaal 1 ronde;
5 extra bonuspunten voor het leiden van de meeste ronden


Stand na 15 van de 36 races (top 12)

Pos. Coureur Punten Verschil Races Poles Wins Top5
1 Kevin Harvick 2169 Leader 15 0 1 5
2 Kyle Busch 2147 -22 15 2 2 5
3 Denny Hamlin 2122 -47 15 0 5 7
4 Kurt Busch 2051 -118 15 2 2 6
5 Matt Kenseth 2019 -150 15 0 0 4
6 Jimmie Johnson 1999 -170 15 0 3 6
7 Jeff Gordon 1987 -182 15 0 0 6
8 Jeff Burton 1945 -224 15 0 0 3
9 Greg Biffle 1865 -304 15 0 0 2
10 Carl Edwards 1856 -313 15 0 0 1
11 Tony Stewart 1840 -329 15 1 0 3
12 Mark Martin 1826 -343 15 1 0 5

Waterpolodames verslaan Zuid-Afrika ruim

De Nederlandse waterpolovrouwen hebben de eerste week van de voorronde van de World League goed afgesloten. De dames wonnen met 23-5 van Zuid-Afrika en staat daardoor tweede achter Griekenland, een plek die nog recht geeft op het spelen van de Super Final.

De bondscoach Mauro Maugeri liet alle speelsters in actie komen en zag ze ook allemaal, op de keepsters na, scoren. Nienke Vermeer en Sabrina van der Sloot waren het best op schot met ieder vier goals. De tweede en laatste voorrondeweek start woensdag in het Franse Nancy.

Verbeek: "Moeten nog twee finales spelen"

Het Australië van Pim Verbeek kreeg gisteren een flinke oorwassing van Duitsland op het WK voetbal in Zuid-Afrika. De ploeg verloor in Durban met 4-0 en lijkt het lastig te gaan krijgen om nog verder te gaan in het toernooi. De bondscoach Verbeek kon ook weinig positiefs zeggen over de wedstrijd.

"Wij zijn nooit aan de bal geweest," zei hij na afloop tegen de NOS. "We hadden erg veel moeite met de Duitse speler Özil, waardoor we na 20 minuten al de organisatie moesten veranderen. Het was teleurstellend."

"We weten nu dat we nog twee finales moeten spelen. De opdracht is simpel: winnen van Ghana en Servië."

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.