Opnieuw onrustig in zuiden Kirgizië

In het zuiden van Kirgizië was het ook maandag weer onrustig. In Osj, waar voedsel en drinkwater inmiddels schaars zijn geworden, werden weer gebouwen in brand gestoken. In Jalal-Abad verzamelden gewapende Kirgiziërs zich op het centrale plein. Sinds donderdag zijn bij tegen de Oezbeekse minderheid gericht geweld 117 doden en vijftienhonderd gewonden gevallen. Dit heeft het ministerie van volksgezondheid in Bisjkek bekendgemaakt.

Ruim 75 duizend Oezbeken zijn het afgelopen weekeinde Kirgizië ontvlucht. De interimregering heeft leger en politie opdracht gegeven relschoppers neer te schieten, maar ook dat heeft het geweld niet kunnen stoppen. De regering vroeg Rusland zaterdag om militaire hulp, maar het Kremlin wilde daar niet op ingaan. Rusland stuurde zondag wel een bataljon van ongeveer driehonderd man paratroepen om de bewaking van zijn luchtmachtbasis in het noorden van Kirgizië te versterken, meldde het persbureau Interfax.

De gevluchte Oezbeken zijn voornamelijk bejaarden, vrouwen en kinderen. Velen hebben schotwonden, meldde het Oezbeekse ministerie voor noodsituaties aan het Russische persbureau RIA Novosti. Op verschillende plaatsen in Oezbekistan zijn opvangkampen ingericht.

Osj, met 250 duizend inwoners de tweede stad van Kirgizië, is voor een groot deel platgebrand.

Submitter:  Bron: Novum/AP